ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΣΕ ΣΚΥΛΟ, Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ!

ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΣΕ ΣΚΥΛΟ, Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΜΥΘΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ!

Στην κατηγορία των «μύθων που απλά δεν θα πεθάνουν» είναι αυτός για το ότι το αβοκάντο είναι τοξικό για τους σκύλους. Δεν υπάρχει έλλειψη «ειδικών» εντός και εκτός του διαδικτύου που προειδοποιούν για την τοξικότητα του αβοκάντο στους σκύλους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τροφών για κατοικίδια, που φυσικά ενδιαφέρονται να απομακρύνουν τους γονείς κατοικίδιων ζώων από φρέσκες τροφές για τους συντρόφους τους.

Το γεγονός είναι ότι υπάρχουν μόνο λίγες τροφές που είναι πραγματικά τοξικές για τα κατοικίδια, όπως η σοκολάτα, τα κρεμμύδια και άλλα φυτά που περιέχουν άλλιο, σταφύλια και σταφίδες. Τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στους σκύλους συχνά εντάσσονται στην κατηγορία των «τοξικών» ενώ δεν είναι.

Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια όταν καταναλώνονται υπερβολικά, είναι μεταβολικά στρεσογόνα (π.χ. εξευγενισμένοι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ειδικά αυτοί που περιέχουν αντιθρεπτικά συστατικά με τη μορφή λεκτινών, αναστολέων θρυψίνης και φυτικών), τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη, τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, λαχανικά της οικογένειας brassica που μπορούν να δεσμεύσουν τις θυρεοειδικές ορμόνες εάν καταναλωθούν σε υπερβολική ποσότητα ενώ δίνετε τροφές με έλλειψη ιωδίου και τροφές που ενδέχεται να παρουσιάζουν κίνδυνο πνιγμού (π.χ. φλούδες καρπουζιού και ανανά, κουκούτσια από αβοκάντο και άλλα κουκούτσια).

ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΜΥΘΟΣ «ΤΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ»

Όπως ίσως γνωρίζετε, το αβοκάντο είναι βασικό στοιχείο στη μεξικανική διατροφή. Πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Rodney Habib και εγώ ήμασταν στην Πόλη του Μεξικού για μια ομιλία στο TedX, ο σερβιτόρος μας έτυχε να αναφέρει ότι τάιζε τον σκύλο του ένα αβοκάντο κάθε μέρα. Αυτό μας ενέπνευσε να κάνουμε ένα Facebook Live για τα αβοκάντο και τους σκύλους και τον άστοχο αστικό μύθο που προέκυψε από μια μοναχική μελέτη του 1994.

Η μελέτη, με τίτλο «Εικαζόμενη τοξικότητα από αβοκάντο σε δύο σκύλους», προήλθε από τη Νότια Αφρική και περιελάμβανε δύο πεινασμένους σκύλους που δυστυχώς πέθαναν από καρδιακή και οργανική ανεπάρκεια. Τα δύο σκυλιά βρήκαν ένα περιβόλι με αβοκάντο και επειδή οι φτωχοί λιμοκτονούσαν, κατανάλωσαν όλα τα μέρη του αβοκάντο, συμπεριλαμβανομένων των μίσχων, των φύλλων, του δέρματος – ακόμα και του φλοιού του δέντρου…

Το περιεχόμενο του στομάχου των σκύλων δεν αναλύθηκε για τη μελέτη, αλλά τα συμπτώματα που εμφάνισαν πριν από το θάνατο ήταν παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε μια μελέτη 15 κατσικιών που έφαγαν φύλλα αβοκάντο και πέθαναν. Τώρα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακριβώς όπως τα φύλλα ντομάτας, τα φύλλα του αβοκάντο είναι τοξικά τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Η σάρκα του καρπού δεν είναι τοξική, αλλά τα φύλλα είναι.

Η δηλητηριώδης ουσία που βρίσκεται στο δέρμα, τους μίσχους και τα φύλλα του αβοκάντο ονομάζεται περσίνη, η οποία είναι μυκητοκτόνος τοξίνη. Υπάρχει επίσης μια μικρή ποσότητα περσίνης στη σάρκα και το κουκούτσι του αβοκάντο, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένα όφελος, καθώς η έρευνα έχει δείξει ότι μικρές δόσεις περσίνης σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

ΜΕΛΕΤΗ 2012: ΤΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Πριν από μια δεκαετία, η Procter & Gamble χρηματοδότησε μια μελέτη για να ανακαλύψει μια για πάντα εάν το αβοκάντο είναι τοξικό για τους σκύλους. Οι ερευνητές πήραν κουκούτσια, δέρμα και σάρκα από αβοκάντο, τα άλεσαν και τάισαν ένα εκχύλισμα σε μια ομάδα Beagles για 6 μήνες. Ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα με βάση το αβοκάντο ήταν απολύτως ασφαλές.

Επομένως, είναι καλό να ταΐζετε το σκυλί σας με μικρές ποσότητες αβοκάντο ως συμπλήρωμα ή λιχουδιές, αν δεν ταΐζετε τους μίσχους, τα φύλλα, τα κουκούτσια, το δέρμα ή ακόμα λιγότερο πιθανό, το φλοιό του δέντρου!

Ταΐστε τα ίδια μέρη που θα ταΐζατε σε ένα μικρό παιδί (και με τις ίδιες ποσότητες) στο σκύλο σας. Όπως δεν θα ταΐζατε ποτέ ένα πυρήνα μήλου στο παιδί σας ή μία φλούδα ή κουκούτσι αβοκάντο, μην τα ταΐσετε στο σκύλο σας.

Δυστυχώς, τεράστιοι οργανισμοί όπως η AKC και η ASPCA συνεχίζουν να διαιωνίζουν τον μύθο της τοξικότητας του αβοκάντο. Ακόμη και ο πάροχος ασφάλισης κατοικίδιων της ASPCA προειδοποιεί ότι τα αβοκάντο είναι τοξικά. Το αποτέλεσμα είναι ένας πολύ άστοχος και περιττός «φόβος για την πραγματική τροφή» μεταξύ των γονέων κατοικίδιων ζώων.

Επιπλέον, οι κτηνίατροι προειδοποιούν τους πελάτες ότι οι τροφές με υψηλότερα λιπαρά μπορούν να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα, κάτι που είναι αλήθεια, αλλά εδώ είναι τι λείπει στις περισσότερες από αυτές. Χάρη στη δουλειά των υπέροχων κατοικίδιων πολεμιστών για τον καρκίνο στο KetoPet Sanctuary, γνωρίζουμε τώρα ότι το μαγειρεμένο λίπος προκαλεί παγκρεατίτιδα.

Το ωμό λίπος, από την άλλη πλευρά, και το αβοκάντο έχει πολύ από αυτό, είναι ένα «καλό» λίπος. Και τα αβοκάντο περιέχουν επίσης λιπάση, η οποία είναι το ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση του λίπους. Έτσι, όχι μόνο τα αβοκάντο περιέχουν υγιές λίπος, αλλά περιέχουν επίσης το ένζυμο που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση του λίπους, ώστε το σώμα να το χωνέψει και να το αφομοιώσει καλύτερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Τα αβοκάντο είναι μια πηγή ενέργειας από σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα. Και επειδή είναι πλούσια σε λίπος, βοηθούν το σώμα του σκύλου σας να απορροφά καλύτερα τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνες A, D, E και K).

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η διατροφή με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θα κάνει το σκύλο τους να παχύνει, αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που παχαίνουν περισσότερο και ευκολότερα τα θηλαστικά (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων). Επιπλέον, ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν προδιάθεση σε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, για παράδειγμα, το Schnauzer. Τροφές με υψηλότερα λιπαρά όπως το αβοκάντο μειώνουν πραγματικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και στους ανθρώπους βοηθούν στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Και ακόμη περισσότερα οφέλη:

 • Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε ελαϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
 • Το λάδι αβοκάντο είναι πιο σταθερό από άλλα έλαια σε υψηλότερες θερμοκρασίες, οπότε αν μαγειρεύετε απαλά τα γεύματα του σκύλου σας, το λάδι αβοκάντο είναι μια καλή επιλογή
 • Τα αβοκάντο είναι ευεργετικά για τα βακτήρια του εντέρου (το μικροβίωμα)
 • Τα τρία τέταρτα ενός μεσαίου μεγέθους αβοκάντο περιέχουν λίγες μόνο θερμίδες από μια κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας – ένα καλό σημείο αναφοράς για όσους από εσάς ανησυχείτε για την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είτε για εσάς είτε για τον σκύλο σας
 • Οι μπανάνες είναι η καλύτερη τροφή για κάλιο σε 358 mgs ανά μπανάνα. Ωστόσο, ένα αβοκάντο περιέχει ακόμη περισσότερο σε 485 mgs καλίου

Μήνυμα Νο. 1 — Μην φοβάστε το νόστιμο, εξαιρετικά θρεπτικό αβοκάντο! Μην τα φοβάστε για τον εαυτό σας και μην φοβάστε να τα ταΐσετε στον σκύλο σας!

Μήνυμα Νο. 2 στο σπίτι — Τα αβοκάντο θα πρέπει να προσφέρονται ως γλυκά ή λιχουδιές και περιορίστε όλα τα πρόσθετα στην καθημερινή διατροφή του σκύλου σας στο 10%. Ακολουθήστε το ρητό, «όλα με μέτρο». Τα περισσότερα τρόφιμα έχουν και θετικά και αρνητικά, οπότε μην υπερβάλλετε σε κανένα φαγητό. Επίσης, αν προσφέρετε αβοκάντο στο κατοικίδιό σας για πρώτη φορά, όπως πάντα, ξεκινήστε με μικροσκοπικές μπουκιές και χρησιμοποιήστε τα κακά του σκύλου σας ως οδηγό για το πόσο καλά «χειρίζεται» το πεπτικό του σύστημα τις νέες τροφές.

Πηγή: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2022/05/30/dogs-and-avocado.aspx

Αναφορές:

https://www.earth.com/news/avocado-may-be-a-safe-source-of-fiber-for-dogs/

https://www.researchgate.net/publication/15300124_Putative_avocado_toxicity_in_two_dogs

https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1096/fasebj.26.1_supplement.825.1

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα