ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ, ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΥ!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ, ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΚΥΛΟΥ!

Τι είναι τα μεταβιοτικά (postbiotics); Μια ολοκληρωμένη επισκόπηση!

Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά έχουν κερδίσει μεγάλη προσοχή για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου. Πρόσφατα, τα μεταβιοτικά (postbiotics) έχουν εμφανιστεί ως μια άλλη ομάδα ευεργετικών ενώσεων που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας και του σκύλου σας!

Έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία για το έντερο, το ανοσοποιητικό σύστημα και διάφορες άλλες πτυχές της υγείας.

Επειδή οι ορισμοί μπορεί να προκαλούν σύγχυση, ακολουθεί μια σύντομη επισκόπηση κάθε τύπου:

Τα προβιοτικά είναι τα υγιή ή «φιλικά» βακτήρια που ζουν μέσα στο έντερο του σκύλου και υποστηρίζουν την υγεία μετατρέποντας τις φυτικές ίνες σε ενώσεις που έχουν οφέλη για την υγεία του.

Τα πρεβιοτικά είναι μια ομάδα θρεπτικών συστατικών, κυρίως φυτικών ινών, που τροφοδοτούν τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο του σκύλου σας.

Τα μεταβιοτικά είναι οι βιοδραστικές ενώσεις που παράγουν τα προβιοτικά βακτήρια όταν καταναλώνουν τα πρεβιοτικά (φυτικές ίνες).

Αυτό το άρθρο σας παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των μεταβιοτικών.

Τι είναι τα μεταβιοτικά (postbiotics);

Τα μεταβιοτικά είναι βιοδραστικές ενώσεις που παράγονται όταν τα υγιή βακτήρια στο έντερο του σκύλου, γνωστά ως προβιοτικά βακτήρια, τρέφονται με διάφορους τύπους πρεβιοτικών τροφών στο παχύ έντερο, όπως φυτικές ίνες.

Αν και αυτές οι βιοδραστικές ενώσεις θεωρούνται τα απόβλητα των προβιοτικών βακτηρίων, προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία στο σώμα του σκύλου.

Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά προέρχονται στην πραγματικότητα από την παραγωγή μεταβιοτικών.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μεταβιοτικών:

 • λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας
 • λιποπολυσακχαρίτες
 • εξωπολυσακχαρίτες
 • ένζυμα
 • θραύσματα κυτταρικού τοιχώματος
 • βακτηριακά λύματα (ένα μείγμα από βακτηριακά συστατικά)
 • υπερκείμενα χωρίς κύτταρα (ένα μείγμα ενώσεων που παράγονται από βακτήρια και ζυμομύκητες)
 • διάφορους άλλους μεταβολίτες όπως βιταμίνες και αμινοξέα

Τα μεταβιοτικά συμπληρώματα δεν είναι ακόμη τόσο ευρέως διαθέσιμα επειδή είναι σχετικά νέα σε σύγκριση με τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά.

Ωστόσο, μπορείτε να τα βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα!

Με μερικά κλικ ή 1 τηλέφωνο το έχετε στην πόρτα σας!

Εναλλακτικά, μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό των μεταβιοτικών στο σώμα του σκύλου δίνοντάς του περισσότερες πρεβιοτικές τροφές και προβιοτικά, καθώς τα μεταβιοτικά είναι τα τελικά τους προϊόντα.

Τα οφέλη των μεταβιοτικών (postbiotics) για την υγεία των σκύλων

Αν και η έννοια των μεταβιοτικών είναι αρκετά νέα, υπάρχουν εδώ και πολύ καιρό και έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία και των σκύλων.

Μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου!

Τα μεταβιοτικά έχουν ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος.

Για παράδειγμα, τα μεταβιοτικά όπως το βουτυρικό, ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας, μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή ρυθμιστικών Τ κυττάρων στο έντερο του σκύλου. Αυτά τα κύτταρα βοηθούν στον έλεγχο του μεγέθους της ανοσολογικής απόκρισης του σώματός του.

Άλλα μεταβιοτικά, όπως θραύσματα κυτταρικού τοιχώματος και υπερκείμενο από υγιή βακτήρια, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή αντιφλεγμονωδών χημικών αγγελιαφόρων που ονομάζονται κυτοκίνες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και προάγουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις.

Μελέτες σε ενήλικες έχουν βρει ότι τα μεταβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από λοιμώξεις όπως το κοινό κρυολόγημα.

Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 80 υγιείς ηλικιωμένους ενήλικες διαπίστωσε ότι η καθημερινή μεταβιοτική συμπλήρωση μείωσε τον κίνδυνο λοίμωξης του αναπνευστικού και βελτίωσε την ικανότητά τους να παράγουν αντισώματα που βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού από επιβλαβή βακτήρια και τοξίνες.

Σε μια άλλη μελέτη διάρκειας 20 εβδομάδων, σε 300 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χορηγήθηκε είτε ένα εικονικό φάρμακο, ένα μεταβιοτικό χαμηλής δόσης ή ένα συμπλήρωμα υψηλής δόσης μεταβιοτικού καθημερινά για προστασία από το κοινό κρυολόγημα.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, σημαντικά λιγότερα άτομα στις ομάδες χαμηλής δόσης και υψηλής δόσης μεταβιοτικών εμφάνισαν το κοινό κρυολόγημα από ό,τι στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως και ο σκύλος σας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του λαμβάνοντας με την διατροφή του μεταβιοτικά!

Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πεπτικών διαταραχών του σκύλου

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) επηρεάζει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επηρεάζει επίσης ολοένα και περισσότερους σκύλους.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι τα μεταβιοτικά, όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων σε άτομα με ήπια έως μέτρια ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn – δύο τύποι IBD.

Τα άτομα με ΙΦΝΕ τείνουν να παράγουν λιγότερα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας όπως το βουτυρικό στο έντερό τους, το οποίο παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ανοσίας και της φλεγμονής στον πεπτικό σωλήνα. Για παράδειγμα, το βουτυρικό παίζει ρόλο στην ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Μια μικρή μελέτη σε 13 άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο του Crohn διαπίστωσε ότι η λήψη 4 γραμμαρίων βουτυρικού άλατος ημερησίως για 8 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα κλινικές βελτιώσεις και ύφεση στο 53% των συμμετεχόντων.

Αρκετές παλαιότερες μελέτες, κυρίως από τη δεκαετία του 1990, σχετικά με τα μεταβιοτικά και την IBD υποδηλώνουν ότι τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας όπως το βουτυρικό μπορεί να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία της διάρροιας

Η έρευνα δείχνει ότι τα μεταβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία της διάρροιας.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση επτά μελετών σε 1.740 παιδιά διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με μεταβιοτικά μείωσε σημαντικά τη διάρκεια της διάρροιας και ήταν πιο αποτελεσματική από τις θεραπείες εικονικού φαρμάκου στην πρόληψη της διάρροιας, της φαρυγγίτιδας και της λαρυγγίτιδας.

Ομοίως, μια ανασκόπηση 23 μελετών σε 3.938 παιδιά διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με μεταβιοτικά ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από ένα εικονικό φάρμακο στην πρόληψη της διάρροιας που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά.

Σε μια μικρή μελέτη του 2003, 137 ενήλικες με χρόνια διάρροια έλαβαν θεραπεία είτε με ένα μεταβιοτικό συμπλήρωμα είτε με ένα προβιοτικό συμπλήρωμα για 4 εβδομάδες. Μέχρι το τέλος της μελέτης, το μεταβιοτικό συμπλήρωμα αποδείχθηκε ότι είναι πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία της διάρροιας από το προβιοτικό.

Επιπλέον, μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 297 ενήλικες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με ένα μεταβιοτικό μείωσε σημαντικά τη συχνότητα της κίνησης του εντέρου, το φούσκωμα και τον πόνο και βελτίωσε τη συνολική ποιότητα ζωής τους.

Άλλα πιθανά οφέλη των μεταβιοτικών για την υγεία των σκύλων

Τα μεταβιοτικά έχουν συσχετιστεί με πολλά άλλα αναδυόμενα οφέλη για την υγεία, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η έκταση αυτών των επιπτώσεων:

 • Μπορούν να βοηθήσουν με τις αλλεργίες. Μια μελέτη σε 34 ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με ένα μεταβιοτικό για 8-12 εβδομάδες μείωσε σημαντικά τη σοβαρότητα της πάθησης. Συγκριτικά, η ομάδα εικονικού φαρμάκου δεν σημείωσε βελτιώσεις.
 • Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα μεταβιοτικά όπως τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους καταστέλλοντας τα σήματα πείνας.
 • Μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Σε μελέτες σε ζώα, το βουτυρικό φαίνεται να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην καταστολή των γονιδίων που παίζουν ρόλο στην παραγωγή χοληστερόλης.
 • Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι το βουτυρικό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
 • Μπορούν να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Ορισμένες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα υποδηλώνουν ότι τα μεταβιοτικά μπορεί να έχουν ιδιότητες που βοηθούν στην καταστολή της ανάπτυξης και της εξάπλωσης ορισμένων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου και του στομάχου.
 • Μπορούν να είναι καλύτερα ανεκτά από τα προβιοτικά. Όταν καταναλώνετε προβιοτικά, αυξάνετε τον αριθμό των ευεργετικών βακτηρίων στο σώμα σας. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην ανέχονται καλά τα προβιοτικά, επομένως τα μεταβιοτικά μπορεί να είναι μια πιο κατάλληλη εναλλακτική λύση. Αυτό ισχύει ενδεχομένωνς και για τους σκύλους.

Πιθανά μειονεκτήματα και ασφάλεια

Γενικά, τα μεταβιοτικά θεωρούνται ασφαλή και καλά ανεκτά σε υγιείς ανθρώπους και σκύλους.

Εάν δίνετε στον σκύλο σας ένα προβιοτικό συμπλήρωμα για να αυξήσετε την παραγωγή μεταβιοτικών, μπορεί να αντιμετωπίσετε πεπτικές παρενέργειες όπως αέρια, φούσκωμα και ήπια ενόχληση στο στομάχι. Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να εξαφανίζονται μόλις προσαρμοστεί το σώμα του.

Ωστόσο, ορισμένες ομάδες ανθρώπων και σκύλων θα πρέπει να αποφεύγουν να αυξάνουν το επίπεδο των μεταβιοτικών τους μέσω της κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε προβιοτικά.

Αυτές οι ομάδες τείνουν να έχουν ασθενέστερο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητης αντίδρασης:

 • Άτομα και σκύλοι που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση
 • Άτομα και σκύλοι που έχουν δομικές καρδιακές διαταραχές
 • Άτομα και σκύλοι με διαταραχές του πεπτικού συστήματος
 • Έγκυοι
 • Παιδιά και κουτάβια

Όπως με κάθε συμπλήρωμα διατροφής, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας πριν πάρετε ένα μεταβιοτικό συμπλήρωμα, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις υγείας ή παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο.

Πώς να προσθέσετε μεταβιοτικά στη διατροφή του σκύλου σας

Τα μεταβιοτικά δεν είναι τόσο ευρέως διαθέσιμα όσο τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά.

Ωστόσο, μπορείτε να τα αγοράσετε από επιλεγμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής και διαδικτυακά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντί να χαρακτηρίζονται ως “μεταβιοτικά”, μπορεί να έχουν άλλη ονομασία όπως βουτυρικό νάτριο, βουτυρικό ασβέστιο ή ζύμωση ξηρής μαγιάς.

Επειδή τα μεταβιοτικά παράγονται από ζύμωση από υγιή βακτήρια στο έντερο, μπορείτε φυσικά να αυξήσετε την παραγωγή μεταβιοτικών δίνοντας στον σκύλο σας τρόφιμα πλούσια σε πρεβιοτικά και προβιοτικά.

Αυξάνοντας την πρόσληψη πρεβιοτικών και προβιοτικών τροφών για να δημιουργήσετε περισσότερα μεταβιοτικά, θα έχετε τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά.

Πηγές πρεβιοτικών

Τα πρεβιοτικά βρίσκονται γενικά σε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λαχανικά. Οι ακόλουθες τροφές είναι μερικές καλές πηγές πρεβιοτικών:

 • ρίζα πικραλίδας
 • σπαράγγι
 • κριθάρι
 • βρώμη
 • λιναρόσπορος
 • φύκι

Πηγές προβιοτικών

Τα προβιοτικά βρίσκονται γενικά σε τρόφιμα και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση όπως:

 • γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες
 • κεφίρ
 • ξυνολάχανο
 • kimchi
 • miso
 • tempeh
 • kombucha

Επίλογος για τα μεταβιοτικά

Τα μεταβιοτικά είναι βιοδραστικές ενώσεις που παράγονται όταν τα φιλικά βακτήρια στο έντερο (προβιοτικά βακτήρια) αφομοιώνουν και διασπούν τις ίνες (πρεβιοτικά).

Αν και τα μεταβιοτικά θεωρούνται τεχνικά απόβλητα, προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία, παρόμοια με τα προβιοτικά.

Τα μεταβιοτικά μπορεί να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της διάρροιας, να μειώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με ασθένειες του ευερέθιστου εντέρου και ακόμη και να μειώσουν τη σοβαρότητα ορισμένων αλλεργιών.

Τα μεταβιοτικά είναι γενικά ασφαλή και καλά ανεκτά και μπορείτε να τα βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα (Δείτε στα συμπληρώματα διατροφής το Animal Biosa). Εναλλακτικά, μπορείτε φυσικά να αυξήσετε την παραγωγή μεταβιοτικών από το σώμα σας καταναλώνοντας περισσότερα πρεβιοτικά και προβιοτικά.

Πηγές:

https://www.healthline.com/nutrition/postbiotics?fbclid=IwAR1TqmAL09yOXOgg3yP4Nn-t6lhKzFABjq9qk4vaQWlayOFfnykydm_jWcg#bottom-line

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32717965/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20796295/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22947249/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30277149/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10795763/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8943981/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1612357/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9145448/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32024037/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21269308/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22442660/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20208051/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα