ΜΑΛΑΣΕΖΙΑ ΣΚΥΛΟΥ (ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ)

ΜΑΛΑΣΕΖΙΑ ΣΚΥΛΟΥ (ΜΥΚΗΤΙΑΣΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ)

Όλοι έχουμε ακούσει ότι το δέρμα είναι μια από τις πρώτες γραμμές άμυνας ενάντια στις ασθένειες. Στην πραγματικότητα, η πρώτη γραμμή άμυνας του δέρματος αποτελείται από ένα σωρό μικροοργανισμούς, που ζουν σε αρμονία. Η συλλογική ομάδα που αποτελείται από όλους αυτούς τους μικροοργανισμούς ονομάζεται μικροβίωμα. Αυτοί οι πολλοί διαφορετικοί τύποι βακτηρίων και μυκήτων ζουν στο δέρμα των κατοικίδιων μας σε ισορροπία… σεβόμενοι κατά κάποιο τρόπο ο ένας τα όρια του άλλου.

Όταν ένας μύκητας που ονομάζεται δερματίτιδα από Μαλασέζια σκύλου (Malassezia) ξεπερνά τα όριά του… μπορεί να προκαλέσει αρκετά έντονο κνησμό. Αυτή η έντονη φαγούρα συχνά λανθασμένα διαγιγνώσκεται ως δερματικές αλλεργίες!

Ακριβώς όπως κάθε άλλος μύκητας, η μαλασσέζια σε σκύλους αρέσει να αναπτύσσεται σε υγρές, σκοτεινές περιοχές όπου ο ήλιος δεν λάμπει. Αυτός ο μύκητας αρέσει να ζει σε…

 • Αυτιά (όπου συνήθως συγχέεται με ένα σκούρο κερί αυτιού με γλυκιά μυρωδιά)
 • Μασχάλες
 • Αχαμνά
 • Κάτω από το πηγούνι
 • Γύρω από τον πρωκτό και τα ιδιωτικά μέρη

Ο μύκητας Μαλασέζια είναι λιπόφιλος. Αυτό σημαίνει ότι έχει συγγένεια με λίπη ή λιπίδια. Έτσι τα σκυλιά που τείνουν να έχουν πολλά έλαια στο δέρμα τους θα είναι πιο επιρρεπή στην υπερανάπτυξη αυτού του μύκητα.

Τα σκυλιά που είναι ιδιαίτερα λιπαρά έχουν περισσότερα προβλήματα με τον μύκητα Μαλασέζια. Τα σκυλιά που κολυμπούν πολύ, αφήνοντας υγρές περιοχές όπου μπορεί να ευδοκιμήσει ο μύκητας, μπορεί επίσης να έχουν περισσότερα προβλήματα. Τούτου λεχθέντος, σχεδόν κάθε σκύλος μπορεί να έχει πρόβλημα με τον μύκητα Μαλασέζια (Malassezia).

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν τον μύκητα Μαλασέζια με τον μύκητα Candida. Έτσι προσπαθούν να θεραπεύσουν τα σκυλιά με τροφές χωρίς άμυλο, πιστεύοντας ότι αυτό θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα με τον μύκητα Malassezia είναι η αλλαγή στο μικροβίωμα του δέρματος. Δεν είναι ο μύκητας Candida του εντέρου.

ΟΙ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΜΥΚΗΤΑΣ ΜΑΛΑΣΕΖΙΑ ΠΑΝΕ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ

Οι αλλεργίες ενθαρρύνουν την υπερανάπτυξη του μύκητα Μαλασέζια προκαλώντας φλεγμονή.

Η φλεγμονή του δέρματος από αλλεργίες, καθώς και το ξύσιμο και το δάγκωμα… κάνει το δέρμα ερεθισμένο και υγρό. Αυτό προκαλεί υπερανάπτυξη ζυμομύκητα και δίνει στον αλλεργικό σκύλο διπλή σύγχυση. Είναι ένας φαύλος κύκλος γιατί οι μύκητες από μόνοι τους είναι εξαιρετικά ερεθιστικοί και προκαλούν φαγούρα.

Ένας σκύλος με αλλεργίες και με μύκητα Μαλασέζια, που είναι πολύ συχνός, έχει δύο πολύ καλούς λόγους για φαγούρα.

Υπάρχει επίσης μια τριπλή σύγκρουση. Περισσότερο από το 60% των σκύλων με υπερανάπτυξη Μαλασέζια είναι στην πραγματικότητα αλλεργικοί σε αυτόν! Αυτή λοιπόν η αλλεργία στους μύκητες εντείνει την όλη κατάσταση.

Συχνά θα δείτε μύκητες Μαλασέζια σε πυκνές, απογυμνωμένες περιοχές του δέρματος σε σκύλους με χρόνιες αλλεργίες. Ένας σκύλος με Μαλασέζια (Malassezia) μπορεί να έχει δέρμα στη βουβωνική χώρα ή στη μασχάλη που μοιάζει σαν κάποιος να του πασπαλίζει πιπέρι. Ή μπορεί να δείτε ένα από αυτά τα σημάδια…

 • Μικρά κόκκινα εξογκώματα σε περιοχές
 • Γκριζωπές κρούστες που ξεφλουδίζουν από το δέρμα
 • Εμφάνιση φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα
 • Άτριχο, σκούρο δέρμα σαν ελέφαντα
 • Τα σκυλιά με Malassezia συχνά μυρίζουν, με οσμή παρόμοια με τα παλιά μουχλιασμένα παπούτσια.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΜΥΚΗΤΑ ΜΑΛΑΣΕΖΙΑ

Ο μύκητας Μαλασέζια δεν είναι πάντα τόσο εμφανής. Ακολουθούν μερικά ακόμη διακριτικά σημάδια που μπορεί να παρατηρήσετε:

 • Γλυκιά μυρωδιά μαγιάς
 • Κοκκίνισμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών
 • Καφέ ακατέργαστο στο επάνω όριο του νυχιού
 • Σκούρο γκρι-μαύρο μπάλωμα στο δέρμα
 • Κοκκινισμένη περιοχή της βουβωνικής χώρας
 • Κόκκινες φλεγμονώδεις περιοχές κάτω από τις πτυχές των μπροστινών ή πίσω ποδιών.
 • Πυκνωμένα πτερύγια αυτιών με υφή φλούδας πορτοκαλιού μέσα στο πτερύγιο μαζί με πολύ φαγούρα αυτιά και καφέ εκκρίσεις αυτιών

ΜΥΚΗΤΑΣ ΜΑΛΑΣΕΖΙΑ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΚΥΛΩΝ

Ο μύκητας Μαλασέζια στα αυτιά των σκύλων είναι πολύ συχνός. Έτσι, αν βάλετε ένα βαμβάκι στο κανάλι του αυτιού του σκύλου σας και βρείτε σκούρο καφέ πράγμα πάνω του… τότε είναι πολύ πιθανό ο σκύλος σας να έχει υπερανάπτυξη Μαλασέζια στο αυτί.

Το κανάλι του αυτιού ενός σκύλου είναι πολύ μεγαλύτερο από το δικό μας και βλέπετε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Συχνά, αλλά όχι πάντα… οι εκκολαπτόμενοι οργανισμοί μυκήτων μπορούν να φανούν στο μικροσκόπιο. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να τοποθετήσει ταινία στο δέρμα και στη συνέχεια να το χρωματίσει στο μικροσκόπιο. Θα εμφανίζεται ως μπλε στρογγυλά ή οβάλ κύτταρα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΜΥΚΗΤΑ ΜΑΛΑΣΕΖΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ

Οι βακτηριακές λοιμώξεις του δέρματος συνήθως αναγνωρίζονται και αντιμετωπίζονται. Αλλά οι μυκητιασικές λοιμώξεις και οι μολύνσεις ζύμης μπορεί συχνά να περάσουν απαρατήρητες. Αυτό προκαλεί χρόνια απογοήτευσης, επειδή μια από τις πραγματικές αιτίες είναι άγνωστη.

Είναι σημαντικό να μάθετε εάν ο σκύλος σας έχει Μαλασέζια καθώς και αλλεργίες. Επειδή ο κνησμός λόγω Μαλασέζια θα επιμείνει ακόμη και αφού αρχίσουν να βελτιώνονται οι αλλεργίες.

Γι’ αυτό σας συνιστώ να κάνετε θεραπεία για τη μόλυνση από ζυμομύκητα ταυτόχρονα, εάν πιστεύετε ότι το έχει ο σκύλος σας.

Στην πρακτική μου, προτιμώ μια ενεργειακή διαδικασία εξάλειψης της αλλεργίας… γιατί τη βρίσκω πολύ αποτελεσματική. Αλλά και πάλι, εάν υπάρχει υπερανάπτυξη μύκητα Μαλασέζια, μπορεί να δείτε τις αλλεργίες να εξαφανίζονται εντελώς … και ο σκύλος σας θα εξακολουθεί να έχει φαγούρα από αυτόν.

Μπορεί να γίνει πολύ μπερδεμένο αν δεν βάλετε σωστά όλα τα κομμάτια του παζλ.

ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

Ειδικεύομαι στη θεραπεία αλλεργιών. Έτσι, έχω θεραπεύσει πολλούς ασθενείς στους οποίους έχει χορηγηθεί Apoquel (ή άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα). Έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με αλλεργίες … όταν στην πραγματικότητα έχουν μια απλή υπερανάπτυξη μυκήτων.

Και πάλι, είναι πολύ πιο συνηθισμένο να βλέπουμε έναν συνδυασμό αλλεργιών με ταυτόχρονα μύκητα Μαλασέζια. Παίζουν μεταξύ τους και δημιουργούν μια πιο έντονη φαγούρα.

Η ουσία είναι ότι τα δερματικά προβλήματα στα σκυλιά είναι επιδημικά. Τα νεότερα σκυλιά υποκύπτουν τόσο σε αλλεργίες όσο και σε μύκητες… ή σε μόνο σε μύκητες.

Προβλέπω ότι η αλόγιστη χρήση αυτών των νέων φαρμάκων για την αλλεργία θα δημιουργήσει σκύλους επόμενης γενιάς που θα έχουν ακόμη περισσότερα προβλήματα. Τα στεροειδή όπως η πρεδνιζόνη είναι ήπια σε σύγκριση με τη ζημιά που προκαλούν το Atopica και το Apoquel.

ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕ ΜΑΛΑΣΕΖΙΑ

Πρόσφατα απέκτησα ένα νέο αγγλικό κουτάβι Λαμπραντόρ Ριτρίβερ από έναν πολύ αφοσιωμένο εκτροφέα. Μου είπε ανένδοτα ότι τα Λαμπραντόρ δεν πρέπει ποτέ να λούζονται, αλλά απλώς να πλένονται με νερό. Είπε ότι το μόνο σαμπουάν που χρησιμοποιούσε αν έπρεπε πραγματικά, ήταν ένα ενζυματικό σαμπουάν.

Τα σκυλιά του είχαν όλα όμορφο τρίχωμα και καθόλου μυρωδιά. Μου βγάζει νόημα. Μη χρησιμοποιώντας σαμπουάν απορρυπαντικού, διατήρησε το μικροβίωμα ανέπαφο και υγιές. Μόλις εμφανιστεί η ανισορροπία, οι μύκητες έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν υπερβολικά.

Πλύνετε το σκυλί σας με ένα μη λειαντικό σαμπουάν απορρυπαντικού, όπως ένα σαμπουάν με σαπούνι Castile. Θα διατηρήσει το λάδι και το μικροβίωμα στο τρίχωμα και το δέρμα του.

ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΜΥΚΗΤΑ ΜΑΛΑΣΕΖΙΑ

Το επαναλαμβανόμενο μπάνιο με απορρυπαντικά φαρμακευτικά σαμπουάν είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε για ένα δερματικό πρόβλημα. Ακόμη και τα ακίνδυνα σαμπουάν με αιθέρια έλαια μπορεί να αφαιρούν το μικροβίωμα του κατοικίδιου ζώου σας.

Και τα σαμπουάν με την ένδειξη «φυσικά» είναι συχνά οτιδήποτε άλλο παρά αυτό. Συχνά περιέχουν δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες όπως θειικά άλατα… τα οποία συγκαλύπτουν αποκαλώντας τα «με βάση την καρύδα».

Για τους μύκητες, η προτίμησή μου για τοπική θεραπεία είναι να χρησιμοποιήσω ένα ενζυματικό σαμπουάν.

ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ!

Ο μύκητας Μαλασέζια αναπτύσσεται αργά, αλλά επίμονα. Μπορεί να είναι δύσκολο να τον ξεφορτωθείς γιατί μόλις εδραιωθεί αργεί να υποχωρήσει.

Γι’ αυτό πρέπει να επιμείνετε στο χρόνο με την ενζυματική θεραπεία. Να είστε έτοιμοι όταν έρθει το καλοκαίρι αν ο σκύλος σας κολυμπήσει.

Σύμφωνα με την κλινική μου εμπειρία, σε έναν ανησυχητικό αριθμό σκύλων συνταγογραφούνται ακριβά και επικίνδυνα φάρμακα … όταν έχουν απλώς ένα πρόβλημα μύκητα Μαλασέζια που προκαλεί τη φαγούρα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα φάρμακα εκσπλαχνίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας. Αλλά αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουμε είναι να αυξήσουμε την ανοσολογική του λειτουργία για να βοηθήσουμε να χειριστεί το πρόβλημα.

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το δάσος για τα δέντρα. Οι μικροογανισμοί στο δέρμα του σκύλου σας αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του. Φαίνεται ότι πολλές από τις κοινές θεραπείες αποδεικνύονται μπούμερανγκ… και γι’ αυτό τόσα πολλά σκυλιά συνεχίζουν να έχουν αυτό το πρόβλημα.

Η δημιουργός του άρθρου Dr. Deva Khalsa VMD CVH FBIH ασκεί το επάγγελμά της ως ολιστική κτηνίατρος από τότε που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια το 1981. Η Dr. Khalsa έχει αναπτύξει πρωτοποριακές, αποτελεσματικές ολιστικές θεραπείες για τις αλλεργίες και τον καρκίνο και είναι περήφανη που ανακοινώνει την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου, «The Allergic Dog, Holistic Solutions to End the Allergy Epidemic in Our Dogs and Cats» Επισκεφτείτε την online στο www.doctordeva.com.

Πηγή:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/the-itch-of-malassezia-and-how-to-rid-your-dog-of-it/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα