ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ!

ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ!

Η κοπροφαγία (όταν οι σκύλοι τρώνε κόπρανα) ξεχωρίζει ως η μοναδική συμπεριφορά που μας υπενθυμίζει ότι οι σκύλοι μας δεν είναι άνθρωποι. Είναι επίσης μια συμπεριφορά που οι περισσότεροι γονείς κατοικίδιων ζώων δεν θέλουν να συζητήσουν, αλλά σίγουρα θέλουν να σταματήσουν. Η κοπροφαγία σε σκύλους πιθανώς έχει πολλαπλές αιτίες που αφορούν θέματα διατροφής, εντερικού μικροβιώματος και συμπεριφοράς.

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι τα περισσότερα κοποφράγα σκυλιά τείνουν να τρώνε άπληστα, να ζουν σε νοικοκυριά με πολλά σκυλιά και να προτιμούν τα φρέσκα περιττώματα. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ούτε τα εμπορικά διαθέσιμα αποτρεπτικά προϊόντα ούτε η εκπαίδευση τροποποίησης συμπεριφοράς είναι τόσο αποτελεσματικά.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να περιορίσετε την κοπροφαγία του σκύλου σας είναι να ταΐσετε μια βέλτιστη διατροφικά, φρέσκια διατροφή με κατάλληλα συμπληρώματα και να διατηρήσετε το εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον του/της απαλλαγμένο από πειρασμούς.

Παρά την τιμητική τους θέση στα σπίτια και τις καρδιές μας, οι σκύλοι δεν είναι άνθρωποι – γεγονός που γίνεται ξεκάθαρο από μέλη της οικογένειας σκύλων που ασχολούνται με την κοπροφαγία, γνωστή και ως τρώγοντας περιττώματα. Αυτή η επαναστατική συμπεριφορά είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα μεταξύ των οικόσιτων σκύλων που δικαιολογεί αμέτρητες αναζητήσεις στο διαδίκτυο, ακόμη και πανεπιστημιακές σπουδές.

Από την σκοπιά των ανθρώπων, η κοπροφαγία είναι μια τόσο ανεξιχνίαστη συμπεριφορά που συχνά αισθανόμαστε απελπισμένοι να καταλάβουμε γιατί οι πολύτιμοι γούνινοι σύντροφοί μας ασχολούνται με μια δραστηριότητα που είναι τόσο αηδιαστική για εμάς.

ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ Η ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ?

Από την εμπειρία μου, πολλά σκυλιά αρχίζουν να τρώνε περιττώματα γιατί το σώμα τους τα ωθεί να διορθώσουν μια ανεπάρκεια ή ανισορροπία στη διαδικασία της πέψης. Για παράδειγμα, ίσως το πάγκρεας να μην παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα, προκαλώντας τη διοχέτευση άπεπτης τροφής στα κόπρανα (καθιστώντας το ελκυστικό για πεινασμένους σκύλους) και ωθεί το ζώο με έλλειψη να αναζητήσει περιττώματα πλούσια σε ένζυμα (όπως το κόπρανα κουνελιού).

Ή ίσως υπάρχει μια ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και ο σκύλος σας μόλις βρήκε τα τέλεια κόπρανα που λέει η μύτη του ότι μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα. Ό,τι κι αν κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια, πιστεύω ότι είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα σκυλιά τρώνε κακά όχι επειδή πιστεύουν ότι είναι νόστιμα, αλλά επειδή το σώμα τους τους λέει να καταπιούν ένα «συστατικό» στα κόπρανα – κάτι που μπορεί να λείπει από τη διατροφή τους.

Παρατήρησα ότι η κοπροφαγία είναι πιο διαδεδομένη σε σκύλους που τρέφονται με κροκέτες, η οποία είναι μια βιολογικά ακατάλληλη δίαιτα που είναι γνωστή για την κακή πεπτικότητά της. Το θέμα δεν είναι ποια θρεπτικά συστατικά τρώει το κατοικίδιο ζώο σας, αλλά τι θρεπτικά συστατικά απορροφά. Ή όχι.

Η ωμή και μαγειρεμένη τροφή είναι ουσιαστικά πιο εύπεπτη από τις κροκέτες ή τις κονσέρβες, τόσο για σκύλους όσο και για γάτες. Τρώγοντας χωρίς πέψη σημαίνει διατροφικές ελλείψεις με την πάροδο του χρόνου και τα κατοικίδιά μας μπορούν να λαχταρούν συμπληρωματικά θρεπτικά συστατικά από οποιαδήποτε πηγή, συμπεριλαμβανομένων των άπεπτων θρεπτικών συστατικών στα κόπρανα ενός άλλου σκύλου που τρέφονται με κροκέτες.

Υποψιάζομαι ότι ο λόγος που τα περισσότερα σκυλιά που τρώνε περιττώματα περιορίζονται στα φρέσκα κόπρανα είναι επειδή εκτός από πεπτικά ένζυμα, περιέχουν επίσης τα υψηλά επίπεδα μικροβίων που είναι απαραίτητα για την αναγέννηση των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο. Για το λόγο αυτό, η συμπλήρωση προβιοτικών μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας αναζήτησης και κατανάλωσης απαραίτητων μικροβίων από πηγές κοπράνων.

Η μεταμόσχευση μικροβίων κοπράνων (FMT) γίνεται πιο κοινή τόσο στην ανθρώπινη όσο και στην κτηνιατρική ως αποτελεσματική θεραπεία για μια ποικιλία συστηματικών γαστρεντερικών λοιμώξεων (GI). Θα μπορούσαν οι σκύλοι να χρησιμοποιούν τα έμφυτα ένστικτά τους σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν τις δικές τους πεπτικές ανισορροπίες; Το FMT μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο για πολλούς σκύλους που συμμετέχουν στην κοπροφαγία, επειδή στοχεύει τα συγκεκριμένα βακτήρια που χρειάζονται για την εξισορρόπηση της μικροχλωρίδας.

Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΟΠΡΑΝΩΝ ΑΠΟ ΣΚΥΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΑΙΤΙΑ

Μερικοί σκύλοι, ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε καταστάσεις εκπαίδευσης σε κλουβί, μπορεί να τρώνε κακά επειδή αισθάνονται άγχος ή στρες. Η έρευνα δείχνει ότι τα σκυλιά που τιμωρούνται για ακατάλληλη αποβολή μπορεί να αρχίσουν να βλέπουν τη φυσική λειτουργία του κακού, έτσι κρύβουν τα στοιχεία τρώγοντας τα ή για να αποφύγουν τις σωματικές επιπτώσεις της εξάλειψης.

Η κοπροφαγία είναι επίσης ένα πρόβλημα σε σκύλους από puppy mills (παράνομους εκτροφείς). Τα κουτάβια που πεινούν, απογαλακτίζονται πολύ νωρίς, αναγκάζονται να τσακωθούν με άλλους για φαγητό ή αναγκάζονται να κάθονται για εβδομάδες σε ένα μικρό κλουβί χωρίς σωματική ή πνευματική διέγερση, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να γίνουν συνήθεις τρώγοντας κόπρανα.

Η κοπροφαγία μπορεί επίσης να είναι μια μαθημένη συμπεριφορά. Οι ηλικιωμένοι σκύλοι μπορούν στην πραγματικότητα να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τη συμπεριφορά των νεότερων σκύλων στο σπίτι.

Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, ορισμένα σκυλιά είναι αρκετά επιλεκτικά σχετικά με τα κακά που τρώνε. Μερικοί επιλέγουν μόνο κατεψυγμένα κακά. Άλλοι θα τρώνε μόνο τα περιττώματα ενός συγκεκριμένου ζώου και μερικά σκυλιά αποδίδουν στη συνήθεια τους μόνο ορισμένες περιόδους του χρόνου.

ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΚΟΠΡΑΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ

Το 2018, μια ομάδα ερευνητών στο Κέντρο για την Υγεία των Ζώων Συντροφιάς στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, μελέτησε τους παράγοντες που εμπλέκονται στην κατανάλωση κοπράνων από σκύλους. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα την κοπροφαγική συμπεριφορά κατά την οποία τα σκυλιά έτρωγαν κόπρανα σκύλου (δικά τους ή άλλων σκύλων).

Το παράδοξο είναι ότι εφόσον τα σκυλιά είναι φυσικά απεχθή να κάνουν τα κακά (που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν λερώνουν τα κρησφύγετα τους και είναι επιδεκτικά εκπαίδευσης στο σπίτι), δεν έχει νόημα ορισμένοι από αυτούς να επιδίδονται σε κοπροφαγία.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο διαδικτυακές έρευνες για τη συλλογή δεδομένων για τη μελέτη. Μια έρευνα, η οποία έλαβε 1.552 απαντήσεις, διαπίστωσε ότι το 16% του γενικού πληθυσμού σκύλων θα μπορούσε να κατηγοριοποιηθεί ότι τρώει περιττώματα με βάση το ότι είχε πιαστεί στα πράσα τουλάχιστον 6 φορές.

Από αυτή την ομάδα, το 76% είχε παρατηρηθεί να τρώει κακά περισσότερες από 10 φορές. Υπήρχαν πολύ λίγες ομοιότητες μεταξύ των σκύλων – όχι η διατροφή τους, η ηλικία τους κατά τον απογαλακτισμό ή η τρέχουσα ηλικία τους. Οι ιδιοκτήτες τους ανέφεραν ότι όλοι εκπαιδεύονταν εύκολα στο σπίτι, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχουν μια φυσιολογική κυνική αποστροφή για τα κόπρανα.

Η άλλη έρευνα σχεδιάστηκε για ιδιοκτήτες σκύλων που τρώνε περιττώματα και έλαβε 1.475 απαντήσεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 38% αυτών των σκύλων εξασκούσαν τη συνήθεια κατανάλωσης κοπράνων εβδομαδιαίως και το 62% καθημερινά. Μερικά επιπλέον ευρήματα:

 • Πολλά από τα σκυλιά στη μελέτη ανήκαν στις ομάδες των φυλών κυνηγόσκυλου ή τεριέ. η πιο πιθανή μεμονωμένη ράτσα ήταν το Shetland Sheepdog και το λιγότερο πιθανό ήταν το Poodle
 • Το 75% ήταν άνω των 4 ετών
 • Συχνά ζούσαν σε νοικοκυριά πολλών σκύλων, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα κοινωνικό στοιχείο ή στοιχείο “ακολουθήστε τον ηγέτη” στη συμπεριφορά
 • Το 85% προτιμά φρέσκα κόπρανα (όχι περισσότερο από 2 ημέρες)
 • Είχαν επίσης την τάση να τρώνε χώμα και περιττώματα γάτας
 • Ήταν πιο πιθανό να είναι λαίμαργοι παρά μη κοπροφάγοι σκύλοι

ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΠΡΟΦΑΓΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ

Η ερευνητική ομάδα του UC Davis αξιολόγησε επίσης αρκετά προϊόντα που ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν την κοπροφαγία, καθώς και ορισμένες τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς. Χρησιμοποίησαν τις ίδιες διαδικτυακές έρευνες για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα 11 εμπορικά διαθέσιμων προϊόντων που ισχυρίζονται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της συνήθειας, συμπεριλαμβανομένου του 21st Century Deterrence®. Coproban™; Deter®; Dis-Taste®; For-Bid™; Nasty Habit®; NaturVet Deterrent®; Potty Mouth®; S.E.P®; Stop Stool Eating®; Stop Tablets®.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων κατοικίδιων ζώων στην έρευνα, τα καλύτερα από τα προϊόντα σημείωσαν μόλις 2% αποτελεσματικότητα. Τρεις άλλα είχαν ποσοστό επιτυχίας 1% και τα υπόλοιπα ήταν ουσιαστικά άχρηστα. Η διαχείριση της συμπεριφοράς για τον περιορισμό της κατανάλωσης κοπράνων ήταν επίσης αναποτελεσματική σύμφωνα με τις απαντήσεις της έρευνας. Η εντολή “άστο” σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό μόλις 4% (και περιττό να πούμε ότι πρέπει να πιάσετε έναν σκύλο στην πράξη για να πετύχετε).

Συμπερασματικά, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι η κοπροφαγία είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά σκύλου που κυμαίνεται από δύσκολο έως αδύνατο να διορθωθεί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε έναν κοπροφάγο σκύλο από το να επιδοθεί είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν περιττώματα πουθενά στο περιβάλλον του για δειγματοληψία και όταν βγαίνει για βόλτες, θα πρέπει να επιτηρείται προσεκτικά σε περίπτωση που άλλος σκύλος ή ζώο έχει αφήσει μια “κατάθεση” κοντά.

Εάν ο σκύλος σας συμμετέχει σε αυτήν τη συμπεριφορά, φροντίστε επίσης να ολοκληρώνεται μια ανάλυση κοπράνων τουλάχιστον ετησίως για να ελέγχετε για εσωτερικά παράσιτα που μπορεί να περάσουν στην τροφική αλυσίδα.

Πηγή: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2022/03/18/dog-coprophagia.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα