ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥΣ, ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ!

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥΣ, ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ, ΠΡΟΛΗΨΗ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ!

Τα προϊόντα με βάση την ισοξαζολίνη που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και τη θεραπεία ενάντια σε ψύλλους, τσιμπούρια και ακάρεα (Bravecto, Bravecto Plus, Nexgard, Simparica, Simparica Trio, Credelio, Revolution Plus) κερδίζουν δημοτικότητα. Πολλοί παραδοσιακοί (και ακόμη και ορισμένοι ολιστικοί) κτηνίατροι συνιστούν ανεπιφύλακτα τη χρήση της κατηγορίας προϊόντων ισοξαζολίνης. Δυστυχώς, καθώς ο αριθμός των ζώων στα οποία χορηγούνται αυτά τα προϊόντα έχει αυξηθεί, αυξάνει και ο αριθμός των ιδιοκτητών κατοικίδιων που αναφέρουν νευρολογικές και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ?

Οι νευρολογικές παρενέργειες ή οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να κυμαίνονται από ελάχιστα αισθητές έως σοβαρές. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε αυτές τις ενώσεις φαίνεται να επηρεάζουν τα ζώα τυχαία, αν και τα ζώα με ορισμένες χρόνιες ασθένειες, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι και τα ζώα που έχουν ανοσοκατεσταλμένο ή έχουν τη γενετική μετάλλαξη του γονιδίου MDR1 φαίνεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Μια έρευνα σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων έδειξε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συχνές.

Μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν δει οι πελάτες μου περιλαμβάνουν:

 • Επιθετικότητα
 • Αλλαγές προσωπικότητας
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Αποπροσανατολισμός
 • Αστάθεια
 • Ευαισθησία στην αφή
 • Μη φυσιολογικές φωνές
 • Ακράτεια ούρων ή κοπράνων
 • Θάνατος

Έχω δει αυτές τις ανεπιθύμητες ενέργειες να συμβαίνουν αμέσως μετά τη χορήγηση, αλλά έχω εργαστεί επίσης με περιπτώσεις όπου ο γονέας του κατοικίδιου ζώου παρατήρησε αυτές τις αντιδράσεις ημέρες, εβδομάδες ή και μήνες αργότερα. Μερικές φορές οι αντιδράσεις δεν εμφανίζονται έως ότου χορηγηθούν πολλαπλές δόσεις του φαρμάκου.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνουν:

 • Ηπατική ανεπάρκεια
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Ξηροφθαλμία
 • Διαταραχές πήξης
 • Εσωτερική αιμορραγία
 • Δερματικές παθήσεις και κνησμός
 • Εμετός
 • Διάρροια
 • Ανορεξία
 • Σάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ! BRAVECTO, NEXGARD, SIMPARICA, ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ?

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΑΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ?

Πρώτα και κύρια, πηγαίνετε αμέσως το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο εάν πιστεύετε ότι το ζώο σας έχει ανεπιθύμητη αντίδραση. Σε πολλούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων αρέσει ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα διατίθενται σε μορφή ταμπλέτας, γεγονός που καθιστά εύκολη τη χορήγηση. Το πρόβλημα με αυτή τη μορφή χορήγησης (από του στόματος λήψη) με οποιοδήποτε φάρμακο είναι ότι από τη στιγμή που κάτι καταποθεί από το ζώο, δεν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα εκτός εάν παρουσιαστεί ο ασθενής εντός μιας ώρας από τη χορήγηση της δόσης. Στις κλινικές μου, είδα ορισμένες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπου ένα κατοικίδιο έρχονταν να βιώσει μια σοβαρή αντίδραση σε ένα τοπικό φάρμακο για ψύλλους ή τσιμπούρια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα κομμάτι του πρωτοκόλλου θεραπείας μου θα ήταν να λούσω το ζώο για να αφαιρέσω όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του φαρμάκου. Δεν έχουμε αυτή την επιλογή με φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα.

Αυτά τα ζώα πρέπει να υποβληθούν σε αποτοξίνωση στο συκώτι και στα νεφρά τους και στη συνέχεια να υποστηριχθούν. Στο βιβλίο μου, Yin & Yang Nutrition for Dogs, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δίαιτες Liver Support, Liver Draining, Blood Tonic και Kidney diet.

Προτείνω επίσης τα ακόλουθα συμπληρώματα διατροφής:

 • Milk Thistle (Γαϊδουράγκαθο) 50-100mg ανά 11 κιλά βάρος σκύλου δύο φορές την ημέρα (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε Hepato Support ή Liver Tonic)
 • NAC 500 mg δύο φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες και στη συνέχεια μία φορά την ημέρα για δύο εβδομάδες
 • Chlorella 25 mg δύο φορές την ημέρα για 3 εβδομάδες
 • Το κινέζικο Herb Di Tan Tang για επιληπτικές κρίσεις 0,5 γρ. ανά 9 κιλά σωματικού βάρους δύο φορές την ημέρα έως ότου το κατοικίδιο ζώο έχει απαλλαγεί από επιληπτικές κρίσεις για τουλάχιστον τρεις μήνες
 • Λιποσωματική Γλουταθειόνη 100 mg ημερησίως για μια εβδομάδα
 • Κουρκουμίνη 100 mg μία φορά την ημέρα για μια εβδομάδα
 • Φύτρες μπρόκολου 100mg μία φορά την ημέρα για μια εβδομάδα
 • Gaba αμινοβουτυρικό οξύ 100 mg μία φορά την ημέρα για μια εβδομάδα
 • Προσθέστε σπαράγγια και χόρτα πικραλίδας ή ρίζα στη διατροφή. Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα, όπως το κατσαρό λάχανο, τα παντζάρια και το σπανάκι μπορεί να είναι χρήσιμα.
 • Λουτρά με αλάτι Epsom/μαγειρική σόδα για την απομάκρυνση των τοξινών

Ορισμένοι γονείς κατοικίδιων συνέχισαν αυτά τα συμπληρώματα για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους χωρίς αρνητικές επιπτώσεις εάν το κατοικίδιο ζώο εξακολουθεί να παρουσιάζει συμπτώματα.

ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΟΝ FDA ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ!

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες στον FDA και στον κατασκευαστή του φαρμάκου που δόθηκε. Ο FDA συνεχίζει να παρακολουθεί τις αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών φαρμάκων για αυτά τα προϊόντα και ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και τους κτηνιάτρους να αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων. Μπορείτε να το κάνετε αυτό αναφέροντας στους κατασκευαστές των φαρμάκων, οι οποίοι υποχρεούνται να αναφέρουν αυτές τις πληροφορίες στον FDA ή υποβάλλοντας μια αναφορά απευθείας στον FDA.

Για να αναφέρετε ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων για αυτά τα προϊόντα ή/και να λάβετε αντίγραφο του Φύλλου Δεδομένων Ασφαλείας (SDS) ή για τεχνική βοήθεια, επικοινωνήστε με τους κατάλληλους κατασκευαστές στους ακόλουθους αριθμούς τηλεφώνου:

Merck Animal Health (Bravecto, Bravecto Plus): 800-224-5318

Elanco Animal Health (Credelio): 888-545-5973

Boehringer Ingelheim (Nexgard): 888-637-4251

Ζωήτης (Simparica, Simparica Trio, Revolution Plus): 888-963-8471

Εάν προτιμάτε να αναφέρετε απευθείας στον FDA ή θέλετε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την αναφορά ανεπιθύμητων εμπειριών φαρμάκων για ζωικά φάρμακα, ανατρέξτε στην ενότητα Τρόπος αναφοράς Παρενέργειες Φαρμάκων και Συσκευών σε Ζώα και Προβλήματα Προϊόντος.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων και οι κτηνίατροι που έχουν επιπλέον ερωτήσεις μπορούν να επικοινωνήσουν με το [email protected] ή να καλέσουν στο 240-402-7002.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ?

Με τις περιπτώσεις που έχω δει μέχρι τώρα, ορισμένα ζώα είναι σε θέση να αναρρώσουν πλήρως, ενώ άλλα θα έχουν παρενέργειες για πάντα. Χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλό μου, μπόρεσα να βοηθήσω στη βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών ζώων, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ζημιά που έχει προκληθεί μπορεί να είναι μόνιμη. Ορισμένοι από τους πελάτες μου πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουν επιληπτικές κρίσεις ή άλλες νευρολογικές παρενέργειες για το υπόλοιπο της ζωής του κατοικίδιου τους.

Με οποιοδήποτε ζώο είχε οποιοδήποτε επίπεδο νευρολογικής ή εσωτερικής ανεπιθύμητης αντίδρασης σε αυτά τα φάρμακα, συνιστώ να τα κρατάτε όσο το δυνατόν πιο μακριά από χημικές ουσίες για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε φυσική πρόληψη ψύλλων και κροτώνων, ζητάτε τίτλους εμβολίων (εξετάσεις αίματος για να προσδιορίσετε εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει ανοσία (αντισώματα) σε ασθένειες) ή λαμβάνετε εξαιρέσεις αντί για εμβολιασμούς. Αυτά τα κατοικίδια πρέπει να τρέφονται με μια δίαιτα υψηλής ποιότητας, βιολογικά κατάλληλη και φρέσκια, που να παρασκευάζεται με συστατικά ανθρώπινης ποιότητας.

ΓΙΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΣΑΣ ΔΩΣΤΕ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

Υπολογίζεται ότι το 1% του πληθυσμού των σκύλων έχει κάποια μορφή επιληπτικής διαταραχής. Οποιαδήποτε ράτσα σκύλου μπορεί να αναπτύξει επιληψία που προκαλείται από λοιμώξεις, τοξίνες, τραύμα ή άλλες υποκείμενες παθήσεις, αλλά η συγγενής ή πρωτοπαθής επιληψία προκαλείται από γενετικές ανωμαλίες. Η συχνότητα εμφάνισης ιδιοπαθούς (κληρονομικής) επιληψίας σε ορισμένες ράτσες σκύλων μπορεί να φτάσει το 15% έως 20%, που συνήθως επηρεάζει τα βελγικά Tervuren, τα τσοπανόσκυλα Shetland, τα λαγωνικά, τα Labrador retriever, τα Golden Retriever, τα keeshond, τα visslas και τα κοντότριχα Pointers.

Τα δημοφιλή από του στόματος και τοπικά προληπτικά προϊόντα για ψύλλους και κρότωνες συνδέονται συνήθως με επιληπτικές κρίσεις. Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε προειδοποίηση σχετικά με τέσσερα μασώμενα φάρμακα για ψύλλους και τσιμπούρια, προειδοποιώντας ότι τα προϊόντα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νευρολογικά προβλήματα, όπως επιληπτικές κρίσεις. (Ήρθε η ώρα!) Τα φάρμακα ισοξαζολίνης επηρεάζουν τους υποδοχείς GABA στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις ή τρόμο (και ενδεχομένως θάνατο).

Η κρίση είναι μια ξαφνική, ανεξέλεγκτη αύξηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας που απελευθερώνεται από τα κύτταρα του εγκεφάλου. Αυτό προκαλεί την αποστολή μικρών ηλεκτρικών σημάτων μέσω των νεύρων στους μύες του σώματος, προκαλώντας μια αλλαγή στον τρόπο εμφάνισης ή δράσης του σώματος για σύντομο χρονικό διάστημα. Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν σωματικό τρέμουλο, μικρά σωματικά σημάδια όπως συσπάσεις, διαταραχές της σκέψης, έλλειψη συνείδησης ή συνδυασμό αυτών. Μπορεί να εμφανιστεί προσωρινή απώλεια όρασης, επιθετική συμπεριφορά ή αδυναμία βάδισης.

Η συμβατική θεραπεία για επιληπτικές κρίσεις περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων όπως η φαινοβαρβιτάλη, η λεβετιρακετάμη, η ζονισαμίδη και το βρωμιούχο κάλιο. Αν και όλα αυτά τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων, δεν θεραπεύουν την υποκείμενη αιτία και πολλά κατοικίδια θα γίνουν ανθεκτικά σε αυτά τα φάρμακα με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα των κρίσεων. Οι παρενέργειες των φαρμάκων μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη δίψα και ούρηση, έμετο, παχυσαρκία, λήθαργο, έλλειψη συντονισμού και ηπατική ή νεφρική νόσο.

Από την άποψη της Παραδοσιακής Κινέζικης Κτηνιατρικής, οι κρίσεις είναι μια διαταραχή του ανέμου, η οποία προκαλεί τίναγμα (σκεφτείτε τα φύλλα στα δέντρα κατά τη διάρκεια μιας ανεμοθύελλας). Ο άνεμος μπορεί να είναι εσωτερικός ή εξωτερικός. Ο εσωτερικός άνεμος μπορεί να δημιουργηθεί από μια ανισορροπία στο σώμα, πιο συχνά στο ήπαρ. Αυτό είναι λογικό, αφού το συκώτι είναι το στοιχείο του Ξύλου, που είναι η εποχή της άνοιξης και το πράσινο χρώμα (δέντρα/φύλλα). Οποιεσδήποτε θεραπείες θα κατευθύνονται στην εξισορρόπηση του ήπατος, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν θεραπείες για τα νεφρά, την καρδιά, το Yin, το Yang, το αίμα και το Qi.

Ο βελονισμός εκτελείται γενικά κάθε δύο έως τέσσερις εβδομάδες για πέντε έως οκτώ θεραπείες, στη συνέχεια μία φορά κάθε τρεις έως έξι μήνες, όπως απαιτείται για συντήρηση. Ο βελονισμός ή ο βελονισμός των ηπατικών σημείων, όπως το ήπαρ 3 (πάνω από το πίσω πόδι μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου δακτύλου), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των προβλημάτων του ανέμου. Όταν συνδυάζονται με βότανα, αυτές οι θεραπείες μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές, επιτρέποντας τη σταδιακή μείωση ή διακοπή των αντιεπιληπτικών φαρμάκων.

Τα φυτικά φάρμακα συνταγογραφούνται συνήθως από τους επαγγελματίες του TCVM. Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο κινέζικο φυτικό φάρμακο για τη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων είναι το Di Tan Tang (κινεζικό φυτικό ισοδύναμο της φαινοβαρβιτάλης). Περιέχει Uncaria, Arisaemi, Acorus, Poria και Glycyrrhiza, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αντιεπιληπτική δράση σε ζωικά μοντέλα. Σε αυτό μπορούν να προστεθούν και άλλες φυτικές συνθέσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων υποκείμενων ανισορροπιών. Για επιληπτικές κρίσεις δευτερογενείς στο τραύμα στο κεφάλι, ένα μείγμα δεκατριών βοτάνων που ονομάζεται Stasis in the Mansion of the Mind, ήταν πολύ αποτελεσματικό όταν συνδυάζεται με βελονισμό.

Οι τροφές που θα βοηθήσουν στην υποστήριξη του συκωτιού και του αίματος περιλαμβάνουν το συκώτι, τις σαρδέλες, τα αυγά και τον μαϊντανό. Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα είναι επίσης ευεργετικά, όπως το λάχανο, τα πράσινα πικραλίδα, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα χόρτα μουστάρδας. Η κετογονική δίαιτα έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά και ενήλικες και μπορεί να έχει την ίδια υπόσχεση για τους σκύλους.

Τα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων περιλαμβάνουν υψηλές δόσεις ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, αντιοξειδωτικά όπως το Sam-e, φυτικές φόρμουλες υποστήριξης του ήπατος και έλαια κανναβιδιόλης CBD.

Πηγές:

https://drjudymorgan.com/blogs/blog/side-effects-from-common-flea-and-tick-products

https://drjudymorgan.com/blogs/blog/seizures

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα