ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ!

ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΟ-ΕΜΒΟΛΙΟ-ΣΚΥΛΟΥ-ΚΑΙ-ΓΑΤΑΣ-Ο-ΑΠΟΛΥΤΟΣ-ΟΔΗΓΟΣ-DOGGER

ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ!

Ο ιός της λύσσας, που ονομάζεται επίσης οξεία ιογενής εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μια συνήθως θανατηφόρα φλεγμονώδης λοίμωξη που επηρεάζει τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σε σκύλους και γάτες στις Η.Π.Α., ο ιός μεταδίδεται συχνότερα όταν μια μολυσμένη αλεπού, ρακούν, τσάνκ, κογιότ ή νυχτερίδα που δαγκώνει ένα κατοικίδιο.

Η λύσσα είναι μια ζωονοσογόνος νόσος, που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα. Μόλις ο ιός της λύσσας εισέλθει στο σώμα ενός κατοικίδιου, πολλαπλασιάζεται στα μυϊκά κύτταρα και στη συνέχεια εξαπλώνεται στα κοντινά περιφερειακά αισθητήρια και κινητικά νεύρα, τα οποία το μετακινούν στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο μέσος χρόνος μεταξύ της έκθεσης στη συμμετοχή του εγκεφάλου είναι 3 έως 8 εβδομάδες στους σκύλους και 2 έως 6 εβδομάδες στις γάτες.

Η λύσσα πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα εάν το κατοικίδιο έχει πιθανότητες επιβίωσης. Εάν ο σκύλος ή η γάτα σας έχει τσακωθεί με άλλο ζώο, έχει δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από άλλο ζώο ή εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με λυσσασμένο ζώο, θα πρέπει να το μεταφέρετε αμέσως στον κτηνίατρό σας ή στην κλινική έκτακτης ανάγκης.

Η διάγνωση της λύσσας σε ζωντανό σκύλο ή γάτα γίνεται μέσω λήψης ιστορικού και παρατήρησης συμπτωμάτων. Τα κατοικίδια που είναι ύποπτα για λύσσα τίθενται σε καραντίνα σε κλειδωμένο ρείθρο σε κτηνιατρική κλινική για 10 ημέρες και παρακολουθούνται προσεκτικά. Εάν ένα ζώο εμφανίζει προοδευτικά συμπτώματα της νόσου ενώ βρίσκεται σε καραντίνα, ο κτηνίατρος θα λάβει δείγματα υγρών για αξιολόγηση.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία για τη λύσσα, εάν τα δείγματα είναι θετικά στον ιό, δυστυχώς, ο νόμος απαιτεί να υποβληθεί σε ευθανασία στο κατοικίδιο ζώο. Ο θάνατος από την ίδια τη νόσο τυπικά συμβαίνει σε μη προστατευμένα ζώα εντός 7 έως 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η λύσσα είναι σαφώς μια καταστροφική και θανατηφόρα ασθένεια, επομένως είναι σημαντικό να προστατεύσετε το κατοικίδιο ζώο σας μέσω του εμβολιασμού όπως ενδείκνυται και απαιτείται από τη νομοθεσία, καθώς και να αποφύγετε καταστάσεις στις οποίες το κατοικίδιο ζώο σας θα μπορούσε να εκτεθεί σε λυσσασμένο ζώο.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ

Πρόσφατα, ερευνητές στην Ελλάδα δημοσίευσαν μια αναδρομική μελέτη που εξέτασε εάν ορισμένοι παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, ο αριθμός των δόσεων εμβολίου και ο τύπος του εμβολίου επηρεάζουν τα επίπεδα του τίτλου της λύσσας (η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού) σε νεαρούς σκύλους. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη διεθνή πρότυπο για τίτλους 0,5 IU/mL ή υψηλότερου ως αποδεκτό επίπεδο.

Όλοι οι σκύλοι που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν μικρότεροι των 12 μηνών τη στιγμή του πιο πρόσφατου εμβολιασμού κατά της λύσσας, με την πλειοψηφία να λαμβάνει το πρώτο τους εμβόλιο μεταξύ 3 και 6 μηνών. Όλες οι δοκιμές τίτλου πραγματοποιήθηκαν προτού οι σκύλοι λάβουν το πρώτο ετήσιο αναμνηστικό τους μετά από ηλικία 12 μηνών.

Οι τίτλοι ήταν διαθέσιμοι για ανάλυση για 662 σκύλους για την περίοδο 2008 έως 2015. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς σκύλους ήταν αρσενικοί (332), οι υπόλοιποι 330 ήταν θηλυκοί. Τα καθαρόαιμα και ημίαιμα σκυλιά εκπροσωπήθηκαν εξίσου και περιλάμβαναν 215 μικρόσωμους, 75 μεσαίους σκύλους, 149 μεγαλόσωμους και 223 σκύλους αγνώστου μεγέθους. Τα αποτελέσματα της μελέτης επισημαίνουν:

 • 573 σκύλοι είχαν αποδεκτό επίπεδο τίτλου λύσσας. οι υπόλοιποι 89 σκύλοι, ή το 13,5%, παρουσίασαν «αποτυχία εμβολίου» με επίπεδα τίτλου μικρότερα από 0,5 IU/mL
 • 546 σκύλοι έλαβαν ένα εμβόλιο πριν από την ηλικία των 12 μηνών. τα υπόλοιπα 116 σκυλιά έλαβαν δύο εμβόλια
 • Το 91% των σκύλων που έλαβαν δύο εμβόλια πριν από 12 μήνες πέτυχαν ένα αποδεκτό επίπεδο τίτλου, σε σύγκριση με το 84% των σκύλων που έλαβαν ένα εμβόλιο
 • Οι σκύλοι που έλαβαν δύο εμβόλια είχαν διάμεσο τίτλο 13,77. Οι σκύλοι που έλαβαν ένα εμβόλιο είχαν διάμεσο τίτλο 4,56 IU/mL
 • Ο βέλτιστος χρόνος για τη μέτρηση των τίτλων φαίνεται να είναι 4 έως 6 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό
 • Το 88,7% των σκύλων έλαβε ένα μονοδύναμο εμβόλιο (σχεδιασμένο για ανοσοποίηση έναντι ενός μόνο μικροοργανισμού). Τα μονοσθενή εμβόλια είναι πιο πιθανό να παρέχουν αποδεκτούς τίτλους (91%) από τα πολυσθενή εμβόλια (54%· τα πολυδύναμα εμβόλια ανοσοποιούν δύο ή περισσότερα στελέχη του ίδιου μικροοργανισμού ή έναντι δύο ή περισσότερων μικροοργανισμών)
 • Τα σκυλιά μικτής φυλής είχαν υψηλότερους τίτλους από τα καθαρόαιμα σκυλιά
 • Τα ποσοστά αποτυχίας του εμβολίου ήταν σημαντικά υψηλότερα σε κουτάβια ηλικίας μικρότερης των 3 μηνών
 • Το μέγεθος του σώματος δεν επηρέασε σημαντικά την έκβαση του εμβολιασμού (ίσως επειδή το μέγεθος του ενός τρίτου περίπου των σκύλων στη μελέτη ήταν άγνωστο)

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ, ΓΑΤΕΣ

Τα εμβόλια κατά της λύσσας είναι τα μόνα εμβόλια που επιβάλλονται από το νόμο και στις 50 πολιτείες λόγω του θανατηφόρου και ζωονοσογόνου χαρακτήρα της νόσου. Αλλά αυτά τα εμβόλια, όπως όλα τα εμβόλια, έχουν τη δυνατότητα για ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να κυμαίνονται από πολύ ήπιες έως βαθιές, έως και συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας και του θανάτου.

Ευτυχώς, και οι 50 πολιτείες των ΗΠΑ έχουν πλέον τριετές πρωτόκολλο επανεμβολιασμού μετά τη χορήγηση του δεύτερου εμβολίου. Ωστόσο, ορισμένοι νόμοι κομητειών και πόλεων ενδέχεται να διαφέρουν, επομένως είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας ή την τοπική υπηρεσία ελέγχου ζώων για περισσότερες πληροφορίες.

Η ποσότητα του αντιλυσσικού εμβολίου που χορηγείται είναι ένα θέμα που συζητείται έντονα μεταξύ των κτηνιάτρων. Ενώ η πλειονότητα των ενσωματωμένων κτηνιάτρων πιστεύει ότι μια προσέγγιση “ένα μέγεθος για όλους” στα εμβόλια θέτει τα σκυλιά κάτω των 40 κιλών σε κίνδυνο για σημαντικά περισσότερες αντιδράσεις στο εμβόλιο της λύσσας, ο νόμος εξακολουθεί να επιβάλλει σε όλους τους σκύλους να λαμβάνουν δόση 1 χιλιοστόλιτρου.

Ευτυχώς, ο Δρ. John Robb εργάζεται για να φέρει αυτό το θέμα στην εθνική προσοχή και ελπίζουμε ότι η αυξημένη ευαισθητοποίηση θα προκαλέσει αλλαγές σε αυτήν την απαίτηση σε βάση πολιτείας. Ορισμένες πολιτείες επιτρέπουν ιατρικές εξαιρέσεις από τα εμβόλια κατά της λύσσας για κατοικίδια ζώα που είναι άρρωστα ή είχαν μια ανεπιθύμητη αντίδραση στο παρελθόν.

ΟΙ ΟΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ ΜΑΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΝΟΥΜΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΜΑΣ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΜΕ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ, ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ, ΩΜΕΓΑ-3 ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ!

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ

Συνιστώ ανεπιφύλακτα να περιμένετε έως ότου το κατοικίδιο ζώο σας είναι τόσο μεγάλο όσο επιτρέπεται από το νόμο πριν κάνετε τον πρώτο εμβολιασμό κατά της λύσσας. Σε ορισμένες πολιτείες, αυτό είναι 6 μήνες. Σε άλλα είναι νωρίτερα. Μεταξύ πολλών προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την πολύ πρώιμη χορήγηση του αντιλυσσικού εμβολίου —όπως αναφέρει η Ελληνική μελέτη— η αποτυχία του εμβολίου, η οποία είναι σημαντικά πιο συχνή σε κουτάβια κάτω των 3 μηνών.

Μετά το δεύτερο εμβόλιο κατά της λύσσας, σας ενθαρρύνω θερμά να επιμείνετε στο εμβόλιο διάρκειας 3 ετών για το υπόλοιπο της ζωής του κατοικίδιου ζώου σας (NOVIBAC RABIES). Το τριετές εμβόλιο είναι πανομοιότυπο με το εμβόλιο ενός έτους, επομένως παρέχετε την προστασία που απαιτείται από τη νομοθεσία, αλλά σε πολύ λιγότερο συχνά διαστήματα. Αυτό σημαίνει λιγότερα εμβόλια σε όλη τη διάρκεια της ζωής του κατοικίδιου ζώου σας και λιγότερες πιθανότητες ανεπιθύμητης αντίδρασης.

Οι εμβολιασμοί κατά της λύσσας δεν πρέπει ποτέ να γίνονται σε συνδυασμό ή ταυτόχρονα με άλλο εμβόλιο. Θα πρέπει να χορηγούνται μόνα τους, χωριστά από όλους τους άλλους εμβολιασμούς κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Επειδή η λύσσα είναι το μόνο εμβόλιο που απαιτείται από τη νομοθεσία, συνιστώ να είναι το μόνο επαναλαμβανόμενο εμβόλιο που κάνετε στο κατοικίδιό σας.

Μπορείτε να τιτλοποιήσετε για όλες τις άλλες ασθένειες και ελπίζουμε ότι, με μελλοντικές νομοθετικές αλλαγές, οι τίτλοι της λύσσας θα γίνονται δεκτοί ως επίδειξη προστατευτικής ανοσίας, η οποία θα αποτρέψει τον υπερβολικό εμβολιασμό και θα εντοπίσει επίσης ζώα που έχουν ανεπάρκεια εμβολίου.

Συνιστώ επίσης ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο αποτοξίνωσης για το εμβόλιο κατά της λύσσας που ονομάζεται Lyssin, ειδικά εάν το κατοικίδιο ζώο σας είχε μια ανεπιθύμητη αντίδραση. Να παρακολουθείτε πάντα στενά το σημείο της ένεσης μετά από κάθε εμβολιασμό. Εάν παρατηρήσετε φλεγμονή ή οποιαδήποτε ανωμαλία ή αλλαγή στην εμφάνιση του δέρματος, όπως εξόγκωμα, ερεθισμό ή ζέστη, επικοινωνήστε αμέσως με τον προληπτικό κτηνίατρό σας.

Ο στόχος της ολοκληρωμένης κτηνιατρικής κοινότητας είναι ότι το Rabies Challenge Fund, το οποίο ιδρύθηκε αρχικά από τον ανοσολόγο Dr. Ronald Schultz και τον κτηνίατρο Dr. Jean Dodds, αποδεικνύει ότι το εμβόλιο κατά της λύσσας παρέχει διάρκεια ανοσίας για πολύ μεγαλύτερη περίοδο από 3 χρόνια.

ΜΕΛΕΤΗ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5 ΧΡΟΝΙΑ!

Στο τέλος της πενταετίας, η Dr Jean Dodds και οι συνάδελφοί της χρειάζονταν έναν ιό πρόκλησης από το USDA (που είναι η μοναδική πηγή), και ο οργανισμός δεν είχε κανέναν. Έτσι, ήταν εκεί με τα πεντάχρονα Beagle τους και δεν υπήρχε ιός για να τους προκαλέσει για να περάσουν στην επόμενη φάση της μελέτης. Μόνο όταν τα σκυλιά ήταν σχεδόν έξι και μισό που προσέλαβαν έναν ιό πρόκλησης. Ήταν πολύ απογοητευτικό για όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά δεν έφταιγε κανείς.

Εν τω μεταξύ, ομάδες ακτιβιστών ζώων εξέφρασαν ανησυχίες για την ανάγκη να αμφισβητηθούν ορισμένα από τα σκυλιά με ζωντανό ιό της λύσσας.

«Είχαν φρικτά οράματα των ζώων που υποφέρουν, αρπάζουν και πέθαιναν από λύσσα χωρίς επίβλεψη στο σκοτάδι», εξηγεί η Dr Dodds. «Και μπορώ να το καταλάβω αυτό, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν ήταν έτσι. Τα ζώα βρίσκονταν σε εγκατάσταση χωρίς παθογόνα.

Παρακολουθούνταν 24 ώρες το 24ωρο. Στο πρώτο σημάδι της ADR (δεν κάνει σωστά), υποβλήθηκαν σε θεραπεία και, εάν χρειαζόταν, υποβλήθηκαν σε ανθρώπινη ευθανασία. Κανένα από τα ζώα δεν έπασχε από κλινική λύσσα.

Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι για να χορηγηθεί άδεια για ένα εμβόλιο για τη λύσσα, μόνο το 88% των ζώων χρειάζεται να επιβιώσουν στην πρόκληση. Είναι αρκετά αξιοσημείωτο. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που το 12% των ζώων δεν επέζησε, εξακολουθεί να είναι εντάξει η άδεια χρήσης του εμβολίου. Υποθέτω ότι δεν είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι το 100% των ζώων θα επιβιώσουν.

Όταν προκαλέσαμε πραγματικά τα σκυλιά, τα οποία είχαν εμβολιαστεί 6,5 χρόνια νωρίτερα, διαπιστώσαμε ότι το 80% από αυτά επέζησε, κάτι που είναι αποδεκτό από το USDA. Έτσι, για να είμαστε συντηρητικοί, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι σε πέντε χρόνια, χωρίς καμία αμφιβολία, το 80% των ζώων που προκαλέσαμε επέζησαν. Και, φυσικά, τα μη εμβολιασμένα ζώα που προκλήθηκαν υπέστησαν ευθανασία με ανθρώπινο τρόπο».

Επειδή αυτού του είδους η μελέτη δεν είχε γίνει ποτέ πριν, για ηθικούς λόγους η Dr Dodds αποφάσισε να μην αμφισβητήσει τα τυπικά 20 σκυλιά κάθε φορά, αλλά μόνο πέντε τη φορά μέχρι να φτάσουν τα 20. Μετά από όλα, τι θα γινόταν αν έκαναν λάθος και το εμβόλιο για τη λύσσα που έλαβαν τα σκυλιά ως κουτάβια δεν ήταν πλέον προστατευτικό;

«Αυτό λοιπόν κάναμε», λέει η Dr Jean Dodds. “Ήμασταν 80% εντάξει; Απολύτως. Και αυτό που κάναμε, παρεμπιπτόντως, ήταν ότι πήραμε μια άλλη ομάδα ζώων και τα εμβολιάσαμε με ένα ανασυνδυασμένο εμβόλιο λύσσας αιλουροειδών, επειδή δεν υπήρχε ανασυνδυασμένο εμβόλιο για τη λύσσα εκείνη την εποχή.

Θέλαμε να δούμε αν είχαν αντισώματα στον ιό της λύσσας και τα κύτταρα μνήμης. Είχαν κύτταρα ανοσοποιητικής μνήμης κατά της λύσσας που δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν με το τεστ αντισωμάτων.

Οι τίτλοι αυτών των ζώων ανέβηκαν στα ύψη, 12 ή 15 διεθνείς μονάδες, σε αντίθεση με αυτό που είναι απαραίτητο για προστασία, που στη χώρα μας είναι 0,1. Είχαμε εκατοντάδες αυξήσεις στην προστασία, πράγμα που σήμαινε ότι παρόλο που ο τίτλος των αντισωμάτων τους στον ορό της λύσσας έπεσε κάτω από αυτό που ήταν αποδεκτό (0,5 για τον ΠΟΥ ή 0,1 για το CDC), προστατεύονταν μέσω των κυττάρων της ανοσολογικής μνήμης τους.

Αυτό είναι πολύ ανακουφιστικό για εμάς ως κτηνιάτρους. Ζώα που έχουν εμβολιαστεί αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό πριν έχουν καλή ανοσία στα κύτταρα της μνήμης».

Μετά την ολοκλήρωση της πενταετούς μελέτης πρόκλησης, η Dr Jean Dodds και οι συνάδελφοί της θέλησαν να προσεγγίσουν το USDA και να ρωτήσουν εάν θα συμφωνούσαν να επεκτείνουν την αδειοδότηση σε 5 χρόνια για το ένα εμβόλιο κατά της λύσσας. Ωστόσο, οι άλλοι κατασκευαστές εμβολίων δεν θα είναι ευχαριστημένοι με αυτό, και επιπλέον, το USDA έχει πολλά στο πιάτο του, οπότε η Dr Jean Dodds αποφάσισε να περιμένει.

«Περιμένω κάπως μέχρι το τέλος του χρόνου», λέει. «Ας ελπίσουμε ότι εάν η πανδημία εξασθενήσει, μαζί με μερικά από τα άλλα πράγματα με τα οποία αντιμετωπίζει το USDA, όπως το ζήτημα του αιμορραγικού πυρετού των κουνελιών και το θέμα της ασθένειας που σπατάλη άγριας ζωής, τότε ίσως μπορέσουμε να ακουστούμε. Δεν έχει νόημα να τους ρωτήσουμε πότε είναι πολύ απασχολημένος για να πάρουμε το θέμα μας στα σοβαρά».

Τελικά, αυτό θα σήμαινε ότι τα κατοικίδια θα λαμβάνουν πολύ λιγότερα εμβόλια. Θα επιτρέψει στα ζώα να προστατεύονται ανοσολογικά χωρίς τον κίνδυνο σωρευτικής βλάβης από το εμβόλιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εν τω μεταξύ, για τους κατοίκους των ΗΠΑ συνεργαστείτε με το κίνημα Protect the Pets στην πολιτεία σας για να βοηθήσετε στην εκπαίδευση των νομοθετών σχετικά με την προστατευτική ασυλία και τους τίτλους.

Πηγές:

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2018/12/05/rabies-virus-vaccine.aspx

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2021/07/10/5-year-rabies-vaccine.aspx

Αναφορές:

https://www.dvm360.com/view/study-examines-primary-rabies-immunization-in-young-dogs

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378113517309586?via%3Dihub

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα