5 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

5 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

Η φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας μπορεί να φαίνεται σαν μια μεταγενέστερη σκέψη κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής ημέρας, αλλά το να αφιερώνετε μόνο λίγα λεπτά για τακτικό βούρτσισμα – και να κάνετε επαγγελματικούς καθαρισμούς όπως είναι απαραίτητο – μπορεί να αποτρέψει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Εκτός από τα πιο προφανή ζητήματα που μπορεί επίσης να οδηγήσει η παραμελημένη στοματική φροντίδα – κακή αναπνοή, συσσώρευση πλάκας, περιοδοντική νόσος – η κακή στοματική υγεία θέτει σε κίνδυνο τη συνολική υγεία του σκύλου σας.

Τα βακτήρια από το στόμα μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος του σκύλου σας, οδηγώντας σε συστηματική ασθένεια. Και επειδή οι σκύλοι, όπως και πολλά ζώα, είναι «ειδικοί» στο να κρύβουν τον πόνο, δεν θα γνωρίζετε απαραίτητα ότι υπάρχει πρόβλημα μέχρι να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα.

5 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ

 1. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ — Όταν η πλάκα συσσωρεύεται στα δόντια, αρχίζει μια φλεγμονώδης απόκριση στο σώμα. Ο Δρ Chad Lothamer, ο οποίος είναι πιστοποιημένος στην κτηνιατρική οδοντιατρική, εξήγησε στο PetMD.

«Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα της καταστροφής ιστών που σχετίζεται με οδοντικές λοιμώξεις προκαλείται από προϊόντα του ανοσοποιητικού συστήματος και όχι από προϊόντα αποδόμησης από τα ίδια τα βακτήρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τοπική απώλεια ιστού, πόνο και μόλυνση των γύρω ιστών…

… Οι λοιμώξεις μέσα και γύρω από τα δόντια προκαλούν αυξήσεις στους φλεγμονώδεις μεσολαβητές και μπορεί να προκαλέσουν βακτηριαιμία (μια κατάσταση στην οποία εμφανίζονται βακτήρια στο αίμα), η οποία πιθανότατα προκαλεί βλάβη σε μακρινά μέρη του σώματος ή απομακρυσμένες λοιμώξεις».

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα περισσότερα κατοικίδια έχουν ήδη πρώιμες ενδείξεις περιοδοντικής νόσου, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε στοματικό πόνο, βακτηριακή λοίμωξη και συστηματικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης στα νεφρά, την καρδιά και το ήπαρ.

 • ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ  — Ένα ανθυγιεινό στόμα θέτει σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς του σκύλου σας. Σε μια μελέτη 59.296 σκύλων με ιστορικό περιοδοντικής νόσου, βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της σοβαρότητας της περιοδοντικής νόσου και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. καρδιακή μυϊκή νόσο.

Είναι σύνηθες οι σκύλοι να υποφέρουν από περιοδοντική νόσο και από καρδιακή νόσο ταυτόχρονα, και ενώ δεν είναι πάντα σαφές ποιο ήρθε πρώτο, τα βακτήρια που καλλιεργήθηκαν από μολυσμένες καρδιακές βαλβίδες βρέθηκε ότι είναι ίδια με τα βακτήρια που καλλιεργήθηκαν από το στόμα, σύμφωνα με Ο Δρ. Kris Bannon, πιστοποιημένος από το διοικητικό συμβούλιο κτηνίατρος οδοντίατρος στο Veterinary Dentistry and Oral Surgery του Νέου Μεξικού.

 • ΔΙΑΒΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ — Εάν ο σκύλος σας έχει διαβήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά τα δόντια του. Τα σκυλιά με διαβήτη είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι βλάβες των νεύρων και οι μειώσεις της ροής του αίματος που μπορεί να προκύψουν λόγω διαβήτη μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένου του στόματος.

Ταυτόχρονα, η περιοδοντική νόσος που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ οι ορμόνες που απελευθερώνονται ως αποτέλεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη και υπεργλυκαιμία. Ο έλεγχος της στοματικής υγείας του σκύλου σας θα διευκολύνει τον έλεγχο της μεταβολικής του υγείας.

 • ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΠΟΝΟΣ — Η περιοδοντική νόσος όχι μόνο προκαλεί σημαντικό πόνο, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποστήματα, λοιμώξεις, χαλαρά δόντια και απώλεια οστικής μάζας. Ωστόσο, ο σκύλος σας μπορεί να υποφέρει χωρίς να το γνωρίζετε, καθώς συχνά συνεχίζει την δραστηριότητά του ως συνήθως, ακόμη και όταν πονάει το στόμα του.

Το μάσημα από τη μία πλευρά του στόματος, το να του πέφτει το φαγητό, να τρέχει μακριά από το πιάτο του φαγητού, να κλαίει όταν χασμουριέται, να κρύβεται, να μην περιποιείται τον εαυτό του και να συμπεριφέρεται «γκρινιάρικα» είναι όλα σημάδια οδοντικού πόνου που μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανή στον ιδιοκτήτη τους.

 • ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΓΝΑΘΟΥ — Επειδή οι σκύλοι μπορεί να έχουν μικρές γνάθους με δυσανάλογα μεγάλα δόντια, ειδικά σε μικρές ράτσες, εάν τα δόντια τους είναι μολυσμένα μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της γνάθου και, τελικά, σε κατάγματα. «Σε πολλές περιπτώσεις», είπε η Δρ. Λίζα Φινκ, πιστοποιημένη κτηνίατρος και στοματοχειρουργός, στο PetMD, «οι γνάθοι που το κάταγμα λόγω περιοδοντικής νόσου αποτελούν επιπλέον πρόκληση λόγω της έλλειψης οστών καλής ποιότητας στην περιοχή, καθώς και έλλειψη δοντιών».

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΚΑΘΑΡΑ

Αν και συχνά παραβλέπεται, αυτό που τρώει ο σκύλος σας παίζει σημαντικό ρόλο στη στοματική του υγεία. Μια διατροφικά βέλτιστη, βιολογικά κατάλληλη, με φρέσκα τρόφιμα, ωμή αν είναι δυνατόν ή μαγειρεμένη, είναι η καλύτερη για τα δόντια του σκύλου σας, επειδή το ωμό κρέας λειτουργεί ως ένα είδος φυσικής οδοντόβουρτσας και οδοντικού νήματος.

Τα οστά μασήματος, οι φυσικές λιχουδιές από μέρη ζώων και τα πλήρως εύπεπτα, υψηλής ποιότητας οδοντικά μασήματα σκύλου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της πλάκας και της πέτρας καθώς μασάει ο σκύλος σας, αλλά μην πέφτετε στο δόγμα ότι η τραγανή κροκέτα είναι καλή για τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου — αυτός είναι ένας παραπλανητικός μύθος, καθώς η κροκέτα είναι μια από τις χειρότερες τροφές για να ταΐσετε τα κατοικίδια σας.

Τα υποστηρικτικά συμπληρώματα όπως η ουμπικινόλη και τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της στοματικής άμυνας του σκύλου σας και να μειώσουν τον ρυθμό με τον οποίο εμφανίζεται ο εκφυλισμός. Ωστόσο, δεν υπάρχει αντικατάσταση τόσο για την οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι όσο και για τις επαγγελματικές οδοντιατρικές εξετάσεις και καθαρισμούς για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας.

Συνιστώ το καθημερινό βούρτσισμα του σκύλου σας, ειδικά αν ο σκύλος σας είναι μεγαλύτερος σε ηλικία. Ωστόσο, τα νεότερα σκυλιά επωφελούνται επίσης από το τακτικό βούρτσισμα και το να ξεκινήσετε νωρίς – ως κουτάβι – είναι καλύτερο να κρατάτε ευχάριστες τις συνεδρίες βουρτσίσματος. Ακόμη και με τα καθημερινά βουρτσίσματα, οι τακτικές στοματικές εξετάσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της ετήσιας (ή εξαμηνιαίας) επίσκεψης ευεξίας του σκύλου σας.

Μπορείτε επίσης να κάνετε στο σπίτι επιθεωρήσεις μεταξύ των επισκέψεων, να αναζητήσετε χαμένα ή αποχρωματισμένα δόντια και αποχρωματισμό κατά μήκος της γραμμής των ούλων. Εάν μπορείτε να δείτε κόκκινα, φλεγμονώδη ούλα στο στόμα του κατοικίδιου ζώου σας ή δόντια με εμφανή συσσώρευση καφέ ή πρασινωπής πλάκας και πέτρας, μπορείτε να υποθέσετε ότι εάν ο σκύλος σας δεν πονάει ήδη, θα πονάει σύντομα χωρίς παρέμβαση.

Πηγή:

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2022/04/13/dog-dental-health-problems.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα