ΦΥΣΙΚΟΣ ΖΩΜΟΣ ΚΟΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ (BONE BROTH)! ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΗ!

ΦΥΣΙΚΟΣ ΖΩΜΟΣ ΚΟΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ (BONE BROTH)! ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΗ!

Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τον σκύλο με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Παρέχει σπουδαία θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την γενικότερη υγεία του καθιστώντας το απαραίτητο ότι τροφή και αν καταναλώνει. Αποτελεί μια ξεχασμένη υπερτροφή την οποία μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα ακόμα και εσείς!

 • Ενισχύει τις αρθρώσεις

Στο βιβλίο “Deep Nutrition” η Dr Cate Shanahan αναφέρει ότι η υγεία των αρθρώσεων εξαρτάται από την υγεία του κολλαγόνου στους συνδέσμους, τους τένοντες και τα άκρα των οστών. Τα κολλαγόνα είναι μια μεγάλη οικογένεια βιομορίων τα οποία περιλαμβάνουν τις γλυκοζαμινογλυκάνες, πολύ ειδικά μόρια που βοηθούν να διατηρηθούν οι αρθρώσεις μας υγιείς.

Ο ζωμός των κόκαλων είναι γεμάτος από τέτοια βιομόρια, με έναν από αυτά πρέπει να είστε ιδιαίτερα εξοικειωμένοι και πρόκειται για την γλυκοζαμίνη. Ο ζωμός δεν περιέχει απλά υπερβολικά εκπληκτικές ποσότητες γλυκοζαμίνης, αλλά περιέχει και άλλες σημαντικές προστατευτικές ενώσεις των αρθρώσεων όπως είναι η χονδροϊτίνη και το υαλουρονικό οξύ. Επιπλέον, οι γλυκοζαμινογλυκάνες από ζωμό οστών είναι ανθεκτικές στην πέψη και απορροφώνται σε άθικτη μορφή. Σύμφωνα με την Dr Shanahan, ενεργούν σαν ορμόνες, διεγείροντας τα κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες, τα οποία δημιουργούν κολλαγόνο στις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους και ακόμη και τις αρτηρίες.

ΣΥΓΚΕΤΡΩΣΑΜΕ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΤΑ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ!

 • Βοηθάει στην αποτοξίνωση του συκωτιού

Το συκώτι (ήπαρ) είναι το κύριο όργανο αποτοξίνωσης και βρίσκεται κάτω από καθημερινή επίθεση καθώς ο σκύλος ξαπλώνει στο πάτωμα και στα χαλιά τα οποία υπόκεινται σε χημικές ουσίες (όπως καθαριστικά), περπατάει, ξαπλώνει και παίζει σε γρασίδι και φυτά τα οποία ψεκάζονται με δηλητήρια, καταναλώνει επεξεργασμένες τροφές και λιχουδιές με συνθετικά συστατικά και βάλλεται από τοξικά αποπαρασιτικά, απωθητικά ψύλλων και τσιμπουριών, φάρμακα, αντιβιοτικά, εμβόλια και πολλά ακόμα. Το συκώτι ουδέποτε είχε σκοπό να δέχεται τέτοια επίθεση και η δυνατότητά του να αποτοξινωθεί περιορίζεται από την διαθεσιμότητα του αμινοξέος που λέγεται γλυκίνη. Μαντέψτε λοιπόν τι έχει “τόνους” γλυκίνης? Ο ζωμός κόκαλων!

 • Ενισχύει πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα

Η επένδυση των εντέρων περιέχει εκατομμύρια μικροσκοπικές οπές που επιτρέπουν τη διέλευση των αφομοιωμένων θρεπτικών συστατικών για να εισέλθουν στο σώμα. Το άγχος, η κακή διατροφή και η υπερανάπτυξη των βακτηρίων μπορεί να προκαλέσουν περισσότερες οπές για να ανοίξουν ή να γίνουν μεγαλύτερες … αυτό ονομάζεται διαρροή εντέρου (leaky gut). Το πρόβλημα με αυτές τις μεγάλες τρύπες είναι ότι μπορούν να περάσουν και πράγματα που δεν πρέπει, συμπεριλαμβανομένης της αβλαβούς τροφής, των τοξινών και των ζυμομυκήτων. Το σώμα θα παρατηρήσει αυτά τα άθραυστα σωματίδια τροφίμων ως ξένους εισβολείς και θα τους επιτεθεί. Κάπως έτσι λοιπόν αναπτύσσονται οι αλλεργίες και οι ευαισθησίες στα τρόφιμα. Ο ζωμός των κόκαλων είναι φορτωμένος με μια κολλώδη ουσία που μπορεί να μπαλώσει αυτές τις τρύπες, την ζελατίνη, θωρακίζοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου.

 • Αποτελεί ιδανική διατροφή για άρρωστους σκύλους

Είχατε ποτέ τον σκύλο σας με τρομερή διάρροια και δυσκολευτήκατε πολύ να τον επαναφέρετε σε στέρεο φαγητό χωρίς παρενέργειες? Είχατε τον σκύλο σας χωρίς διάθεση και όρεξη για φαγητό γνωρίζοντας όμως πως είχε ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη διατροφή?

Και εδώ η ιδανική λύση είναι ο ζωμός κόκαλων (bone broth) !

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα ζελατίνης στην διατροφή η ανάγκη του οργανισμού για πρωτεΐνες από πηγές κρέατος μπορεί να μειωθεί έως και 50% οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό συμπλήρωμα διατροφής είναι αυτός ο ζωμός. Περιέχει σημαντικά μεταλλικά στοιχεία τα οποία βοηθούν επιπλέον στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και γλυκίνη η οποία βοηθάει στην πέψη και ρυθμίζει την σύνθεση των χολικών αλάτων και την έκκριση του γαστρικού οξέως (κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει και με εμάς όταν είμαστε άρρωστοι και πρέπει να φάμε σούπα?).

 • Βελτιώνει το τρίχωμα και το δέρμα

Χάρη στην ζελατίνη από το κολλαγόνο που περιέχει, ο ζωμός οστών είναι ιδανικός για την ενίσχυση της υγείας του τριχώματος και του δέρματος ειδικά στα κουτάβια καθώς περιέχει επίσης βιταμίνη C η οποία βοηθάει το σώμα του σκύλου να παράγει κολλαγόνο που αποτελεί ζωτική πρωτεΐνη για την υγεία του δέρματος, των νυχιών και του τριχώματος. Επιπλέον ο ζωμός έχει βιταμίνη B-6, βιταμίνη B-12, ριβοφλαβίνη (B-2) και θεαμίνη (B-1) οι οποίες αποτελούν το ήμισυ του συμπλέγματος των βιταμινών B που προάγουν την κυτταρική ανάπτυξη και διαίρεση, ενισχύοντας έτσι την υγεία του τριχώματος.

Πως μπορείτε να παρασκευάσετε ζωμό κόκαλων για τον σκύλο σας?

Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζετε πως θα χρειαστεί να προσθέσετε κάτι όξινο και συγκεκριμένα μηλόξυδο το οποίο θα βοηθήσει στην εξαγωγή της ζελατίνης αλλά και των πολύτιμων μεταλλικών στοιχεία από τα κόκαλα και τους χόνδρους των μερών κρέατος που θα επιλέξετε. Χωρίς αυτό είναι αδύνατη η αποτελεσματική παραγωγή του ζωμού.

Στην συνέχεια θα πρέπει να τον μαγειρέψετε για πολλές ώρες σε χαμηλή φωτιά (το λιγότερο 24 ώρες) ή σε χύτρα για 4-5 ώρες, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να λάβετε όσο περισσότερο θρεπτικά συστατικά από τα κόκαλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ωμά ή ακόμα και μαγειρεμένα κόκαλα με κρέας, σίγουρα όμως θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει και αρκετά κόκαλα αρθρώσεων με χόνδρο όπως φτερούγες και πόδια κοτόπουλου και γαλοπούλας, μέρη ποδιού μοσχαριού, χοιρινού, αρνιού, κατσίκας.

Τοποθετήστε στην κατσαρόλα τα κόκαλα, γεμίστε ιδανικά με φιλτραρισμένο νερό ώσπου να σκεπαστούν τα κόκαλα, προσθέστε 2-4 κουταλιές μηλόξυδο, για την πρώτη ώρα βράστε σε δυνατή ένταση και το υπόλοιπο βράσιμο να γίνει σε χαμηλή ένταση της κουζίνας. Μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο μπορείτε να προσθέσετε μερικά πολύτιμα θρεπτικά πρόσθετα για να ενισχύσετε ακόμα περισσότερο τον ζωμό όπως kelp, τσουκνίδες, σκόρδο, ρίζα πικραλίδας, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό, σπόρο μάραθου, ρίζα astragalus, μανιτάρια shiitaki, ρίζα άρκτιου (burdock root). Μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο αφαιρέστε τα κόκαλα και πετάξτε τα, αφαιρέστε και τυχών κομμάτια κρέατος κολλημένα στα κόκαλα και κρατήστε για τάισμα και αφαιρέστε το υπερβολικό λίπος που ενδεχομένως θα έχει συγκεντρωθεί στην επιφάνεια του ζωμού.

Αν ο ζωμός είναι πηχτός σε μορφή ζελέ τότε τον έχετε παρασκευάσει ιδανικά καθώς θα περιέχει αρκετή ζελατίνη. Αν ο ζωμός είναι αραιός τότε θα πρέπει να μειώσετε το νερό, να αυξήσετε τα κόκαλα και να προσθέσετε λίγο ακόμα μηλόξυδο, κάνετε τις δοκιμές σας και σύντομα θα καταλήξετε στην συνταγή που θα ακολουθείτε. Μπορείτε να τοποθετήσετε τον ζωμό σε μικρά δοχεία, μπουκαλάκια ή ακόμα και σε παγοκυψέλες και να τον διατηρήσετε παγωμένο ώσπου να τον χρησιμοποιήσετε. Στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί 2-3 ημέρες. Τον ζωμό μπορείτε να τον δίνετε μαζί με το εκάστοτε γεύμα ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τόσο την γεύση όσο και τα θρεπτικά του συστατικά ή κατευθείαν στο μπωλ του νερού.

Πηγές:

http://www.dogsnaturallymagazine.com

http://healthypets.mercola.com

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα