ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ! Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ! Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

Οι μολύνσεις από μύκητες στους σκύλους είναι αρκετά συχνές, αλλά αν δεν είχατε εμπειρία με ένα κατοικίδιο ζώο, μπορεί να μην εντοπίσετε το πρόβλημα αμέσως. Στην πραγματικότητα, πολλοί γονείς κατοικίδιων απλώς υποθέτουν ότι το γούνινο μέλος της οικογένειάς τους έχει μια διαρκή «βρωμούσα μυρωδιά σκύλου», ενώ στην πραγματικότητα, το πρόβλημα είναι η υπερανάπτυξη μυκήτων.

Οι μολύνσεις από μύκητες του δέρματος και των αυτιών στους σκύλους προκαλούνται συνήθως από έναν οργανισμό που ονομάζεται Malassezia pachydermatis. Υπάρχουν 18 είδη ζυμομυκήτων Malassezia που υπάρχουν ως κοινά (φυσικά) οργανισμοί στο δέρμα θηλαστικών. Το M pachydermatis είναι μια «λιπιδοεξαρτώμενη» ζύμη που μπορεί να γίνει παθογόνος, να υπάρχει σε υπερβολικές ποσότητες σε ευαίσθητους ξενιστές και να τους κάνει άθλιους.

Μια μόλυνση μυκήτων μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα ενός σκύλου, συμπεριλαμβανομένων ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, στις μασχάλες και σε βαθιές ρυτίδες και πτυχές του δέρματος. Αλλά η πιο κοινή θέση είναι τα αυτιά. Οι μύκητες αγαπούν τα υγρά, ζεστά περιβάλλοντα και ευδοκιμούν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ανισορροπημένο.

ΤΟ ΠΩΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

Οι σκύλοι με ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν υγιή επίπεδα μυκήτων που εμφανίζονται φυσικά στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών. Ωστόσο, οι σκύλοι με μη ισορροπημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν από υπερανάπτυξη μυκήτων. Τα ζώα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή αυτά που είναι ανοσοκατασταλμένα μπορεί να καταλήξουν με υπερανάπτυξη μυκήτων, όπως και τα σκυλιά με υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που οδηγεί σε αλλεργίες.

Η έρευνα για το Malassezia δείχνει ότι ο μύκητας επηρεάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο αποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο μύκητας ενεργοποιεί μια μαζική κυτταρική και χημική ανοσολογική απόκριση, προκαλώντας υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ανοσοκατασταλτικό αποτέλεσμα.

Οι μολύνσεις από μύκητες σε σκύλους συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά, επειδή αυτά τα φάρμακα μειώνουν τα ευεργετικά βακτηριακά επίπεδα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγιούς άμυνας του δέρματος. Άλλοι παράγοντες που προδιαθέτουν τους σκύλους σε μολύνσεις από μύκητες είναι η αυξημένη υγρασία, τα αλλοιωμένα επίπεδα pH του δέρματος (γι’ αυτό δεν συνιστώ τα σαμπουάν με πλιγούρι βρώμης) και η παρατεταμένη θεραπεία με κορτικοστεροειδή.

Οι μύκητες μπορεί να είναι πρόβλημα για τα κατοικίδια ζώα που είναι ανοσοκατασταλμένα, όπως αυτά με ανεπάρκεια ανοσοσφαιρίνης ή νόσο του Cushing και εκείνα που λαμβάνουν συνταγογραφούμενα καταβολικά στεροειδή (π.χ. πρεδνιζόνη).

Η υπερανάπτυξη μυκήτων μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα για σκύλους με γενετική προδιάθεση για ατοπική δερματίτιδα. Οι μολύνσεις από μύκητες συνδέονται επίσης έμμεσα με αλλεργίες, οι οποίες είναι αποτέλεσμα υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, πολλά σκυλιά μπορεί να είναι αλλεργικά στους ίδιους τους μύκητες.

Οι αλλεργίες πυροδοτούν έναν συστηματικό φλεγμονώδη καταρράκτη που δημιουργεί έντονο κνησμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος, που συνήθως αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Όσο περισσότερα αντιβιοτικά χορηγούνται σε έναν σκύλο, τόσο χειρότερη τείνει να είναι η μόλυνση από ζυμομύκητες. Μαζί με τα αντιβιοτικά και τα κορτικοστεροειδή, οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μολύνσεις από μύκητες.

Οι ράτσες σκύλων που μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μολύνσεις από μύκητες περιλαμβάνουν τα Shih Tzus, West Highland White Terrier, American Cocker Spaniel, Basset Hounds, English Setters, Boxers, Poodles, Dachshunds και Australian Silky Terriers.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΙΑΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ

Ένας σκύλος με μόλυνση από μύκητες αισθάνεται άβολα και η ενόχληση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως άθλια. Σχεδόν όλοι οι σκύλοι με υπερανάπτυξη μυκήτων έχουν υπερβολική, επίμονη φαγούρα στο σημείο της μόλυνσης.

Εάν, για παράδειγμα, είναι πρόβλημα με τα πόδια ή τα αυτιά του σκύλου σας, δεν θα μπορεί να τα αφήσει ήσυχα. Το χρόνιο τρίψιμο στο έδαφος πισινών μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη. Το τρομερό αίσθημα φαγούρας οδηγεί σε απελπισμένο ξύσιμο και μάσημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό αυτοπροκαλούμενο τραύμα και πόνο.

Ένα άλλο πράγμα που παρατηρούν οι περισσότεροι γονείς κατοικίδιων ζώων είναι η μυρωδιά. Οι μύκητες έχουν μια πολύ χαρακτηριστική οσμή, η οποία έχει περιγραφεί παρόμοια με το μουχλιασμένο ψωμί, το ποπ κορν τυριού ή τα τσιπς καλαμποκιού. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι αναφέρονται σε μια μόλυνση μυκήτων στα πόδια ενός σκύλου ως «γαριδάκια». Είναι μια πικάντικη, μουχλιασμένη, δυσάρεστη μυρωδιά που μερικές φορές μπορεί να είναι υπερβολική.

Πολλά σκυλιά είχαν πρόβλημα με μύκητες για τόσο καιρό που οι άνθρωποι τους δεν συνειδητοποιούν ότι το κατοικίδιό τους είναι βρωμερό. Έχω βάλει γονείς σκύλους να λένε, “Νόμιζα ότι έπρεπε να μυρίζει έτσι”, επειδή έχουν συνηθίσει στη μυρωδιά του χρόνιου προβλήματος με μύκητες του σκύλου τους.

Άλλα σημάδια μόλυνσης από μύκητες περιλαμβάνουν περιοχές ερεθισμού του δέρματος, ερυθρότητας και φλεγμονής, ειδικά μέσα και γύρω από τα αυτιά, τα δάχτυλα των ποδιών και τα μαξιλάρια των ποδιών, τις πτυχές της μύτης, του προσώπου ή άλλες δερματικές πτυχές, τον πρωκτό, τις μασχάλες, τον λαιμό και μερικές φορές γύρω από τη βάση της ουράς. Μπορεί επίσης να υπάρχει φολιδωτό ή λιπαρό δέρμα, λιπαρό τρίχωμα ή/και απώλεια μαλλιών.

Μερικές φορές σε χρόνιες, σοβαρές λοιμώξεις από ζυμομύκητες υπάρχουν ανυψωμένες φολιδωτές κηλίδες του δέρματος ή σκουρόχρωμο, παχύρρευστο δέρμα. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια δευτερογενής βακτηριακή λοίμωξη ή μια δύσοσμη κιτρινοπράσινη έκκριση από τα αυτιά. Μπορεί επίσης να υπάρξουν αλλαγές συμπεριφοράς που προκαλούνται από τον κνησμό και τον πόνο, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, της απώλειας της όρεξης, του άγχους, ακόμη και της επιθετικότητας.

Η οριστική διάγνωση μιας λοίμωξης από ζυμομύκητες απαιτεί είτε κυτταρολογία (εξέταση ενός επιχρίσματος δέρματος κάτω από μικροσκόπιο) είτε καλλιέργεια (υποβολή αποστειρωμένου επιχρίσματος δέρματος στο εργαστήριο όπου αναπτύσσονται τα κύτταρα και αναγνωρίζονται σε ένα τρυβλίο Petri). Οι περισσότεροι κτηνίατροι προτιμούν την κυτταρολογική εξέταση του δέρματος για να εντοπίσουν την υπερανάπτυξη ζυμομύκητα στους σκύλους.

Εάν υπάρχει λοίμωξη στο αυτί, είτε διαγνωσμένη είτε υποψιασμένη, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε εάν τα τύμπανα είναι ακόμα άθικτα πριν βάλετε υγρά, τζελ, καθαριστικά ή άλλα φάρμακα στα αυτιά. Εάν το ένα ή και τα δύο τύμπανα έχουν σπάσει, η τοποθέτηση προϊόντων στους ακουστικούς πόρους μπορεί να βλάψει το μέσο και το εσωτερικό αυτί.

Τα περισσότερα σκυλιά με μόλυνση από μύκητες το έχουν σε περισσότερα από ένα σημεία. Για παράδειγμα, μπορούν να το έχουν και στα τέσσερα πόδια, και στα δύο αυτιά, και σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ολόκληρο το σώμα τους.

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ

Από την εμπειρία μου, η πιο σημαντική πτυχή της αντιμετώπισης οποιασδήποτε χρόνιας μόλυνσης από ζυμομύκητες, ανεξάρτητα από την αιτία της, περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή. Ακόμη και η έρευνα προτείνει, «η θεραπεία της Malassezia συνοδεύεται από άλλες συστάσεις, όπως μια δοκιμή εξάλειψης με τη διατροφή». κατάσταση υπερανάπτυξης.

Τα σκυλιά με μύκητες χρειάζονται μια «δίαιτα κατά των μυκήτων» που είναι αντιφλεγμονώδης και ειδική για το είδος. Προτιμώ να χρησιμοποιώ μια νέα πρωτεΐνη (μια πρωτεΐνη που δεν έχετε ταΐσει πριν), δίαιτα χαμηλή και ιδανικά χωρίς άμυλο για 3 μήνες.

Η Δρ Anna Hielm-Bjorkman και η ομάδα της βρήκαν σκύλους με ατοπική δερματίτιδα που τρέφονταν με θερμικά επεξεργασμένες κροκέτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή μια δίαιτα με βάση το ωμό κρέας είχαν πολύ διαφορετικές εκφράσεις φλεγμονωδών δεικτών του δέρματος. Η ωμή τροφή ενεργοποίησε το ανοσοποιητικό αμυντικό σύστημα του δέρματος, αυξάνοντας την αντιοξειδωτική έκφραση και έχοντας αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΤΑΙΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΜΥΚΗΤΕΣ!

Οι μύκητες έχουν δύο διαφορετικές μορφές… που τους καθιστούν διμορφικούς οργανισμούς. Και οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι μύκητες μπορούν να τους αλλάξουν από τη μια μορφή στην άλλη. Όταν οι μύκητες είναι καλοήθεις, είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που ζει αρκετά ειρηνικά δίπλα στα βακτήρια. Σε αυτή τη μορφή, δεν βλάπτουν πολύ τον σκύλο σας. Αλλά μερικές φορές οι μύκητες αφήνονται να αναπτυχθούν εκτός ελέγχου. Αυτό συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν αρκετά βακτήρια του εντέρου για να τους ανταγωνιστούν. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά τη χρήση αντιβιοτικών, αλλά υπάρχουν και άλλες κοινές αιτίες.

Όταν οι μύκητες δεν χρειάζεται να ανταγωνιστούν άλλους οργανισμούς για πόρους, γίνεται σούπερ μύκητες! Αλλάζουν από μια μονοκυτταρική δομή σε έναν μεγαλύτερο και πιο σύνθετο πολυκυτταρικό μύκητα. Όταν συμβαίνει αυτό, οι μύκητες χρειάζονται όλο και περισσότερη τροφή… και καταβροχθίζουν τα πάντα γύρω τους. Αυτοί οι επιθετικοί σούπερ μύκητες απελευθερώνουν περισσότερες από 60 διαφορετικές τοξίνες που μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στο σώμα. Αυτές οι τοξίνες ερεθίζουν την επένδυση του εντέρου και προκαλούν διαρροή στο έντερο (leaky gut). Οι μύκητες μπορεί στη συνέχεια να διαφύγουν από τις τρύπες στην πεπτική οδό και να ταξιδέψουν στα όργανα του σκύλου σας.

Το πρώτο βήμα λοιπόν για να σταματήσετε τις μολύνσεις από ζυμομύκητες είναι να σταματήσετε να τους ταΐζετε! Υπάρχουν δύο συνηθισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ταΐσετε εν αγνοία σας ανεπιθύμητη μόλυνση από ζυμομύκητα σκύλου:

Οι μύκητες «λατρεύουν» το άμυλο και τα σάκχαρα

Οι μύκητες έχουν μια ασημένια σφαίρα… τους αρέσει να τρώνε ζάχαρη! Έτσι, εάν αφαιρέσετε τους υδατάνθρακες και τα σάκχαρα από τη διατροφή του σκύλου σας, μπορείτε να αρχίσετε να λιμοκτονείτε τους μύκητες. Οι υδατάνθρακες είναι σύνθετες αλυσίδες που αποτελούνται από σάκχαρα. Όταν ο σκύλος σας τα τρώει, το σώμα του τα μετατρέπει σε σάκχαρα και αυτό τροφοδοτεί τους μύκητες. Πάρτε μια φέτα ψωμί (που είναι κυρίως υδατάνθρακες), δαγκώστε ένα κομμάτι και κρατήστε το στο στόμα σας για μισό λεπτό. Θα παρατηρήσετε ότι αρχίζει να έχει γλυκιά γεύση. Αυτό συμβαίνει επειδή η αμυλάση στο σάλιο σας διασπά αυτό το άμυλο σε ζάχαρη. Το ίδιο συμβαίνει στο έντερο του σκύλου σας… και ότι η ζάχαρη τροφοδοτεί τους μύκητες που ζουν εκεί.

Στην άγρια ​​φύση, οι τροφές που έτρωγαν οι πρόγονοι του σκύλου σας (καθώς και οι τροφές που έτρωγαν οι ανθρώπινοι πρόγονοί μας), περιείχαν μόνο περίπου 4% άμυλο. Αλλά οι περισσότερες εμπορικές τροφές για κατοικίδια έχουν πάνω από δεκαπλάσια ποσότητα! Ακόμη και τα τρόφιμα χωρίς δημητριακά είναι συνήθως γεμάτα πατάτες, γλυκοπατάτες ή ταπιόκα και έχουν εξίσου πολύ άμυλο με άλλες κροκέτες. Οι πηγές υδατανθράκων και σακχάρων στις τροφές για κατοικίδια περιλαμβάνουν:

 • Ρύζι
 • Κεχρί
 • Πατάτες και γλυκοπατάτες
 • Σιτάρι και καλαμπόκι
 • Βρώμη
 • Αρακάς

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια ωμή ή ελαφρώς μαγειρεμένη διατροφή είναι η καλύτερη για τη μόλυνση από ζυμομύκητες σε σκύλους. Δεν έχει τη μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων που περιέχουν οι ξηρές τροφές. Έτσι, αν ο σκύλος σας τρώει κροκέτες σήμερα, θα πρέπει να τον αλλάξετε σε μια ωμή διατροφή ή μια μαγειρεμένη δίαιτα που δεν χρησιμοποιεί δημητριακά. Και αν ταΐζετε τον σκύλο σας με φρούτα, περιορίστε τα στα μούρα: έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη!

ΟΙ ΜΥΚΗΤΕΣ «ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ» ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Μπορεί να μην το ξέρετε, αλλά οι μύκητες έχουν ιδιαίτερη συγγένεια με τα βαρέα μέταλλα… ειδικά τον υδράργυρο. Ορισμένα μέταλλα έχουν σημαντικές λειτουργίες στο σώμα… όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος. Αρκεί να υπάρχουν μόνο σε μικρές ποσότητες. Αλλά μεγάλες ποσότητες μετάλλων όπως το αρσενικό, το κάδμιο, το χρώμιο, ο μόλυβδος και ο υδράργυρος μπορεί να είναι τοξικά για το σκύλο σας.

Τα βαρέα μέταλλα δημιουργούν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τις κυτταρικές μεμβράνες και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Στους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει ασθένειες Πάρκινσον, νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και καρκίνο. Αυτή η βλάβη ονομάζεται οξειδωτικό στρες και συσσωρεύεται σαν σκουριά στο σώμα. Τα βαρέα μέταλλα είναι τόσο τοξικά, που μπορούν ακόμη και να αλλάξουν τις πρωτεΐνες και το DNA του σκύλου σας. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας δεν κάνει καλή δουλειά στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων. Έτσι, τα βαρέα μέταλλα παραμένουν στο σώμα του σκύλου σας, συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου και αρχίζουν να προκαλούν προβλήματα υγείας.

Τα βαρέα μέταλλα μπορούν να εισχωρήσουν στον σκύλο σας με διάφορους τρόπους:

 • Εμβολιασμοί
 • Βιομηχανικά απόβλητα
 • Φυτοφάρμακα
 • Κακής ποιότητας νερό
 • Ψάρι
 • Τροφές για κατοικίδια

Η έρευνα δείχνει ότι η αποτοξίνωση του σώματος από βαρέα μέταλλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη νεφρικών παθήσεων, καρδιακών παθήσεων και νευρολογικών παθήσεων. Υπάρχουν λοιπόν πραγματικά επιτακτικοί λόγοι για να αφαιρέσετε τα βαρέα μέταλλα από τον σκύλο σας. Αλλά αν ο σκύλος σας πάσχει από μόλυνση από μύκητες, υπάρχει ένας άλλος σημαντικός λόγος…

Οι μύκητες λατρεύουν να καταβροχθίζουν βαρέα μέταλλα! Οι ερευνητές στην πραγματικότητα εξετάζουν τους μύκητες ως λύση για την απορρόφηση περιβαλλοντικών βαρέων μετάλλων. Το γεγονός ότι οι μύκητες συνδέονται με βαρέα μέταλλα είναι καλά νέα για το περιβάλλον… αλλά λιγότερο για τον σκύλο σας. Οι ερευνητές διερευνούν πώς οι μύκητες αλληλεπιδρούν με τα βαρέα μέταλλα στα έντερα. Και φαίνεται ότι η Candida και άλλοι ζυμομύκητες συνδέονται με τα βαρέα μέταλλα στα έντερα. Αυτά είναι καλά νέα… οι μύκητες αρπάζουν τα βαρέα μέταλλα πριν αυτά εισέλθουν στο σώμα. Όμως τα βαρέα μέταλλα είναι τοξικά για τα ευεργετικά βακτήρια που ζουν επίσης στο έντερο. Καθώς ο υδράργυρος και άλλα βαρέα μέταλλα σκοτώνουν τα ανταγωνιστικά βακτήρια, οι μύκητες έχουν λιγότερο ανταγωνισμό… και μπορεί να αναπτυχθούν εκτός ελέγχου.

Έτσι, εάν θέλετε να σκοτώσετε μια μόλυνση από μύκητες σκύλου, πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των βαρέων μετάλλων. Εδώ είναι μερικά πράγματα που θα βοηθήσουν:

 • Αποφύγετε τους εμβολιασμούς όποτε είναι δυνατόν
 • Μην δίνετε στον σκύλο σας φθοριούχο νερό
 • Αποφύγετε να ταΐζετε με ψάρια και ιχθυέλαιο χαμηλής ποιότητας
 • Ταΐστε βιολογικά τρόφιμα όταν μπορείτε (η γλυφοσάτη είναι γεμάτη με βαρέα μέταλλα)

Μόλις περιορίσετε τα βαρέα μέταλλα που εισέρχονται στον σκύλο σας, μπορείτε να αρχίσετε να εργάζεστε για την αφαίρεσή τους.

Αφαιρέστε τα βαρέα μέταλλα

Η τελευταία σας δουλειά είναι να αφαιρέσετε όλα εκείνα τα βαρέα μέταλλα που θα ρίξουν οι νεκροί μύκητες στο σώμα του σκύλου σας. Οι φυτικές ίνες θα κάνουν ήδη καλή δουλειά σε αυτό… αλλά υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτήν τη δουλειά:

 • Χλωρέλλα (Αυτό το πράσινο φύκι έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απορρόφηση του υδραργύρου στα ποντίκια.)
 • Τροφές πλούσιες σε θείο (Τροφές που είναι πλούσιες σε θείο μπορούν να συνδεθούν με βαρέα μέταλλα και να μειώσουν την οξειδωτική βλάβη στα όργανα. Αυτά περιλαμβάνουν το σκόρδο και το μπρόκολο. Αυτά τα συμπληρώματα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι χηλώνουν (δεσμεύονται) με βαρέα μέταλλα:
 • Γλουταθειόνη
 • Πηκτίνη εσπεριδοειδών από καφέ φύκια
 • Αμινοξέα που περιέχουν θείο (όπως ταυρίνη και μεθειονίνη)
 • Σελήνιο
 • Αργιλος μπεντονίτη
 • Χουμικό και φουλβικό οξύ

Μια σημείωση για τον θάνατο των μυκήτων

Καθώς οι μύκητες αρχίζουν να πεθαίνουν, μπορεί να απελευθερώσουν μια τοξική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Η ακεταλδεΰδη είναι το υποπροϊόν από την πέψη του αλκοόλ και πιστεύεται ότι είναι η τοξίνη που προκαλεί το hangover. Οι μύκητες παράγουν επίσης μια τοξίνη που ονομάζεται γλοιοτοξίνη που μπορεί να βλάψει το συκώτι του σκύλου σας. Έτσι, ο σκύλος σας μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με hangover από τους μύκητες.

Τα βαρέα μέταλλα που περιέχουν οι μύκητες είναι τοξικά για τον σκύλο σας… και εάν οι μύκητες σκοτωθούν γρήγορα, τα βαρέα μέταλλα θα απελευθερωθούν στην κυκλοφορία του σκύλου σας. Συχνά μπερδεύεται με την αποβολή ζυμομυκήτων… και μπορεί να προκαλέσει τα ίδια συμπτώματα γρίπης στον σκύλο σας. Μπορεί να δείτε ναυτία, διάρροια, πόνο στις αρθρώσεις ή απλώς μια γενική ασθένεια καθώς ο σκύλος σας αποτοξινώνεται από τα βαρέα μέταλλα που απελευθερώνουν οι μύκητες. Αυτό ονομάζεται Αντίδραση Herxheimer… και συνήθως διαρκεί από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες.

Τα συμπτώματα της απομάκρυνσης των μυκήτων μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διάρροια
 • Επιδείνωση των συμπτωμάτων
 • Εκκρίσεις από τα μάτια, τη μύτη, το δέρμα και τα αυτιά.
 • Πόνος στις αρθρώσεις

Αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να διαρκέσουν μόνο μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες… τότε ο σκύλος σας θα πρέπει να αρχίσει να φαίνεται και να αισθάνεται πολύ καλύτερα. Εάν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει η αντίδραση Herxheimer, υπάρχουν δύο πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε:

1. Δώστε πεπτικά ένζυμα: Μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη πέψη και στην εξάλειψη των νεκρών κυττάρων των μυκήτων.

2. Δώστε χουμικό/φουλβικό οξύ, άργιλο μπεντονίτη και χλωρέλλα: Μπορούν να βοηθήσουν στη σύνδεση με βαρέα μέταλλα.

Συνιστώ επίσης να προσθέσετε μερικές φυσικές αντιμυκητιακές τροφές στη διατροφή, για παράδειγμα, μικρές ποσότητες φρέσκου σκόρδου, θυμάρι, μαϊντανό και ρίγανη για να βοηθήσετε στη μείωση του επιπέδου των μυκήτων φυσικά. Η προσθήκη λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση στα γεύματα του σκύλου σας μπορεί επίσης να είναι πολύ ευεργετικό, μαζί με το καπρυλικό οξύ (που βρίσκεται στο λάδι καρύδας), το οποίο έχει ιδιότητες κατά της Malassezia.

Υπάρχουν συγκεκριμένα συμπληρώματα που μπορεί να συστήσει ο ολιστικός κτηνίατρός σας που θα σας βοηθήσουν να αποκατασταθούν τα φυσιολογικά υγιή επίπεδα μυκήτων στο σώμα του σκύλου σας. Τα προβιοτικά μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμα, καθώς και τα βότανα pau d’arco ή berberine (το δραστικό συστατικό στη ρίζα του σταφυλιού goldenseal, barberry και Oregon). Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι η βερβερίνη σκοτώνει τους μύκητες άμεσα, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με αντιμυκητιακά φάρμακα για να ενισχύσει τα αποτελέσματά τους.

Το πιο ισχυρό ενδεκυλενικό οξύ, το οποίο είναι ένα οργανικό ακόρεστο λιπαρό οξύ, μπορεί να είναι ευεργετικό στη θεραπεία επίμονων λοιμώξεων, επειδή βοηθά στη διάσπαση του βιοφίλμ των μυκήτων. Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς περιέχει ελευρωπαΐνη, ένα ισχυρό αντιμυκητιακό φυσικό εκχύλισμα που μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Καπριλικό οξύ

Αυτό είναι ένα τριγλυκερίδιο μέσης αλυσίδας (MCT) που βρίσκεται στο λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο. Φυσικά, θέλετε να είστε ευγενικοί με τον πλανήτη και να βεβαιωθείτε ότι το καπρυλικό σας οξύ δεν προέρχεται ποτέ από φοινικέλαιο. Η έρευνα δείχνει ότι το καπρυλικό οξύ μπορεί να θεραπεύσει άμεσα ορισμένες μολύνσεις από μύκητες. Πιστεύεται ότι μπορεί να καταστρέψει την Candida καταστρέφοντας την κυτταρική της μεμβράνη. Στην ιδανική περίπτωση, το καπρυλικό οξύ του σκύλου σας θα προέρχεται από έλαιο MCT. Η έρευνα που έγινε για τα οφέλη του λαδιού καρύδας δεν έγινε με το ίδιο λάδι καρύδας που θα αγοράζατε από το παντοπωλείο… έγιναν χρησιμοποιώντας μόνο τα MCT.

Το λάδι καρύδας είναι επίσης μια κακή επιλογή για τη διαχείριση της μόλυνσης από ζυμομύκητες σε σκύλους λόγω της περιεκτικότητάς του σε λαυρικό οξύ. Το λαυρικό οξύ προάγει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Αυτή είναι μια βασική αιτία διαρροής του εντέρου. Έτσι, ένα καλής ποιότητας λάδι MCT μπορεί να είναι καλύτερη πηγή καπρυλικού οξέος από το λάδι καρύδας. Και ως μπόνους, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας πιθανός τρόπος για τη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων σε σκύλους.

Το έλαιο MCT μπορεί να προκαλέσει διάρροια στον σκύλο σας εάν δώσετε πάρα πολύ. Ξεκινήστε λοιπόν σιγά σιγά και ανεβείτε. Δοκιμάστε να ξεκινήσετε με ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού για μεγάλους και μεσαίου μεγέθους σκύλους.

Φύλλο Ελιάς

Όπως το καπρυλικό οξύ, έτσι και τα φύλλα της ελιάς πιστεύεται ότι διασπούν την κυτταρική μεμβράνη Candida. Η δραστική αντιμυκητιακή ουσία του είναι η ελευρωπαΐνη. Αυτό είναι που δίνει στο ελαιόλαδο την πικρή του γεύση. Τα φύλλα ελιάς έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνουν και διαχειρίζονται τους μύκητες σε πολλές μελέτες .. επομένως είναι μια εξαιρετική προσθήκη για την καταπολέμηση των μυκήτων.

Χρησιμοποιήστε τη μορφή σκόνης για τον σκύλο σας. Η δόση είναι:

 • Μικρόσωμοι σκύλοι 1/4 κουταλάκι του γλυκού καθημερινά
 • Σκύλοι μεσαίου μεγέθους 1/2 κουταλάκι του γλυκού καθημερινά
 • Μεγαλόσωμοι σκύλοι 1 κουταλάκι του γλυκού καθημερινά

Μπορείτε να αυξήσετε αργά τη δόση (έως 500 mg δύο φορές την ημέρα για μεγαλόσωμους σκύλους), αλλά να προχωρήσετε αργά για να αποφύγετε την αντίδραση Herxheimer.

Pau D’Arco

Αυτό είναι ένα αποδεδειγμένο αντιμυκητιασικό από τα τροπικά δάση της Νότιας Αμερικής. Το Pau d’arco περιέχει ναφθοκινόνες, οι οποίες μπορούν να σκοτώσουν μύκητες (καθώς και παράσιτα και ιούς). Επιπλέον, περιέχει λαπαχόλη, μια ουσία που είναι γνωστό ότι σκοτώνει τους ζυμομύκητες. Προσοχή όμως… η λαπαχόλη δεν πρέπει να χορηγείται σε έγκυες σκύλους.

Το Pau d’arco διατίθεται σε μορφή συμπληρώματος, αλλά είναι σημαντικό να βρείτε ένα υψηλότερης ποιότητας. Η ποσότητα της λαπαχόλης ποικίλλει από δέντρο σε δέντρο, επομένως πρέπει να είναι τυποποιημένη. Δώστε το pau d’arco ως αποξηραμένο βότανο. Η Canine Herbalist Rita Hogan συνιστά τη δόση δύο φορές την ημέρα με το φαγητό, σε αυτές τις ποσότητες:

 • 100 mg για πολύ μικρόσωμους σκύλους
 • 200 mg για μικρόσωμους σκύλους
 • 300 mg για μεσαίου μεγέθους σκύλους
 • 400 mg για μεγαλόσωμους σκύλους
 • 500 mg για πολύ μεγάλους σκύλους

Goldenseal

Το Goldenseal περιέχει μια ένωση που ονομάζεται βερβερίνη. Αυτό είναι ένα αλκαλοειδές που βοηθά το φυτό να αμυνθεί από μύκητες και βακτήρια. Είναι ένα πολύ γνωστό αντιμυκητιακό που έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τους ζυμομύκητες σε μελέτες. Το Goldenseal δεν πρέπει να χορηγείται σε έγκυους ή υπογλυκαιμικούς σκύλους και δεν πρέπει να χορηγείται μακροχρόνια σε μεγάλες δόσεις. Δώστε goldenseal μία ή δύο φορές την ημέρα σε αυτές τις ποσότητες:

Αποξηραμένη σκόνη: χρησιμοποιήστε 1 κουταλάκι του γλυκού ανά 10 κιλά

Βάμμα: Δώστε 5 – 10 σταγόνες ανά 10 κιλά

Καταπολέμηση των μυκήτων με μύκητες!

Υπάρχει ένα ειδικό προβιοτικό που ονομάζεται Saccharomyces boulardii. Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτό το προβιοτικό είναι ότι δεν είναι βακτήρια… είναι στην πραγματικότητα μύκητες. Ίσως νομίζετε ότι δεν θέλετε να προσθέσετε άλλους μύκητες στα προβλήματα του σκύλου σας! Αλλά το S. boulardii έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την Candida να μετακινηθεί έξω από την πεπτική οδό και στην κυκλοφορία του αίματος και στα όργανα. Και επίσης μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί η Candida και μειώνει τον αποικισμό της.

Δυστυχώς, μερικοί σκύλοι υποφέρουν από προβλήματα μυκήτων όλο το χρόνο, ανεξάρτητα από το φαγητό που τρώνε ή τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες τους για να διαχειριστούν την κατάστασή τους. Αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να περιπλέκονται από την δεμοδεκτική ψώρα και η βασική αιτία και για τα δύο δερματικά προβλήματα μπορεί να είναι ένα πρόβλημα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι μακροχρόνιες περιπτώσεις χρόνιων μολύνσεων από ζυμομύκητες σε σκύλους δεν είναι φυσιολογικές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, προτείνω εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων ανοσοσφαιρίνης (IgG, IgM και IgA), τα οποία είναι γενικά χαμηλά με ανοσοανεπαρκείς σκύλους (και υψηλά με αλλεργικούς σκύλους). Η αντιμετώπιση των ανισορροπιών του ανοσοποιητικού (τόσο υπολειτουργικές όσο και υπερδραστήριες αποκρίσεις) είναι ένα σημαντικό κομμάτι για την επίλυση χρόνιων ανισορροπιών μικροβιώματος του δέρματος.

ΦΥΙΚΑ ΑΝΤΙΜΥΚΗΤΙΑΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΞΕΒΓΑΛΜΑΤΑ

Για δερματικές μολύνσεις από μύκητες σε σκύλους, προτείνω ένα φυσικό αντιμυκητιακό σαμπουάν. Συνήθως χρησιμοποιώ ένα σαμπουάν με λάδι δέντρου τσαγιού (tea tree oil), καθώς η έρευνα δείχνει ότι είναι χρήσιμο στη μείωση της Malassezia στο σώμα (ποτέ μην χρησιμοποιείτε αιθέριο έλαιο στον σκύλο σας χωρίς να το αραιώσετε πρώτα).

Μπορείτε να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας όσο συχνά χρειάζεται, αλλά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Δεν συνιστώ τη χρήση σαμπουάν με βάση το πλιγούρι βρώμης για κατοικίδια με αλλεργίες ή μολύνσεις από ζυμομύκητες, επειδή δεν βοηθούν στην αποκατάσταση ενός υγιούς μικροβιώματος του δέρματος.

Έχω δει εξαιρετικά αποτελέσματα σε σκύλους με μύκητες με προσαρμογές στη διατροφή και δύο έως τρία μπάνια την εβδομάδα, μαζί με καθαρισμό αυτιών και εμποτισμό ποδιών, όπως απαιτείται. Το μπάνιο του σκύλου σας δεν είναι πάντα μια εύκολη ή βολική δουλειά, αλλά είναι ένας φθηνός, ασφαλής, χωρίς φάρμακα και αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξετε τους μύκητες και να τον κρατήσετε άνετο.

Συνιστώ επίσης αντιμυκητιασικά ξεβγάλματα και σπρέι μεταξύ των απολυμαντικών λουτρών και αν ρίξετε ένα αντιμυκητιασικό ξέβγαλμα στο σκύλο σας μετά το μπάνιο, μπορεί να σας βοηθήσει να παρατείνετε τον αριθμό των ημερών μεταξύ των λουτρών.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ξεβγάλματα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Είχα επιτυχία με ξύδι, χυμό λεμονιού και αιθέρια έλαια. Το ξύδι και το λεμόνι είναι στυπτικά για το Malassezia, επομένως στεγνώνουν φυσικά και βοηθούν με λιπαρά τριχώματα. Προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι ή ένα φλιτζάνι χυμό λεμονιού – ή 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου – σε 4 λίτρα νερό. Δεδομένου ότι ο χυμός λεμονιού μπορεί να φωτίσει τη γούνα, προτείνω συνήθως ξύδι ή μείγματα αιθέριων ελαίων για σκύλους με σκούρο τρίχωμα.

Αφού πλύνετε το σκυλί σας με σαμπουάν και ξεπλύνετε καλά, συνεχίστε με ένα γαλόνι φυσικού αντιμυκητιασικού ξεβγάλματος για να μειώσετε την ποσότητα μυκήτων που παραμένει στο δέρμα. Ρίξτε το διάλυμα έκπλυσης στο σώμα του σκύλου σας από το λαιμό (όχι το κεφάλι του) μέχρι τη βάση της ουράς του.

Τρίψτε το διάλυμα στο τρίχωμα και το δέρμα του, εστιάζοντας στις περιοχές όπου έχει μύκητες. Μην ξεπλύνετε το διάλυμα, απλώς ρίξτε το, τρίψτε το και μετά στεγνώστε το με πετσέτα.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι συστάσεις δεν θα έχουν αποτελέσματα από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε απολύτως φυσικό πρωτόκολλο για να δείτε βελτίωση. Εάν αυτές οι εύκολες, φθηνές λύσεις είναι αποτελεσματικές στη διαχείριση των προβλημάτων από μύκητες του σκύλου σας, θα σας συνιστούσα να συνεχίσετε τη δίαιτα με φρέσκια τροφή χωρίς άμυλο, αντιφλεγμονώδη όλο το χρόνο για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων του κατοικίδιου ζώου σας.

Πηγές:

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2021/02/22/canine-yeast-infection.aspx

https://www.dogsnaturallymagazine.com/itchy-dog-yeast-infection

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα