ΒΟΛΤΑ ΣΚΥΛΟΥ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

ΒΟΛΤΑ ΣΚΥΛΟΥ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

Τα περισσότερα σκυλιά δεν πλησιάζουν την ποσότητα άσκησης που χρειάζονται και η απόδειξη για αυτό είναι η ύπαρξη παχυσαρκίας σε πάνω από το 50% των σκύλων κάτι βέβαια που σχετίζεται άμεσα και με το είδος της διατροφής ακολουθούν (υψηλή συγκέντρωση υδατανθράκων/αμύλου).

Δεν αρκεί να ασκείτε το γούνινο μέλος της οικογένειάς σας μόνο όταν έχει καλό καιρό. Η ιδιοκτησία σκύλου σημαίνει δέσμευση να κρατάτε το κατοικίδιό σας σε κίνηση, να βρέξει, χιονίσει. Τα σκυλιά χρειάζονται βόλτες όχι μόνο για να ανακουφιστούν, αλλά και για άσκηση και πνευματική τόνωση. Χρειάζονται ευκαιρίες για να βγουν έξω, να αλληλεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, να κινήσουν το σώμα τους και να κοινωνικοποιηθούν με άλλους ανθρώπους και σκύλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ!

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΩΝ. ΟΙ 4 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ!

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΒΙΟΥ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΟΛΤΑ

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί γονείς σκύλων που έχουν αρχίσει να φοβούνται τις βόλτες επειδή ο σκύλος τους τραβάει ή επιδεικνύει άλλους κακούς τρόπους με το λουρί. Περιττό να πούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξετε μια θετική συνήθεια για το περπάτημα του σκύλου είναι όταν το κατοικίδιό σας είναι κουτάβι.

Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα του κουταβιού σας είναι αρκετά ισχυρό για να το προστατεύσει από μεταδοτικές ασθένειες (συζητήστε πότε είναι ασφαλές να το πάρετε σε περιπέτειες με τον κτηνίατρό σας), είναι έτοιμο για βόλτες μαζί σας ή άλλα μέλη της οικογένειας. Θα πρέπει να έχει ήδη το δικό του ανατομικό περιλαίμιο με ασφαλή εφαρμογή (ακόμα καλύτερα σαμαράκι και ποτέ πνίχτη) και ετικέτα ταυτότητας και θα πρέπει να συνηθίσει να το φοράει πριν επιχειρήσετε να το πάρετε μαζί σε βόλτα.

Μερικά κουτάβια δεν έχουν πρόβλημα να φορέσουν ένα περιλαίμιο, άλλα όμως έχουν καθώς νιώθουν πως έτσι περιορίζονται και δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να το φορέσουν. Εάν το κουτάβι σας το ανέχεται, εφόσον είστε βέβαιοι ότι δεν είναι πολύ σφιχτό (θα πρέπει να μπορείτε να γλιστρήσετε εύκολα τα δάχτυλά σας κάτω από αυτό) ή νιώθει άβολα για κάποιο άλλο λόγο, αποσπάστε την προσοχή του ώστε να μην ασχοληθεί με αυτό μέχρι να το συνηθίσει το. Δεν πρέπει να περάσουν περισσότερες από μερικές μέρες για να ξεχάσει ότι το φοράει.

Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό περιλαίμιο κεφαλής ή λουρί για βόλτες (το οποίο προτείνω για κάθε σκύλο που κινδυνεύει να τραυματιστεί από το τράβηγμα του συνδυασμού περιλαίμιου/λουριού), και πάλι, βάλτε το κουτάβι σας άνετα να το φοράει. Όπως και με το περιλάιμιο, αυτό πρέπει να συμβεί πριν επιχειρήσετε να στερεώσετε ένα λουρί και να βγείτε έξω από την πόρτα.

Μόλις συνηθίσει το κουτάβι σας να φοράει το περιλαίμιο ή/και το σαμαράκι του είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Συνδέστε ένα λουρί 1-2 μέτρα και αφήστε το κουτάβι να το σύρει γύρω από το σπίτι κάτω από το άγρυπνο βλέμμα σας. Θα συνηθίσει να είναι προσαρτημένο, καθώς και να το τραβάει όταν το πατάει ή όταν πιαστεί σε κάτι. Μόλις το συνηθίσει, χρησιμοποιείστε ένα μακρύτερο λουρί (3-5 μέτρα) και κατευθυνθείτε έξω από το σπίτι.

Για ασφαλή βόλτα θα χρειαστείτε και τα παρακάτω!

ΑΝΑΚΟΥΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΛΟΥΡΙ

Οι αρχικές βόλτες θα πρέπει να είναι σύντομες για τα περισσότερα κουτάβια — ο κύριος στόχος είναι να συνηθίσετε το σκυλί σας να δένεται μαζί σας με ένα λουρί (οδηγό). Βρείτε ένα ασφαλές περιβάλλον και αφήστε το κουτάβι να τραβήξει το λουρί πίσω του για λίγο και μετά σηκώστε το αντίθετο άκρο. Αφήστε τον να σας οδηγήσει για λίγα δευτερόλεπτα ενώ κρατάτε τη γραμμή ακριβώς από το έδαφος. Επιβραδύνετε, ώστε να αναγκαστεί να επιβραδύνει, τελικά να σταματήσει. Κάντε ένα μικρό διάλειμμα για επαίνους και λίγο χρόνο παιχνιδιού.

Στη συνέχεια, αφήστε τον να ακολουθήσει ξανά το λουρί του, αλλά όταν σηκώσετε την άκρη του αυτή τη φορά, καλέστε τον και μείνετε ακίνητοι. Αν τραβάει, κρατήστε το στο έδαφος χωρίς να τον τραβήξετε προς την κατεύθυνση σας. Ο στόχος είναι να του διδάξετε να βάζει τον εαυτό του χαλαρό στη γραμμή κινούμενος προς το μέρος σας. Όταν βάζει χαλαρότητα στο λουρί του, επαινέστε τον και καλέστε τον κοντά σας.

Αν έρθει σε όλη σας τη διαδρομή, δώστε του περισσότερους επαίνους και μια φυσική λιχουδιά. Εάν σταματήσει στο δρόμο του προς εσάς, σφίξτε το λουρί τόσο ώστε να ασκήσετε ένα μικρό τράβηγμα σε αυτό. Καλέστε τον αμέσως να έρθει ξανά. Δώστε έπαινο καθώς κινείται προς το μέρος σας και σας κοιτάει όταν επιστρέφει. Δύο ή τρεις επαναλήψεις είναι το μόνο που χρειάζονται πολλά κουτάβια για να καταλάβουν ότι η έλλειψη έντασης στο λουρί είναι αυτό που κερδίζει επαίνους και λιχουδιές

Όταν το κουτάβι σας έχει μάθει να έρχεται προς το μέρος σας για να ανακουφίσει την ένταση στο λουρί του, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε οπισθοχώρηση καθώς έρχεται προς το μέρος σας για να το κρατήσετε σε κίνηση. Στη συνέχεια, γυρίστε και προχωρήστε προς τα εμπρός, ώστε να σας ακολουθεί. Αν σας προσπεράσει, κατευθυνθείτε προς άλλη κατεύθυνση, ώστε να είναι και πάλι πίσω σας.

Ο στόχος είναι να του διδάξουμε να ακολουθεί ένα χαλαρό προβάδισμα. Μόλις πετύχετε τον στόχο, μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το μακρύτερο εκπαιδευτικό λουρί ή να το αντικαταστήσετε με ένα κανονικό και μικρότερο λουρί που θα είναι αυτό με το οποίο θα τον πάτε κανονικά βόλτα στην πορεία.

Ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του κουταβιού σας, οι συνεδρίες 5 έως 15 λεπτών είναι αρκετές στην αρχή. Εξασκηθείτε να τον ελέγχετε στο προβάδισμα για διαστήματα 30 δευτερολέπτων κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας. Κάντε υπομονή και μην εμπλακείτε σε μάχη θελήσεων με το κουτάβι σας. Μην μπλοκάρετε, μην τραβάτε ή χρησιμοποιείτε με άλλον τρόπο το λουρί για διόρθωση ή τιμωρία. Σταματήστε πριν κάποιος από τους δύο απογοητευτεί ή κουραστεί.

Μετά από κάθε σύντομη συνεδρία στο προβάδισμα, επαινέστε γενναιόδωρα το κουτάβι σας και αφιερώστε λίγα λεπτά παίζοντας «φέρτο» ή κάποιο άλλο παιχνίδι που αγαπά. Θυμηθείτε: χτίζετε τα θεμέλια για μια δραστηριότητα που τόσο εσείς όσο και εκείνος θα απολαμβάνετε και θα ανυπομονείτε σε όλη του τη ζωή.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΡΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ

Εάν το μικρό σας αγόρι ή το κοριτσάκι σας δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στο χαλαρό προβάδισμα, δεν είστε μόνοι. Μερικά κουτάβια καταπολεμούν πεισματικά την πίεση του οδηγού αντί να δημιουργούν χαλάρωση.

Εάν το κουτάβι σας παγώνει σε ένα τεντωμένο λουρί ή τραβάει συνεχώς προς το μέρος του, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ένα σαμαράκι αντί για ένα περιλαίμιο που είναι συνδεδεμένο στο λουρί, γιατί μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον αυχένα και τον αυχενικό δίσκο για τον εαυτό του τραβώντας το περιλαίμιο/λουρί.

Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι δεν είστε μέρος του προβλήματος. Το ανθρώπινο ένστικτό μας είναι να κρατάμε το λουρί τεντωμένο, επομένως πρέπει επίσης να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να κινείται με τρόπους που κρατούν χαλαρό το λουρί. Η φυσική αντίδραση ενός σκύλου σε ένα σφιχτό λουρί είναι να τραβήξει ενάντια σε αυτό. Μόλις βεβαιωθείτε ότι δεν συνεισφέρετε στην άρνηση του κουταβιού σας να δημιουργήσει χαλαρότητα στο προβάδισμα ή να κινηθεί προς το μέρος σας, κάντε τα εξής:

Διατηρήστε την ένταση στο λουρί και γυρίστε την πλάτη σας σε αυτό. Αφήστε χρόνο να του φανεί ότι δεν μπορεί να κερδίσει τραβώντας εναντίον σας.

Μείνετε ακίνητοι με την πλάτη σας να κρατά την ένταση στο λουρί – μην το τραντάζετε, μην το τραβάτε προς το μέρος σας και μην χαλαρώνετε μόνοι σας, γιατί αυτό θα του δείξει ότι ο τρόπος να χαλαρώνεις είναι να τραβήξεις το λουρί, που είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που προσπαθείς να του διδάξεις.

Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στο κουτάβι σας είναι ότι το να τραβήξετε το λουρί δεν επιτυγχάνει τίποτα. Δεν αλλάζει το σκηνικό, δεν σας κάνει να κινηθείτε προς την κατεύθυνση που εκείνο επιλέγει και δεν κερδίζει επαίνους ή λιχουδιές. Τελικά, θα σταματήσει να κάνει ό,τι δεν λειτουργεί, ειδικά όταν ανταμείβεται συνεχώς για την επιθυμητή συμπεριφορά.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεκινάτε την εκπαίδευση στο λουρί, βεβαιωθείτε ότι το κουτάβι σας δεν καταφέρνει τίποτα τραβώντας το. Σε μερικά σκυλιά χρειάζεται περισσότερος χρόνος από άλλα για να μάθουν να κρατούν το λουρί χαλαρό, αλλά με υπομονή και επιμονή, κάθε κουτάβι μπορεί να μάθει να ακολουθεί ένα χαλαρό προβάδισμα.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΣΤΟ ΕΠΑΚΡΟ ΤΗΝ ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ

Μόλις ο γούνινος σύντροφός σας αποκτήσει καλούς τρόπους στο λουρί και ανυπομονείτε και οι δύο για τις βόλτες σας κάθε μέρα, σκεφτείτε να αλλάξετε τη ρουτίνα για να διατηρήσετε τα πράγματα φρέσκα και διασκεδαστικά. Διαφορετικοί τύποι βόλτας με σκύλους:

1. Σκόπιμες βόλτες — Αυτές είναι συνήθως σύντομες και έχουν συγκεκριμένο στόχο, για παράδειγμα, να βγάλετε βόλτα τον σκύλο σας για να κάνει την φυσική του ανάγκη.

2. Power walks — Οι βόλτες με δύναμη κρατούν το πλαίσιο του σκύλου σας δυνατό, το βάρος του υπό έλεγχο και βοηθούν στην ανακούφιση της αρθρίτιδας και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων των αρθρώσεων. Αυτές οι βόλτες μπορούν επίσης να είναι μια ουσιαστική μέθοδος για να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας κάνει την άσκηση που χρειάζεται, αρκεί να είστε συνεπείς μαζί τους.

Θυμηθείτε: Ένας υγιής σκύλος χρειάζεται να ασκείται το ελάχιστο κάθε τρεις ημέρες (κάθε δεύτερη μέρα είναι καλύτερα, κάθε μέρα είναι ιδανικά) σε ένταση που ανεβάζει τον καρδιακό του ρυθμό για 20 λεπτά για να διατηρήσει την καρδιαγγειακή κατάσταση και τον μυϊκό τόνο. Εάν ο σκύλος σας είναι εκτός φόρμας, θα πρέπει να ξεκινήσετε αργά και να αυξάνετε σταδιακά στα 20 λεπτά ανά βόλτα με δύναμη.

3. Πνευματικά διεγερτικοί περίπατοι — Τα περισσότερα δεσμευμένα σκυλιά δεν ξοδεύουν σχεδόν τόσο χρόνο για να μυρίσουν και να ερευνήσουν όσο θα ήθελαν, επομένως το να αφήσετε το κατοικίδιό σας λίγο χρόνο για εξερεύνηση είναι καλό πνευματικό ερέθισμα για αυτό. Αυτές οι βόλτες της επιτρέπουν να σταματά, να μυρίζει, να ερευνά και να παίρνει και να στέλνει μηνύματα με τα ούρα του, τα σκυλιά συσσωρεύουν γνώση για τον κόσμο μέσα από τη μύτη τους.

4. Περίπατοι εξερεύνησης — Είναι βόλτες κατά τις οποίες ο σκύλος σας παίρνει το προβάδισμα, εσείς ακολουθείτε και μπορεί να μυρίσει ό,τι θέλει. Σκεφτείτε το ως αναβαθμισμένους διανοητικά διεγερτικούς περιπάτους, με τον σκύλο σας να παίρνει όλες τις αποφάσεις πλοήγησης και έρευνας.

5. Εκπαιδευτικοί περίπατοι — Αυτές οι βόλτες μπορεί να αφορούν τη βελτίωση των τρόπων στο λουρί, την εκμάθηση βασικών ή προχωρημένων εντολών υπακοής, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή οτιδήποτε άλλο μπορείτε να σκεφτείτε ότι μπορεί να γίνει σε μια βόλτα με λουρί. Φροντίστε να φέρετε μερικές υγιεινές λιχουδιές σε αυτές τις εξόδους.

Η συνεχής εκπαίδευση σε όλη τη ζωή του σκύλου σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε τις ικανότητές του αιχμηρές και την πλήξη χαμηλά. Είναι επίσης ένας υπέροχος τρόπος για να ενισχύσετε τον δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το κατοικίδιό σας.

6. Βόλτες με αλλαγή σκηνικού — Αντί να κατευθυνθείτε προς τα έξω προς την ίδια παλιά κατεύθυνση, βάλτε τον σκύλο σας μέσα και οδηγήστε λίγα τετράγωνα μακριά ή σε ένα πάρκο της γειτονιάς ή σε κοντινό μονοπάτι πεζοπορίας για τη βόλτα σας. Τόσο εσείς όσο και εκείνος θα βρείτε νέα πράγματα να δείτε, να μυρίσετε και να βιώσετε.

7. Βόλτες με φίλους — Εάν ο σκύλος σας νιώθει άνετα με άλλα σκυλιά, σκεφτείτε να συναντηθείτε με γείτονες ή φίλους με σκύλους για ομαδικές βόλτες. Όλοι με δύο πόδια και τέσσερα μπορούν να κοινωνικοποιούνται και να ασκούνται ταυτόχρονα, και οι γονείς σκύλων μπορούν επίσης να είναι πολύτιμοι πόροι ο ένας για τον άλλον.

8. Βόλτες με διαφορετικό χειριστή στο λουρί — Ο καθένας περπατά έναν σκύλο λίγο διαφορετικά, οπότε όσο περισσότερα μέλη του νοικοκυριού σας κάνουν βόλτα με το σκύλο σας, τόσο περισσότερη ποικιλία θα απολαμβάνει. Και δεδομένου ότι οι βόλτες που γίνονται σωστά είναι εμπειρίες σύνδεσης, όλοι στην οικογένεια μπορούν να περάσουν χρόνο με τον σκύλο.

Μια παραλλαγή σε αυτό εάν εργάζεστε έξω από το σπίτι είναι να προσλάβετε έναν επαγγελματία περιπατητή σκύλων μερικές φορές την εβδομάδα ή να ζητήσετε από έναν πρόθυμο φίλο ή γείτονα να βγάλει το σκυλί σας έξω για βόλτα ερήμην σας.

Ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που μπορείτε να κάνετε στο σκύλο σας κάθε φορά που αλληλεπιδράτε μαζί του, ακόμη και στις βόλτες σας, είναι η αμέριστη προσοχή σας. Άφησε κάτω το τηλέφωνο και άλλους που αποσπούν την προσοχή του και δώστε του να καταλάβει, εστιάζοντας πάνω του, πόσα σημαίνει για εσάς, το έχετε και οι 2 πολύ ανάγκη!

Πηγή:

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2022/01/03/walk-your-dog-month-2022.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα