ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ! ΠΟΙΕΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ!

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ! ΠΟΙΕΣ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ!

Λιχουδιές jerky για σκύλους! Ένα δημοφιλές είδος λιχουδιάς που όλοι λίγο πολύ έχουμε ταΐσει. Αλήθεια όμως, πόσοι από εμάς έχουν διαβάσει προσεκτικά τα συστατικά της συσκευασίας τους? Ποιες λιχουδιές jerky είναι αυθεντικές από 100% κρέας και ποιες έχουν λίγο κρέας και αρκετά πληρωτικά συστατικά όπως άμυλο, γλυκερίνη και φυτική πρωτεΐνη? Ποιες λιχουδιές σκύλου να επιλέξετε και ποιες να αποφύγετε? Πολλές φυσικές λιχουδιές για σκύλους περιέχουν αφύσικα και ανθυγιεινά συστατικά… Οπότε χρειάζεται τεράστια προσοχή στο ποιες θα επιλέξετε για τον σκύλο σας ώστε να αποφύγετε το παραπλανητικό μάρκετινγκ που είναι δυστυχώς μια συνηθισμένη τακτική και στον χώρο των κατοικίδιων! Τι πιστεύετε όταν βλέπετε την λέξη ΦΥΣΙΚΕΣ στις ΨΗΜΕΝΕΣ ή ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ του ΣΚΥΛΟΥ σας; Λογικά σκεπτόμενοι ότι είναι υγιεινές και αληθινές! Δυστυχώς όμως δεν είναι όλες οι λιχουδιές σκύλου τόσο φυσικές όσο αναγράφεται στην συσκευασία τους…

Αλλά μην ανησυχείτε … υπάρχουν τρόποι να προσδιορίσετε τις πραγματικά φυσικές λιχουδιές σκύλου από τις ψεύτικες, επιβλαβείς και παραπλανητικές.

Γιατί το «ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ» είναι συνήθως παραπλανητικό μάρκετινγκ???

Οι τάσεις για τα κατοικίδια ζώα ακολουθούν τις τάσεις των ανθρώπων. Και αυτό έχει νόημα… Εσείς έχετε πρόσβαση σε μετρητά και πιστωτική κάρτα, όχι το σκυλί σας!

Οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές αναζητούν φυσικές, υγιεινές και λιγότερο επεξεργασμένες τροφές και λιχουδιές για σκύλους και άλλα ζώα. Γνωρίζουν επίσης ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν αρκετά χρήματα για να τις αγοράσουν.

Έτσι, βρίσκουν δημιουργικούς τρόπους για να τοποθετήσουν την λέξη «ΦΥΣΙΚΕΣ» στις ετικέτες τόσο των τροφών όσο και των λιχουδιών για σκύλους, προσθέτοντας ταυτόχρονα τα ίδια επιβλαβή συστατικά χαμηλής ποιότητας που θα βρείτε σε φθηνές και χαμηλής ποιότητας τροφές και λιχουδιές για σκύλους.

Τι σημαίνει η λέξη «ΦΥΣΙΚΕΣ» για τους κατασκευαστές τροφών και λιχουδιών για κατοικίδια

Εάν παρασκευάζετε λιχουδιές για σκύλους και θέλετε να βάλετε τη λέξη «φυσικές» στην ετικέτα, πρέπει να πληρείτε τους ορισμούς που θέτει η AAFCO. Η AAFCO είναι η Ένωση Αμερικανών Αξιωματούχων Ελέγχου Τροφών.

Αυτό μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά υπάρχουν δύο προβλήματα με την AAFCO να ορίζει το πρότυπο:

Τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της AAFCO εργάζονται για μεγάλους κατασκευαστές τροφών και λιχουδιών για κατοικίδια ζώα.

Οι ορισμοί για το «φυσικές λιχουδιές και τροφές» είναι ασαφείς και περίπλοκοι.

Μην νομίζετε ότι αυτά τα δύο σημεία δεν σχετίζονται!

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στους ορισμούς. Σύμφωνα με την AAFCO, το φυσικό μπορεί να είναι:

Ένα συστατικό ζωοτροφών ή ζωοτροφές ή λιχουδιών που προέρχεται αποκλειστικά από φυτικές, ζωικές ή εξορυκτικές πηγές.

Δεν έχει υποστεί επεξεργασία ή έχει υποστεί:

 • φυσική επεξεργασία
 • επεξεργασία θερμότητας
 • απόδοση
 • κάθαρση
 • εξαγωγή
 • υδρόλυση
 • ενζυμόλυση
 • ζύμωση

Δεν έχει παραχθεί ή υποβληθεί σε χημικά συνθετική διαδικασία.

Δεν περιέχει πρόσθετα ή βοηθητικά μέσα επεξεργασίας που είναι χημικά συνθετικά… εκτός από ποσότητες που ενδέχεται να συμβούν σε καλές πρακτικές παρασκευής.

Καταλάβατε τι σημαίνει το τελευταίο μέρος;

Αυτό βασικά σημαίνει ότι οι τροφές και οι λιχουδιές για σκύλους και άλλα κατοικίδια ζώα μπορούν να παράγονται ή να εξωθούνται και να εξακολουθούν να ονομάζονται φυσικές… αρκεί ο κατασκευαστής να μην προσθέσει συνθετικά συστατικά… εκτός αν έπρεπε….

Οποιαδήποτε τροφή ή λιχουδιά για κατοικίδια χωρίς συνθετικά συντηρητικά όπως:

 • BHA (μπορεί να προκαλέσει καρκίνο)
 • BHT (μπορεί να προκαλέσει ηπατικά, θυρεοειδή και νεφρικά προβλήματα)
 • Αιθοξυκίνη (συκώτι, νεφρά, θυρεοειδής και αναπαραγωγική δυσλειτουργία)
 • Τεχνητές γεύσεις ή χρώματα μπορούν να ονομαστούν φυσικά

Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς αλήθεια…

Οι φυσικές λιχουδιές σκύλου μπορούν να περιέχουν αυτά τα επικίνδυνα, τεχνητά συστατικά εάν η ετικέτα λέει:

Φυσικές λιχουδιές σκύλου με πρόσθετες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.”

Έτσι, ο όρος φυσικές λιχουδιές για σκύλους δεν σημαίνει τελικά καθόλου φυσικές…

ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ: ΑΝΤΙΛΗΨΗ vs ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι αναζητούν τη λέξη φυσικές λιχουδιές σκύλου. Πιστεύουν ότι σημαίνει πιο υγιεινές λιχουδιές για σκύλους.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα της Ipsos, πιστεύουμε ότι η λέξη ΦΥΣΙΚΕΣ λιχουδιές σκύλου σημαίνει:

 • Αμεταποίητεςς
 • Υγιεινές
 • 100% από τη φύση
 • Χωρίς τεχνητά συστατικά
 • Οργανικές

Πληρούν όλες οι φυσικές λιχουδιές για σκύλους τα παραπάνω;

Κάποιες ναι, άλλες πάλι όχι!

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες φυσικές λιχουδιές σκύλου είναι εντελώς επιβλαβείς.

Μεταξύ του 2010 και του 2012, αναφέρθηκαν 2.674 σκύλοι που αρρώστησαν ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης παραπλανητικών λιχουδιών. Αναφέρθηκαν ότι 501 σκυλιά πέθαναν ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης φυσικών λιχουδιών σκύλου με κοτόπουλο….

Το συμπέρασμα?

Δεν μπορείτε να βασιστείτε στη λέξη φυσικές λιχουδιές σκύλου για να καθορίσετε την ποιότητα και την ασφάλεια των λιχουδιών του σκύλου σας. Πώς μπορείτε λοιπόν να βρείτε αληθινές, υγιεινές και φυσικές λιχουδιές για το σκυλί σας;

Αποφύγετε τα παρακάτω συστατικά στις λιχουδιές του σκύλου σας!

1. Καλαμπόκι, σιτάρι, ρύζι, δημητριακά

Αυτά είναι φθηνά υλικά πληρώσεως που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι κατασκευαστές τροφών και λιχουδιών για σκύλους.

Πάρα πολλοί υδατάνθρακες στη διατροφή του σκύλου σας μπορούν να προκαλέσουν δυσβίωση εντέρου, η οποία μπορεί να γίνει ένα σημαντικό ζήτημα υγείας.

Εκθέτουν επίσης το σκυλί σας σε καρκινογόνες τοξίνες που ονομάζονται μυκοτοξίνες.

Αυτό περιλαμβάνει την πιο καρκινογόνο ουσία που είναι φυσικά γνωστή στον άνθρωπο, την αφλατοξίνη.

Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2013 διαπίστωσαν μόλυνση από μυκοτοξίνη σε πάνω από 81% των δειγμάτων που δοκιμάστηκαν. Αυτά ήταν δημητριακά και υποπροϊόντα που προορίζονταν για ζωικές τροφές.

2. Σιρόπι καλαμποκιού

Αυτό το φθηνό γλυκαντικό “ενισχύει” τη γεύση των λιχουδιών του σκύλου σας. Τα προβλήματα είναι ότι το σιρόπι καλαμποκιού, όπως και η ζάχαρη, οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Εάν οι λιχουδιές του σκύλου σας είναι υψηλής ποιότητας, φυσικές και υγιεινές τότε δεν χρειάζεται να γλυκανθούν. Θα έχουν καλή γεύση από μόνες τους.

3. Σόγια

Η σόγια είναι μια φυτική πρωτεΐνη που χρησιμοποιούν όλοι οι κατασκευαστές τροφών και λιχουδιών για σκύλους ως φυσικό συστατικό…

… Αλλά είναι αρκετά βλαβερή για το σκυλί σας…

Η σόγια είναι μια από τις τρεις πρώτες γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στις ΗΠΑ. Εκτός αν λέει οργανική, πιθανότατα περιέχει επιβλαβή φυτοφάρμακα όπως το glyphosate.

Το Glyphosate έχει συνδεθεί με:

 • Αυτισμό
 • ενδοκρινική διαταραχή
 • καρκίνο
 • γενετικά ελαττώματα
 • αντοχή στα αντιβιοτικά
 • ορμονική διαταραχή
 • νεφρική νόσο

Για αυτό τόσες πολλές χώρες την έχουν απαγορεύσει…

Μπορεί επίσης να καταστείλει την ικανότητα του θυρεοειδούς αδένα να παράγει T3 και T4. Αυτά είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς και είναι ένα κοινό αλλεργιογόνο.

Αποφύγετε συστατικά όπως: γεύμα σόγιας, αλεύρι σόγιας και πρωτεΐνη σόγιας.

4. Μη αναγνωρισμένο “Κρέας” ή “Ζώο”

Μιλώ για «κρέας» ή «ζωικό λίπος». Αυτές οι λέξεις ακούγονται φυσικές, δεδομένου ότι βασίζονται στο κρέας, αλλά τι είδους κρέας; Ποιο ζώο; Αυτά τα συστατικά μπορούν να προέρχονται από σχεδόν οπουδήποτε…

 • τα υπολείμματα που δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο
 • απόβλητα από το σφαγείο
 • χαλασμένα κρέατα σούπερ μάρκετ
 • άρρωστα ζώα

5. Γεύματα

Τα γεύματα παρασκευάζονται με την «απόδοση», που σημαίνει ότι το κρέας μαγειρεύεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία έως ότου εξαφανιστεί το υπερβολικό νερό. Αυτό σας αφήνει με μια πολύ συμπυκνωμένη μάζα πρωτεΐνης. Αυτό μπορεί να ακούγεται καλό, αλλά δεν είναι…

Η υψηλή θερμοκρασία σκοτώνει όλη την διατροφή.

Τα αμινοξέα αλλάζουν δομή και σύσταση κάτι που καθιστά την πρωτεΐνη σχεδόν μη βιοδιαθέσιμη. Η υψηλή συγκέντρωση πρωτεϊνών που δεν μπορεί να αφομοιώσει το σώμα του σκύλου σας είναι ουσιαστικά άχρηστη.

Βεβαιωθείτε ότι αποφεύγετε τροφές και λιχουδιές σκύλου όπου αναφέρονται οι λέξεις ζωικά γεύματα, κρεατικά γεύματα, κρέατα και οστεάλευρα.

6. Γλυκερίνη

Γλυκερίνη, γλυκερόλη και Ε422 αναφέρονται όλα στην ένωση, προπάνιο-1,2,3-τριόλη. Βρίσκεται σε όλη τη φύση ως ουσιαστικό μέρος των λιπαρών τριγλυκεριδίων. Ωστόσο, δεν βρέθηκε από μόνο του που οδήγησε ορισμένους πιο ένθερμους υποστηρικτές της φυσικής διατροφής να χαρακτηρίσουν την απομονωμένη γλυκερίνη ως «αφύσικη». Η καθαρή γλυκερίνη δεν είναι τοξική και θεωρείται γενικά ως ασφαλής. Παράγεται ως υποπροϊόν της παραγωγής σαπουνιού και έχει βρει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών. Βρίσκεται τακτικά σε τρόφιμα και κυρίως λιχουδιές κατοικίδιων ζώων ως υγραντικό (λόγω της έλλειψης φυσικής υγρασίας) και συντηρητικό – δηλαδή βοηθά στη διατήρηση υγρών των τροφίμων χωρίς να επιτρέπει στην υγρασία να επιταχύνει την αποσύνθεση των τροφίμων. Λόγω των σακχάρων που περιέχει διαθέτει μια γλυκιά γεύση που κάνει τα τρόφιμα που προστίθενται σε πιο ελκυστικά για τα σκυλιά. Δεν έχει καμία διατροφική αξία ούτε για τους ανθρώπους ούτε και για τα κατοικίδια. Πρόκειται για άλλο ένα πληρωτικό συστατικό που χρησιμοποιεί ευρέως η βιομηχανία παρασκευής ζωοτροφών το οποίο καλό είναι να αποφεύγετε.

Μάλιστα κατά την κατάποση, η φυτική γλυκερίνη μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και υπερβολική δίψα. Δεδομένου ότι η γλυκερίνη είναι μια μορφή αλκοόλης σακχάρου που το σώμα του κατοικίδιου (όπως και του ανθρώπου) δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως, η υπερβολική και τακτική κατανάλωση – είτε μόνη της είτε μέσω τροφών, λιχουδιών – μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αέρια και διάρροια.

Εάν η ετικέτα της τροφής ή λιχουδιάς δηλώνει συγκεκριμένα περιέχει είναι “φυτική γλυκερίνη / vegetable glycerin“, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πάρα πολύ. Αλλά αν η συσκευασία αναφέρει απλώς γλυκερίνη, τότε καλύτερα να ρωτήσετε εάν αυτή προέρχεται από προϊόν επεξεργασίας καυσίμου ντίζελ. Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαν να υπάρχουν δυνητικά επιβλαβή επίπεδα υπολειμματικών χημικών ουσιών σε αυτές τις λιχουδιές!

7. Αλάτι

Το αλάτι ή το χλωριούχο νάτριο όπως αναφέρεται συχνά, προστίθεται συνήθως στις τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια ως βελτιωτικό γεύσης και συντηρητικό.

Ενώ το αλάτι είναι απαραίτητο μεταλλικό στοιχείο, είναι γενικά παρόν σε επαρκείς ποσότητες στις ωμές πρώτες ύλες τροφών για κατοικίδια (ως συντηρητικό). Ωστόσο, δεδομένου ότι τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, απολαμβάνουν τη γεύση του αλατιού, προστίθενται επιπλέον και τακτικά στις τροφές και λιχουδιές για σκύλους για να τις κάνουν πιο γευστικές. Δυστυχώς όμως, το υπερβολικό αλάτι έχει τις ίδιες επιπτώσεις στην υγεία για τα σκυλιά με εμάς και πρέπει να αποφεύγεται. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν ο σκύλος σας έχει ιστορικό καρδιακών προβλημάτων ή υψηλής αρτηριακής πίεσης.

8. Φυτική πρωτεΐνη (vegetable protein)

Η φυτική πρωτεΐνη (ή το εκχύλισμά της) είναι ένας άλλος όρος που δεν ρίχνει κανένα πραγματικό φως στο τι υπάρχει στις τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια. Δεν δίνει καμία ένδειξη για το ποια λαχανικά χρησιμοποιούνται, ούτε λέει πώς εξάγεται η πρωτεΐνη, αν και οι πιο κοινές μέθοδοι περιλαμβάνουν χημικές αντιδράσεις που απέχουν πολύ από αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούσαν «φυσικές».

Για τους σκύλους, οι φυτικές πρωτεΐνες είναι θρεπτικά κατώτερες από αυτές που βρίσκονται στο κρέας. Κοινές πηγές φυτικών πρωτεϊνών περιλαμβάνουν τη σόγια, τον αραβόσιτο και το σιτάρι που έχουν όλα συνδεθεί με διατροφική δυσανεξία και, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να αποφεύγονται γενικώς και κυρίως με ευαίσθητα και αλλεργικά σκυλιά.

Ορισμένοι διατροφολόγοι έχουν επίσης υποθέσει ότι τα εκχυλίσματα φυτικών πρωτεϊνών μπορεί επίσης να είναι ψευδώνυμο για το MSG (γλουταμινικό νάτριο), το αμφιλεγόμενο πρόσθετο τροφίμων που ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι ελαφρώς εθιστικό.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΛΙΧΟΥΔΙΩΝ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ

Συχνά συναντάμε στα καταστήματα κατοικίδιων τεράστια ποικιλία λιχουδιών για σκύλους που χαρακτηρίζονται ως φυσικές ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι και τόσο και περιέχουν αρκετά από τα παραπάνω συστατικά. Η νομοθεσία επιτρέπει δυστυχώς να χαρακτηρίζονται αυτές οι λιχουδιές ως φυσικές και να χρησιμοποιούνται μερικά ή αρκετά από τα παραπάνω συστατικά, με αποτέλεσμα να γίνεται παραπλάνηση των ιδιοκτητών κατοικίδιων και σε αρκετές περιπτώσεις να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία των κατοικίδιων. Η συνηθέστερη χώρα προέλευσης των λιχουδιών αυτών είναι η Κίνα και άλλες Ασιατικές χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν κατά κόρον τα παραπάνω συστατικά και εξάγουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά ονομασίες λιχουδιών για σκύλους οι οποίες αποτελούν τέτοιες περιπτώσεις και συνήθως περιέχουν την λέξη “jerky”.

“Jerky” σημαίνει κομμάτι κρέατος κομμένο σε λωρίδες το οποίο στην συνέχεια αποξηραίνεται. Υπάρχουν δυστυχώς πολλές λιχουδιές “jerky” στα καταστήματα κατοικίδιων (pet shop) οι οποίες όμως είναι αποξηραμένο κομμάτι κρέατος αλλά αποξηραμένο μείγμα διαφόρων συστατικών.

Οι πραγματικές φυσικές λιχουδιές “jerky” οι οποίες καταναλώνονται και από ανθρώπους είναι κανονικά αποξηραμένα μέρη κρέατος, συνήθως μυϊκού, με λίγη υγρασία, χωρίς το παραμικρό πρόσθετο. Αφυδατώνονται σε αποξηραντήρες σε χαμηλές θερμοκρασίες (συνήθως 40-60 βαθμούς για πολλές ώρες) και συσκευάζονται. Όμως η βιομηχανία παραγωγής προϊόντων για κατοικίδια ζώα παράγει κατά κόρον λιχουδιές jerky οι οποίες μοιάζουν με τις πραγματικές αλλά δεν είναι, παραπλανώντας έτσι τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Για να αυξήσουν λοιπόν το κόστος των συστατικών, για να έχουν μεγαλύτερη επάρκεια πρώτων υλών, για να εκμεταλλευτούν κάθε υποπροϊόν που μένει από την ανθρώπινη κατανάλωση και για να αυξήσουν το κέρδος τους, σκέφτηκαν να παρασκευάσουν λιχουδιές jerky που μοιάζουν με τις πραγματικές. Έτσι αντί να αποξηραίνουν κομμάτια μυϊκού κρέατος, αποξηραίνουν ένα μείγμα το οποίο αποτελείται συνήθως από γλυκερίνη, αλάτι, φυτική πρωτεΐνη, και γεύμα, γεύση ή άρωμα κοτόπουλου (σκόνη που ανακατεύεται με την γλυκερίνη). Έτσι η τελική λιχουδιά μοιάζει, είναι γευστική, αλλά δεν είναι φυσική και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υγιεινή λιχουδιά αποξηραμένου κρέατος. Αρκεί να διαβάσετε τα συστατικά της λιχουδιάς και να συγκρίνετε την λιχουδιά αυτή με 100% αποξηραμένο κρέας για να το συμπεράνετε. Σας αναφέρουμε ενδεικτικά ονομασίες λιχουδιών jerky που κυκλοφορούν στην αγορά:

Chicken jerky, chicken jerky strips, chicken bone twists, chicken jerky chips, chicken rawhide twists, venison jerky, duck jerky, beef jerky, lamb jerky.

Υπάρχουν τακτικές αναφορές και καταγγελίες (ακόμα και στον FDA) ιδιοκτητών κατοικίδιων σε παγκόσμιο επίπεδο όπου παρατηρήθηκαν προβλήματα υγείας σε μερικά κατοικίδια ζώα τα οποία είχαν καταναλώσει τέτοιους είδους λιχουδιές jerky με κάποια από τα παραπάνω συστατικά. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες από τους αρμόδιους φορείς και έχουν ανακληθεί αρκετά προϊόντα. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και αρκετά που δυστυχώς δεν ανακλήθηκαν.

Συμπτώματα που έχουν αναφερθεί πως μπορεί να εμφανίσουν οι σκύλοι που έχουν καταναλώσει λιχουδιές jerky εντός μερικών ωρών έως και ημερών είναι μειωμένη όρεξη, μειωμένη δραστηριότητα, έμετος, διάρροια (μερικές φορές με αίμα ή βλέννα), αυξημένη κατανάλωση νερού και / ή αυξημένη ούρηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο FDA ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ JERKY, ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ!

Αν λοιπόν έχετε ταΐσει τον σκύλο σας με τέτοιες λιχουδιές ή/και τροφές που περιέχουν τα παραπάνω συστατικά και εμφανίσει τα παραπάνω συμπτώματα σταματήστε αμέσως την σίτισή τους και απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρό σας αλλά και στην εταιρεία παραγωγής ή τον εκάστοτε έμπορο που σας τις διαθέτει.

ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΧΑΜΕΝΗ ΥΠΟΘΕΣΗ;

Μην ανησυχείτε, υπάρχουν ακόμα αρκετές αληθινές, ποιοτικές, θρεπτικές, ασφαλείς, αποξηραμένες λιχουδιές jerky και κατεψυγμένες φυσικές λιχουδιές για σκύλους. Απλά πρέπει να ξέρετε τι να ψάξετε και που και να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες τους πριν τις αγοράσετε και χωρίς να εμπιστεύεστε τυφλά κανέναν έμπορο ή παραγωγό ζωοτροφών.

Αναζητήστε μικρότερες λίστες συστατικών με πράγματα που μπορείτε να αναγνωρίσετε και αποφύγετε αυτές που περιέχουν τα προηγουμένως αναφερθέντα συστατικά. Προσπαθήστε να βρείτε αποξηραμένες και κατεψυγμένες λιχουδιές σκύλου με κρέας (με το ζώο που αναγνωρίζεται) ως το πρώτο ή ακόμα καλύτερα το μόνο συστατικό (πχ αποξηραμένο φιλέτο γαλοπούλας χωρίς αλάτι). Σε περίπτωση αμφιβολίας, φτιάξτε την δική σας φυσική λιχουδιά σκύλου (αποξηραμένη ή μαγειρεμένη) ώστε να μπορείτε να διαλέξετε και να επιλέξετε τα ασφαλή συστατικά της και να έχετε τον απόλυτο έλεγχο.

Αφιερώστε μερικά έστω δευτερόλεπτα από την καθημερινότητά σας και διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά των προϊόντων διατροφής (τροφές, λιχουδιές, συμπληρώματα) του σκύλου σας πριν τα αγοράσετε. Ακόμα και αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευζωία του κατοικίδιού σας. Το αξίζει και με το παραπάνω!

Πηγές:

http://dogsnaturallymagazine.com

https://www.allaboutdogfood.co.uk/dog-food-ingredients/0130/glycerin

https://www.tpfeeds.co.uk/

https://www.fda.gov/consumers/consumer-updates/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post

Comments (0)


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα