ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ! 5 ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ!

ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ! 5 ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ!

Η αρθρίτιδα είναι δυστυχώς μια πολύ συχνή πάθηση στους σκύλους σήμερα, και η γενετική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο – ειδικά για ορισμένες ράτσες. Άλλες αιτίες της αρθρίτιδας περιλαμβάνουν μη φυσιολογική φθορά στις αρθρώσεις και τους χόνδρους, ανώμαλη ανάπτυξη του ισχίου ή του αγκώνα, υπερβολική χαλαρότητα των αρθρώσεων, τραύμα, εξάρθρωση της επιγονατίδας ή υπεξάρθρημα της επιγονατίδας ή του ώμου, οστεοχονδρωσία, παρατεταμένη θεραπεία με στεροειδή και ορισμένα φάρμακα.

Ενώ υπάρχουν πολλές αιτίες για την αρθρίτιδα των σκύλων, μερικές από τις οποίες είναι εκτός του ελέγχου μας, από την εμπειρία μου, ο τρόπος ζωής και η ανεπαρκής πρόληψη είναι μεγαλύτεροι παράγοντες που συμβάλλουν σε πολλούς σκύλους από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ξεκινώντας από την πρώτη μέρα που θα φέρετε το κατοικίδιό σας στο σπίτι, για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο που το τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας να αναπτύξει αρθρίτιδα μεγαλώνοντας. Οι παρακάτω συμβουλές είναι εξαιρετικές όχι μόνο για την πρόληψη της αρθρίτιδας στο κατοικίδιο ζώο σας, αλλά και για τη διαχείριση της πάθησης σε σκύλους που έχουν διαγνωστεί με την ασθένεια.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ #1 – ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ

Πολλές περιπτώσεις αρθρίτιδας σε μεσήλικες ή ηλικιωμένους σκύλους αναπτύσσονται ως αποτέλεσμα προγενέστερου (μερικές φορές νωρίτερα χρόνια), συχνά φαινομενικά μικρού τραυματισμού ή τραύματος. Για παράδειγμα, τα περισσότερα κουτάβια είναι αδέξια, επιρρεπή στο να πέσουν κάτω και να πηδήξουν από ψηλές επιφάνειες, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει τη βάση για μελλοντική αρθρίτιδα.

Γι’ αυτό σας συνιστώ να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βγάλετε το σκυλί σας από το άβολο στάδιο του κουταβιού με ελάχιστες πτώσεις. Καλύψτε τα λεία δάπεδα με δρομείς ή χαλιά. Από την εμπειρία μου, τα κουτάβια που γλιστρούν, σκοντάφτουν και πέφτουν τακτικά έχουν πολύ μεγαλύτερη τάση να αναπτύξουν προβλήματα ανάπτυξης των οστών, τα οποία οδηγούν σε προβλήματα στις αρθρώσεις.

Ένας άλλος τύπος τραυματισμού που βλέπω συχνά σε σκύλους είναι η βλάβη του αυχένα από το άλμα ή το τράνταγμα σε ένα λουρί που είναι προσαρτημένο σε ένα κολάρο. Ένας γονέας κατοικίδιου ζώου ή ένας εκπαιδευτής σκύλων που τραντάζει το λαιμό ενός σκύλου μπορεί επίσης να προκαλέσει αυτό το είδος τραυματισμού.

Το να πιέζεις έναν σκύλο με ένα λουρί που είναι στερεωμένο σε ένα κολάρο είναι απολύτως λάθος, γιατί πολύ συχνά καταλήγει σε τραύμα του αυχένα, το οποίο στη συνέχεια οδηγεί σε βλάβη στις αρθρώσεις. Προτείνω σαμαράκια και όχι περιλαίμια για στερέωση λουριών για αυτόν ακριβώς τον λόγο.

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

Επιλέγοντας τα ποιοτικά μας συμπληρώματα και εξειδικευμένες τροφές μπορείτε να θωρακίσετε τις αρθρώσεις του σκύλου σας, μειώνοντας παράλληλα την φλεγμονή και τον πόνο.
[bt_bb_single_product product_id=”10031″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10003″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10559″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”9028″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”9073″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10317″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10258″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”10311″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”11873″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ #2 – ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΚΟΥΤΑΒΙΑ

Η λανθασμένη διατροφή μπορεί να κάνει τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών να μεγαλώνουν πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να κρατήσει το σκελετό τους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ορθοπεδικής νόσου, η οποία είναι πρόδρομος της αρθρίτιδας. Πολλοί σκύλοι μεγαλόσωμων και γιγάντιων φυλών έχουν γενετική προδιάθεση να μεγαλώσουν πολύ γρήγορα και δυστυχώς, οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι τους βοηθούν στη διαδικασία, δίνοντας ακατάλληλη, υψηλής ανάπτυξης τροφή για κατοικίδια σε αυτά τα κουτάβια.

Θα πρέπει να ταΐσετε το μεγαλόσωμο ή γιγαντιαίο κουτάβι σας με στόχο να το κρατήσετε αδύνατο, με ελεγχόμενη ανάπτυξη. Ένα υγιές κουτάβι μεγαλόσωμης ή γιγάντιας ράτσας θα ευδοκιμήσει με μια ελεγχόμενη από τις μερίδες, ισορροπημένη διατροφή, ειδικά για το είδος της διατροφής (βλ. συμβουλή #3 παρακάτω). Μπορείτε να ταΐσετε μια προσεκτικά ισορροπημένη σπιτική διατροφή ή μια εξαιρετικής ποιότητας εμπορικά διαθέσιμη βιολογικά κατάλληλη (ιδανικά φρέσκια) τροφή.

Οι παραδοσιακές τροφές για κουτάβια συχνά παρέχουν πολύ υψηλότερο αριθμό θερμίδων από ό,τι απαιτούν τα κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών, με αποτέλεσμα να παίρνουν πάρα πολύ βάρος πολύ γρήγορα. Εάν πρόκειται να ταΐσετε κροκέτα σε κουτάβι μεγαλόσωμων φυλών, σας συνιστώ να αναζητήσετε ειδικές φόρμουλες για κουτάβια μεγάλης φυλής ή μια φόρμουλα που είναι “εγκεκριμένη για όλα τα στάδια της ζωής”.

Αυτό σημαίνει ότι η τροφή είναι κατάλληλη για αναπτυσσόμενα κουτάβια ή ενήλικους σκύλους. Δεν συνιστώ να ταΐζετε μια παραδοσιακή (υψηλής ανάπτυξης) τροφή για κουτάβια σε κουτάβια μεγαλόσωμων φυλών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή ενός κουταβιού μεγαλόσωμης ή γιγαντιαίας ράτσας, ανατρέξτε στο “Γιατί είναι επικίνδυνο να μεγαλώνεις γρήγορα το μεγαλόσωμης ράτσας κουτάβι σου”.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ #3 – ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι αρθρώσεις του σώματος του σκύλου σας αποτελούνται από μαλακό συνδετικό ιστό και χόνδρο. Ο ρόλος τους είναι να παρέχουν αντικραδασμική προστασία μεταξύ των οστών για να επιτρέπουν την κανονική κίνηση. Η αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που προκαλεί βλάβες στις αρθρώσεις, γι’ αυτό η αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι ένα τόσο σημαντικό βήμα πρόληψης.

Μια πλούσια σε υγρασία, βιολογικά κατάλληλη, ειδική για το είδος διατροφή με αληθινά, ολόκληρα τρόφιμα, κατά προτίμηση ωμά, βιολογικά και μη γενετικά τροποποιημένα, έχει φυσικά αντιφλεγμονώδη φύση. Θα πρέπει να περιλαμβάνει:

 • Υψηλής ποιότητας, άπαχη πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος των μυών, των οργάνων και των οστών (η πρωτεΐνη που προέρχεται από ζωικές πηγές θα πρέπει να αποτελεί περισσότερο από το 80 τοις εκατό της διατροφής μιας γάτας)
 • Υψηλά επίπεδα EPA και DHA (ωμέγα-3 απαραίτητα λιπαρά οξέα)
 • Χωρίς δημητριακά ή άμυλο
 • Ευεργετικές προσθήκες όπως προβιοτικά, πεπτικά ένζυμα και σούπερ πράσινες τροφές (superfoos) και μια καλή πηγή βιταμίνης C
 • Χαμηλά έως μέτρια επίπεδα ζωικού λίπους (ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας του κατοικίδιου ζώου σας)
 • Μερικά φρέσκα κομμένα, πολτοποιημένα, ινώδη λαχανικά
 • Ένα συμπλήρωμα βιταμινών/μετάλλων ολικής τροφής που ανταποκρίνεται στις πρόσθετες ανεπάρκειες Ε, ψευδάργυρου, σιδήρου, χαλκού, μαγγανίου, ιωδίου και βιταμίνης D που λείπουν συχνά σε σπιτικές αλλά και εμπορικά διαθέσιμες τροφές και είναι δύσκολο να παρέχονται καθημερινά από τα φρέσκα συστατικά

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ #4 – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΑΡΟΥΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΣΚΗΣΗ

Το να διατηρείτε το τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας σε ένα άπαχο, υγιές βάρος είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της αρθρίτιδας. Είναι πολύ σημαντικό να ασκείτε τον έλεγχο των μερίδων σε κάθε γεύμα. Για τους περισσότερους σκύλους, αυτό σημαίνει ένα προσεκτικά μετρημένο πρωινό και βραδινό γεύμα. Και μην ξεχνάτε να λαμβάνετε υπόψη τυχόν θερμίδες από τις λιχουδιές οι οποίες είναι καλύτερα να είναι φυσικές, υγιεινές (αποξηραμένες), με βάση το κρέας και με το λιγότερο δυνατό άμυλο.

Πρέπει επίσης να γνωρίζετε ακριβώς πόσες θερμίδες πρέπει να τρώει ο σκύλος σας την ημέρα. Χρησιμοποιήστε τον παρακάτω υπολογιστή θερμίδων για να προσδιορίσετε πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνει σε καθημερινή βάση για να διατηρήσει ένα ιδανικό βάρος.

Ημερήσιες θερμίδες (σκύλοι) = Σωματικό βάρος (kg) x 30 + 70

Για σκύλους βάρους με ιδανικό βάρος 20 κιλών η φόρμουλα μοιάζει με αυτό:

Ημερήσιες θερμίδες = 20 (kg) x 30 + 70

Και τέλος, μοιάζει με αυτό: Ημερήσιες θερμίδες = 670 (μέτρια δραστηριότητα)

Εάν ο 20 κιλών σκύλος σας τρώει 670 θερμίδες την ημέρα, θα πρέπει να πέφτει σταθερά στο ιδανικό βάρος των 20 κιλών και να το διατηρεί. Βέβαια οι ημερήσιες θερμίδες είναι πάντα συναρτήσει της ημερήσιας δραστηριότητας, οπότε αν αυτή είναι λιγότερη ή περισσότερη χρειάζεται να μειώσετε ή αυξήσετε τις θερμίδες παρατηρώντας τα κιλά του σκύλου σας.

Η φόρμουλα για τις γάτες έχει μια μικρή παραλλαγή για να εξηγήσει τον πολύ καθιστικό τρόπο ζωής των περισσότερων σπιτικών γατών:

Ημερήσιες θερμίδες (αιλουροειδή) = Σωματικό βάρος (kg) x 30 + 70 x 0,8

Εάν ο σκύλος σας δεν ασκείται καλά, ακόμα κι αν το βάρος του είναι καλό, μπορεί να στρώσει το τραπέζι για την αρθρίτιδα καθώς γερνάει. Τα ζώα είναι σχεδιασμένα από τη φύση για κίνηση. Εάν ο σκύλος σας δεν έχει την ευκαιρία να κάνει βόλτες μαζί σας, να τρέξει, να παίξει και να κάνει τακτικά αερόβια άσκηση, μπορεί να καταλήξει με οποιεσδήποτε εξουθενωτικές καταστάσεις που επηρεάζουν τα οστά, τις αρθρώσεις, τους μύες και τα εσωτερικά του όργανα.

Και τα σκυλιά πρέπει να κινούν το σώμα τους περισσότερο, όχι λιγότερο, καθώς γερνούν. Αν και η ένταση, η διάρκεια και το είδος της άσκησης θα αλλάξουν, η καθημερινή δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της μυοσκελετικής αδυναμίας. Οι μύες διατηρούν το πλαίσιο του σκύλου σας, επομένως η διατήρηση του μυϊκού τόνου θα επιβραδύνει επίσης την χαλάρωση των αρθρώσεων (που προκαλεί αρθρίτιδα). Μία από τις καλύτερες άμυνες του σκύλου σας ενάντια στον εκφυλισμό των αρθρώσεων είναι η εξαιρετική μυϊκή μάζα.

Η καθημερινή, συνεπής, δια βίου αερόβια άσκηση είναι μια κρίσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εμφάνισης συμπτωμάτων αρθρίτιδας. Χωρίς αυτό, πολλά σκυλιά θα εμφανίσουν πιο βαθιά συμπτώματα πολύ νωρίτερα στη ζωή τους.

Συμβουλή πρόληψης #5 — Ευεργετικά συμπληρώματα για τη διατήρηση υγιών αρθρώσεων

Χονδροπροστατευτικοί παράγοντες (CPAs) (π.χ. θειική γλυκοζαμίνη, κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ, MSM, μεμβράνη από κέλυφος αυγού, πράσινα χειλικά μύδια και μυριστολεϊκός κετυλεστέρας προστατεύουν τις αρθρώσεις και επιβραδύνουν τον ρυθμό εκφύλισης του χόνδρου, κάτι που μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό και στα δύο πρόληψη και διαχείριση της αρθρίτιδας. Η μορφή, η δόση και ο τύπος CPA που συνταγογραφεί ο κτηνίατρός σας πρέπει να βασίζεται σε μια προσεκτική αξιολόγηση των ατομικών αναγκών του σκύλου σας.

Συνιστώ επίσης να συμπληρώσετε τη διατροφή του σκύλου σας με ένα συμπλήρωμα υψηλής ποιότητας ωμέγα-3 (πχ έλαιο κριλ), κουρκουμά και υπερπράσινες τροφές (σπιρουλίνα, ασταξανθίνη).

Πρόσθετες συστάσεις

Η χειροπρακτική φροντίδα είναι ένας εξαιρετικός και προσιτός τρόπος για να ευθυγραμμίσετε ξανά τη σπονδυλική στήλη του κατοικίδιου ζώου σας μετά από τραυματισμό ή σε βάση ρουτίνας συντήρησης, εάν ο σκύλος σας είναι μεγάλη ή γιγάντια ράτσα με προδιάθεση για αρθρίτιδα, όπως το Newfoundland. Η σωστή ευθυγράμμιση εμποδίζει το σώμα του σκύλου σας να μετατοπιστεί σε ανθυγιεινές θέσεις για να αντισταθμίσει μια τραυματισμένη ή επώδυνη περιοχή, η οποία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο δρόμο.

Το μασάζ είναι ένας άλλος καλός τρόπος για τη θεραπεία της φλεγμονής των ιστών και την πρόληψη της δευτερογενούς αποζημίωσης στο σώμα του σκύλου σας.

Οι διατάσεις είναι ευεργετικές για τη μείωση του εκφυλισμού και την πρόληψη του τραυματισμού των μαλακών ιστών. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ηλικιωμένους σκύλους και για σκύλους ανταγωνισμού και εργασίας.

Συνιστώ επίσης να βρείτε έναν ολοκληρωμένο ή προληπτικό, λειτουργικό κτηνίατρο για να συνεργαστεί μαζί σας για να προσαρμόσετε ένα ολοκληρωμένο πρωτόκολλο πρόληψης της αρθρίτιδας για τον σκύλο σας.

Πηγή: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2020/02/19/dog-arthritis-prevention.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα