ΜΕΓΑΟΙΣΟΦΑΓΟΣ ΣΚΥΛΟΥ, ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

ΜΕΓΑΟΙΣΟΦΑΓΟΣ ΣΚΥΛΟΥ, ΑΙΤΙΕΣ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

Ο μεγαοισοφάγος σκύλου είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο μυϊκός σωλήνας που εκτείνεται από το στόμα προς το στομάχι διευρύνεται και δυσλειτουργεί. Οι μυϊκές συσπάσεις είναι αναποτελεσματικές, με αποτέλεσμα η τροφή να συσσωρεύεται στον οισοφάγο, προκαλώντας παλινδρόμηση του σκύλου.

Ο μεγαοισοφάγος σε σκύλους μπορεί να είναι κληρονομικός ή επίκτητος. Η επίκτητη μορφή είναι σχεδόν πάντα δευτερογενής σε άλλη ασθένεια, ξένο σώμα ή όγκο στον οισοφάγο ή έκθεση σε τοξίνες.

Στο πρόσφατο παρελθόν, ορισμένες επεξεργασμένες ξηρές τροφές φαίνεται να έχουν πυροδοτήσει τον μεγαοισοφάγο σε αρκετούς σκύλους, αν και δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιολογική σύνδεση. Πιθανές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα άγνωστο τοξικό υποπροϊόν της διαδικασίας παρασκευής, μια μαζική ανοσοαπόκριση που προκαλείται από κάτι στην τροφή που στοχεύει τον οισοφάγο ή μια νευρομυϊκή τοξίνη.

Η οριστική διάγνωση της διαταραχής γίνεται με μελέτη του οισοφάγου με βάριο, ακτινοσκόπηση ή οισοφαγοσκόπηση. τεχνικές που μπορούν να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για να βοηθήσουν τους γονείς κατοικίδιων ζώων αυτών των σκύλων να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες βίντεο για την οπτικοποίηση της τροφής καθώς κατευθύνεται προς τον οισοφάγο. Κάθε σκύλος με μεγαοισοφάγο είναι διαφορετικός, επομένως η θεραπεία και η υποστηρικτική φροντίδα πρέπει να εξατομικεύονται. Ευτυχώς, μαθαίνουμε πώς να διαχειριζόμαστε καλύτερα τη διαταραχή και να επεκτείνουμε τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής των προσβεβλημένων σκύλων.

Μεγαοισοφάγος, που σημαίνει «μεγάλος οισοφάγος», είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο μυϊκός σωλήνας που εκτείνεται από το στόμα προς το στομάχι είναι διευρυμένος και δυσλειτουργεί. Τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν τη διαταραχή αυτή, αλλά είναι πολύ πιο συχνή στους σκύλους.

Όταν ο σκύλος σας καταπίνει τροφή ή νερό, ταξιδεύει μέσω του οισοφάγου, ο οποίος είναι σχεδιασμένος να διαστέλλεται και να συστέλλεται ρυθμικά για να μετακινεί το περιεχόμενό του στο στομάχι. Όταν ο οισοφάγος λειτουργεί όπως θα έπρεπε, η τροφή μετακινείται από το στόμα στο στομάχι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Στον μεγαοισοφάγο σκύλου, υπάρχουν προβλήματα με τη λειτουργία των νεύρων και των μυών που προκαλούν πρόβλημα κινητικότητας. Ο οισοφάγος εκτείνεται (γίνεται «μέγα») και οι μυϊκές συσπάσεις δεν είναι αποτελεσματικές. Ως αποτέλεσμα, το φαγητό δεν φτάνει πάντα στο στομάχι. Αντίθετα, μπορεί να υποστηρίξει τον οισοφάγο, προκαλώντας τελικά παλινδρόμηση στον σκύλο.

Η παλινδρόμηση μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά από την κατάποση του φαγητού, οπότε το φαγητό μοιάζει ακριβώς όπως μπήκε. Εάν συμβεί ώρες μετά το φαγητό, το φαγητό εμφανίζεται ξανά σε σχήμα σωληνωτού ή λουκάνικου. Η διαταραχή ποικίλλει ως προς τη βαρύτητα. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει ένα ήπιο πρόβλημα κινητικότητας σε ένα μόνο μέρος του οισοφάγου ή ολόκληρος ο σωλήνας μπορεί να είναι διευρυμένος και να λειτουργεί κακώς.

Η συνεχής παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει πνευμονία από εισρόφηση, κατά την οποία ένας σκύλος εισπνέει κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου παλινδρόμησης, φέρνοντας τροφή στους πνεύμονες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή λοίμωξη.

ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΜΕΓΑΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Ο μεγαοισοφάγος μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητος. Η συγγενής μορφή είναι πιο κοινή από την επίκτητη μορφή και ορισμένες ράτσες έχουν προδιάθεση, όπως το fox terrier, ο γερμανικός ποιμενικός, ο grate dane, το ιρλανδικό σέττερ, το Λαμπραντόρ ριτρίβερ, το μινιατούρα σνάουζερ, το newfoundland και το σαρ-πέι. Ο μεγαοισοφάγος στις γάτες είναι ασυνήθιστος, αλλά όταν συμβαίνει, οι siamese και οι σχετικές ράτσες φαίνεται να έχουν προδιάθεση.

Η επίκτητη μορφή της πάθησης εμφανίζεται συνήθως σε μεγαλύτερα κατοικίδια και είναι σχεδόν πάντα δευτερεύουσα σε ορισμένες άλλες καταστάσεις, όπως η αυτοάνοση νευρομυϊκή νόσος, η νόσος του Addison και ο υποθυρεοειδισμός. Μπορεί επίσης να προκληθεί από πρόβλημα στον οισοφάγο όπως ξένο σώμα, φλεγμονή ή όγκος, καθώς και από έκθεση σε τοξίνες, συμπεριλαμβανομένων των οργανοφωσφορικών.

Στον επίκτητο μεγαοισοφάγο, είναι σημαντικό να εντοπιστεί μια υποκείμενη αιτία και να αντιμετωπιστεί, εάν είναι δυνατόν, προκειμένου να θεραπευθεί ή να ελεγχθεί η πάθηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μπορεί να βρεθεί καμία αιτία για τη διαταραχή και έχει προσδιοριστεί ότι είναι ιδιοπαθής (που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε την αιτία).

Πριν από μερικά χρόνια στην Αυστραλία, πάνω από 100 σκυλιά που ταΐστηκαν με τροφή για σκύλους Advance Dermocare από την Mars ανέπτυξαν μεγαοισοφάγο. Εξ όσων γνωρίζω, δεν διαπιστώθηκε αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της τροφής και της ασθένειας, αλλά όπως αποδείχθηκε, παρόμοιο πρόβλημα είχε παρουσιαστεί νωρίτερα στη Λετονία με διαφορετική ξηρά τροφή για σκύλους και ανακαλύφθηκε ότι πολλά σκυλιά από όλο τον κόσμο είχαν προσβληθεί από αυτή την παράξενη συνθήκη που συνδέεται με υπερεπεξεργασμένη κροκέτα.

Με βάση όσα γνωρίζω σχετικά με τον τρόπο παραγωγής ξηρών τροφών για κατοικίδια, είναι πιθανό ένα άγνωστο τοξικό υποπροϊόν της διαδικασίας εξώθησης να είναι ο ένοχος.

Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) είναι υποπροϊόν της επεξεργασμένης τροφής για κατοικίδια. Τα AGEs είναι ενώσεις που σχηματίζονται ως αποτέλεσμα αυτού που είναι γνωστό ως αντίδραση Maillard. Όταν οι θερμικά επεξεργασμένες πρωτεΐνες ενώνονται με τους υδατάνθρακες, το βιοχημικό αποτέλεσμα είναι μια ένωση που μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη φλεγμονή και βλάβη στο σώμα.

Τα προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης έχουν μελετηθεί εκτενώς σε ανθρώπους και έχουν αποδειχθεί ότι επιδεινώνουν τον διαβήτη και παρεμβαίνουν στη λειτουργία των νεφρών. Τα AGEs έχουν επίσης συνδεθεί με τη γήρανση, τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο και πιο πρόσφατα, με νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του μεσοσπονδύλιου δίσκου και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Δεδομένου ότι ο επίκτητος μεγαοισοφάγος σκύλου συχνά προκαλείται από το ανοσοποιητικό, μια δεύτερη πιθανότητα που έχω σκεφτεί είναι ότι κάτι στα ύποπτα τρόφιμα πυροδοτεί μια συντριπτική ανοσολογική απόκριση που τελικά στοχεύει τον οισοφάγο. Μου φαίνεται ότι αν δεν υπάρχει κάποιο ανοσοποιητικό συστατικό, τότε μια πιθανή μη αναγνωρισμένη νευρομυϊκή τοξίνη στο φαγητό μπορεί να είναι ένοχος.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΕΓΑΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Τα συμπτώματα του μεγαοισοφάγου σκύλου περιλαμβάνουν παλινδρόμηση τροφής και νερού. Η παλινδρόμηση είναι διαφορετική από τον έμετο. Ο έμετος είναι μια ενεργή διαδικασία όπου τα πλευρά του σκύλου σας αρχίζουν να φουσκώνουν και το μεγαλύτερο μέρος ή όλο το περιεχόμενο του στομάχου του καθαρίζεται. Συχνά με εμετό, υπάρχει ένα σύντομο χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορείτε να βγάλετε το σκυλί σας έξω πριν κάνει εμετό.

Η παλινδρόμηση, από την άλλη πλευρά, είναι μια παθητική και απροσδόκητη πράξη. Ο σκύλος σας συμπεριφέρεται εντελώς φυσιολογικά και σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, υπάρχει ένα χάος στο πάτωμα.

Άλλα συμπτώματα του μεγαοισοφάγου που σχετίζονται με απώλεια θερμίδων από παλινδρόμηση ή δευτερογενή πνευμονία περιλαμβάνουν δυσκολία στην κατάποση, υπερβολική σιελόρροια, βήχα, αλλαγή στον φωνητικό τόνο, ρινική έκκριση, κακοσμία του στόματος, πυρετό, απώλεια βάρους, ακραία πείνα, κακή κατάσταση του σώματος και αναπνευστική δυσχέρεια. .

Τα κουτάβια με συγγενή μεγαοισοφάγο συνήθως αρχίζουν να αναρροφούν αμέσως μόλις αρχίσουν να τρώνε στερεά τροφή.

Ένας σκύλος με υποψία μεγαοισοφάγου θα πρέπει να εξεταστεί αμέσως από έναν κτηνίατρο για ενδελεχή εξέταση. Ο μεγαοισοφάγος μπορεί να είναι θανατηφόρος, ειδικά εάν η πνευμονία από εισρόφηση αναπτυχθεί δευτερογενώς στην πάθηση.

Ο κτηνίατρός σας θα πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό και θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα συμπτώματα που έχει εμφανίσει ο σκύλος σας. Θα πραγματοποιηθεί αιμοληψία και θα χρειαστούν επίσης ακτινογραφίες θώρακος και κοιλιάς για να ελεγχθεί για διευρυμένο οισοφάγο που μπορεί να περιέχει αέρα, υγρό ή τροφή.

Η οριστική διάγνωση γίνεται συνήθως είτε με μελέτη με βάριο του οισοφάγου είτε με ακτινοσκόπηση. Μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια πιο προηγμένη τεχνική που ονομάζεται οισοφαγοσκόπηση. Αυτή είναι μια διαδικασία που επιτρέπει την οπτικοποίηση του εσωτερικού του οισοφάγου και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση ξένου σώματος εάν βρεθεί ή για την αξιολόγηση τυχόν εμποδίων ή όγκων που ανακαλύφθηκαν.

Ανάλογα με την ηλικία και τα συμπτώματα του κατοικίδιου ζώου σας, άλλες εξετάσεις αίματος μπορεί να περιλαμβάνουν τεστ αντισωμάτων υποδοχέα ακετυλοχολίνης, δοκιμασία αντιπυρηνικών αντισωμάτων, που ονομάζεται τίτλος ANA για ασθένειες που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό, και ορμονικές εξετάσεις όπως τεστ διέγερσης επινεφριδίων και έλεγχος λειτουργίας του θυρεοειδούς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕΓΑΟΙΣΟΦΑΓΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Εάν ο μεγαοισοφάγος σκύλου είναι επίκτητος και δευτερογενής σε μια υποκείμενη νόσο, αυτό το πρόβλημα πρέπει να εντοπιστεί και να επιλυθεί εάν είναι δυνατόν.

Σε περιπτώσεις συγγενούς ή επίκτητου ιδιοπαθούς μεγαοισοφάγου, η θεραπεία εστιάζεται στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην υποστηρικτική φροντίδα. Υπάρχουν μερικά φάρμακα που μερικές φορές χρησιμοποιούνται σε κατοικίδια με μεγαοισοφάγο, αλλά δεν είναι συνήθως αποτελεσματικά και έχουν σημαντικές παρενέργειες, όπως κάνουν πολλά φάρμακα.

Το φαγητό και το νερό αποτελούν προφανώς τη μεγαλύτερη απειλή για τα κατοικίδια με μεγαοισοφάγο, επειδή αυτές είναι οι δραστηριότητες που προκαλούν επεισόδια παλινδρόμησης, που είναι αυτό που οδηγεί σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και πνευμονία από εισρόφηση.

Τα κατοικίδια με μεγαοισοφάγο τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα με μικρά, συχνά γεύματα που τρέφονται από υπερυψωμένα μπολ ή με το χέρι, με το κεφάλι σε ανυψωμένη θέση. Με το σώμα ανυψωμένο, που σημαίνει σε κάθετη θέση, η βαρύτητα μπορεί να κάνει μερικά από αυτά που δεν κάνει ο οισοφάγος.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων με μεγαοισοφάγο ενθαρρύνουν τα σκυλιά τους να κάθονται για 10 λεπτά αφού φάνε ή πιουν οτιδήποτε, για να επιτρέψουν στο φαγητό και το νερό να φτάσουν τελικά στο στομάχι με την επίδραση της βαρύτητας.

Άλλοι χρησιμοποιούν μια καρέκλα Bailey, ένα είδος παιδικού καθίσματος για σκύλους που τους κρατά σε όρθια θέση κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Μπορείτε να κρατήσετε έναν σκύλο στην καρέκλα Bailey για 10 έως 30 λεπτά μετά το γεύμα, επιτρέποντας στη βαρύτητα να μετακινήσει το φαγητό κάτω από τον οισοφάγο και στο στομάχι.

Πολλοί κτηνίατροι συνιστούν επίσης την προσθήκη πηκτικών παραγόντων στο νερό για τη μείωση της πιθανότητας επαναλαμβανόμενων επεισοδίων αναρρόφησης. Η εύρεση της καλύτερης μορφής τροφής και της μεθόδου για τη σίτιση της γίνεται συνήθως με δοκιμή και λάθος.

«Μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε την ασθένεια και προσθέτουμε, σε πολλές περιπτώσεις, χρόνια στον χρόνο που αυτά τα ζώα περνούν εδώ με τους ιδιοκτήτες τους», λέει η κτηνίατρος Δρ. Τζίλιαν Χέινς από το Κτηνιατρικό Νοσοκομείο του Κρατικού Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Ο Haines αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ειδικός στον μεγαοισοφάγο και χρησιμοποιεί ειδικές απεικονιστικές μελέτες για να βοηθήσει τους γονείς κατοικίδιων ζώων να ανακαλύψουν τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης των σκύλων με την πάθηση. Χρησιμοποιεί μια ακτινογραφία βίντεο και μια ποικιλία συνεκτικών τροφών για να καθορίσει τις ανάγκες κάθε σκύλου ξεχωριστά.

Η ακτινογραφία βίντεο (βιντεοφθοροσκόπηση) επιτρέπει στον Haines να παρακολουθεί το φαγητό να κατευθύνεται προς τον οισοφάγο. Ο τύπος του φαγητού, η συνοχή και ο χρόνος που χρειάζεται από το φαγητό πριν φτάσει τελικά στο στομάχι είναι μέτρα που μπορεί να προσφέρει η Haines στους ιδιοκτήτες για να παρατείνει τη ζωή του σκύλου τους.

Ο βελονισμός μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της κινητικότητας του οισοφάγου και η χειροπρακτική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στην άρση των διαταραχών και στη βελτίωση της επικοινωνίας με τα νεύρα στον οισοφάγο.

Για παθήσεις που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό, τα ανοσοκατασταλτικά βότανα, συμπεριλαμβανομένου του Tripterygium wilfordii (Thunder God Vine Root) και του Salvia miltiolrriza (Danshen) μπορεί να είναι ωφέλιμα, καθώς και τα φαρμακευτικά μανιτάρια και τα ανοσοτροποποιητικά θρεπτικά συστατικά.

Η διαχείριση ενός σκύλου με μεγαοισοφάγο είναι προφανώς χρονοβόρα. Αλλά με την κατάλληλη φροντίδα, πολλά κατοικίδια ζουν σχετικά φυσιολογική ζωή με μια διαταραχή που ήταν θανατηφόρα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πηγή: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2022/03/04/megaesophagus.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα