ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ! 4 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΤΕΣ! 4 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

Υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία σε σκύλους, μια διαχρονική ασθένεια. Ποιες είναι όμως οι 4 κυριότερες αιτίες και πως μπορείτε να την αποφύγετε και αντιμετωπίσετε ουσιαστικά? Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις αρχές του 2020 είναι μοναδική στο ότι πραγματοποιήθηκε από εταιρεία παραγωγής φρέσκων τροφών για κατοικίδια και, μεταξύ άλλων, αξιολογεί τη σύνθεση της διατροφής ως παράγοντα υπέρβαρων και παχύσαρκων σκύλων. Από ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που επηρεάζουν τη βαθμολογία της κατάστασης του σώματος των σκύλων, τέσσερις ξεχώρισαν συγκεκριμένα στη μελέτη:

Διατροφή, άσκηση, συμπληρώματα με προβιοτικά και λιχουδιές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι μια διατροφή με φρέσκα τρόφιμα, συμπληρώματα προβιοτικών και λιχουδιές με ή κάτω από το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων είναι σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν τα σκυλιά να διατηρήσουν ένα ιδανικό βάρος και μια καλύτερη υγεία.

Τον Ιανουάριο του 2020, τα αποτελέσματα μιας μελέτης από εταιρεία παραγωγής τροφών για ζώα συντροφιάς που εξέτασαν τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα υπέρβαρα και παχύσαρκα σκυλιά κυκλοφόρησαν ως προεκτύπωση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν ακόμη πιστοποιηθεί από αξιολόγηση. Έχω αναφερθεί σε μερικές από αυτές τις μελέτες εκτύπωσης πρόσφατα σε άρθρα στο «Mercola Healthy Pets», οπότε σκέφτηκα να εξηγήσω τι είναι.

Η διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους για χειρόγραφα μελέτης μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρα, και το bioRxiv, το οποίο περιγράφει τον εαυτό του ως «δωρεάν διαδικτυακή υπηρεσία αρχειοθέτησης και διανομής για αδημοσίευτα εκτυπώματα στις επιστήμες της ζωής», που επιτρέπει στους συγγραφείς της μελέτης να διαθέτουν το έργο τους ως εκτυπώσεις πριν η διαδικασία πιστοποίησης από ομότιμους και η πιστοποίηση περιοδικών έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του bioRxiv:

«Αυτό επιτρέπει σε άλλους επιστήμονες να δουν, να συζητήσουν και να σχολιάσουν τα ευρήματα αμέσως. Οι αναγνώστες θα πρέπει συνεπώς να γνωρίζουν ότι τα άρθρα σχετικά με το bioRxiv δεν έχουν οριστικοποιηθεί από τους συγγραφείς, ενδέχεται να περιέχουν σφάλματα και να αναφέρουν πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη γίνει αποδεκτές ή εγκριθεί με οποιονδήποτε τρόπο από την επιστημονική ή ιατρική κοινότητα».

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Επιστροφή στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία παραγωγής φρέσκων τροφών για κατοικίδια «NomNomNow», η οποία ιδρύθηκε το 2015 και σήμερα διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και στο Νάσβιλ. Το μοναδικό σε αυτή τη μελέτη είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγες που περιλαμβάνουν φρέσκες τροφές για κατοικίδια. Τα μεγάλα συγκροτήματα παραγωγής τροφίμων για κατοικίδια που παράγουν υπερ-επεξεργασμένες τροφές (κροκέτες) διεξάγουν μελέτες όλη την ώρα, αλλά οι περισσότερες μικρότερες επιχειρήσεις παραγωγής φρέσκων τροφών απλά δεν έχουν την αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης και τον αναλυτή βιοπληροφορικής LeeAnn Perry, οι κατηγορίες φρέσκων τροφών για κατοικίδια για σκοπούς της μελέτης περιελάμβαναν «φρέσκα εμπορικά τρόφιμα, εμπορικά κατεψυγμένα τρόφιμα και σπιτικά μαγειρεμένα τρόφιμα… που συνήθως χαρακτηρίζονται από τη χρήση συστατικών ολόκληρων τροφίμων που μαγειρεύονται απαλά ή με ελάχιστη επεξεργασία πριν από την κατάψυξη ή την κατάψυξη … ».

Οι ερευνητές συνέλεξαν βαθμολογίες για την κατάσταση του σώματος και δημογραφικά στοιχεία, διατροφή και τρόπο ζωής σε 4.446 σκυλιά. Οι ιδιοκτήτες 1.480 σκύλων (33%) ανέφεραν ότι τα κατοικίδια ζώα τους ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. 356 από αυτήν την ομάδα (8% των 4.446) προσδιορίστηκαν ότι ήταν παχύσαρκοι. Από τα 4.446 σκυλιά, το 22% τρέφονταν μόνο με φρέσκια τροφή. ένα άλλο 17% τρέφονταν με φρέσκα τρόφιμα σε συνδυασμό με άλλα είδη τροφών.

8 ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΣΚΥΛΩΝ

Ο στόχος της μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση ενός ευρέος φάσματος παραγόντων στην υπέρβαρους και παχύσαρκους σκύλους. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι ακόλουθοι οκτώ παράγοντες σχετίζονται σημαντικά τόσο με τους υπέρβαρους όσο και με τους παχύσαρκους σκύλους:

 • Σύνθεση τροφής σκύλων
 • Ηλικία σκύλων
 • Συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά
 • Επίπεδο κινητοποίησης για τροφή
 • Ποσότητα λιχουδιών
 • Όρεξη σκύλου
 • Ασκηση σκύλου
 • Στείρωση σκύλου

Από τους 8 παράγοντες, οι 4 ήταν ιδιαίτερα σημαντικοί σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ – Δεδομένου ότι τα σκυλιά που τρέφονταν με φρέσκες τροφές αποτελούσαν μόνο τη μεγαλύτερη κατηγορία (εκτός από το “Άλλο”), οι ερευνητές το χρησιμοποίησαν ως επίπεδο αναφοράς στην υλικοτεχνική τους παλινδρόμηση.

Σε σχέση με τα σκυλιά που τρέφονται με φρέσκες τροφές (ωμές ή μαγειρεμένες), αυτά που τρέφονται με ξηρές και κονσέρβα, μόνο ξηρές και ξηρές με φρέσκες ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Ξηρές συν κονσέρβες και μόνο ξηρές, αλλά όχι ξηρές συν φρέσκα τρόφιμα, σχετίζονται με παχύσαρκα σκυλιά μόνο.

Τα σκυλιά που τρέφονταν μόνο με φρέσκες τροφές ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα/παχύσαρκα, αλλά δεν υπήρξε καμία επίδραση μόνο στην παχυσαρκία.

ΑΣΚΗΣΗ – Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σταδιακή αύξηση της άσκησης ενός σκύλου την εβδομάδα μείωσε την πιθανότητα τόσο υπέρβαρου/παχυσαρκίας όσο και παχυσαρκίας μόνο.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ – Συνολικά 844 σκύλοι στη μελέτη έπαιρναν ένα ευρύ φάσμα εμπορικών συμπληρωμάτων προβιοτικών και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτά τα σκυλιά ήταν πιο πιθανό να έχουν ιδανικό βάρος.

Για να επιβεβαιωθεί περαιτέρω αυτό το εύρημα, οι ερευνητές επανέλαβαν την ανάλυσή τους χρησιμοποιώντας μόνο υγιή σκυλιά, καθώς οι σκύλοι που λαμβάνουν προβιοτικά είναι πιο πιθανό να έχουν ιατρική κατάσταση με αποτέλεσμα μικρότερο βάρος και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.

Τέλος, η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε παρόμοια ανάλυση με άλλα συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένων πρεβιοτικών, πολυβιταμινών, ελαίου CBD, ιχθυελαίου, συμπληρωμάτων βοτάνων και ανοσολογικής υποστήριξης και διαπίστωσε ότι κανένα από αυτά τα συμπληρώματα δεν φαίνεται να έχει σημαντική σχέση με την υπέρβαρη και παχύσαρκη ομάδα σκυλιών ή τα παχύσαρκα μόνο σκυλιά.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΙΧΟΥΔΙΩΝ – Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης λιχουδιών (σε ποσοστό θερμιδικών αναγκών που καλύπτονται από λιχουδιές) και του βάρους των σκύλων και ανακάλυψαν ότι ενώ η χορήγηση άνω του 10% της διατροφής ενός σκύλου με λιχουδιές σχετίζονταν με υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ του να χορηγείται λιγότερο από 10% και να μην προσφέρεται καθόλου λιχουδιά.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση λιχουδιών με μέτρο δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου ούτε για το υπερβολικό βάρος ούτε για την παχυσαρκία.

ΦΡΕΣΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΛΙΧΟΥΔΙΩΝ ΣΚΥΛΟΥ

Στην ενότητα «Συζήτηση της μελέτης», οι συγγραφείς εξηγούν ότι ένα νέο εύρημα είναι η συσχέτιση μεταξύ υπερβολικού βάρους/παχυσαρκίας σε σκύλους και ξηράς τροφής, αποτέλεσμα που έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν (επιστημονικά) σε γάτες, αλλά όχι σε σκύλους.

«Συγκεκριμένα», γράφει η ερευνητική ομάδα, «διαπιστώσαμε ότι, σε σύγκριση με τις φρέσκες τροφές, οι ξηρές τροφές σχετίζονται σημαντικά με το υπερβολικό βάρος/παχυσαρκία, τόσο από μόνες τους όσο και σε συνδυασμό με κονσερβοποιημένα ή φρέσκα τρόφιμα.

Επιπλέον, μόνο οι δίαιτες ξηρών τροφίμων και οι συνδυασμένες δίαιτες ξηρού συν κονσερβοποιημένων συσχετίστηκαν σημαντικά με παχυσαρκία, αλλά όχι ξηρές συν φρέσκες συνδυασμένες δίαιτες. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η συμπλήρωση με άλλους τύπους τροφίμων βελτιώνει τις πιο παχύσαρκες συνέπειες ορισμένων διατροφών».

Όσον αφορά τη σχέση μεταξύ συμπληρωμάτων προβιοτικών και του σωματικού βάρους των σκύλων, οι συγγραφείς παρατηρούν:

«… Απ’ όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαγραφική δημογραφική μελέτη που έχει προσδιορίσει συγκεκριμένα τα συμπληρώματα προβιοτικών ως έναν πιθανό προστατευτικό παράγοντα σε σχέση με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Οι μηχανισμοί πίσω από αυτή τη σχέση είναι ασαφείς, αλλά εκτός από τη ρύθμιση της συγκομιδής ενέργειας και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών μέσω μεταβολών στα μικροβιώματα, τα προβιοτικά μπορεί να δράσουν μέσω της βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη… ή της αύξησης του κορεσμού … Πρέπει να συλλεχθούν πρόσθετα προοπτικά δεδομένα για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει αιτιώδης σχέση. “

Οι συγγραφείς της μελέτης προσδιορίζουν τις πρακτικές σίτισης ως «ισχυρούς προγνωστικούς παράγοντες της κατάστασης του σώματος [βάρος]»:

«Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που προσδιορίζουν ακόμη και μια μέτρια συχνότητα σίτισης ως παράγοντα κινδύνου… διαπιστώνουμε ότι η διατροφή με λιχουδιές με μέτρο, δηλαδή με το 10% ή λιγότερο των συνολικών θερμιδικών αναγκών να καλύπτονται με λιχουδιές, δεν σχετίζεται ούτε με υπερβολικό βάρος ούτε με παχυσαρκία σε σκύλους.

Αυτή η ασυμφωνία μεταξύ των ευρημάτων μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικές επιδράσεις της ποσότητας και της συχνότητας των λιχουδιών. Ωστόσο, αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς η εκτίμηση του ιδιοκτήτη για τις θερμίδες που παρέχονται από μια συγκεκριμένη λιχουδιά μπορεί συχνά να είναι ανακριβής».

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ (Ή ΤΗΝ ΓΑΤΑ) ΣΑΣ ΣΕ ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Εάν είστε τακτικός επισκέπτης στην ιστοσελίδα «Mercola Healthy Pets», τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα σας φανούν γνώριμα, επειδή αγγίζουν αρκετές από τις συστάσεις που προσφέρω στους γονείς κατοικίδιων ζώων για τον καλύτερο τρόπο πρόληψης της αύξησης βάρους σε σκύλους και βοηθούν χάνουν βάρος αν χρειαστεί.

1. ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΤΕ με επεξεργασμένες ξηρές τροφές με υπερβολικό άμυλο και υδατάνθρακες-Οι υπερ-επεξεργασμένες τροφές (κροκέτες) για κατοικίδια συνεισφέρουν σημαντικά στην επιδημία παχυσαρκίας των κατοικίδιων ζώων στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Πολλοί γονείς κατοικίδιων ζώων ταΐζουν υπερβολικά, αλλά πολύ συχνά το πρόβλημα είναι και η ποιότητα της τροφής που προσφέρουν εκτός από την ποσότητα. Εάν ταΐζετε το κατοικίδιό σας με ξηρά τροφή, ενώ μπορεί να είναι απαλλαγμένη από δημητριακά, δεν μπορεί να είναι απαλλαγμένη από υδατάνθρακες (άμυλο), επειδή οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για να σχηματίσουν τις κροκέτες.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά την ετικέτα της συσκευασίας, θα δείτε πατάτα, γλυκοπατάτα, φακές, μπιζέλια (άμυλο αρακά), ρεβίθια, ταπιόκα και/ή άλλες πηγές υδατανθράκων. Το άμυλο διασπάται σε ζάχαρη, παρόλο που δεν βλέπετε ζάχαρη στην ετικέτα της συσκευασίας τροφίμων για κατοικίδια. Οι υδατάνθρακες που δεν καίγονται για ενέργεια αποθηκεύονται ως λίπος.

Πολλές ξηρές τροφές για κατοικίδια είναι γεμάτες με υδατάνθρακες (40 έως 50% της συνολικής περιεκτικότητας σε ορισμένες περιπτώσεις), οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας στα κατοικίδια ζώα. Η πρόσληψη υδατανθράκων πάνω από τις ημερήσιες ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας (λιγότερο από 10%) ενεργοποιεί τους εσωτερικούς παράγοντες ενζύμων που λειτουργούν αποθηκεύοντας την περίσσεια ως σωματικό λίπος.

Υπολογίστε τους υδατάνθρακες στη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας προσθέτοντας την υγρασία, το λίπος, τις πρωτεΐνες, τις φυτικές ίνες και τη στάχτη (υπολογίστε το 6% εάν δεν βλέπετε αυτήν την τιμή) και αφαιρέστε αυτήν την τιμή από 100: αυτή είναι η ποσότητα διαλυτών υδατανθράκων στη διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας (γνωστή και ως ζάχαρη).

Τροφοδοτήστε το κατοικίδιο σας με φρέσκες τροφές. Οι γάτες και οι σκύλοι χρειάζονται τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες και υγρασία, με χαμηλή έως καθόλου περιεκτικότητα σε σιτηρά ή άμυλο (κάτι που είναι σχεδόν το αντίθετο από αυτό που προσφέρουν οι ξηρές τροφές για κατοικίδια ζώα, ειδικά οι οι κροκέτες χωρίς σιτηρά).

Η υψηλής ποιότητας φρέσκια διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή για κατοικίδια ζώα που πρέπει να χάσουν βάρος. Είναι σημαντικό να θρέφουν επαρκώς το σώμα τους καθώς συμβαίνει απώλεια βάρους, διασφαλίζοντας ότι πληρούνται οι απαιτήσεις τους για βασικά αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Το κλειδί για την υγιή απώλεια βάρους είναι να ικανοποιήσετε τις διατροφικές απαιτήσεις του κατοικίδιου ζώου σας μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής αλλά να τροφοδοτήσετε λιγότερη τροφή (έλεγχος μερίδας) και περισσότερη άσκηση, γεγονός που αναγκάζει το σώμα του να κάψει αποθήκες λίπους. Το πρώτο βήμα είναι να μεταφερθεί σε τροφές χωρίς πατάτες, καλαμπόκι, ρύζι, σόγια και ταπιόκα για να μειωθεί η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες σε βιολογικά σωστή τιμή όχι μεγαλύτερη από 20% με στόχο λιγότερο από 10% για υγιή σκυλιά και γάτες.

Σε αντίθεση με τη συμβατική “σοφία”, τα σκυλιά δεν χρειάζονται υδατάνθρακες και το μέσο σακί ξηράς τροφής με βάση τα δημητριακά είναι συχνά πάνω από 50 % υδατάνθρακες, σε μεγάλο βαθμό από καλαμπόκι ή πατάτες που αυξάνουν την ινσουλίνη. Αυτό μοιάζει με διαβήτη σε ένα μπολ με κροκέτες, με «cides» (δηλαδή, φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα). Εκτός από το καλαμπόκι που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, αυξάνει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στα σκυλιά και ψεκάζεται πολύ – λαμβάνει το 30 % όλων των γεωργικών χημικών που χρησιμοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η τροφή για σκύλους χωρίς σιτηρά (grain free) δεν είναι καλύτερη, κατά μέσο όρο σε 40 τοις εκατό σάκχαρα και άμυλα. Μην ξεγελιέστε από την ετικέτα “χωρίς σιτηρά” που φαινομενικά φωνάζει “υγιεινό”. Κάποιες κροκέτες χωρίς σιτηρά έχουν το περισσότερο άμυλο από οποιαδήποτε τροφή για κατοικίδια. Οι πρακτικές επισήμανσης στον κόσμο των τροφών για κατοικίδια ανταγωνίζονται τις απάτες που βλέπουμε στα παντοπωλεία μας, όπως θα μάθετε σύντομα. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο θέτει τις βάσεις για μια σειρά εκφυλιστικών ασθενειών που μπορούν να αποφευχθούν επιλέγοντας λιγότερο μεταβολικά αγχωτικές τροφές.

Η καλύτερη σύστασή μου είναι μια διατροφικά βέλτιστη σπιτική διατροφή με φρέσκα τρόφιμα με άπαχα κρέατα, υγιή λίπη, συν ινώδη λαχανικά και φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ως τις μόνες πηγές υδατανθράκων. Αυτοί οι «υγιείς» υδατάνθρακες είναι ο τέλειος τρόπος για να διατηρήσετε το μικροβίωμα του κατοικίδιου ζώου σας, παρέχοντας παράλληλα φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Η σπιτική δίαιτα σας δίνει τον απόλυτο ποιοτικό έλεγχο των συστατικών που μπαίνουν στο μπολ του κατοικίδιου ζώου σας. Εάν δεν μπορείτε να ετοιμάσετε τα γεύματα του κατοικίδιου ζώου σας και να τα έχετε πλήρη και ισορροπημένα, συνεργαστείτε με μια διαφανή εταιρεία παραγωγής φρέσκων τροφών (ωμών ή μαγειρεμένων) που με χαρά θα συζητήσει μαζί σας την προμήθεια των συστατικών και τον ποιοτικό έλεγχο που ακολουθεί.

2. ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΤΕ συνέχεια-Γνωστό και ως σίτιση ad libitum ή μπουφές «τρώω όλη μέρα», αυτό το λάθος εξ’ ανάγκης συμβαδίζει με μια κακής ποιότητας διατροφή, συγκεκριμένα κροκέτες, επειδή είναι το μόνο είδος φαγητού που μπορείτε να αφήσετε με ασφάλεια σε θερμοκρασία δωματίου όλη την ημέρα.

Το συνεχές τάισμα είναι ο τέλειος τρόπος για να καταλήξετε με ένα υπέρβαρο ή παχύσαρκο κατοικίδιο. Επιπλέον, μια συνεχώς διαθέσιμη πηγή τροφής μετατρέπει τον σαρκοβόρο κυνηγό σας σε βοσκή, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη φύση της.

Οι άγριες γάτες και τα σκυλιά είναι πάντα σε κίνηση για να αναζητήσουν το επόμενο γεύμα τους. Νηστεύουν και γυμνάζονται μεταξύ των γευμάτων. Πολλά εξημερωμένα κατοικίδια ζώα, από την άλλη πλευρά, τρέφονται αδιάκοπα… Πολλά κατοικίδια ζώα καθώς και άνθρωποι τρώνε όλη την ημέρα, γεγονός που οδηγεί σε χρόνια αύξηση του σακχάρου στο αίμα, σταθερή ζήτηση ινσουλίνης (αύξηση της πιθανότητας αντίστασης στην ινσουλίνη), υπερκατανάλωση θερμίδων και διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού.

Η έρευνα σε ζωικά μοντέλα καταδεικνύει ότι η περιορισμένη χρονική διατροφή (TRF) μεταφράζεται σε πιο υγιή, μακρόβια ζώα με λιγότερες μεταβολικές ασθένειες. Η πρότασή μου είναι να στοχεύσετε σε ένα παράθυρο σίτισης 8-10 ωρών: ταΐστε το (τα) γεύμα (τα) του κατοικίδιου σας και όλες τις εκπαιδευτικές λιχουδιές εντός 10 ωρών (με περίοδο νηστείας 14 ωρών) που επιτρέπει άφθονο χρόνο για να αναπτυχθούν οι επανορθωτικές και αποκαταστατικές διαδικασίες του σώματος, σύμφωνα με τα εσωτερικά βιολογικά ρολόγια τους.

Δεν μπορούμε να κοιμόμαστε και να τρώμε ταυτόχρονα ή να θεραπεύουμε και να χωνεύουμε ταυτόχρονα και το να αγχώνουμε συνεχώς τα σώματα του κατοικίδιου ζώου μας όταν κοιμόμαστε με γεμάτο στομάχι μεταφράζεται σε συνεχές μεταβολικό στρες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συνιστώ να μην ταΐζετε το κατοικίδιο ζώο σας εντός λιγότερο από δύο ώρες από τον ύπνο.

Προκαλέστε το κατοικίδιο ζώο σας κατά τη διάρκεια του γεύματος. Διαχωρίστε την καθημερινή διατροφή του κατοικίδιου ζώου σας σε πολλές μικρές μερίδες και τοποθετήστε τις σε διαφορετικές τοποθεσίες γύρω από το σπίτι για να τις βρει. Χρησιμοποιήστε παιχνίδια παζλ τροφίμων για σκύλους και εσωτερικούς τροφοδότες κυνηγιού για γάτες, τα οποία ενθαρρύνουν τη συμπεριφορά κυνηγιού και παρέχουν ψυχική διέγερση.

Επίσης, σκεφτείτε να βάλετε μπολ με τροφές στο κάτω και πάνω μέρος όσων σκαλοπατιών χρειάζεστε για να ενθαρρύνετε την άσκηση μυών και καύσης γλυκόζης όλη την ημέρα. Ενώ πολλοί άνθρωποι ταΐζουν τα κατοικίδια ζώα τους δύο φορές την ημέρα, η σίτιση μόνο μία φορά την ημέρα προσφέρει στην πραγματικότητα μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη.

3. ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ τις οδηγίες σίτισης στις συσκευασίες των τροφών για κατοικίδια – Οι περισσότεροι άνθρωποι που ταΐζουν με εμπορικά διαθέσιμες τροφές για κατοικίδια ακολουθούν τις προτεινόμενες οδηγίες σίτισης που αναγράφονται στη συσκευασία, οι οποίες συχνά δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση. Αυτές οι συστάσεις συνήθως χρησιμοποιούν υπερβολικά ευρεία κλίμακα βάρους, όπως “κάτω των 20 κιλών” όταν σαφώς, ένας σκύλος 15 κιλών απαιτεί σημαντικά περισσότερες θερμίδες από έναν σκύλο 5 κιλών.

Οι οδηγίες σίτισης συσκευασίας χρησιμοποιούν επίσης μεγάλη γκάμα σερβιρίσματος, όπως “τροφοδοσία ½ έως 1½ φλιτζάνια”. Αυτές οι προτάσεις προφανώς δεν μπορούν να λάβουν υπόψη, για παράδειγμα, το επίπεδο δραστηριότητας ενός ζώου και τείνουν να υπολείπονται σε άλλες σημαντικές λεπτομέρειες, όπως το αν η “τροφοδοσία ½ έως 1½ φλιτζανιών” είναι μια καθημερινή οδηγία ή ανά γεύμα.

Τροφοδοτήστε το βαρύ κατοικίδιο ζώο σας για να επιτύχετε απώλεια βάρους. Αποφασίστε (με τη βοήθεια του κτηνιάτρου σας, εάν είναι απαραίτητο) ποιο θα πρέπει να είναι το ιδανικό βάρος του σκύλου ή της γάτας σας. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε έναν από τους παρακάτω τύπους για να υπολογίσετε τον ακριβή αριθμό θερμίδων που τροφοδοτούνται καθημερινά για να μειώσετε το κατοικίδιο σας στο ιδανικό του βάρος και να το διατηρήσετε.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ο σκύλος σας είναι 25 κιλά και το ιδανικό του βάρος είναι περίπου 21 κιλά: Ημερήσιες θερμίδες (σκύλοι) = Σωματικό βάρος (κιλά) x 30 + 70.

Και τέλος, μοιάζει με αυτό: Ημερήσιες θερμίδες = 700. Εάν ταΐζετε το σκυλί σας με 700 θερμίδες την ημέρα, θα πρέπει να πέσει σταθερά στο ιδανικό του βάρος των 21 κιλών και να το διατηρήσει.

Ας υποθέσουμε ότι το ιδανικό βάρος της γάτας σας είναι ένα λεπτό 5 κιλά και όχι το σημερινό βάρος των 7 κιλών: Ημερήσιες θερμίδες (γάτες) = Βάρος σώματος (κιλά) x 30 + 70 x 0,8. (Ο τύπος για τις γάτες περιλαμβάνει μια μικρή προσαρμογή για να ληφθεί υπόψη ο εξαιρετικά καθιστικός τρόπος ζωής των περισσότερων γατών αυτές τις μέρες.)

Τώρα ο τύπος μοιάζει με αυτόν: Ημερήσιες θερμίδες = 5 (kg) x 30 + 70 x 0,8. Και τέλος, μοιάζει με αυτό: Ημερήσιες θερμίδες = 206.

4.ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ την ανάγκη του κατοικίδιου σας για άσκηση – Δεν θα δείτε ποτέ ένα χοντρό σκυλί ή γάτα στη φύση επειδή ακολουθούν το φυσικό τους ένστικτο, το οποίο περιλαμβάνει την επιθυμία να είναι σωματικά δραστήριοι. Και ενώ η Yorkie σας δεν συμπεριφέρεται ή μοιάζει πολύ με τα ξαδέλφια της λύκους, σχεδιάστηκε να κινείται όπως και εκείνοι.

Με την ευκαιρία και το κίνητρο, ο μικρός σκύλος σας θα περπατήσει εντυπωσιακές αποστάσεις, θα τρέξει, θα παίξει, θα κυνηγήσει πράγματα, θα σκάψει στο χώμα, θα κυλήσει στο γρασίδι, θα απολαύσει κάθε λεπτό και θα είναι πιο υγιής και πιο χαρούμενος γι’ αυτό. Μόνο οι άνθρωποι της, και πιθανώς το πολύ βαρύ, άβολο σώμα της, την εμποδίζουν να είναι η μικρή αθλήτρια που γεννήθηκε. Πόσο λυπηρό και περιττό είναι αυτό;

Βεβαιωθείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας κάνει καθημερινή αερόβια άσκηση. Η συνεχής καθημερινή άσκηση, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 20 λεπτών (και κατά προτίμηση 60) αερόβιας δραστηριότητας, θα βοηθήσει το κατοικίδιο ζώο σας να κάψει λίπος και να αυξήσει τον μυϊκό τόνο. Εάν δεν μπορείτε να προσφέρετε στον σκύλο σας αυτή τη μεγάλη σωματική δραστηριότητα (και ορισμένα σκυλιά απαιτούν ακόμη περισσότερο), σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε έναν αθλητικό σύλλογο κατοικίδιων ζώων ή σκύλους παιδικού σταθμού. Μια άλλη επιλογή είναι να προσλάβετε έναν σκύλο περιπατητή.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας είναι πολύ υπέρβαρο ή παχύσαρκο, μπορεί να μην είναι σε θέση να αντέξει αρχικά μεγάλες περιόδους άσκησης. Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική ήπια μορφή άσκησης χαμηλού αντίκτυπου για σκύλους που πρέπει να ξεκινήσουν αργά, καθώς και για εκείνους με αρθρίτιδα ή κινητικά προβλήματα.

Ρωτήστε τον κτηνίατρό σας ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς για το κατοικίδιο ζώο σας και ποιες πρέπει είτε να αποφύγετε είτε να τις αναβάλλετε μέχρι να είναι σε καλύτερη κατάσταση.

5. ΜΗΝ ΔΙΝΕΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ – Οι λιχουδιές, ακόμη και οι πολύ υψηλής ποιότητας και υγιεινές, πρέπει να αποτελούν λιγότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής του σκύλου ή της γάτας σας. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι λιχουδιές δεν είναι μια πλήρης μορφή διατροφής και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται αντί για διατροφικά ισορροπημένα και βιολογικά κατάλληλα για το είδος γεύματα.

Το υπερβολικό τάισμα με λιχουδιές πέρα ​​από την ημερήσια πρόσληψη τροφής θα οδηγήσουν σε παχύσαρκο κατοικίδιο ζώο και σε διατροφικές ελλείψεις ή υπερβολές, ειδικά αν τρέφεται ήδη με μη ισορροπημένα και ποιοτικά γεύματα. Το αποτέλεσμα σε αυτή την περίπτωση είναι ακόμα χειρότερο.

Τροφοδοτήστε με μικροσκοπικές και υγιεινές λιχουδιές σε πολύ περιορισμένη βάση. Περιορίστε τις λιχουδιές μόνο σε ανταμοιβές εκπαίδευσης και συμπεριφοράς. Και πάλι, διατηρήστε τις λιχουδιές σε ή λιγότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής του κατοικίδιου ζώου σας, πράγμα που σημαίνει ότι προσφέρετε πολύ μικρά κομμάτια υγιεινών λιχουδιών (ιδανικά αποξηραμένων) με μέτρο.

Οι αγαπημένες μου λιχουδιές είναι τα μούρα, άλλα ασφαλή φρούτα (π.χ. πεπόνια, πράσινες μπανάνες και μήλα), κατεψυγμένα μπιζέλια και ωμοί ηλιόσποροι και σπόροι κολοκύθας (πεπίτες). Το απόλυτο σνακ για σκύλους που κάνουν δίαιτα τους θερμούς ειδικά μήνες είναι παγάκια με ζωμό κόκκαλου.

Υποστηρίζουμε μια ελάχιστα επεξεργασμένη, φρέσκια, πλήρης διατροφή, με ποικιλία αγνών συστατικών, όπως ακριβώς θα θέλατε να φάτε και εσείς. Η αντικατάσταση με έστω 10% της καθημερινής επεξεργασμένης τροφής του σκύλου σας (φλιτζάνι) με φρέσκες και ποιοτικές τροφές δημιουργεί θετικές αλλαγές στο σώμα ενός σκύλου, οπότε δεν είναι μια νοοτροπία «όλα ή τίποτα» όταν πρόκειται για τη βελτίωση της υγείας του σκύλου σας.

Μπορείτε απλά να αλλάξετε τα είδη λιχουδιών που δίνετε στο γούνινο μέλος της οικογένειάς σας για να ανταποκριθεί σε αυτή τη μετατόπιση του 10%, να αντικαταστήσετε την ξηρά τροφή του με φρέσκες και ποιοτικές ωμές ή μαγειρεμένες τροφές. Το ποσοστό αυτό μπορείτε να το αυξήσετε και στο 20% όταν είναι αυτό εφικτό για εσάς, έτσι θα βελτιώσετε ακόμα περισσότερο την διατροφή του. Μπορείτε επίσης για μερικές ημέρες να δίνετε στον σκύλο σας ποιοτικές και ισορροπημένες ωμές ή μαγειρεμένες τροφές και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα να συνεχίσετε να του δίνετε προσεκτικά επιλεγμένες ξηρές τροφές.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσετε την διατροφή του και κάθε μικρό βήμα που κάνετε μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, τόσο άμεσα όσο και μελλοντικά.

Πηγή:

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2020/09/06/factors-that-influence-dog-obesity.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα