ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

Λίγα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο ανοσοποιητικό σύστημα και την υγεία όσο τα προβιοτικά για σκύλους. Τα βακτήρια του εντέρου παίζουν μεγάλο ρόλο στην υγεία και τις ασθένειες, επομένως είναι σημαντικό να υποστηρίξετε το μικροβίωμα του σκύλου σας χρησιμοποιώντας τα σωστά προβιοτικά την κατάλληλη στιγμή.

Τι είναι το μικροβίωμα σκύλου;

Τα βακτήρια ζουν σε όλα τα μέρη του πεπτικού σωλήνα του σκύλου σας. Υπάρχουν μόνο λίγα που ζουν στο στομάχι… αλλά καθώς ταξιδεύετε στο έντερο, ο αριθμός των βακτηρίων αυξάνεται. Αλλά μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός βακτηρίων ζει στο παχύ έντερο του σκύλου σας.

Η πολύπλοκη κοινότητα βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών στο έντερο του σκύλου σας ονομάζεται μικροβίωμα σκύλου. Αυτά τα βακτήρια λειτουργούν όλα μαζί και όπως κάθε άλλο όργανο. Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες αποκαλούν το μικροβίωμα «το ξεχασμένο όργανο». Κάθε μικροβίωμα είναι μοναδικό για κάθε σκύλο, ακριβώς όπως ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή κάθε σκύλος εκτίθεται σε ένα μοναδικό περιβάλλον και συγκεκριμένη διατροφή.

Τι είναι τα προβιοτικά σκύλου;

Τα προβιοτικά για σκύλους είναι ζωντανοί οργανισμοί που παρέχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Αυτά τα καλά βακτήρια βρίσκονται στο έντερο του σκύλου σας, σε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση και σε συμπληρώματα διατροφής. Ορισμένα είδη ζύμης θεωρούνται σας προβιοτικά.

Τα ωφέλιμα βακτήρια έχουν σας βασικές εργασίες στο σώμα του σκύλου σας. Συγκεκριμένα:

 • Προωθούν τη συνολική υγεία του εντέρου του σκύλου
 • Συμβάλλουν στην πέψη των τροφίμων
 • Παράγουν βασικές βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Κ και των βιταμινών Β)
 • Παράγουν σεροτονίνη και επηρεάζουν τη διάθεση
 • Μειώνουν το pH του εντέρου
 • Απομακρύνουν τα επιβλαβή βακτήρια
 • Παράγουν ένζυμα
 • Παράγουν λιπαρά οξέα που αποθαρρύνουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων
 • Υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου

Πώς τα προβιοτικά υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας

Στα βακτήρια αρέσει να ζουν στο έντερο του σκύλου σας επειδή τρώνε τις ίδιες τροφές που τρώει και αυτός (ή ακριβέστερα, ζυμώνουν την τροφή). Τα βακτήρια αγαπούν ιδιαίτερα να τρώνε φυτικές ίνες επειδή ο σκύλος σας δεν μπορεί να τις χωνέψει. Όταν τα βακτήρια τρώνε φυτικές ίνες, «εκβάλλουν» τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs). Έτσι, τα προβιοτικά για σκύλους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να λάβετε περισσότερα υγιή SCFA στον σκύλο σας. Τα τρία κύρια SCFA είναι:

 • Οξικό
 • Προπιονικό
 • Βουτυρικό

Τα λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας είτε παραμένουν στο παχύ έντερο του σκύλου σας είτε ταξιδεύουν στο σώμα του σκύλου σας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, παίζουν κρίσιμο ρόλο στην υγεία και το ανοσοποιητικό του σκύλου σας. Αυτά μπορούν:

 • Ταΐζουν τα φιλικά βακτήρια και αποθαρρύνουν την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων
 • Βοηθούν στο σχηματισμό του προστατευτικού στρώματος βλέννας στο έντερο
 • Κρατούν τα κύτταρα που καλύπτουν το έντερο κοντά μεταξύ τους (αποτρέπουν τη διαρροή του εντέρου)
 • Μειώνουν τα επίπεδα γλυκόζης, η οποία προστατεύει από μεταβολικές ασθένειες και παχυσαρκία
 • Δημιουργούν σημαντικά Τ-κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία βοηθούν στη μείωση της χρόνιας φλεγμονής.
 • Προστατεύουν από τροφικά αλλεργιογόνα
 • Βοηθούν το σώμα να απορροφήσει ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά

Δεδομένου ότι το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος του σκύλου σας βρίσκεται στο έντερό του, τα βακτήρια είναι κρίσιμα για την υγεία του σκύλου σας. Συγκεκριμένα, ένας ποικίλος και καλοκατοικημένος πληθυσμός βακτηρίων είναι κρίσιμος για την υγεία του σκύλου σας…

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ, ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ!

Τα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία των σκύλων

Επειδή τα φιλικά βακτήρια υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας, οι περισσότεροι σκύλοι μπορούν να επωφεληθούν από τα προβιοτικά. Αλλά υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων υγείας που μπορούν να βοηθηθούν από τα προβιοτικά όπως:

 • Διαρρέον έντερο
 • Υπερανάπτυξη μυκητών
 • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
 • Διάρροια
 • Κολίτιδα και ασθένειες του εντέρου
 • Παγκρεατίτιδα
 • Παχυσαρκία
 • Συμπτώματα αλλεργίας
 • Διαταραχές διάθεσης

Μικρές αλλαγές στα είδη των βακτηρίων που ζουν στο έντερο του σκύλου σας μπορεί να έχουν αξιοσημείωτο αντίκτυπο στον ξενιστή τους. Όλες οι παραπάνω ασθένειες συνδέονται με αλλαγές στους βακτηριακούς πληθυσμούς στο μικροβίωμα του σκύλου σας.

Εάν ο σκύλος σας έχει πολλά διαφορετικά βακτήρια στο έντερό του, αυτές οι αλλαγές είναι λιγότερο σημαντικές. Οι μεγάλοι πληθυσμοί βακτηρίων σημαίνουν ότι οι βακτηριακές μετατοπίσεις θα έχουν μικρότερο αντίκτυπο στην υγεία του σκύλου σας. Αλλά βακτηριακές μετατοπίσεις συμβαίνουν συνεχώς. Οι μετατοπίσεις των βακτηρίων μπορεί να προκληθούν από:

 • Αντιβιοτικά
 • Φάρμακα
 • Τοξίνες
 • Γήρανση
 • Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο
 • Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά

Τι είδους προβιοτικά είναι καλύτερα για σκύλους;

Όταν επιλέγετε προβιοτικά για σκύλους, ο τύπος που χρησιμοποιείτε εξαρτάται πραγματικά από την ατομική υγεία και τις ανάγκες του. Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα ερευνημένα και πιο αποτελεσματικά προβιοτικά στελέχη για σκύλους (και οι ποσότητες που πρέπει να χρησιμοποιήσετε).

Προβιοτικά γαλακτικού οξέος (lactobacillus)

Η συντριπτική πλειονότητα των προβιοτικών για σκύλους είναι βακτήρια γαλακτικού οξέος, που συνήθως παρασκευάζονται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση. Θα δείτε τα ονόματα των στελεχών τους στην ετικέτα του συμπληρώματος, μαζί με το όνομα του είδους. Τα είδη Bifidobacterium και Lactobacillus εμφανίζονται συχνά ως B. ή L. Έτσι μπορεί να δείτε B. Longum ή L. acidophilus.

Τα είδη Lactobacillus μετατρέπουν τη ζάχαρη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ, το οποίο αναστέλλει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο. Όπως τα Lactobacillus, τα είδη Bifidobacterium παράγουν γαλακτικό οξύ, αλλά δεν θεωρούνται βακτήρια γαλακτικού οξέος. Τα Bifidobacterium ζουν στο παχύ έντερο και μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Μπορούν να παραγκωνίσουν τα επιβλαβή βακτήρια και να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαμηλοί αριθμοί Lactobacillus και Bifidobacterium έχουν συνδεθεί με το άγχος.

Τα προβιοτικά Lactobacillus και Bifidobacterium είναι αρκετά εύθραυστα και συνήθως διαρκούν μόνο περίπου 24 ώρες πριν απομακρυνθούν από το έντερο. Αλλά παρόλο που είναι απίθανο να αποικίσουν, το DNA τους παραμένει και μπορούν ακόμα να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Συνολικά, είναι χρήσιμα προβιοτικά για σκύλους με διάρροια.

Τα μεμονωμένα προβιοτικά στελέχη γαλακτικού οξέος περιλαμβάνουν:

Lactobacillus Acidophilus

Αυτό είναι το δοκιμασμένο και αληθινό βακτήριο που βρίσκεται στα περισσότερα προβιοτικά. Έχει ερευνηθεί καλά σε σκύλους και μπορεί να αυξήσει τους πληθυσμούς των γαλακτοβακίλλων στο έντερο και να μειώσει τους πληθυσμούς των επιβλαβών κλωστριδίων. Έχει επίσης ευνοϊκή επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Lactobacillus Casei

Αυτό το προβιοτικό ζει στη βλεννογόνο μεμβράνη των ζώων. Είναι ένα σημαντικό μέρος του άξονα εντέρου-εγκεφάλου και μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Lactobacillus Plantarum και Lactobacillus Rhamnosus

Αυτά τα προβιοτικά έχουν μελετηθεί σε σκύλους και έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολύ καλύτερο ποσοστό επιβίωσης. Βοηθούν στη δημιουργία υγιών τοιχωμάτων του παχέος εντέρου σε σκύλους με IBS και μπορούν να μειώσουν τη διάρροια που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά. Τα χαμηλά επίπεδα του Lactobacillus rhamnosus έχουν συνδεθεί με το άγχος στους σκύλους.

Bifidobacterium Animalis

Αυτό το προβιοτικό έχει βρεθεί ότι είναι χρήσιμο για τη διαχείριση της οξείας διάρροιας σε σκύλους.

Bifidobacterium Longum

Αυτό το προβιοτικό έχει μελετηθεί σε σκύλους και είναι άλλο ένα που δρα στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου. Μεγαλύτερος αριθμός Bifidobacterium longum μπορεί να μειώσει τα σημάδια του στρες στους σκύλους. Το B. longum μπορεί επίσης να βοηθήσει με τη διάρροια και τις τροφικές αλλεργίες.

Enterococcus Faecium

Οι εντερόκοκκοι είναι ένα άλλο βακτήριο γαλακτικού οξέος που αναστέλλει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο. Αυτό το προβιοτικό κάνει καλύτερη δουλειά στο να επιβιώνει από την οξύτητα του εντέρου του σκύλου από τα περισσότερα είδη Lactobacillus και Bifidobacterium. Αν και αυτό το προβιοτικό είναι υγιές για σκύλους, έχει δεχθεί επίθεση πρόσφατα. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις εντερόκοκκου ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά στους ανθρώπους. Αλλά είναι σίγουρα ωφέλιμο για τους σκύλους και είναι μια καλά ερευνημένη προσθήκη στα προβιοτικά για σκύλους.

Είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό βακτήριο του στομάχου που χρησιμοποιείται ως προβιοτικό σε αρκετά συμπληρώματα κατοικίδιων ζώων. Αυτό το βακτήριο βρίσκεται συνήθως στο πεπτικό σύστημα πολλών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων και των γατών. Μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη σε ένα κατοικίδιο ζώο, συμπεριλαμβανομένης της υποβοήθησης της πέψης και της διατήρησης ενός υγιούς μείγματος βακτηρίων στο στομάχι, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο κατά την αλλαγή δίαιτας ή μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το Enterococcus faecium βοηθά στην ομαλοποίηση της συνοχής των κοπράνων.

Pediococcus Acidilactici

Το P. acidilactici είναι ένα άλλο βακτήριο γαλακτικού οξέος που δείχνει πολλά υποσχόμενο σε μελέτες σκύλων. Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη διαχείριση δερματικών παθήσεων και διαρροών εντέρων.

Saccharomyces boulardii

Το Saccharomyces boulardii είναι μια υγιής μαγιά που ανήκει στην κατηγορία των προβιοτικών για σκύλους. Το Saccharomyces boulardii χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της οξείας και χρόνιας διάρροιας σε ανθρώπους… και μια πρόσφατη δοκιμή σε σκύλους έδειξε τα ίδια οφέλη. Το S. boulardii έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία της Candida και των μυκήτων. Το S. boulardii βοηθά επίσης σε πεπτικά προβλήματα που προκαλούνται από χρόνια φλεγμονή… μπορεί να αλλάξει τις οδούς σηματοδότησης των κυττάρων στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το S. boulardii είναι ένα ειδικό προβιοτικό που είναι ένα στέλεχος ζύμης και όχι βακτηρίων. Μελέτες έχουν δείξει ότι το S. boulardii είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για σκύλους και ότι μπορεί να αποτρέψει και να μειώσει τη διάρροια από πολλαπλές αιτίες. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ως προβιοτικό, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αναγέννηση πληθυσμών μικροβίων του εντέρου που έχουν ανισορροπήσει και για την προώθηση του υγιούς δέρματος.

Και σε αντίθεση με τα βακτηριακά προβιοτικά, το S. boulardii δεν επηρεάζεται από τα αντιβιοτικά, επομένως μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της αντιβιοτικής θεραπείας για να βοηθήσει με τις πεπτικές παρενέργειες που συχνά προκαλούν τα αντιβιοτικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν το S. boulardii χορηγείται μαζί με ένα αντιβιοτικό, οι σκύλοι είναι πολύ λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διάρροια κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία.

Το S. boulardii είναι επίσης ανθεκτικό στο οξύ του στομάχου, οπότε όταν φτάσει στα έντερα, είναι ακόμα άθικτο και ζωντανό, ενώ πολλά βακτηριακά προβιοτικά πεθαίνουν στο στομάχι και δεν φτάνουν ποτέ στο έντερο. Μόλις εισέλθει στο έντερο, το S. boulardii παρέχει τροφή για ωφέλιμα μικρόβια, υποστηρίζοντας ένα υγιές, ποικιλόμορφο μικροβίωμα του σκύλου σας.

Προβιοτικά που σχηματίζουν σπόρια

Σε αντίθεση με το Lactobacillus και το Bifidobacterium, τα στελέχη των προβιοτικών Bacilli σχηματίζουν σπόρια. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να σχηματίσουν μια σκληρή επικάλυψη που τα προστατεύει από τη θερμότητα, τα οξέα του στομάχου και τα περισσότερα αντιβιοτικά. Στην πραγματικότητα, πολλά αντιβιοτικά παρασκευάζονται από προβιοτικά με βάση το έδαφος για αυτόν τον λόγο.

Οι βάκιλλοι ονομάζονται επίσης προβιοτικά με βάση το έδαφος για σκύλους επειδή βρίσκονται συνήθως στο έδαφος και στο νερό. Τα πιο κοινά στελέχη που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνουν:

Bacillus Coagulans

Το B. coagulans είναι ένα βακτήριο που παράγει γαλακτικό οξύ, που σημαίνει ότι μπορεί να παραγκωνίσει τα μη φιλικά βακτήρια. Το Bacillus coagulans είναι επίσης αντιφλεγμονώδες και μπορεί να έχει έντονη επίδραση στις φλεγμονώδεις πεπτικές παθήσεις, γεγονός που τον καθιστά καλό προβιοτικό για σκύλους με διάρροια. Και μια μελέτη του 2016 δείχνει επίσης ότι βελτίωσε τη ρευματοειδή αρθρίτιδα σε αρουραίους.

Bacillus Indicus

Το B. indicus είναι ένα μοναδικό προβιοτικό… παράγει μεγάλες ποσότητες καροτενοειδών. Αυτές είναι οι κίτρινες και πορτοκαλί χρωστικές στα φυτά. Τα καροτενοειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Το B. Indicus παράγει επίσης βιταμίνες Β, βιταμίνη Κ2 και κινόλες. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα για σκύλους με EPI και όσους χρειάζονται πεπτικά ένζυμα.

Bacillus Subtilis

Ο B. Subtilis είναι κάτοικος στα σπλάχνα υγιών σκύλων. Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος πριν αναπτυχθούν τα αντιβιοτικά. Όπως το B. coagulens, το B. subtilis έχει ισχυρή επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθά στην παραγωγή IgA, ενός αντισώματος που είναι συχνά χαμηλό σε σκύλους με αυτοάνοση νόσο. Το IgA ενισχύει την επένδυση του εντέρου και παράγει επίσης βιταμίνη Κ.

Πολλά προβιοτικά Lactobacillus και Bifidobacterum παρασκευάζονται από γαλακτοκομικά, αλλά το S. boulardii και τα προβιοτικά που σχηματίζουν σπόρους δεν είναι. Αυτό τα καθιστά μερικά από τα καλύτερα προβιοτικά για σκύλους με αλλεργίες, ειδικά αλλεργίες στα γαλακτοκομικά.

Υπάρχουν φυσικά προβιοτικά;

Τα βακτήρια ζυμώνουν τις ίνες και τα σάκχαρα… έτσι βρίσκονται συχνά στα τρόφιμα. Τα κοινά προβιοτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν:

Προβιοτικό γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι γάλα που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται με τα είδη βακτηρίων Streptococcus thermophilus και Lactobacillus bulgaricus. Υπάρχουν μερικά προβλήματα με τη χρήση του γιαουρτιού ως προβιοτικού. Πρώτον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και προβλήματα ανοσίας σε σκύλους. Δεύτερον, τα περισσότερα γιαούρτια περιέχουν πολύ λίγα προβιοτικά. Και το μεγαλύτερο μέρος του γιαουρτιού είναι πλούσιο σε ζάχαρη, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αλλαγές στη χλωρίδα του εντέρου.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τροφές όπως το chaga, το κεφίρ και το kimchi μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό μέρος της διατροφής του σκύλου σας. Αυτό που είναι μοναδικό για τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός πρεβιοτικών που περιέχουν. Τα πρεβιοτικά δεν αφορούν συγκεκριμένα τα είδη βακτηρίων που τρέφουν, επομένως τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν ενδεχομένως να τροφοδοτήσουν επιβλαβή βακτήρια και μαγιά. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να αποτελέσουν πρόβλημα για σκύλους με SIBO (βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου) και μολύνσεις ζύμης, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε με μέτρο και με προσοχή.

Πρεβιοτικά τρόφιμα για σκύλους

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατροφή των ωφέλιμων πληθυσμών βακτηρίων και την υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου. Οι υγιεινές προσθήκες πρεβιοτικών στην τροφή του σκύλου σας περιλαμβάνουν:

 • Μανιτάρια
 • Χόρτα πικραλίδας
 • Ρίζα πικραλίδας
 • Αγκινάρα Ιερουσαλήμ
 • Σκόρδο
 • Σπαράγγι
 • Μπανάνες

Επιλέγοντας ένα προβιοτικό συμπλήρωμα διατροφής σκύλου

Η ποσότητα προβιοτικών που δίνετε στον σκύλο σας εξαρτάται από τον τύπο προβιοτικού που θα επιλέξετε. Για τα βακτήρια γαλακτικού οξέος, θα θελήσετε να αναζητήσετε ένα συμπλήρωμα με πολλά στελέχη. Οι περισσότερες μελέτες για τα προβιοτικά χρησιμοποιούν ένα μείγμα στελεχών επειδή τα αποτελέσματα με μεμονωμένα στελέχη δεν είναι τόσο καλά.

Επειδή τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος καταστρέφονται εύκολα στο έντερο, θα χρειαστείτε ένα προϊόν με μεγάλο αριθμό μονάδων σχηματισμού αποικιών (CFU). Συνήθως θα θέλετε να δείτε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια CFU για τυχόν ζωντανά προβιοτικά για να επιβιώσουν στο έντερο του σκύλου σας. Αυτό είναι καλό για υγιή σκυλιά, αλλά εάν ο σκύλος σας έχει πεπτικά ή ανοσοποιητικά προβλήματα, τότε αναζητήστε περίπου 25-50 δισεκατομμύρια CFU για έναν σκύλο μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους. Το Saccharomyces boulardii είναι πολύ πιο σκληρό από τα προβιοτικά με βάση τα γαλακτοκομικά, επομένως μπορεί να χορηγηθεί μικρότερη ποσότητα. Γενικά, μπορείτε να δώσετε μισό έως 5 δισεκατομμύρια CFU.

Εάν σκέφτεστε προβιοτικά για σκύλους που σχηματίζουν σπόρους, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ποσότητα CFU επειδή επιβιώνουν εύκολα από την οξύτητα του εντέρου. Αναζητήστε περίπου 1 δισεκατομμύριο CFU.

Είναι εντάξει να δίνω στον σκύλο μου προβιοτικά καθημερινά;

Τα περισσότερα σκυλιά θα τα πήγαιναν καλά με ένα καθημερινό προβιοτικό, ειδικά τα σκυλιά που τρώνε κροκέτες ή μια δίαιτα πλούσια σε άμυλο. Ωστόσο, οι σκύλοι με υπερανάπτυξη βακτηρίων στο λεπτό έντερο ή οι σκύλοι με υπερβολικά αέρια δεν πρέπει να λαμβάνουν προβιοτικά καθημερινά.

Τι λένε οι κτηνίατροι για τα προβιοτικά για σκύλους;

Οι περισσότεροι κτηνίατροι είναι εντάξει στο να δίνουν στους σκύλους προβιοτικά και πολλοί τα πωλούν ακόμη και στις δικές τους κλινικές. Συνήθως θα θέλουν απλώς να δώσετε στον σκύλο σας ένα προβιοτικό με καλά μελετημένα στελέχη.

Τι είδους προβιοτικά είναι καλύτερα για σκύλους;

Τα προβιοτικά με βάση το έδαφος είναι μια εξαιρετική επιλογή για σκύλους, καθώς δεν τρώνε πλέον από το έδαφος και δεν καταναλώνουν βακτήρια από το έδαφος. Αυτά τα στελέχη βακτηρίων είναι επίσης πιο σκληρά και πιο πιθανό να επιβιώσουν στο σκληρό περιβάλλον του εντέρου του σκύλου.

Έχουν τα προβιοτικά σκύλου παρενέργειες;

Ως επί το πλείστον, τα προβιοτικά για σκύλους είναι ένα απολύτως ασφαλές συμπλήρωμα που έχει πολυάριθμες μελέτες ασφάλειας. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πεπτικές διαταραχές, αέρια και φούσκωμα.

Το πιο συχνά εντοπιζόμενο πρόβλημα με τα προβιοτικά είναι ότι δεν λειτουργούν. Ακολουθούν ορισμένες καταστάσεις όπου τα προβιοτικά για σκύλους μπορεί να μην είναι η καλύτερη προσέγγιση για την υγεία:

Υπερανάπτυξη βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO)

Τα περισσότερα από τα βακτήρια του σκύλου σας προορίζονται να ζουν στο παχύ έντερό του. Η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO) συμβαίνει όταν ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός βακτηρίων εγκαθίσταται στο λεπτό έντερο. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών στο λεπτό έντερο. Το SIBO μπορεί να προκληθεί από ορισμένους παράγοντες, όπως:

 • Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες
 • Μειωμένη κινητικότητα του εντέρου
 • Φάρμακα που διαταράσσουν το μικροβίωμα (αντιβιοτικά και στεροειδή)

Υπολογίζεται ότι περίπου το 80% των ατόμων με χρόνια πεπτικά προβλήματα έχουν πραγματικά SIBO. Και ο αριθμός στους σκύλους μπορεί να είναι εξίσου υψηλός. Τα συμπτώματα του SIBO περιλαμβάνουν:

 • Χρόνια ή διαλείπουσα διάρροια
 • Απώλεια βάρους
 • Γαστροσοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
 • Αέρια
 • IBS (ή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου)
 • Διατροφικές δυσανεξίες
 • Δερματικά προβλήματα
 • Διαρρέον έντερο

Επειδή το SIBO είναι μια υπερανάπτυξη βακτηρίων, το να δίνετε στον σκύλο σας προβιοτικά θα είναι σαν να προσθέτετε λάδι στη φωτιά… ανάλογα με το προβιοτικό. Επομένως, εάν τα συμπτώματα του σκύλου σας χειροτερεύουν με τα προβιοτικά, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι έχει SIBO.

Τα βακτήρια που σχηματίζουν σπόρους (με βάση το έδαφος) είναι καλύτερη επιλογή εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει SIBO. Αυτά τα προβιοτικά έχουν μια προστατευτική επικάλυψη που τους επιτρέπει να παραμείνουν στην κατάσταση των σπορίων τους έως ότου το περιβάλλον τους είναι ασφαλές. Αυτό τους επιτρέπει να περάσουν από το λεπτό έντερο και να αποικίσουν στο παχύ έντερο.

Προβιοτικά και σκύλοι στα αντιβιοτικά

Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει! Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι η χορήγηση προβιοτικών Lactobacillus μετά τη χρήση αντιβιοτικών προκάλεσε καθυστέρηση στην ανάκτηση του μικροβιώματος. Και η ανάρρωση ήταν λιγότερο πλήρης σε σύγκριση με την ομάδα όπου δεν χορηγήθηκαν προβιοτικά. Τα καλύτερα προβιοτικά για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μικροβιώματος του σκύλου σας μετά τα αντιβιοτικά είναι το Saccharomyces boulardii και τα προβιοτικά με βάση το έδαφος (Bacillus subtiliis και Bacillus coagulans).

Πόσο καιρό πρέπει να παίρνουν προβιοτικά οι σκύλοι;

Εάν δίνετε προβιοτικά για σκύλους ως μέρος ενός προληπτικού σχεδίου υγείας, τότε μπορείτε να τους δίνετε τις περισσότερες μέρες. Τα προβιοτικά με βάση το έδαφος είναι συνήθως μια καλύτερη επιλογή για τα καθημερινά προβιοτικά, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν SIBO.

Εάν ο σκύλος σας έχει διάρροια, τότε ένα προβιοτικό γαλακτικού οξέος με υψηλή περιεκτικότητα σε CFU θα σας βοηθήσει μέσα σε λίγες μέρες. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν τον χρόνο αποκατάστασης περίπου στο μισό. Είναι καλύτερο να συνεχίσετε τα προβιοτικά για μερικές εβδομάδες, για να βοηθήσετε στην επίλυση των υποκείμενων προβλημάτων του εντέρου.

Εάν ο σκύλος σας έχει χρόνια διάρροια ή πεπτική διαταραχή, τότε ένα καλό προβιοτικό πολλαπλών στελεχών με βότανα που καταπραΰνουν το έντερο είναι μια καλή επιλογή. Σε αυτή την περίπτωση, θα θελήσετε να κρατήσετε το σκυλί σας στα προβιοτικά μακροπρόθεσμα ή μέχρι να υποχωρήσει τελείως η διάρροια.

Πηγή: https://www.dogsnaturallymagazine.com/6-best-probiotics-for-dogs/

Αναφορές:

Minamoto Y et al. Prevalence of Clostridium perfringens, Clostridium perfringens enterotoxin and dysbiosis in fecal samples of dogs with diarrheaVet Microbiol. 2014 Dec 5;174(3-4):463-473.

Baillon MLA et al. Effects of probiotic Lactobacillus acidophilus strain DSM13241 in healthy adult dogsAm J Vet Res. 2004 Mar;65(3):338-43.

Fernandez L et al. Characterization of Lactobacillus rhamnosus MP01 and Lactobacillus plantarum MP02 and assessment of their potential for the prevention of gastrointestinal infections in an experimental canine modelFront. Microbiol. 24 May 2019.

Kirchoff NS et al. The gut microbiome correlates with conspecific aggression in a small population of rescued dogs (Canis familiaris). PeerJ. 2019;7:e6103.

Russell KL, MS et al. Clinical benefits of probiotic canine-derived bifidobacterium animalis strain AHC7 in dogs with acute idiopathic diarrhea. 2019 Mar 8.

Lewellen H, DVM et al. Boosting tranquility through nutrition. 2016 Apr 26.

Strompfová V et al. Selection of enterococci for potential canine probiotic additives. Vet Microbiol. 2004 May 20;100(1-2):107-14.

Hammerum AM et al. Enterococci of animal origin and their significance for public health. Clinical Microbiology and Infection. 2012 Jul;18(7):619-625.

Bakal G et al. Naturally speaking – probiotics going to the dogs. 2017 Apr 6.

D’Angelo S et al. Effect of Saccharomyces boulardii in dog with chronic enteropathies: double-blinded, placebo-controlled study. Vet Rec. 2018 Mar 3;182(9):258.

Abhari K et al. The effects of orally administered Bacillus coagulans and inulin on prevention and progression of rheumatoid arthritis in rats. Food Nutr Res. 2016 Jul 15;60:30876. 

Konuray G et al. Potential use of Bacillus coagulans in the food industry. Foods. 2018 Jun; 7(6): 92.

Felix AP et al. Digestibility and fecal characteristics of dogs fed with Bacillus subtilis in diet. Cienc. Rural. 2010 Oct;40(10).

Suez J et al. Post-antibiotic gut mucosal microbiome reconstitution is impaired by probiotics and improved by autologous FMT. Cell. 2018 Sep 6;174(6):1406-1423.e16.

Kelley RL et al. Safety and tolerance of dietary supplementation with a canine-derived probiotic (Bifidobacterium animalis strain AHC7) fed to growing dogs. Vet Ther. Fall 2010;11(3):E1-14.

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα