ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ!

ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ!

Τα κατοικίδια με περιβαλλοντικές αλλεργίες τείνουν να έχουν εποχιακά συμπτώματα που κορυφώνονται την άνοιξη ή το φθινόπωρο και βελτιώνονται κατά τους ψυχρότερους μήνες. Εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει συμπτώματα αλλεργίας όλο το χρόνο, αντιδρά σε κάτι στο οποίο εκτίθεται το ανοσοποιητικό του σύστημα κάθε μέρα, όπως το φαγητό ή/και οι λιχουδιές του.

Οι σκύλοι και οι γάτες με φαγούρα όλο το χρόνο και επίμονα ή περιστασιακά προβλήματα γαστρεντερικού συστήματος αντιδρούν συχνά σε κάτι στη διατροφή τους. Οι ευαισθησίες στα τρόφιμα σε σκύλους και γάτες μπορεί να προκληθούν από ξένους ρύπους σε υπερεπεξεργασμένες εμπορικές τροφές για κατοικίδια. Εάν υποψιάζεστε ότι το ζώο σας έχει ευαισθησία στα τρόφιμα, το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε ακριβώς σε ποιες τροφές αντιδρά. Το επόμενο βήμα είναι η εισαγωγή μιας προσωρινής νέας διατροφής, κατά προτίμηση με φρέσκα συστατικά.

Επειδή κάθε περίπτωση τροφικής δυσανεξίας είναι διαφορετική, εάν είναι δυνατόν, είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με έναν κτηνίατρο με εμπειρία στη δημιουργία εξατομικευμένων πρωτοκόλλων θεραπείας. Τα κατοικίδια με περιβαλλοντικές αλλεργίες τείνουν να υποφέρουν την άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά πολλοί σκύλοι έχουν φαγούρα ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου. Αν αυτό περιγράφει το γούνινο μέλος της οικογένειάς σας, είναι πολύ πιθανό ότι κάτι στη διατροφή του/της είναι το ένοχο.

Επειδή οι περισσότερες αλλεργίες στα κατοικίδια ζώα, ανεξάρτητα από την πηγή, τείνουν να εκδηλώνονται με φαγούρα, φλεγμονή στο δέρμα, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αρχικά εάν ένα ζώο έχει περιβαλλοντική (εποχιακή) ή τροφική αλλεργία. Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ενώ ο όρος “τροφική αλλεργία” χρησιμοποιείται συνήθως, οι πραγματικές τροφικές αλλεργίες στα κατοικίδια είναι πολύ λιγότερο συχνές από τις τροφικές δυσανεξίες ή τις ευαισθησίες.

Οι σκύλοι και οι γάτες με ευαισθησία σε κάτι στη διατροφή τους έχουν συνήθως συμπτώματα όπως φαγούρα στο δέρμα, λοιμώξεις του δέρματος και των αυτιών και μερικές φορές, έμετο και διάρροια. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους και τις γάτες, που έχουν σχεδόν πάντα γαστρεντερικά συμπτώματα όταν καταναλώνουν αντιδραστικές τροφές, οι σκύλοι είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν πρώτα δερματικά προβλήματα. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι τα αλλεργικά συμπτώματα του συντρόφου σας μπορεί να σχετίζονται με τα τρόφιμα, όπως:

 • Είναι μικρός – κάτω των 6 μηνών – ή τα συμπτώματά του δεν εμφανίστηκαν πριν από την ηλικία των 6 ετών
 • Η ράτσα του είναι επιρρεπής σε τροφικές δυσανεξίες
 • Έχει πληγές ή βλάβες στο δέρμα γύρω από την περιοχή του λαιμού και ολόκληρο το κεφάλι του έχει φαγούρα
 • Έχει λάβει θεραπεία με στεροειδή φάρμακα για αλλεργίες (την οποία δεν συνιστώ), αλλά η θεραπεία δεν έχει προσφέρει μακροπρόθεσμη ανακούφιση καθώς συνεχίζει να τροφοδοτείται ο οργανισμός με αλλεργιογόνα
 • Έχει διαλείποντα γαστρεντερικά συμπτώματα

Εάν το κατοικίδιό σας αντιμετωπίζει πεπτικά προβλήματα όπως έμετο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι επίσης κοινά συμπτώματα φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) ή διαρροής του εντέρου (δυσβίωση), που μπορεί να προδιαθέσει τα κατοικίδια σε ευαισθησίες στα τρόφιμα και δεν είναι πάντα ενδεικτικά μιας δυσανεξίας σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συστατικό.

Τα κατοικίδια με φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα από οποιαδήποτε αιτία έχουν συχνά ταυτόχρονες τροφικές ευαισθησίες και το αντίστροφο. Για την αποτελεσματική βελτίωση αυτών των ασθενών μακροπρόθεσμα και οι δύο καταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα για να επιτευχθεί βελτίωση. Η συνεργασία με έναν ολιστικό κτηνίατρο που κατανοεί τη δυσβίωση του κατοικίδιου ζώου σας και τις ευαισθησίες στα τρόφιμα μπορεί να αποφέρει τα πιο γρήγορα αποτελέσματα.

ΠΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΣΑΝΕΞΙΕΣ

Όταν ο σκύλος ή η γάτα σας έχει μια πραγματική τροφική αλλεργία, το ανοσοποιητικό του σύστημα του εντέρου (λεμφοειδής ιστός που σχετίζεται με το έντερο ή “GALT”) αντιλαμβάνεται εσφαλμένα ότι κάτι στη διατροφή του επιτίθεται στο σώμα του. Για να αντιμετωπίσει την «απειλή», το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά εξαπολύοντας μια αντεπίθεση ακριβώς όπως θα έκανε ενάντια σε έναν πραγματικό, μολυσματικό κίνδυνο και παράγει αντισώματα IgE που καταλήγουν σε μια μαζική φλεγμονώδη απόκριση, καθιστώντας το κατοικίδιο ζώο σας δυστυχισμένο.

Όταν το κατοικίδιο ζώο σας έχει τροφική ευαισθησία ή δυσανεξία σε μια ένωση ή συστατικό της τροφής του, η εσωτερική απόκριση μπορεί να είναι η παραγωγή αντισωμάτων IgA ή IgM, αλλά τα εξωτερικά συμπτώματα (δερματικά και γαστρεντερικά προβλήματα) μπορεί να είναι ίδια με μια πραγματική τροφική αλλεργία.

Ορισμένες ουσίες στη διατροφή είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα από άλλες, και δυστυχώς, η θρεπτική ουσία που χρειάζεται περισσότερο το σαρκοφάγο σας – πρωτεΐνη – μπορεί μερικές φορές να είναι ο ένοχος.

Αν και δεν έχει δημοσιευθεί καμία έρευνα σχετικά με το γιατί τα σαρκοφάγα μπορεί να αντιδρούν στην πρωτεΐνη (το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής των προγόνων τους), οι κτηνίατροι συμφωνούν ότι οι ξένοι ρύποι στα ζωικά προϊόντα που εκτρέφονται στο εργοστάσιο μπορεί να είναι ο ένοχος. Οι αυξητικές ορμόνες, τα αντιβιοτικά και τα χημικά υπολείμματα μπορεί να είναι τα ερεθίσματα για το διαρρέον έντερο, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει το έδαφος για την εμφάνιση μη φυσιολογικών ανοσολογικών αντιδράσεων.

Εάν είχαμε πολλές γενιές κατοικίδιων ζώων που εκτρέφονταν αποκλειστικά με βιολογικές, καθαρές, φρέσκες και βιολογικά κατάλληλες τροφές , θα μπορούσαμε να διεξάγουμε μελέτες για να προσδιορίσουμε εάν αναπτύσσουν ευαισθησία και στις πρωτεΐνες του κρέατος. Εάν αυτός ο πληθυσμός ζώων δεν εμφάνιζε δυσανεξία στις πρωτεΐνες της διατροφής του, οι υποψίες μας για ξένους μολυσματικούς παράγοντες θα επιβεβαιώνονταν.

Ωστόσο, δεδομένου ότι το 99,9% των τροφών για κατοικίδια παρασκευάζονται με συμβατικά εκτρεφόμενα, εργοστασιακά κρέατα (και μόνο τα υπολείμματα, τεμαχισμένα κομμάτια), αναμεμειγμένα με γλυφοσάτη και μολυσμένα με μυκοτοξίνες σιτηρά που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν το μικροβίωμα, οι ευαισθησίες θα συνεχίσουν να είναι ένα πρόβλημα για όλα σχεδόν τα ευπαθή κατοικίδια.

Και για να επιδεινωθεί το πρόβλημα, συχνά μόνο όταν η γαστρεντερική οδός έχει επηρεαστεί σημαντικά από τη φλεγμονή που προκαλείται από μια αντιδραστική τροφή, ένα κατοικίδιο αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα πεπτικής δυσλειτουργίας.

Ζώα που τρέφονται με την ίδια τροφή μέρα με τη μέρα για μήνες ή χρόνια μπορεί να αναπτύξουν ευαισθησία όχι μόνο στην πηγή πρωτεΐνης, αλλά και σε οποιοδήποτε συστατικό της τροφής, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των οσπρίων, των λαχανικών και των πρόσθετων χημικών τροφίμων (χρώματα, συντηρητικά , γαλακτωματοποιητές, κ.λπ.).

Εάν η τροφή παρασκευάζεται από φθηνές πρώτες ύλες ποιότητας ζωοτροφών (που περιγράφει το μεγαλύτερο μέρος των τροφών για κατοικίδια στην αγορά) και είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο (η κροκέτα μαγειρεύεται 4 φορές πριν φτάσει στην συσκευασία της), η τροφή περιέχει υψηλά επίπεδα προηγμένης γλυκοζυλίωσης προϊόντα, τα οποία επίσης προκαλούν υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Το πρώτο πράγμα που κάνω με κατοικίδια ηλικίας άνω του ενός έτους που μπορεί να έχουν τροφικές ευαισθησίες είναι να ολοκληρώσω ένα τεστ σάλιου NutriScan. Εάν το πρώτο πράγμα που προτείνει ο κτηνίατρός σας είναι αντιβιοτικά ή/και στεροειδή, σας προτείνω να παραγγείλετε μόνοι σας ένα τεστ NutriScan. Προτείνω επίσης να βρείτε έναν ολιστικό κτηνίατρο που θα συνεργαστεί μαζί σας για να εντοπίσει τη βασική αιτία της κατάστασης του κατοικίδιου ζώου σας και να αναπτύξει ένα προσαρμοσμένο πρωτόκολλο αποκατάστασης του εντέρου και του ανοσοποιητικού.

Το πάνελ NutriScan ελέγχει την ευαισθησία του σκύλου σας σε 24 καθαρά εκχυλίσματα τροφών που αναγνωρίζουν 56 συστατικά τροφίμων:

 • Μοσχάρι (βίσονας, βουβάλι)
 • Κοτόπουλο (λίπος κοτόπουλου, λαιμοί, αρώματα)
 • Κεχρί
 • Σόγια (ισοφλαβόνες σόγιας)
 • Χοιρινό (χοιρινό λίπος)
 • Κουνέλι
 • Ελάφι (ελάφι, άλκες, λιχουδιές)
 • Κριθάρι (κριθαρόνερο)
 • Ρύζι
 • Γλυκοπατάτες
 • Σολομός (έλαιο σολομού)
 • Κινόα
 • Αυγά κότας (γονιμοποιημένα αυγά κότας)
 • Σιτάρι (γεύμα φύτρων σιταριού)
 • Πατάτες
 • Πλιγούρι βρώμης
 • Αρνί (αρνίσιο γαλακτοκομείο, κατσίκι, κατσικίσιο γαλακτοκομείο)
 • Φακές (μπιζέλια, ίνες μπιζελιού, πρωτεΐνη μπιζελιού)
 • Καλαμπόκι (άμυλο καλαμποκιού, γεύμα γλουτένης καλαμποκιού)
 • Γαλοπούλα (λαιμός γαλοπούλας, λίπος γαλοπούλας)
 • Φιστίκια (φυστικέλαιο)
 • Αγελαδινό γάλα (αγελαδινό γαλακτοκομικό)
 • Πάπια (λίπος πάπιας)
 • Ψάρια λευκού χρώματος (λευκού χρώματος ιχθυέλαια, ρέγκα, σαρδέλες, τόνος)

Τα αποτελέσματα των δοκιμών NutriScan μπορούν συχνά να προσδιορίσουν το συγκεκριμένο συστατικό(α) στην τροφή του κατοικίδιου ζώου σας που προκαλούν πρόβλημα, γεγονός που καθιστά πολύ πιο εύκολη την προσαρμογή μιας στοχευμένης διατροφής για την επίλυση του προβλήματος.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν ένας σκύλος αντιδρά σε κάτι στη διατροφή του, το σώμα του χρειάζεται ένα διάλειμμα από αυτό το φαγητό. Αφού προσδιορίσω την τροφική δυσανεξία του σκύλου σας με ένα τεστ NutriScan, η σύστασή μου είναι να εισαγάγετε μια νέα διατροφή για την προώθηση της επούλωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα τον μεταφέρετε σε ένα διαφορετικό φαγητό στο οποίο δεν είναι ευαίσθητο και αποτελείται από συστατικά που δεν είναι εξοικειωμένα με το σώμα του.

Δυστυχώς, πολλές τροφές για σκύλους που ισχυρίζονται ότι περιέχουν «νέες πρωτεΐνες», δεν το κάνουν. Επιπλέον, η εσφαλμένη επισήμανση των τροφών για κατοικίδια είναι ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα, επομένως εάν σκοπεύετε να ακολουθήσετε μια εμπορικά διαθέσιμη νέα επεξεργασμένη δίαιτα, να γνωρίζετε ότι αναμφίβολα θα περιέχει συστατικά που προσπαθείτε να αποφύγετε.

Επειδή δεν έχουμε τρόπο να ποσοτικοποιήσουμε την αντιδραστικότητα ενός κατοικίδιου στις μυκοτοξίνες, τα φυτοφάρμακα, τις χρωστικές, τα χημικά συντηρητικά και τα AGEs που βρίσκονται στη συντριπτική πλειονότητα των υπερεπεξεργασμένων ξηρών τροφών για κατοικίδια, η πιο ασφαλής προσέγγιση, ειδικά για τους πρώτους μήνες, είναι η προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι δημιουργώντας γεύματα που σας επιτρέπουν να ελέγχετε ουσιαστικά οτιδήποτε μπαίνει στο στόμα του ζώου σας.

Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι μια ανθρώπινης ποιότητας, εμπορικά διαθέσιμη φρέσκια τροφή που περιέχει μια ασυνήθιστη πρωτεΐνη, που παράγεται από μια εταιρεία που εμπιστεύεστε.

Είναι πολύ σημαντικό όλες οι τροφές που αντιδρά το κατοικίδιό σας να αποφεύγονται για τουλάχιστον 2 (και κατά προτίμηση 3) μήνες, συμπεριλαμβανομένων των λιχουδιών που ταΐσατε προηγουμένως. Τα ζώα συχνά βιώνουν μια αντίδραση τόσο στις πρωτεΐνες όσο και στις πηγές υδατανθράκων στη διατροφή τους.

Εκτός από την αποφυγή όλων των προβληματικών τροφών, είναι σημαντικό να μειώσετε ή να εξαλείψετε τυχόν συστατικά πλήρωσης και συνθετικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να παίξουν ρόλο στις ευαισθησίες στα τρόφιμα και στις φλεγμονώδεις καταστάσεις. Η ικανοποίηση αυτών των κριτηρίων για μια επιτυχημένη δοκιμή τροφής μπορεί να είναι δύσκολη όταν εξετάζετε εμπορικές επιλογές τροφών για κατοικίδια.

Πιστεύω επίσης ότι τα κατοικίδια με τροφικές δυσανεξίες τα καταφέρνουν καλύτερα σε μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Το άμυλο (που είναι διαλυτοί υδατάνθρακες) είναι προφλεγμονώδες για το σώμα και μπορεί να επιδεινώσει την υπερανάπτυξη των βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO) και τη δυσβίωση. Ο ειδικός στο μικροβίωμα Δρ. Holly Gantz έχει δει επίσης ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα των κατοικίδιων όταν μειώνονται οι υδατάνθρακες.

Μέχρι να τεθούν πλήρως σε ισχύ τα νέα πρότυπα επισήμανσης, οι κατασκευαστές τροφών για κατοικίδια δεν υποχρεούνται να αναφέρουν την περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες στις ετικέτες τους, επομένως πρέπει να την υπολογίσετε μόνοι σας. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να το κάνετε αυτό πριν επιλέξετε μια νέα διατροφή (η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες χρειάζεται να είναι λιγότερο από 20%). Κάνετε μετάβαση στα κατοικίδια στη δοκιμαστική διατροφή αργά για να αποφύγετε περισσότερες διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος. Η ημέρα που θα τρώνε 100% από τη νέα τροφή είναι η 1η ημέρα της δοκιμής διατροφής που ξεκινάτε.

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας σκύλος με τροφικές ευαισθησίες θα πρέπει να παραμείνει σε μια νέα διατροφή για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες (αφού κάνει πλήρη μετάβαση στη νέα τροφή) και κατά προτίμηση 12 εβδομάδες, για να αφήσει το σώμα να καθαρίσει τις αλλεργιογόνες ουσίες και να ξεκινήσει τη διαδικασία αποτοξίνωσης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 3 μηνών εργάζομαι επίσης για την επίλυση της δυσβίωσης (σύνδρομο διαρροής εντέρου, που προκύπτει από τη φλεγμονώδη απόκριση στο γαστρεντερικό σωλήνα) με θεραπεία αποκατάστασης μικροβιώματος και διατροφικά φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας του προβλήματος. Εδώ είναι σημαντική η συνεργασία με έναν ολιστικό κτηνίατρο  με εμπειρία στη θεραπεία της δυσβίωσης.

Επειδή κάθε περίπτωση τροφικής δυσανεξίας είναι διαφορετική, και πάλι, προτείνω ένα προσαρμοσμένο πρωτόκολλο που έχει δημιουργηθεί από έναν επαγγελματία που κατανοεί τις μοναδικές συνθήκες του κατοικίδιου ζώου σας. Πολλά πρωτόκολλα για διαρροή εντέρου και/ή αλλεργίας δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα και μπορούν ακόμη και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα επειδή δεν ταιριάζουν καλά στα συγκεκριμένα ζητήματα του ασθενούς.

Με μια κλασική δοκιμή τροφίμων, ένας ασθενής συμπληρώνει 2 έως 3 μήνες σε μια νέα δίαιτα, στη συνέχεια άλλα τρόφιμα εισάγονται σιγά-σιγά ξανά ένα-ένα και η ανταπόκρισή του παρακολουθείται στενά. Στην πραγματική ζωή, τα περισσότερα κατοικίδια παρουσιάζουν δραματική βελτίωση στη νέα δίαιτα, και σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως δεν βιάζομαι να επαναφέρω τρόφιμα που θα μπορούσαν να είναι προβληματικά.

Τότε μπορείτε να αναζητήσετε μια εμπορική τροφή ανθρώπινης ποιότητας φτιαγμένη με την ίδια νέα πρωτεΐνη, εάν δεν θέλετε πλέον να ετοιμάζετε τα γεύματα του κατοικίδιου ζώου σας στο σπίτι. Εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε να δίνετε μια σπιτική δίαιτα, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε μια συνταγή που γνωρίζετε ότι πληροί τις ελάχιστες διατροφικές απαιτήσεις του κατοικίδιου ζώου σας (οι περισσότερες που βρίσκονται στο διαδίκτυο δεν το κάνουν).

Μόλις ένα κατοικίδιο είναι σταθερό και τα πάει καλά, ενθαρρύνω τους ανθρώπους να βρουν τουλάχιστον 1 και κατά προτίμηση 2 άλλες καλά ανεκτές πηγές πρωτεΐνης, ώστε κάθε 3 έως 6 μήνες να μπορούν να εναλλάσσουν πρωτεΐνες και ελπίζω να αποφύγουν μελλοντικές υποτροπές. Η διατροφική ποικιλία (εναλλασσόμενες μάρκες και πηγές πρωτεϊνών) είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της εμφάνισης ευαισθησίας στα τρόφιμα.

Επιπλέον, πιστεύω ότι όσο πιο καθαρές είναι οι πρωτεΐνες, τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να γίνει το κατοικίδιο ζώο σας ευαίσθητο σε αυτές με την πάροδο του χρόνου. Οι καθαρές ζωικές πρωτεΐνες είναι λιγότερο πιθανό να δημιουργήσουν αντιδραστικότητα επειδή προέρχονται από λιγότερο τοξικά και λιγότερο αγχωτικά περιβάλλοντα. Τα άγρια ​​αλιευμένα, ελευθέρας βοσκής, βιολογικά ζώα παραγωγής τροφίμων που τρέφονται με χόρτο έχουν πιο υγιεινή διατροφή και περιβάλλον, επομένως το κρέας τους έχει καλύτερο θρεπτικό προφίλ από τα ζώα που εκτρέφονται σε επιχειρήσεις συμπυκνωμένων ζωοτροφών (CAFO) ή που εκτρέφονται σε εργοστάσιο.

Αποποίηση ευθυνών Healthypets: Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τις συμβουλές του δικού σας κτηνιάτρου ή γιατρού. Η Δρ Karen Becker δεν μπορεί να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τα ιατρικά ζητήματα του κατοικίδιου ζώου σας ή να κάνει ιατρικές συστάσεις για το κατοικίδιο ζώο σας χωρίς πρώτα να δημιουργήσει μια σχέση κτηνιάτρου-πελάτη-ασθενούς. Το ιατρικό πρωτόκολλο του κατοικίδιου ζώου σας θα πρέπει να δοθεί από τον ολιστικό κτηνίατρό σας.

Πηγή:

https://healthypets.substack.com/p/pet-food-sensitivity

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα