ΚΑΜΠΙΕΣ ΠΕΥΚΟΥ! ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ!

ΚΑΜΠΙΕΣ ΠΕΥΚΟΥ! ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ!

Η κάμπια πεύκου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ιατρικά προβλήματα τόσο στον άνθρωπο όσο και στον σκύλο. Πολλοί άνθρωποι έχουν υποφέρει σοβαρά από τις συνέπειες της επαφής με την κάμπια, ή τουλάχιστον με τις τρίχες της. Ακόμα κι αν δεν έχετε σκύλο, αλλά ζείτε ή σας αρέσει να ταξιδεύετε σε όλη την Ευρώπη, νομίζω ότι είναι χρήσιμο να γνωρίζετε κάτι για την πομπική κάμπια (pine Processionary) και τι μπορεί να συμβεί εάν τα χέρια, το πρόσωπο ή το σώμα σας έρθουν σε επαφή με τις τρίχες της.

Σε ορισμένες χώρες, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί εάν έρθετε σε επαφή με ορισμένους τύπους κάμπιας, ιδιαίτερα με κάμπιες πεύκου (Thaumetopoea pityocampa) που υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτά τα πλάσματα μετατρέπονται σε σκόρο και μπορούν να βρεθούν στο πευκοδάσος στην Εγγύς Ανατολή, την Κεντρική και Νότια Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.

Οι κάμπιες που που εμφανίζονται συνήθως από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιο είναι επικίνδυνες αν τις αγγίξουμε και μπορεί να είναι θανατηφόρες για τα σκυλιά και άλλα κατοικίδια λόγω των εξαιρετικά ερεθιστικών τριχών τους. Μέχρι τον Φεβρουάριο μένουν στα δέντρα και τρέφονται αποκλειστικά από τις πευκοβελόνες. Τι είναι όμως ακριβώς μια πομπική κάμπια; Πώς μπορείτε να τις εντοπίσετε και τι μπορείτε να κάνετε αν πέσετε πάνω σε μια φωλιά; Διαβάστε τον οδηγό μας για να ανακαλύψετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πομπική κάμπια ώστε να προστατέψετε εσάς και το κατοικίδιό σας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΟΜΠΙΚΕΣ ΚΑΜΠΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΡΟΙ?

Τα τελευταία χρόνια, οι ειδήσεις έχουν επικεντρωθεί στον σκόρο της βελανιδιάς (μερικές φορές ονομάζεται «OPM» για συντομία), οι οποίοι είναι στενοί συγγενείς με τις κάμπιες πεύκου (Thaumetopoea pityocampa). Επιστημονικά μιλώντας, είναι δύο διαφορετικά υποείδη της ίδιας οικογένειας εντόμων (επίσημα γνωστά ως Thaumetopoeidae). Και οι δύο τύποι σκόρων προέρχονται αρχικά από θερμότερα κλίματα, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής και πιστεύεται ότι εισήχθησαν κατά λάθος στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αυγά κρυμμένα σε φυτά που μεταφέρθηκαν από την ηπειρωτική Ευρώπη.

Αυτά τα έντομα κερδίζουν το όνομά τους από το χαρακτηριστικό τους στυλ «ακολουθήστε τον αρχηγό» από τη μύτη μέχρι την ουρά που κινούνται σε μεγάλες ομάδες ή πομπές. Συχνά κυκλοφορούν έτσι για να βρουν μια νέα τοποθεσία για να φωλιάσουν ή να τρυπώσουν ή να αναζητήσουν τροφή.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΟΜΠΙΚΗΣ ΚΑΜΠΙΑΣ

Όπως πολλά άλλα έντομα, οι πομπικές κάμπιες περνούν από διάφορα στάδια στον κύκλο ζωής τους πριν φτάσουν στην ενηλικίωση.

Αυγά: συνήθως γεννιούνται κατά μάζες σε βελανιδιές στα τέλη του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο και εκκολάπτονται στις αρχές του καλοκαιριού ή της άνοιξης.

Προνύμφες: πιο γνωστές ως κάμπιες, οι προνύμφες προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στα δέντρα και αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων. Σε αυτό το στάδιο του κύκλου ζωής, χτίζουν φωλιές στα δέντρα και επεξεργάζονται με τον χαρακτηριστικό τρόπο από τη μύτη μέχρι την ουρά τους.

Νύμφη: το τελευταίο στάδιο πριν εμφανιστεί ως πλήρως αναπτυγμένος ενήλικος σκόρος. Οι κάμπιες (προνύμφες) συνήθως κατεβάζουν το δέντρο από τη φωλιά τους για να κάνουν κουτάβια στο επίπεδο του εδάφους. Μερικές φορές θα τρυπώσουν ελαφρώς κάτω από το έδαφος.

Ενήλικες: μόλις βγουν ως ενήλικες από το στάδιο της νύμφης τους, ζουν στην πραγματικότητα μόνο για δύο ή τρεις ημέρες. Θα ζευγαρώσουν γρήγορα και θα γεννήσουν τα αυγά τους, ξαναρχίζοντας τον κύκλο ζωής.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πιο πιθανό να εντοπιστεί ο πομπικός σκόρος στο στάδιο της προνύμφης (κάμπια) κατά τους μήνες Μάιο και μετά και μέχρι το καλοκαίρι. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, το στάδιο της νύμφης έχει συνήθως ολοκληρωθεί και οι ενήλικοι πομπικοί σκώροι θα βγουν από τις φωλιές τους.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΑΜΠΙΕΣ?

Οι κάμπιες πομπής παρουσιάζουν κινδύνους για τα περίεργα κατοικίδια ζώα, ειδικά για τα σκυλιά που μπορεί να πάνε να μυρίσουν κάτω από τα δέντρα και μπορεί να γοητευτούν αν εντοπίσουν ένα τριχωτό ανατριχιαστικό πλάσμα στο έδαφος.

Οι κάμπιες πομπής καλύπτονται από χιλιάδες τρίχες, γνωστές ως Urticating τρίχες ή τρίχες (περίπου 62.000 από αυτές!). Αυτά περιέχουν μια εξαιρετικά ερεθιστική πρωτεΐνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξης των προνυμφών (οι ίδιες οι κάμπιες περνούν από έξι στάδια γέννησης πριν εισέλθουν στη φάση της νύμφης) αυτές οι τρίχες μπορούν να εκτοξευθούν ή να πεταχτούν. Ακόμη και όταν δεν είναι κολλημένες σε κάμπια, αυτές οι τρίχες μπορούν να προκαλέσουν απίστευτα άσχημα τσιμπήματα.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΤΕ ΚΑΜΠΙΕΣ ΚΑΙ ΣΚΩΡΟΥΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ  Ή ΠΕΥΚΟΥ

Οι κάμπιες είναι συνήθως το πιο εύκολο στάδιο να εντοπιστούν. Όχι μόνο κυκλοφορούν στις περίφημες πομπές τους, αλλά αφήνουν και ενδεικτικά σημάδια πίσω τους, όπως να χτίζουν φωλιές σε κλαδιά πεύκων ή βελανιδιών. Αντίθετα, τα αυγά του πομπικού σκόρου είναι μικρά (σε ομάδες, γνωστές ως πλάκες, μήκους περίπου 3 cm) συχνά δύσκολο να εντοπιστούν καθώς έχουν παρόμοιο χρώμα με το φλοιό δέντρων. Επιπλέον, οι σκώροι έχουν χρώμα καφέ, γκρι και λευκό, που μοιάζει πολύ με το χρώμα του φλοιού της βελανιδιάς και του πεύκου, είναι δύσκολο να διακριθούν από άλλους σκώρους και ζουν μόνο για δύο έως τρεις ημέρες το πολύ.

Ενδεικτικά σημάδια ενός κοντινού πληθυσμού κάμπιας πομπής περιλαμβάνουν:

Φωλιές: Βρίσκονται συνήθως σε κλαδιά βελανιδιών ή πεύκων. Οι φωλιές είναι φτιαγμένες από λευκό, μεταξένιο πλέγμα και έχουν σχήμα μισής σφαίρας, μπάλας ή σταγόνας. Μπορούν να είναι τόσο μικρά όσο ένα μικρό νόμισμα (το οποίο θα ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί αν δεν πλησιάσει το επίπεδο του εδάφους!) και μπορεί να είναι τόσο μεγάλα όσο μερικά μέτρα, τεντώνοντας τον κορμό του δέντρου.

Πεσμένες φωλιές και τρίχες: Οι κάμπιες μπορούν πραγματικά να βγάλουν τις τρίχες τους και μπορεί να είναι επικίνδυνο να τις αγγίξεις για χρόνια μετά την πτώση τους. Συχνά που βρίσκονται κάτω από βελανιδιές και πεύκα, μπορούν επίσης να φυσηθούν πιο μακριά από τον άνεμο.

Μεταξένια μονοπάτια: Όταν οι κάμπιες επεξεργάζονται τον κορμό του δέντρου αναζητώντας τροφή, συχνά αφήνουν πίσω τους ένα μεταξένιο ίχνος από φερομόνες.

Σκελετοί φύλλων και γυμνών κλαδιών: Οι πομπικές κάμπιες τρέφονται με τα φύλλα βελανιδιών ή τις βελόνες των πεύκων, έτσι ένα άλλο ενδεικτικό σημάδι ενός κοντινού πληθυσμού αυτών των πεινασμένων κάμπιων είναι τα νεκρά, άφυλλα κλαδιά δέντρων, ιδιαίτερα σε βελανιδιές.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕΤΕ ΚΑΜΠΙΕΣ ΠΟΜΠΗΣ Ή ΤΗΝ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥΣ?

Το πιο σημαντικό είναι να μην τις πλησιάσετε. Κρατήστε τα παιδιά, τα σκυλιά και άλλα κατοικίδια ζώα σας μακριά από δέντρα που υποψιάζεστε ότι φιλοξενούν κάμπιες πομπής και τις φωλιές τους.

Εάν ζείτε κοντά σε μια πληγείσα περιοχή, είναι καλή ιδέα είτε να αποφύγετε τις γνωστές τοποθεσίες όπου έχουν εντοπιστεί πομπικές κάμπιες είτε να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να συγκρατήσετε ή να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας (βουρτσίστε την ανάκληση του σκύλου σας με αυτές τις συμβουλές) να μην πηγαίνει κοντά σε οτιδήποτε μυρίζει ακόμα και σαν φωλιά κάμπιας πομπής ή μολυσμένο δέντρο. Ακόμη και οι εκτοξευμένες ή πεσμένες τρίχες αυτών των κάμπιων από ένα κοντινό δέντρο ή φωλιά μπορεί να είναι επικίνδυνες για έως και πέντε χρόνια!

Εάν εντοπίσετε μια φωλιά, για παράδειγμα σε ένα δέντρο στον κήπο σας ή σε κοντινό πάρκο, μην επιχειρήσετε να την αφαιρέσετε μόνοι σας. Αντίθετα, αναφέρετε την παρατήρηση μιας φωλιάς ή κάμπιας στην Επιτροπή Δασών – υπάρχουν οδηγίες στον ιστότοπό τους, όπως πώς να αναγνωρίσετε μια βελανιδιά (αν δεν είστε σίγουροι) και πώς να υποβάλετε μια παρατήρηση μιας πομπικής κάμπιας ή φωλιάς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΚΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΜΠΙΚΗ ΚΑΜΠΙΑ?

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για την πομπική κάμπια ως ιδιοκτήτης σκύλου είναι ότι μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Εάν ένας άνθρωπος έρθει σε επαφή με μια κάμπια ή τις τρίχες του, μπορεί να προκαλέσει μια δυσάρεστη αλλεργική αντίδραση, όπως εξάνθημα, κρίσεις άσθματος και έμετο. Τα σκυλιά κινδυνεύουν επίσης, αν και τα συμπτώματά τους μπορεί να περιλαμβάνουν πρησμένη, αποχρωματισμένη γλώσσα ή ρύγχος.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις επιβεβαιωμένες τοποθεσίες όπου έχουν ανακαλυφθεί οι κάμπιες και οι φωλιές τους και να μείνετε μακριά και να είστε σε εγρήγορση εάν βγαίνετε βόλτα με τον σκύλο σας σε περιοχές που κατοικούνται από βελανιδιές και πεύκα.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΙΑ Ή ΤΙΣ ΤΡΙΧΕΣ ΤΗΣ?

Αρχικά, θα πρέπει να ελέγξετε αν ζείτε κοντά σε μια από τις γνωστές περιοχές όπου έχουν ανακαλυφθεί φωλιές. Είναι σημαντικό να αποκλείσετε άλλες πιθανές αιτίες – ο κτηνίατρός σας θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις σχετικά με το πού βρισκόταν πρόσφατα ο σκύλος σας, ώστε να μπορεί να δώσει την πιο κατάλληλη θεραπεία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία πρόληψης όπως με τα φάρμακα πρόληψης ψύλλων.

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες και εάν ο σκύλος σας έχει έρθει σε επαφή με λίγες τρίχες, είναι πιθανό ότι ο σκύλος σας θα βιώσει μόνο ελαφρύ ερεθισμό ή δυσφορία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλή ιδέα να καλέσετε τον κτηνίατρό σας για συμβουλές και να παρακολουθείτε τον σκύλο σας για μερικές ημέρες.

Ωστόσο, εάν γνωρίζετε ή υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει έρθει σε άμεση επαφή με μια κάμπια, για παράδειγμα, μυρίζοντας, επιχειρώντας να φάει ή παίξει με μια κάμπια ή τις τρίχες της, μπορεί να εντοπίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης:

 • Πρησμένη γλώσσα, μερικές φορές θα εμφανίζεται μωβ-μπλε
 • Ξύνοντας τη μουσούδα του
 • Υπερβολική σιελόρροια
 • Πρήξιμο σε άλλες περιοχές όπως το στόμα, ο λαιμός και το στομάχι
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Εμετός

Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν ο σκύλος σας έχει έρθει σε επαφή με μια πομπική κάμπια:

Πλύνετε το στόμα του σκύλου σας με νερό για να μειώσετε την επίδραση των τριχών της κάμπιας – είναι σημαντικό να μην τρίβετε καθώς αυτό θα το κάνει χειρότερο.

Πάρτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο για ένα ραντεβού έκτακτης ανάγκης. Είναι σημαντικό να τα δει ένας κτηνίατρος γρήγορα, ώστε ο σκύλος σας να μπορεί να λάβει τη σωστή θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Στις πιο σοβαρές και σπάνιες περιπτώσεις, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να αποβεί μοιραία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παραμένετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε γνωστές περιοχές με κάμπιες και να κρατάτε το σκυλί σας μακριά από βελανιδιές και πεύκα, όπου είναι δυνατόν, κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες. Μετά τις βόλτες, βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το στόμα και το ρύγχος του σκύλου σας για τυχόν σημάδια ερεθισμού.

Πηγές:

https://www.rover.com/uk/blog/uk-dog-health-warnings-processionary-caterpillar-outbreaks-discovered-south-east-england/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα