ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ?

ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ?

Μην ακούτε τι έχει να πει ο κτηνίατρός σας σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας. Οι κτηνίατροι είναι απαραίτητοι, εξαιρετικά ενημερωμένοι, ικανοί να διαγνώσουν την πιο σκοτεινή ασθένεια και μπορούν να κάνουν την πιο περίπλοκη χειρουργική επέμβαση… αλλά πιθανότατα γνωρίζουν πολύ λίγα για τη διατροφή του σκύλου σας.

Πώς μπορώ να κάνω αυτούς τους τολμηρούς ισχυρισμούς;

Λοιπόν… Ονομάζομαι Dr Andrew Jones, είμαι επίσης κτηνίατρος και ασχολήθηκα με την ιατρική και τη χειρουργική των μικρών ζώων για σχεδόν 20 χρόνια.

Αποφοίτησα το 1992 από το Πανεπιστήμιο του Saskatchewan, College of Veterinary Medicine. Επένδυσα χιλιάδες ώρες, εκπαιδεύοντας για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών και τη χειρουργική επέμβαση. Υπήρχε εκπαίδευση στη φαρμακολογία, την ανατομία, την επιδημιολογία και την επείγουσα περίθαλψη. Η εκπαίδευσή μου κάλυψε σχεδόν όλες τις πτυχές της κτηνιατρικής, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων και μικρών ζώων.

Όμως κάτι πολύ μεγάλο έμεινε έξω: η διατροφή. Έτσι, όταν κάνετε την ερώτηση, είναι οι κτηνίατροι εκπαιδευμένοι στη διατροφή; … η απάντηση είναι όχι!

Πόση διατροφική εκπαίδευση λαμβάνουν οι κτηνίατροι;

Δεν μου έμαθαν σχεδόν τίποτα για τη διατροφή… και πιστεύω ότι αυτό ισχύει και για τους περισσότερους άλλους κτηνιάτρους. Γνωρίζουν πολύ λίγα για τη διατροφή επειδή δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου εκπαίδευση κτηνιατρικής διατροφής στη σχολή κτηνιάτρων.

Η εκπαίδευσή μου προήλθε από εκπροσώπους της εταιρείας τροφών. Οι κατασκευαστές υποστήριξαν εκδηλώσεις ενώ ήμουν φοιτητής και αργότερα οι εκπρόσωποι εταιρειών παρασκευής τροφών επισκέφτηκαν τα κτηνιατρεία στα οποία εργαζόμουν.

Οι εκπρόσωποι τροφών ενθάρρυναν τους κτηνιάτρους να πουλήσουν την «κτηνιατρική» τροφή τους. Θεωρήθηκε αποκλειστικό και μπορούσε να πωληθεί με υψηλότερη προσαύξηση. Θεωρήθηκε ως ένας καλός τρόπος για να προσθέσετε εισόδημα στην πρακτική και να κάνετε πελάτες να επιστρέφουν επανειλημμένα για να αγοράσουν περισσότερα. Μου είπαν ότι η τροφή για κατοικίδια ήταν «καλής ποιότητας», υποστηριζόμενη από «επιστημονική έρευνα» και πολύ καλύτερη από αυτές τις μάρκες που βρίσκετε σε καταστήματα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κτηνιατρικής μου σταδιοδρομίας, από το πανεπιστήμιο μέχρι τα συνέδρια, οι εκπρόσωποι της εταιρείας τροφών μου είπαν επανειλημμένα να αποφεύγω τις οικιακές δίαιτες και την ωμή σίτιση, καθώς αυτές ήταν μη ισορροπημένες και δυνητικά επιβλαβείς.

Στην πράξη, ωστόσο, συναντούσα τακτικά πελάτες που τάιζαν τα σκυλιά τους με ωμές και σπιτικές δίαιτες. Ήταν παθιασμένοι με τα σκυλιά τους και επέμεναν ότι αυτή η εναλλακτική τροφή ήταν πιο υγιεινή.

Και δεν μπορούσα να διαφωνήσω με αυτό. Τα περισσότερα από αυτά τα σκυλιά ήταν πιο υγιή και είχαν πιο γυαλιστερό τρίχωμα, καθαρότερα δόντια και λιγότερα ιατρικά προβλήματα. Σε όλα τα χρόνια της πρακτικής μου, δεν είδα ποτέ ούτε έναν σκύλο να έχει μια ασθένεια που να συνδέεται με τη διατροφή με «μη ισορροπημένη» τροφή.

Μια σημαντική ανάκληση τροφής για κατοικίδια

Μετά ήρθε η τεράστια ανάκληση ξηρών τροφών για κατοικίδια το 2007. Πάνω από 5.600 είδη τροφών για ζώα συντροφιάς ανακλήθηκαν εκείνο το έτος, χάρη στις χημικές ουσίες μελαμίνη και κυανουρικό οξύ που εισήχθησαν σε γλουτένη καλαμποκιού, γλουτένη ρυζιού και γλουτένη σίτου.

Αυτές οι χημικές ουσίες προκάλεσαν νεφρική νόσο και νεφρική ανεπάρκεια σε σκύλους και γάτες. Περισσότερα από 4.633 κατοικίδια αναφέρθηκαν νεκρά στη βάση δεδομένων PetConnection. Συνολικά, περισσότερα από 14.000 κατοικίδια φέρεται να έχουν επηρεαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τη μολυσμένη τροφή.

Επιρροή της εταιρείας τροφών για κατοικίδια

Οι κτηνίατροι ισχυρίζονται ότι δεν επηρεάζονται από τις επαναλήψεις, αλλά σαφώς και επηρεάζονται. Όχι μόνο στη διατροφή, αλλά στη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων. Υπάρχουν πολλές λιγότερο δαπανηρές γενικές εκδόσεις ορισμένων φαρμάκων που είναι αρκετά γνωστά… αλλά τα γενόσημα δεν συνταγογραφούνται συχνά.

Και, όπως είπα νωρίτερα, οι περισσότεροι κτηνίατροι έχουν ΜΗΔΕΝ εκπαίδευση στη διατροφή. Έχω επηρεαστεί από εκπροσώπους εταιρειών τροφών για κατοικίδια στο παρελθόν. Πέρασα λίγο χρόνο μαθαίνοντας για την ποιότητα ή τη διατροφή των τροφών για κατοικίδια. Μόλις ο δικός μου σκύλος πέθανε από καρκίνο, άρχισα πραγματικά να αμφισβητώ την ποιότητα της τροφής «μόνο για κτηνιατρική».

Ακόμη και στη μέση της ανάκλησης τροφών για κατοικίδια… το συμβατικό διαιτητικό μάντρα ήταν:

«Μην δίνετε στους πελάτες σπιτικές συνταγές! Οι καλύτερες δίαιτες είναι οι ισορροπημένες εμπορικές δίαιτες που βρίσκονται σε μια σακούλα ή σε κονσέρβα».

Ωστόσο, υπήρχαν περισσότερα από 4.000 νεκρά σκυλιά και γάτες και περισσότερα από 15.000 άρρωστα κατοικίδια ως αποτέλεσμα της «ισορροπημένης» εμπορικής τροφής για κατοικίδια.

Έτσι, επέλεξα να γράψω για την ανάκληση τροφών για κατοικίδια στο καθημερινό μου ενημερωτικό δελτίο. Και έκανα ορισμένες παρατηρήσεις στις οποίες εξαιρείται το Κτηνιατρικό Ιατρικό Κολλέγιο της Βρετανικής Κολούμπια (BCVMA). Ένα πάνελ χτυπήθηκε με το BCVMA και εδώ είναι τι είχαν να πουν σχετικά με την άποψή μου σχετικά με την ανάκληση τροφών για κατοικίδια:

Η επιτροπή διαπίστωσε ότι οι δηλώσεις του Δρ. Τζόουνς ήταν χειραγωγικές, μη επαληθεύσιμες και με εξαιρετικά κακόγουστες. Το αποτέλεσμα των δηλώσεών του ήταν να ρίξει δυσμενές φως στο επάγγελμα συνολικά. Ο τόνος ήταν υπεροπτικός, σαρκαστικός και υποτιμητικός. Η επιτροπή διαπιστώνει ότι ο Δρ. Τζόουνς παραβίασε τα ss 8, 26 και 27 του Κώδικα Δεοντολογίας (Καταστατικό).

Σαφώς, πολλοί από τους πρώην συναδέλφους μου δεν συμφωνούν με τις πεποιθήσεις μου, αλλά δεν μπορούν να σας τις επιβάλλουν. Ως ιδιοκτήτης σκύλου, είστε ελεύθεροι να ταΐζετε τον σκύλο σας αυτό που πιστεύετε ότι είναι η πιο υγιεινή τροφή… παρά τα όσα μπορεί να σας πει ο κτηνίατρός σας.

Τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια κτηνιατρικής πρακτικής, έχω δει χιλιάδες σκύλους και έχω αφιερώσει πολύ χρόνο σκεπτόμενος την ασθένεια και το τι την προκαλεί. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τις ολοένα και πιο κοινές σοβαρές ασθένειες των σκύλων, αλλά πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος παράγοντας είναι η τροφή.

Η καλή διατροφή είναι το κλειδί για την υγεία του σκύλου σας

Ο καλύτερος τρόπος για να το καταλάβετε αυτό είναι να σκεφτείτε τη δική σας υγεία.

Φανταστείτε να ψωνίζετε σε ένα παντοπωλείο. Οι εσωτερικοί διάδρομοι είναι μπισκότα, πατατάκια, τρόφιμα σε κονσέρβες, σε σακούλες – τρόφιμα που διαρκούν πολύ και δεν χρειάζονται ψύξη. Οι εξωτερικοί διάδρομοι έχουν φρέσκα φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας και ψωμί – τα πιο υγιεινά, φρέσκα είδη.

Εάν τρώτε μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρέσκα τρόφιμα από τους εξωτερικούς διαδρόμους, είναι πολύ πιο πιθανό να είστε υγιείς και να αποφύγετε τις ασθένειες.

Εάν τρώτε κυρίως ποπ κορν, πατατάκια, κονσέρβες και τσάντες από τα μέσα, είναι πολύ πιο πιθανό να αρρωστήσετε.

Τα σκυλιά μας δεν διαφέρουν, ωστόσο τα περισσότερα σκυλιά τρέφονται αποκλειστικά από τους εσωτερικούς διαδρόμους… ξηρές, απαράμιλλες, μη θρεπτικές κροκέτες. Η διατροφή μιας φυσικής, ποικίλης, υγιεινής διατροφής είναι η μοναδική πιο σημαντική αλλαγή που μπορείτε να κάνετε ως ιδιοκτήτης κατοικίδιου για τη μακροπρόθεσμη υγεία του κατοικίδιου ζώου σας.

Η φυσική διατροφή του σκύλου σας

Οι πρόγονοι των σκύλων μας έτρωγαν πολύ διαφορετικά στην άγρια ​​φύση. Τα σκυλιά κατανάλωναν ολόκληρο το θήραμά τους και η διατροφή τους ήταν πλούσια και ποικίλη. Τα οστά που μασούσαν βοήθησαν να διατηρηθούν τα δόντια τους καθαρά.

Δυστυχώς, οι εταιρείες τροφών για κατοικίδια δεν έχουν λάβει υπόψη ορισμένα από αυτά τα βασικά δεδομένα, εις βάρος της υγείας των κατοικίδιων μας.

Η κροκέτα του εμπορίου αποτελείται από δημητριακά (συμπεριλαμβανομένου του καλαμποκιού και του σιταριού), λίπος, υποπροϊόντα, πληρωτικά, τεχνητά χρώματα, τεχνητά συντηρητικά, συνθετικές βιταμίνες και μέταλλα και σε ορισμένες περιπτώσεις, ρύπους και τοξίνες.

Η βιομηχανία σκυλοτροφών κυριαρχείται πλέον από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καταναλωτών που, κατά τη γνώμη μου, ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για το κέρδος παρά για την υγεία του κατοικίδιου ζώου σας. Ολόκληρη η βιομηχανία τροφών για κατοικίδια δεν είναι πολύ ηθική. Όχι μόνο παράγουν αρκετά ανθυγιεινά πράγματα, αλλά κάνουν και αρκετά ανήθικα πράγματα.

Η βιομηχανία τροφών για κατοικίδια είναι μια επέκταση των βιομηχανιών ανθρώπινης διατροφής και γεωργίας. Οι τροφές για κατοικίδια παρέχουν μια αγορά για ζωικό λίπος, δημητριακά που θεωρούνται ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και άλλα απόβλητα προϊόντα που πρέπει να μετατραπούν σε κέρδος. Αυτά τα απόβλητα περιλαμβάνουν πιθανώς άρρωστα και καρκινικά μέρη ζώων.

Ο κτηνίατρός σας είναι εξαιρετικά ενημερωμένος, ικανός να διαγνώσει την πιο σκοτεινή ασθένεια και μπορεί να κάνει την πιο περίπλοκη χειρουργική επέμβαση… αλλά πιθανότατα γνωρίζει πολύ λίγα για τη διατροφή του σκύλου σας.

Οι προτάσεις μου είναι να κάνετε τη δική σας έρευνα, να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τα βασικά της διατροφής των ζώων και να ταΐσετε στον σκύλο σας μια ποικιλία από φρέσκες, ποιοτικές και υγιεινές τροφές.

Το άρθρο συντάχθηκε από τον κτηνίατρο Dr Andrew Jones που μεγάλωσε σε μια φάρμα στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Από τότε που αποφοίτησε με το DVM του από το Πανεπιστήμιο του Σασκάτσουαν το 1992, ο Δρ Τζόουνς ασκούσε το επάγγελμα του ως κτηνίατρος μικρών ζώων και είχε περιθάλψει χιλιάδες ζώα. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια ποικιλία εναλλακτικών, μη παραδοσιακών θεραπειών για κατοικίδια και δημοσιεύει ένα καθημερινό ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την εναλλακτική φροντίδα για την υγεία των κατοικίδιων ζώων. Έχει συγγράψει πολυάριθμα ψηφιακά βιβλία, άρθρα και αναφορές, έχει δημιουργήσει ένα μάθημα μελέτης στο σπίτι για ιδιοκτήτες σκύλων και γατών, φιλοξενεί έναν διαδικτυακό ιστότοπο μελών υγείας για κατοικίδια και πρόσφατα έχει αναπτύξει ένα πλήρες συμπλήρωμα διατροφής για σκύλους. Ο Δρ Τζόουνς είναι ισχυρός υποστηρικτής της ασφαλούς, φυσικής φροντίδας στο σπίτι για σκύλους και γάτες και εργάζεται για να ενδυναμώσει τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων σε όλο τον κόσμο να γίνουν πιο ενεργοί στην υγεία των κατοικίδιων τους. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Dr. Jones, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.theinternetpetvet.com.

Πηγή: https://www.dogsnaturallymagazine.com/what-does-your-dogs-vet-know-about-nutrition/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα