ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ? Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!

ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ? Η ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥΣ!

Είναι οι πατούσες του σκύλου σας κόκκινες και ερεθισμένες? Μυρίζουν περίεργα (σαν γαριδάκια) οι πατούσες του σκύλου σας? Δαγκώνει και γλείψει συχνά τους πατούσες του? Έχουν οι πατούσες του σκύλου σας μύκητες?

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά τα πόδια του σκύλου σας είναι σαν υγρά μικρά μαξιλαράκια Swiffer, που μαζεύουν όλα τα είδη αλλεργιογόνων, ακάρεων, χημικών, ζιζανιοκτόνων, τοξινών και άλλων ρύπων. Μάλιστα ο σκύλος σας μπορεί να εισάγει στον οργανισμό αυτές τις ουσίες γλείφοντας τις πατούσες του κάτι που αργά ή γρήγορα θα επιβαρύνει τον οργανισμό του με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνει ο σκύλος σας γλείφοντας και μασώντας τα πόδια του κατά 50% και να καθαρίσετε αποτελεσματικά τις πατούσες του με ένα γρήγορο και εύκολο μούλιασμα των ποδιών του σε αντισηπτικό διάλυμα ανακατεμένο με νερό.

“Από την καταξιωμένη ολιστική κτηνίατρο Dr. Karen Becker”

Το πού βυθίζετε και πως πλένετε τα πόδια του σκύλου σας δεν είναι σημαντικό – είναι το πώς το κάνετε και πόσο συχνά, αυτό κάνει τη διαφορά.

Πολλοί από εσάς γνωρίζετε ότι τονίζω συχνά τη σημασία της τακτικής απομάκρυνσης φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, φυτού αμβροσίας, χόρτων, γύρης, μούχλας, ακάρεων σκόνης και άλλων ρύπων από τα πόδια του σκύλου σας.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα σκυλιά είναι γυμνά. Δεν φοράνε ρούχα, παπούτσια και κάλτσες. Δεν κάνουν ντους κάθε μέρα. Με άλλα λόγια, το σώμα τους συλλέγει πολλά αλλεργιογόνα και χημικές ουσίες στο περιβάλλον και συσσωρεύεται γρήγορα.

Τα πόδια του σκύλου σας μπορούν να συγκεντρώσουν ένα αρκετά βαρύ φορτίο τοξινών εκτός από τα αλλεργιογόνα, και αυτό μπορεί να γίνει εξαιρετικά ερεθιστικό για τα πόδια του.

Η κοινή λογική φαίνεται να υπαγορεύει ότι πρέπει να αφαιρέσουμε όλα αυτά τα πράγματα, ωστόσο στην κτηνιατρική, είναι σπάνιο να ακούσουμε κάποιον να το προτείνει στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων… Σίγουρα δεν έμαθα για τα ποδαράκια στο κτηνιατρείο. Όμως, αφού έγινα κτηνίατρος, έμαθα ότι το 50 τοις εκατό του γλείψιμο και μάσημα των ποδιών μπορεί να μετριαστεί αφαιρώντας μηχανικά τα αλλεργιογόνα και άλλους ερεθιστικούς παράγοντες που συλλέγονται στα πόδια ενός σκύλου.

«Μηχανική αφαίρεση» σημαίνει απλώς να τα ξεπλένεις.

Είναι το «πώς» και «πόσο συχνά» τα πιο σημαντικά στο ποδόλουτρο και μούλιασμα των ποδιών του σκύλου σας!

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα πανί δεν είναι τόσο αποτελεσματικό στο καθάρισμα των ποδιών του σκύλου σας όσο το να τα βυθίζετε. Έτσι, όταν λέω τα πόδια «μουλιάζουν» ή «ξεπλένονται», εννοώ ακριβώς αυτό.

Δεν χρειάζεται να κάνετε το μούλιασμα σε μια μεγάλη μπανιέρα όπως αυτή που πρόκειται να χρησιμοποιήσω. Για παράδειγμα, εάν ο σκύλος σας είναι μεγαλόσωμος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν κουβά και να μουλιάζετε ένα πόδι τη φορά.

Εάν έχετε ένα μικρό σκυλάκι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον νεροχύτη της κουζίνας ή του μπάνιου σας ή μια μικρή λεκάνη.

Επομένως, δεν έχει σημασία πού το κάνετε ή αν ξεπλύνετε και τα τέσσερα πόδια ταυτόχρονα ή ένα πόδι τη φορά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μουλιάζετε τα πόδια στο τέλος οποιασδήποτε ημέρας όταν το κατοικίδιο ζώο σας έχει έρθει σε επαφή με αλλεργιογόνα, χημικά για το γκαζόν ή οτιδήποτε στο περιβάλλον που μπορεί να ερεθίσει τα πόδια του.

Λάβετε υπόψη ότι τα μόνα μέρη από τα οποία ιδρώνουν τα σκυλιά είναι οι μύτες και τα μαξιλάρια των ποδιών τους. Έτσι, αυτά τα υγρά μικρά μαξιλαράκια μπορούν να συλλέξουν ένα πολύ μεγάλο φορτίο ερεθιστικών ουσιών.

Ένα μούλιασμα στο τέλος της ημέρας θα μειώσει τη χημική επιβάρυνση του σκύλου σας, καθώς και την πιθανότητα ερεθισμού. Είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να σταματήσουν να μυρίζουν οι πατούσες του σκύλου σας, κάτι που οφείλεται σε μύκητες και βακτήρια.

Στο παρακάτω βίντεο η Dr Karen Becker μας δείχνει πως μουλιάζει στο κτηνιατρείο τις πατούσες του Rosco προσθέτοντας σε μπανιέρα με νερό λίγο ιωδιούχο αντισηπτικό διάλυμα (betadine).

https://www.youtube.com/watch?v=zb3bi-FQL2o

Εφαρμόζοντας το ποδόλουτρο και μούλιασμα των ποδιών του σκύλου σας

Έχω βάλει μερικά εκατοστά νερό στην μπανιέρα μου. Χρειάζεστε αρκετό νερό για να καλύψετε τα μαξιλάρια των πατουσών του σκύλου σας.

Ο Rosco είναι μικρόσωμος, οπότε χρειάζεται μόνο μερικά εκατοστά νερό για να μουλιάσουν τα πόδια του.

Η αγαπημένη μου λύση για μούλιασμα των ποδιών είναι η ιωδιούχος ποβιδόνη (betadine). Είναι ένα οργανικό διάλυμα ιωδίου. Είναι ασφαλές, μη τοξικό, αντιμυκητιακό, αντιβακτηριδιακό και κατά των ζυμών.

Προφανώς σε ένα νοσοκομείο ζώων έχουμε τα πράγματα σε μεγαλύτερες συσκευασίες, αλλά μπορείτε να το αγοράσετε σε οποιοδήποτε φαρμακείο σε μικρότερες ποσότητες. Θέλετε να αραιώσετε το ιώδιο ποβιδόνης (betadine) με νερό στο χρώμα του παγωμένου τσαγιού, χρησιμοποιώντας μόνο τα μάτια σας – δεν υπάρχει καμία επιστημονική φόρμουλα! Αν είναι πολύ ελαφρύ, προσθέστε λίγο περισσότερο ιώδιο. Αν είναι λίγο σκούρο, προσθέστε περισσότερο νερό.

Απλώς το ανακατεύω τώρα στη μπανιέρα ενώ ο Rosco στέκεται μέσα σε αυτό. Σας συνιστώ να αφήσετε τον σκύλο σας να σταθεί στο διάλυμα για διάστημα από δύο έως πέντε λεπτά. Έτσι θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά πιθανά παθογόνα και θα σταματήσουν να μυρίζουν οι πατούσες του.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα στα πόδια ή στα δάχτυλα των ποδιών καθώς η επαφή και το μούλιασμα θα κάνουν τη δουλειά για εσάς. Έτσι, μπορείτε απλά να σταθείτε και να τραγουδήσετε στον σκύλο σας ενώ μουλιάζουν οι πατούσες του ή να του μιλήσετε και να του πείτε πόσο όμορφος είναι και πόσο καλά συμπεριφέρεται!

Εάν ο σκύλος σας είναι νευρικός που βρίσκεται στο νερό, μπορείτε να προσφέρετε φυσικές και γευστικές λιχουδιές. Οι λιχουδιές πάντα βοηθούν να περάσει η ώρα για κάθε σκύλο. Επομένως, είναι μια καλή ιδέα να έχετε μερικά σνακ πρόχειρα.

Εάν ο σκύλος σας φοβάται πραγματικά το νερό, αντί να τον βουτήξετε στη μπανιέρα ή στο νεροχύτη, μπορείτε να κάνετε ένα μικρό μούλιασμα όπως το έχω κι εγώ εδώ. Έβαλα λίγη ιωδιούχο ποβιδόνη (betadine) σε μια μικρή μπλε λεκάνη, πρόσθεσα νερό και δημιούργησα ένα μικρό μούλιασμα για τα πόδια. Μπορείτε απλώς να βάζετε κάθε πόδι στην μικρή λεκάνη, βεβαιωθείτε ότι κάθε επιφάνεια του μαξιλαριού της πατούσας καλύπτεται με το μείγμα και δεν θα πρέπει να είναι τόσο τρομακτικό για τον σκύλο σας όσο να τον βάζετε στην μπανιέρα.

Θυμηθείτε, το κλειδί είναι να βυθίσετε τα πόδια στο διάλυμα, το οποίο θα ξεπλύνει κάθε είδος μυκητών που μπορεί να αναπτυχθεί, καθώς και ήπιες βακτηριακές λοιμώξεις, αλλεργιογόνα και άλλους ρύπους.

Πηγή: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2011/10/25/dog-foot-bath.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα