ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΠΟΛΥΔΙΨΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΟΥΡΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΠΟΛΥΔΙΨΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΟΥΡΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Πίνει ο σκύλος σας περισσότερο νερό από όσο έπινε? Η πολυουρία και η πολυδιψία σκύλου, που είναι γνωστή ως αυξημένη ούρηση και αυξημένη κατανάλωση νερού, μπορεί να είναι ενδεικτικά ενός σοβαρού ιατρικού ζητήματος όπως ο διαβήτης. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να πραγματοποιηθούν διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστούν όλες οι πιθανές ασθένειες και αυτό μπορεί να διαπιστωθεί ότι είναι ένα πρόβλημα συμπεριφοράς γνωστό ως ψυχογενής πολυδιψία.

Αρκετές ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική δίψα, όπως νεφρική νόσο, ηπατική ανεπάρκεια, διαβήτης, υπερασβεστιαιμία, όγκοι, προβλήματα θυρεοειδούς, ορμονικές διαταραχές ή ελλείψεις ηλεκτρολυτών.

Σε υγιείς σκύλους που πίνουν και ουρούν πολύ, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πλήξη, έλλειψη προσοχής ή απλώς επειδή του αρέσει να πίνει νερό. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, υπάρχουν επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε να περιορίσετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας για να μειώσετε την πρόσληψη νερού. Εάν μπορείτε να βρείτε τον λόγο πίσω από την ανάγκη του σκύλου σας να πίνει πολύ νερό, όπως η πλήξη, και το αντιμετωπίσετε σωστά, η πρόγνωσή του για ανάκαμψη είναι καλή.

Εάν ο σκύλος σας πίνει πολύ και ουρεί συχνά, μπορεί να είναι σύμπτωμα ιατρικού προβλήματος. Εάν ο σκύλος σας έχει αυτή τη συμπεριφορά, πηγαίνετε τον στον κτηνίατρό του για αξιολόγηση. Δεδομένου ότι γενικά δεν είναι δυνατό να διαπιστωθεί εάν αυτό το πρόβλημα είναι ιατρικό ή συμπεριφορικό χωρίς εργαστηριακή ανάλυση, μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας είναι η καλύτερη, ανεξάρτητα από αυτό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΠΟΛΥΔΙΨΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Τα συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι συνήθως απλά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Αυξημένη κατανάλωση νερού
 • Αυξημένη ούρηση
 • Μπορεί να έχει ατυχήματα ούρησης στο σπίτι

Άλλα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια βάρους
 • Λήθαργος
 • Έμετος ή διάρροια
 • Απώλεια όρεξης

Κάτι διεγείρει τον σκύλο να θέλει να πιει και να συνεχίσει να πίνει αντί να το σταματήσει όταν ικανοποιηθεί η δίψα του. Τέτοιοι σκύλοι μπορεί να είναι ενθουσιώδεις ή/και να έχουν νευρική προσωπικότητα.

Προκειμένου τα νεφρά να λειτουργούν σωστά, ο νεφρικός μυελός (μυελός είναι ένας λατινικός όρος που σημαίνει «μέσος»), που περιέχει πολλές δομές, πρέπει να έχει κλίση διαλυμένης ουσίας. Για να απλοποιήσετε κατάφωρα την κλίση της διαλυμένης ουσίας, σκεφτείτε ένα υδατόλουτρο με χημικές ουσίες σε ένα βάζο. Οι χημικές ουσίες συγκεντρώνονται λιγότερο στο πάνω μέρος του βάζου, με τη συγκέντρωση να αυξάνεται προς το κάτω μέρος. Για να λειτουργήσουν σωστά οι δομές στη μέση των νεφρών, πρέπει να λουστούν με αυτό το μείγμα που είναι κατάλληλα βαθμονομημένο.

Στον ασθενή σκύλο με ψυχογενή πολυδιψία, ο τεράστιος όγκος του νερού που απορροφάται προκαλεί συνεχή προσπάθεια απομάκρυνσης της περίσσειας υγρών από το σώμα, έτσι ώστε η κυκλοφορία του αίματος να παραμείνει σε σωστή ισορροπία. Καθώς τα νεφρά εργάζονται υπερωριακά για να αποβάλλουν την υπερβολική αφθονία ως ούρα, αφαιρείται επίσης μέρος της διαλυμένης ουσίας στη βαθμίδα διαλυμένης ουσίας. Καθώς η πληθωρική κατανάλωση νερού συνεχίζεται, τελικά σχεδόν όλη η διαλυμένη ουσία εξαφανίζεται και τα νεφρά παύουν να έχουν την ικανότητα να συγκεντρώνουν τα ούρα. Αυτό το τελικό σημείο ονομάζεται έκπλυση διαλυμένης ουσίας.

Ευτυχώς, τα νεφρά ξέρουν πώς να διορθώνουν την έκπλυση της διαλυμένης ουσίας από μόνα τους. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνουμε: να περιορίσουμε την πρόσληψη νερού. Σε ένα νοικοκυριό με ένα κατοικίδιο, αυτό είναι εύκολο. Ο γιατρός του κατοικίδιου ζώου σας σάς λέει μια υγιεινή ποσότητα νερού για να πιει το κατοικίδιο ζώο σας και εσείς το μεριμνείτε με μερίδα όλη την ημέρα. Προφανώς, δεν μπορείτε να σβήσετε την ποσότητα νερού ολόκληρης της ημέρας πρώτα το πρωί, διαφορετικά ο σκύλος σας θα το πιει όλο με τη μία και μετά θα αφυδατωθεί για το υπόλοιπο της ημέρας. Αφήστε ένα τρίτο το πρωί, ένα τρίτο το μεσημέρι και το τελευταίο τρίτο όταν επιστρέψετε από τη δουλειά. Εάν κανείς δεν είναι σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να δώσετε δύο ποσότητες, αλλά αυτό δεν είναι τόσο καλό για το κατοικίδιό σας.

Η ανάρρωση από την έκπλυση της διαλυμένης ουσίας δεν είναι άμεση, αλλά το κατοικίδιο με ψυχογενή πολυδιψία θα βελτιωθεί συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες.

ΤΥΠΟΙ ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΠΟΛΥΔΙΨΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Η ψυχογενής πολυδιψία περιλαμβάνει τον σκύλο σας να πίνει υπερβολικά χωρίς προφανή αιτία ή λόγο. Σημαίνει ότι δεν υπάρχει τίποτα συστημικά λάθος με τον σκύλο σας. Δεν είναι άρρωστος, πίνει υπερβολικές ποσότητες νερού. Πιστεύεται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι συμπεριφοριστικής προέλευσης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με τον διαβήτη ή άλλες ασθένειες που μπορεί να αναπτύξει ο σκύλος σας, ωστόσο, αυτές οι καταστάσεις θα πρέπει να αποκλειστούν κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής διαδικασίας του κτηνιάτρου.

Πιστεύεται ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από το ότι ο σκύλος σας βαριέται, έχει στρες ή απλώς επειδή του αρέσει να πίνει νερό. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα συχνό σε σκύλους που είναι νεαροί αλλά μπορεί επίσης να διαγνωστεί σε οποιονδήποτε σκύλο οποιασδήποτε ηλικίας.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΠΟΛΥΔΙΨΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Για να ξεκινήσει η διαγνωστική της διαδικασία, ο κτηνίατρός σας θα ξεκινήσει συλλέγοντας ένα προφορικό ιστορικό από εσάς. Θα θέλει να μάθει πότε άρχισαν τα συμπτώματα του σκύλου σας, εάν άλλα κατοικίδια στο νοικοκυριό παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, εάν και πώς έχουν προχωρήσει τα συμπτώματά του από τότε που ξεκίνησαν και οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωσή της. Θα συνεχίσει κάνοντας φυσική εξέταση στον σκύλο σας. Ενώ το πρόβλημά του μπορεί να σχετίζεται με το ότι χρειάζεται να ουρεί συχνά, θα θέλει να τον ελέγξει πλήρως για να ελέγξει για άλλα ταυτόχρονα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζει. Θα σημειώσει όλα τα συμπτώματά του καθώς θα τη βοηθήσει στη διαγνωστική της διαδικασία.

Ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος θα αποτελείται κυρίως από εξέταση αίματος και ούρων. Η πλήρης εξέταση αίματος (CBC) και το χημικό πάνελ είναι συνήθως η πρώτη αιματολογική εξέταση που εκτελείται κατά τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Ο κτηνίατρός σας θα θελήσει επίσης να συλλέξει ένα δείγμα ούρων από τον σκύλο σας για να πραγματοποιήσει ανάλυση ούρων. Αυτό θα παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν ή να αποκλείσουν τη νεφρική δυσλειτουργία που μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ασθενειών.

Για να διαγνώσετε εάν ο σκύλος σας έχει ψυχογενή πολυδιψία, ο κτηνίατρός σας μπορεί να θέλει να εκτελέσει μια τυχαία δοκιμή οσμωτικότητας ορού. Θεωρητικά, οι σκύλοι με αυτή την πάθηση είναι συνήθως υπερβολικά ενυδατωμένοι με χαμηλή συγκέντρωση νατρίου στον ορό και χαμηλή οσμωτικότητα ορού. Μπορεί να εκτελέσει αυτή τη δοκιμή πολλές φορές για να ελέγξει για αλλαγές με και χωρίς περιορισμό νερού.

Η ανάλυση ούρων μπορεί επίσης να χρειαστεί να επαναληφθεί. Σε έναν σκύλο με νεφρικά προβλήματα ή διαβήτη, τα ούρα είναι συνήθως πολύ μη συγκεντρωμένα. Ωστόσο, σε περίπτωση ψυχογενούς πολυδιψίας, η συγκέντρωση ούρων θα αποκατασταθεί μόνο με περιορισμό του νερού. Αυτό αποδεικνύει ότι τα νεφρά λειτουργούν καλά και ότι ο σκύλος σας είναι απλώς υπερβολικά ενυδατωμένος.

Μπορεί να διεξαχθούν πρόσθετες δοκιμές για να αποκλειστούν ή να επιβεβαιωθούν άλλες συστηματικές ασθένειες που ο κτηνίατρός σας υποπτεύεται ότι αντιμετωπίζει ο σκύλος σας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΨΥΧΟΓΕΝΟΥΣ ΠΟΛΥΔΙΨΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Μόλις διαγνωστεί σωστά ο σκύλος σας και γίνει γνωστή η αιτία, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει, με βάση τις συστάσεις του κτηνιάτρου σας.

Για έναν σκύλο που βαριέται, περισσότερη άσκηση είναι η καλύτερη θεραπεία. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να τον βγάζετε πιο συχνά βόλτες. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μεγάλες βόλτες, απλώς κάτι για να διαλύσει τη μέρα του. Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε τον εμπλουτισμό του σκύλου σας ως έναν τρόπο να κρατήσετε το μυαλό του απασχολημένο. Πολλές ράτσες σκύλων βαριούνται πολύ γρήγορα, αλλά οι ιδιοκτήτες ανθρώπων είναι απασχολημένοι και μπορεί να μην έχουν χρόνο να ασκήσουν περισσότερο τον σκύλο τους.

Η χρήση εμπλουτισμού ασκεί τον εγκέφαλό τους και τους κρατά απασχολημένους. Μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό εμπλουτισμό για τον σκύλο σας ή υπάρχουν πολλοί τύποι που μπορείτε να αγοράσετε διαδικτυακά. Μπορούν να είναι σε μορφή παιχνιδιού όπου πρέπει να χειριστούν το παιχνίδι για να πάρουν τη λιχουδιά ή να σκάψουν ολόκληρο το κουτί του για να φτάσουν στο κάτω μέρος όπου κρύψατε το αγαπημένο του παιχνίδι. Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι ένας τροφοδότης παζλ για το φαγητό του. Ο σκύλος σας πρέπει να χειριστεί τον τροφοδότη παιχνιδιών μέχρι να του πέσει κομμάτια τροφής. Αυτό μπορεί να κρατήσει το σκυλί σας απασχολημένο οπουδήποτε από 20 λεπτά έως μία ώρα ή περισσότερο. Στη συνέχεια, φυσικά, μπορείτε να κάνετε κάτι απλό, όπως να κρύβετε κομμάτια λιχουδιών γύρω από το σπίτι σας όσο λείπετε. Του δίνει κάτι να ψάξει και να βρει καθώς περιπλανιέται στο σπίτι σας.

Αν ο σκύλος σας θέλει περισσότερη προσοχή, τότε πρέπει είτε να του τη δώσετε είτε να βρείτε άλλους τρόπους να τον απασχολήσετε. Αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει περισσότερη άσκηση και πνευματικό εμπλουτισμό για τον σκύλο σας. Εάν η κατάστασή του είναι απλώς επειδή του αρέσει πολύ το νερό, μπορείτε να προσπαθήσετε να περιορίσετε την πρόσληψη νερού. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί με αυτό, καθώς δεν θέλετε να προκαλέσετε ακούσια αφυδάτωση του σκύλου σας. Τα νεαρά σκυλιά και τα κουτάβια απολαμβάνουν ιδιαίτερα το πόσιμο νερό, αλλά το χρειάζονται καθώς είναι πιο δραστήρια και έχουν υψηλότερο μεταβολισμό από τα μεγαλύτερα σκυλιά.

ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΑΠΟ ΨΥΧΟΓΕΝΗ ΠΟΛΥΔΙΨΙΑ ΣΚΥΛΟΥ

Μόλις κάνετε μια διάγνωση και διαπιστώσετε την πηγή της ψυχογενούς πολυδιψίας του σκύλου σας και την αντιμετωπίσετε σωστά, η πρόγνωση της ανάρρωσής του είναι καλή. Απλώς προσφέροντάς του την προσοχή που επιθυμεί και κρατώντας τον απασχολημένο μπορεί να είναι αρκετό για να περιορίσει τη συνήθεια του να πίνει λόγω πλήξης. Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες για να βρει κάτι που του αρέσει αρκετά ώστε να τονώνει τον εγκέφαλό του και να μειώσει την πρόσληψη νερού, αλλά με επιμονή θα μπορέσετε να αλλάξετε τη συμπεριφορά του. Εάν είστε υπομονετικοί και εργάζεστε με τον σκύλο σας, η πρόγνωση είναι καλή.

Πηγές:

https://wagwalking.com/condition/psychogenic-polydipsia

https://www.mypetsdoctor.com/psychogenic-polydipsia-in-dogs
close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα