ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΔΑΚΡΥΑ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΑΚΡΥΩΝ

ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΔΑΚΡΥΑ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΑΚΡΥΩΝ

Τα χρωματιστά δάκρυα αναφέρονται σε κοκκινοκαφέ ραβδώσεις που εμφανίζονται κάτω από τα μάτια του σκύλου ή της γάτας σας. Οι λεκέδες από δάκρυα είναι πιο συνηθισμένοι σε ράτσες σκύλων όπως Μαλτέζ, Λάσα Άψο και Σιχ Τζου, και θα είναι πολύ πιο αισθητοί σε ζώα με ανοιχτόχρωμη γούνα.

Πολλοί ιδιοκτήτες ανησυχούν για τους κόκκινους και καφέ λεκέδες από δάκρυα σκύλου επειδή πιστεύουν ότι είναι αντιαισθητικοί, αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι περισσότερο από καθαρά αισθητική ανησυχία. Η επιφόρα ή η υπερβολική παραγωγή δακρύων, είναι η πιο κοινή αιτία του αποχρωματισμού του τριχώματος από τα δάκρυα.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα δάκρυα του κατοικίδιου ζώου σας περιέχουν πορφυρίνες, οι οποίες είναι μόρια που περιέχουν σίδηρο ως αποτέλεσμα της διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η ποσότητα πορφυρινών που παράγει και εκκρίνει το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να επηρεαστεί από γενετικούς, περιβαλλοντικούς παράγοντες και τη συνολική κατάσταση της υγείας. Εάν οι πορφυρίνες κάθονται στη γούνα του κατοικίδιου ζώου σας, μπορεί να αφήσουν έναν λεκέ σε κόκκινο καφέ χρώμα.

Θα εξηγήσω μερικές φυσικές επιλογές για την αφαίρεση λεκέδων από δάκρυα παρακάτω, αλλά πρώτα είναι σημαντικό να αποκλείσετε ορισμένα ιατρικά ζητήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερβολική παραγωγή δακρύων στο κατοικίδιο ζώο σας.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΪΟΝ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ TOP DOG!

ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΑΚΡΥΡΡΟΙΑ ΚΑΙ ΛΕΚΕΔΕΣ ΔΑΚΡΥΩΝ ΣΚΥΛΩΝ

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβολική παραγωγή δακρύων. Εάν ο σκύλος σας έχει μάτια που προεξέχουν και πιο επίπεδο ρύγχος, ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι οι τρίχες του προσώπου δεν τρίβονται στον κερατοειδή χιτώνα του, που οδηγεί σε ερεθισμό και δακρύρροια.

Κρατώντας το τρίχωμα κοντό γύρω από τα μάτια της θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Άλλες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική δακρύρροια περιλαμβάνουν:

Εντρόπιο: Μια κατάσταση κατά την οποία το κάτω βλέφαρο διπλώνει προς τα μέσα, με αποτέλεσμα πόνο, ερεθισμό και υπερβολική δακρύρροια

Τριχίαση: Μια κατάσταση κατά την οποία οι βλεφαρίδες μεγαλώνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, προκαλώντας πόνο και ερεθισμό

Εκτρόπιο: Μια κατάσταση κατά την οποία το κάτω βλέφαρο πέφτει ή κυλά από την επιφάνεια του ματιού, προκαλώντας ερεθισμό και υγρά μάτια

Εάν δεν ευθύνεται η δομική ανωμαλία των βλεφάρων ή των βλεφαρίδων του κατοικίδιου ζώου σας, ο χρόνιος ερεθισμός των ματιών που οδηγεί σε υπερβολικό δάκρυ μπορεί να οφείλεται σε ιογενή επιπεφυκίτιδα (η οποία είναι ιδιαίτερα συχνή στις γάτες), σε γλαύκωμα ή σε αλλεργική αντίδραση.

Ο οξύς τραυματισμός, όπως εάν ένα ξένο αντικείμενο κολλήσει στο μάτι του κατοικίδιου ζώου σας, μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και δακρύρροια.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ «ΠΑΛΕΥΟΥΝ» ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΔΑΚΡΥΩΝ

Οι λεκέδες από δάκρυα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μη φυσιολογικής αποστράγγισης δακρύων, η οποία είναι αρκετά συχνή σε βραχυκεφαλικές ράτσες (σκύλοι και γάτες με «σπρωγμένα» πρόσωπα). Παραδείγματα περιλαμβάνουν μπόξερ, μπουλντόγκ, πεκινουά, παγκ, Shih Tzus, Himalayan (γάτα) και Περσίας (γάτα).

Τα προβλήματα στα βλέφαρα είναι κοινά με αυτές τις ράτσες και λόγω των ματιών που προεξέχουν, μπορεί να δυσκολεύονται να κλείσουν τα μάτια τους μέχρι τέρμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στέγνωμα και ερεθισμό, οδηγώντας σε υπερβολικά δάκρυα καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τους κερατοειδείς υγρούς και καλά λιπασμένους. Ορισμένες από αυτές τις ράτσες έχουν επίσης ανώμαλη αποστράγγιση δακρύων.

Αντί τα δάκρυά τους να διοχετεύονται στους δακρυϊκούς πόρους τους, μπορεί να χυθούν στο πρόσωπό τους, πράγμα που σημαίνει ότι τα μάτια τους μπορεί να έχουν χρόνια καταρροή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δακρυϊκοί πόροι του κατοικίδιου ζώου σας μπορεί απλώς να είναι φραγμένοι και ο κτηνίατρός σας μπορεί να τους ξεπλύνει και να λύσει το πρόβλημα.

Μερικοί σκύλοι έχουν δακρυϊκούς πόρους που έχουν σφραγιστεί από τη γέννησή τους (αυτό παρατηρείται μερικές φορές σε Cocker Spaniel και κανίς, για παράδειγμα). Άλλοι, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να δυσκολεύονται με την κανονική παροχέτευση δακρύων λόγω του επίπεδου προσώπου και των ρηχών κόγχων των ματιών τους.

Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει πρόβλημα παροχέτευσης δακρύων που μπορεί να επιλυθεί με χειρουργική επέμβαση, όπως πρόπτωση τρίτου βλεφάρου, σας συνιστώ να βεβαιωθείτε ότι η διαδικασία έχει γίνει σωστά (ο αδένας αντικαθίσταται και αφαιρούνται στίχοι).

Η διαβούλευση με έναν κτηνίατρο οφθαλμίατρο για περίπλοκες περιπτώσεις αξίζει τον κόπο. Αυτοί οι ειδικοί κτηνίατροι θα έχουν την εκπαίδευση, την εμπειρία και τον εξειδικευμένο εξοπλισμό που απαιτείται για την εκτέλεση λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων στα μάτια.

Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΔΑΚΡΥΡΡΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΜΟΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΛΕΚΕΔΕΣ

Η συνεχής παραγωγή δακρύων είναι πιθανότατα άβολη για το κατοικίδιο ζώο σας και, λόγω της συνεχούς υγρασίας της περιοχής, μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Εάν υπάρχει μια δυσάρεστη οσμή, το κατοικίδιο ζώο σας μπορεί να έχει αναπτύξει μυκητιακή μόλυνση (αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν οι λεκέδες είναι πιο καφέ παρά κοκκινωποί).

Εάν υπάρχουν μύκητες ή άλλη μόλυνση, επισκεφτείτε έναν ολιστικό κτηνίατρο για φυσικές επιλογές θεραπείας. Μπορείτε να δοκιμάσετε το κολλοειδές ασήμι (colloidal silver), για παράδειγμα, εφαρμόζοντας μια μικρή ποσότητα (μέσω βαμβακιού) στο πρόσωπο του κατοικίδιου ζώου σας. Ο κολλοειδής άργυρος έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της μόλυνσης από ζυμομύκητες ή της δερματίτιδας στην περιοχή.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΛΕΚΕΔΩΝ ΑΠΟ ΔΑΚΡΥΑ ΣΚΥΛΟΥ

Μερικοί σκύλοι είναι πιο επιρρεπείς σε λεκέδες από δάκρυα από άλλους, ακόμη και στην ίδια ράτσα. Μία από τις απλούστερες μεθόδους πρόληψης, ωστόσο, ισχύει για όλα τα σκυλιά: σκουπίστε το πρόσωπό του με ένα ζεστό, υγρό πανί τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, το οποίο θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της υγρασίας που περιέχει πορφυρίνη. Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε το τρίχωμα στο πρόσωπό του κομμένο.

Εάν η τρίχα γύρω από τα μάτια του κατοικίδιου ζώου σας είναι ιδιαίτερα ενοχλητική γι ‘αυτό, ζητήστε από έναν groomer να ξυρίσει τα μαλλιά κάτω από τα μάτια και στη συνέχεια να εφαρμόσει ένα λεπτό στρώμα λαδιού καρύδας στην περιοχή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ερεθισμού και της φλεγμονής.

Υπάρχουν διαθέσιμα ορισμένα φυτικά προϊόντα πλυσίματος ματιών που μπορεί να είναι χρήσιμα για κατοικίδια επιρρεπή σε λεκέδες από δάκρυα. Βρήκα επίσης συμπληρώματα που βοηθούν στην αποτοξίνωση, όπως το γαϊδουράγκαθο, το SAMe, η πικραλίδα, τα φύλλα ελιάς, η χλωροφύλλη, το πρωτόγαλα και τα προβιοτικά, που είναι αποτελεσματικά στη μείωση των λεκέδων των δακρύων στους ασθενείς σκύλους.

Σε βασικό επίπεδο, θα θέλετε επίσης να ταΐσετε το κατοικίδιό σας με φρέσκια, ισορροπημένη και κατάλληλη για το είδος διατροφή και φρέσκο, φιλτραρισμένο πόσιμο νερό. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι δεν λαμβάνει υπερβολικό σίδηρο ή ακαθαρσίες που θα καταπονήσουν περαιτέρω το σώμα του (και ίσως να συμβάλουν στη δημιουργία λεκέδων).

Εάν ταΐζετε με ξηρά τροφή, προτείνω εναλλασσόμενες μάρκες και γεύσεις/συνταγές για να προσφέρετε μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών στο κατοικίδιο ζώο σας αλλά και να του κάνετε ένα διάλειμμα από την ίδια ακριβώς ποσότητα προαναμεμειγμένων βιταμινών και μετάλλων που ταΐζετε σε καθημερινή βάση. Πολλές τροφές για κατοικίδια πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά AAFCO, αλλά μπορούν επίσης να περιέχουν οριακά τοξικά επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών (όπως ο σίδηρος) και με την πάροδο του χρόνου η διατροφή με μια δίαιτα πολύ υψηλή ή χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά προκαλεί άγχος για το σώμα.

Διατηρώντας το πρόσωπο του κατοικίδιου ζώου σας καθαρό, παρέχοντάς του μια υγιεινή διατροφή και αντιμετωπίζοντας τυχόν τραυματισμούς ή δομικούς ή μολυσματικούς παράγοντες στο υπερβολικό σχίσιμο του, πιθανότατα μπορείτε να περιορίσετε στο ελάχιστο τους λεκέδες των δακρύων. Ό,τι κι αν κάνετε, μην επιχειρήσετε να αφαιρέσετε τους λεκέδες από δάκρυα με προϊόντα όπως γάλα μαγνησίας, φαρμακευτικές σκόνες που προορίζονται για τον άνθρωπο, ντεμακιγιάζ, σιρόπι καλαμποκιού ή υπεροξείδιο του υδρογόνου.

Επίσης, αποφύγετε προϊόντα αφαίρεσης δακρύων που περιέχουν αντιβιοτικά, τα οποία μπορεί να αναγράφονται ή όχι στην ετικέτα. Οποιοδήποτε προϊόν χρησιμοποιείτε για λεκέδες από δάκρυα θα πρέπει να φέρει ξεκάθαρα την ένδειξη “χωρίς αντιβιοτικά

Πηγή:

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2016/10/21/pet-excessive-tear-production.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα