ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ, ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΧΕΤΕ!

ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ, ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΕΧΕΤΕ!

Έχετε σκεφτεί να δώσετε πεπτικά ένζυμα στον σκύλο σας; Ή ίσως νομίζετε ότι δεν τα χρειάζεται. Από όσο γνωρίζετε, το φαγητό πηγαίνει από τη μια άκρη και βγαίνει από την άλλη, οπότε όλα είναι καλά, σωστά;

Λοιπόν… όχι πάντα. Στην πραγματικότητα, ο σκύλος σας πιθανότατα χρειάζεται βοήθεια για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το φαγητό που τρώει.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Ακολουθούν λοιπόν μερικά στοιχεία για τα πεπτικά ένζυμα για σκύλους… και πότε να τα χρησιμοποιείτε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ?

Ο σκύλος σας παράγει φυσικά πεπτικά ένζυμα στο σώμα του. Τα πεπτικά ένζυμα δεν είναι τα μόνα ένζυμα που παράγει το σώμα του σκύλου σας… αλλά είναι μερικά από τα πιο σημαντικά για την υγεία του.

Τα πεπτικά ένζυμα είναι πρωτεΐνες που βοηθούν στη διάσπαση των μορίων των τροφίμων σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό τροφοδοτεί το σώμα του βοηθώντας το να παίρνει θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά.

Τα ονόματα των ενζύμων τελειώνουν σε “-άση”. Οι κύριοι τύποι πεπτικών ενζύμων που χρειάζονται οι σκύλοι είναι…

 • Πρωτεάση, η οποία διασπά τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα, ώστε το σώμα να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει.
 • Η αμυλάση διασπά τα άμυλα σε μικρότερα μόρια υδατανθράκων.
 • Η λιπάση βοηθά στην πέψη των λιπών στη διατροφή.
 • Η κυτταρινάση διασπά τις ίνες από φυτά και δημητριακά. Ο σκύλος σας δεν έχει φυσικά αυτό το ένζυμο στο σώμα του. (Θα μιλήσω περισσότερα για αυτό αργότερα.)

Τα πεπτικά ένζυμα προέρχονται κυρίως από το πάγκρεας του σκύλου σας. Καθώς η τροφή ταξιδεύει μέσω του λεπτού εντέρου του σκύλου σας, το πάγκρεας απελευθερώνει πεπτικά ένζυμα. Τότε είναι που διασπούν τα διάφορα συστατικά της τροφής, ώστε το σώμα του σκύλου σας να τα απορροφήσει.

Έτσι… αν το σώμα του σκύλου σας παράγει όλα αυτά τα πεπτικά ένζυμα, γιατί να χρειάζεται συμπληρώματα;

ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ, ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΩΡΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

ΓΙΑΤΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ

Λοιπόν… υπάρχουν ορισμένα θέματα υγείας που χρειάζονται υποστήριξη από επιπλέον πεπτικά ένζυμα. Και θα φτάσουμε σε αυτά σε λίγο.

Αλλά ακόμη και ο υγιής σκύλος σας θα μπορούσε να έχει ανεπάρκεια πεπτικών ενζύμων.

ΕΝΖΥΜΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ο Dr Έντουαρντ Χάουελ πρωτοστάτησε στην έρευνα για τα πεπτικά ένζυμα στις αρχές του 20ου αιώνα. Παρατήρησε ότι το σώμα παρουσιάζει έλλειψη ενζύμων με την πάροδο του χρόνου… και αυτό συμβαίνει επειδή μαγειρεύουμε το φαγητό μας.

Διαπίστωσε ότι η έλλειψη ενζύμων από το μαγειρεμένο φαγητό προκαλεί μείωση της διάρκειας ζωής σε ανθρώπους και ζώα, λόγω…

 • Μειωμένη αντοχή στο στρες και τις ασθένειες
 • Διευρυμένο πάγκρεας – καταπονείται επειδή χρειάζεται να παράγει περισσότερα ένζυμα
 • Μειωμένο μέγεθος άλλων οργάνων όπως ο εγκέφαλος

Συνόψισε τα ευρήματά του πολύ εύγλωττα με το περίφημο αξίωμα του Enzyme Nutrition:

«Η διάρκεια ζωής είναι αντιστρόφως ανάλογη με τον ρυθμό εξάντλησης του ενζυμικού δυναμικού ενός οργανισμού. Η αυξημένη χρήση ενζύμων τροφίμων προάγει έναν μειωμένο ρυθμό εξάντλησης του ενζυμικού δυναμικού».

Αυτό που εννοούσε, σε πιο απλά Ελληνικά, ήταν ότι καταναλώνουμε τα ένζυμα που παράγει το σώμα μας. Έτσι, τελικά εξαντλούμε τους ενζυμικούς πόρους μας, γεγονός που συντομεύει τη ζωή μας. Αλλά η χρήση ενζύμων τροφίμων επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία.

Και αυτό ισχύει και για τον σκύλο σας!

Ένας λόγος για ανεπάρκεια ενζύμου είναι η διατροφή του σκύλου σας. Θεωρητικά το σώμα του σκύλου σας παράγει αρκετά ένζυμα για να αφομοιώσει όλες τις ομάδες τροφίμων… υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος. Αλλά λόγω της σύγχρονης διατροφής, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ!

ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΤΙΔΑ ΣΚΥΛΟΥ, ΜΙΑ ΥΠΟΥΛΗ ΑΠΕΙΛΗ!

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΣΚΥΛΟΥ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ, ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ, ΔΥΣΒΙΩΣΗ ΚΑΙ IBD! ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ!

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ

Τα περισσότερα σκυλιά τρώνε μαγειρεμένες και επεξεργασμένες τροφές … είτε κροκέτες, κονσέρβες ή ακόμα και σπιτικές.

Ο κτηνίατρος Dr PJ Broadfoot είπε σε ένα έγγραφο του 2018:

«Χρειάζονται συμπληρωματικά ένζυμα για να αντικαταστήσουν αυτά που καταστρέφονται από το μαγείρεμα και την επεξεργασία των τροφίμων. Η επεξεργασία και το μαγείρεμα σε οποιαδήποτε θερμοκρασία από περίπου 118°F έως 129°F (48°C έως 54°C), για μόλις τρία λεπτά, μπορεί να καταστρέψει σχεδόν όλα τα ένζυμα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολύ λίγη προπέψη στο στομάχι. Έτσι, ό,τι απομένει από τη μάζα των τροφίμων εισέρχεται στο λεπτό έντερο σε μεγάλο βαθμό άπεπτο. Αυτό θέτει το πάγκρεας και άλλα όργανα του ενδοκρινικού συστήματος υπό τρομερό άγχος, αφού πρέπει να αντλήσουν αποθέματα από ολόκληρο το σώμα για να παράγουν τεράστιες ποσότητες από τα κατάλληλα ένζυμα.»

Ο Jean Hofve DVM συμφωνεί. Σε μια εργασία του 2013 σχετικά με τα πεπτικά ένζυμα, έκανε την υπόθεση για τη συνήθη συμπλήρωση πεπτικών ενζύμων για όλα τα κατοικίδια.

«Τα πεπτικά ένζυμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προβλήματα με το πάγκρεας και το γαστρεντερικό σύστημα, αλλά είναι επίσης ωφέλιμα για υγιείς ασθενείς που τρώνε τροφές για κατοικίδια που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία».

Ο Dr Hofve συνεχίζει λέγοντας:

«… πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι σε ανθρώπους με γαστρεντερική νόσο, αλλά το πιο σημαντικό, ακόμη και σε φυσιολογικά άτομα, η συμπλήρωση με πεπτικά ένζυμα αύξησε σημαντικά την πέψη στον αυλό του λεπτού εντέρου και βελτίωσε τη βιοδιαθεσιμότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Ειδικά εν όψει της εξαιρετικά επεξεργασμένης διατροφής που τρώνε τα περισσότερα κατοικίδια ζώα μας, αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι υγιείς ενήλικοι σκύλοι και γάτες μπορούν να επωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων. Τα πεπτικά ένζυμα βοηθούν τα κατοικίδια να αφομοιώσουν καλύτερα την τροφή – οποιαδήποτε τροφή».

Λοιπόν, όσοι ταΐζετε τον σκύλο σας με ωμές τροφές, μην σταματήσετε να διαβάζετε! Ο Dr Hofve είπε “κάθε φαγητό!” Αυτό είναι σημαντικό και για τον σκύλο σας. Ακόμη και οι σκύλοι που τρέφονται με ωμή διατροφή χρειάζονται συχνά επιπλέον πεπτικά ένζυμα.

Ο τρόπος με τον οποίο ταΐζετε και μεγαλώνετε τον σκύλο σας δημιουργεί κάποιες καταστάσεις όπου τα πεπτικά ένζυμα μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τον σκύλο σας.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΖΥΜΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Εάν ο σκύλος σας τρώει τροφή με αμυλούχα συστατικά (όπως κροκέτες και ακόμη και κάποιες κονσέρβες, λυοφιλοποιημένες, αφυδατωμένες ή μαγειρεμένες τροφές) … μπορεί να μην παράγει αρκετά ένζυμα για να τα διασπάσει. Η αμυλάση βοηθά στην πέψη των αμύλων. Αλλά οι σκύλοι δεν παράγουν φυσικά πολύ αμυλάση, γιατί στην άγρια ​​φύση, δεν θα έτρωγαν αμυλούχα τρόφιμα.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι «νεκρά» τρόφιμα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι πιέσεις που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή κροκέτας καταστρέφουν τυχόν ζωντανά ένζυμα που υπήρχαν στα ακατέργαστα συστατικά. Τα φυσικά ένζυμα καταστρέφονται σε θερμοκρασίες πάνω από 118oF. Και μερικές κροκέτες θερμαίνονται στους 180ο Κελσίου. Αυτό είναι 356oF – περισσότερο από 3 φορές τη θερμοκρασία που σκοτώνει τα ένζυμα!

Οι θερμοκρασίες μαγειρέματος σε κονσέρβες είναι επίσης αρκετά υψηλές ώστε να καταστρέφουν τα ένζυμα. Και η κονσέρβα είναι πραγματικά «νεκρή» επειδή είναι εντελώς αποστειρωμένη.

Εάν είστε ωμός τροφοδότης, ξέρετε ότι το ωμό είναι η καλύτερη τροφή για τον σκύλο σας. Και αυτή η ωμή τροφή περιέχει ζωντανά ένζυμα. Στην άγρια ​​φύση, τα σκυλιά θα έπαιρναν επίσης κάποια επιπλέον ένζυμα από τα έντερα του θηράματός τους. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν τα ταΐζουμε στα οικόσιτα σκυλιά μας. Έτσι, το σώμα του σκύλου σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να παράγει ένζυμα.

Τα εμβόλια, τα φάρμακα, οι νεκρές τροφές και το φθοριούχο νερό μπορούν όλα να μειώσουν την ικανότητα του σκύλου σας να παράγει τα δικά του ένζυμα. Και με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια ενζύμου.

Και για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, καθώς ο σκύλος σας γερνάει το σώμα του παράγει λιγότερα ένζυμα φυσικά. Άρα η έλλειψη επιδεινώνεται. Το σώμα του σκύλου σας δεν μπορεί να συμβαδίσει! Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πιθανό να έχουν έλλειψη ενζύμων.

Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΝΖΥΜΩΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Έτσι… ακόμα και ο υγιής σκύλος σας μπορεί να εξαντλήσει τις δικές του πηγές πεπτικών ενζύμων. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει άλλες ζωτικές διαδικασίες στο σώμα του, όπως…

 • Ανοσοποιητικό σύστημα
 • Αποβολή αποβλήτων και τοξινών
 • Ορμονική ρύθμιση
 • Λειτουργία της χοληδόχου κύστης

Θα παρατηρήσετε τη χοληδόχο κύστη σε αυτήν τη λίστα. Μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό, ασήμαντο όργανο. Αλλά είναι σημαντικό στην πέψη… γιατί παράγει χολή για να βοηθήσει στην πέψη του λίπους. Εάν η χοληδόχος κύστη δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, ο σκύλος σας δεν θα έχει αρκετή χολή στο πεπτικό του σύστημα για να διασπάσει τα λίπη.

Πώς μπορείτε λοιπόν να πείτε ότι ο σκύλος σας χρειάζεται περισσότερα πεπτικά ένζυμα;

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΠΕΠΤΙΚΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ

Προσέξτε για αυτά τα σημάδια που ο σκύλος σας μπορεί να χρειάζεται κάποια υποστήριξη πεπτικών ενζύμων:

 • Ρεψίματα και αέρια
 • Αναρροή άπεπτης τροφής
 • Διάρροια
 • Δυσκοιλιότητα
 • Φούσκωμα
 • Δύσοσμη ανάσα
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • Η κοιλιά βουίζει ή γουργουρίζει
 • Κοιλιακό άλγος ή κράμπες
 • Κόπρανα με έντονα άσχημη οσμή
 • Άπεπτη τροφή στα κόπρανα

Εάν αναγνωρίζετε τον σκύλο σας σε αυτά τα συμπτώματα, τα πεπτικά ένζυμα θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά!

Εκτός από τη χρήση του δικού του ενζύμου… ο σκύλος σας μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας στο οποίο μπορούν να βοηθήσουν αυτά τα συμπληρώματα.

ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Εδώ είναι μερικά χρόνια προβλήματα υγείας που χρειάζονται επιπλέον υποστήριξη πεπτικών ενζύμων.

EPI (Εξωκρινή Παγκρεατική Ανεπάρκεια)

Το EPI είναι μια σοβαρή κατάσταση που εμποδίζει το πάγκρεας του σκύλου σας να παράγει πεπτικά ένζυμα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε ασιτία, επειδή ο σκύλος σας δεν μπορεί να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά.

Τα σημάδια του EPI περιλαμβάνουν αιχμηρή πείνα, απώλεια βάρους ή χρόνια διάρροια. …

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να διαγνώσει EPI χρησιμοποιώντας ένα τεστ που ονομάζεται TLI – τεστ ανοσοαντιδραστικότητας τύπου θρυψίνης.

Οι σκύλοι με EPI συχνά αναπτύσσουν βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου (SIBO). Αυτό συμβαίνει επειδή με το EPI υπάρχει άπεπτη τροφή που διέρχεται από το έντερο. Αυτό τροφοδοτεί τα βακτήρια στο λεπτό έντερο, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν εκεί (αντί για το παχύ έντερο, όπου συνήθως ζουν).

Διαχείριση EPI και SIBO

Ακόμη και οι συμβατικοί κτηνίατροι θα συνταγογραφήσουν παγκρεατικά ένζυμα και θα σας συστήσουν να ταΐσετε ωμό πάγκρεας για EPI. Έτσι, ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων που περιλαμβάνει πάγκρεας μπορεί να βοηθήσει την πάθηση. Τα παγκρεατικά ένζυμα χορηγούνται καλύτερα με την τροφή… και θα πρέπει να υγραίνονται και να παραμένουν σε θερμοκρασία δωματίου για 20 έως 60 λεπτά πριν από το τάισμα.

Η σίτιση με ωμό πάγκρεας βοηθά επίσης με το EPI. 28-84 γραμμάρια ωμού παγκρέατος μπορεί να αντικαταστήσει 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ενζύμου. Μην το μαγειρεύετε ποτέ γιατί η ζέστη θα καταστρέψει τα ένζυμα.

Τα πεπτικά ένζυμα μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του SIBO (βακτηριακή αύξηση σε λεπτό έντερο). Βοηθώντας στη διάσπαση των τροφίμων, συχνά μειώνουν προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Και θα βελτιώσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ!

Εάν ο σκύλος σας έχει SIBO, δώστε προβιοτικά με βάση το χώμα. Αυτός ο τύπος προβιοτικών σχηματίζει σπόρια που θα βοηθήσουν τα προβιοτικά να φτάσουν άθικτα στο παχύ έντερο και… έτσι δεν θα τροφοδοτούν τα βακτήρια στο λεπτό έντερο όπως άλλα προβιοτικά.

Χρόνια Παγκρεατίτιδα

Παγκρεατίτιδα σημαίνει «φλεγμονή του παγκρέατος» και μπορεί να είναι μια χρόνια πάθηση.

Σημαντική σημείωση: Αυτό σημαίνει χρόνια παγκρεατίτιδα. Η οξεία παγκρεατίτιδα χρειάζεται επείγουσα φροντίδα από τον κτηνίατρό σας. Ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί να νοσηλευτεί για οξεία επίθεση παγκρεατίτιδας.

Τα σημάδια της χρόνιας παγκρεατίτιδας περιλαμβάνουν:

 • Λήθαργος και έλλειψη όρεξης
 • Περιστασιακό έμετο ή διάρροια
 • Πόνος στο στομάχι (ανησυχία)

Όταν η παγκρεατίτιδα είναι χρόνια, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρές όσο η οξεία παγκρεατίτιδα. Αλλά μην αγνοήσετε αυτά τα επαναλαμβανόμενα σημάδια και αφήστε τα να γίνουν πιο σοβαρά. Η χρόνια παγκρεατίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη ή EPI. Επομένως, εάν βλέπετε αυτά τα συμπτώματα τακτικά, μιλήστε με τον ολιστικό κτηνίατρό σας.

Εν τω μεταξύ, ταΐστε τον σκύλο σας με υγιεινή διατροφή και κρατήστε τον αδύνατο. Κάντε τακτική άσκηση… και μην εμβολιάζεστε υπερβολικά! Ο εμβολιασμός είναι ένας μεγάλος παράγοντας στις φλεγμονώδεις καταστάσεις.

Μεταξύ άλλων συμπληρωμάτων, το φλεγμονώδες πάγκρεας του σκύλου σας χρειάζεται πεπτικά ένζυμα. Εάν το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά, δεν πρόκειται να παράγει τα πεπτικά ένζυμα που χρειάζεται ο σκύλος σας.

ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΨΗΣ ΚΑΙ ΔΥΣΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ

Τα πεπτικά ένζυμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε πολλά άλλα πεπτικά προβλήματα και προβλήματα δυσαπορρόφησης. Είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή των σκύλων με πεπτικά προβλήματα όπως:

 • Σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου
 • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)
 • Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

ΧΡΟΝΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΚΥΛΟΥ

Τα σκυλιά με τροφικές δυσανεξίες, αλλεργίες, συχνές μολύνσεις στο αυτί ή δερματικά προβλήματα θα πρέπει επίσης να επωφελούνται από τα πεπτικά ένζυμα. Λάβετε υπόψη ότι αυτά τα προβλήματα πηγάζουν συχνά από την κακή υγεία του εντέρου… έτσι η δημιουργία ενός υγιούς εντέρου είναι το πρώτο βήμα για την επίλυσή τους.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν οποιοδήποτε χρόνιο πρόβλημα υγείας μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο σκύλος σας δεν λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και τα ηπατικά προβλήματα μπορεί να προέρχονται από ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών… και τα συμπληρωματικά πεπτικά ένζυμα μπορούν να βοηθήσουν.

Σκεφτείτε την αλυσίδα των γεγονότων στο σώμα του σκύλου σας. Η έλλειψη πεπτικών ενζύμων οδηγεί σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Αυτό δημιουργεί κακή υγεία του εντέρου, η οποία μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή… και χρόνια νόσο.

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας θα βελτιωθούν με την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Και αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος σας χρειάζεται πεπτικά ένζυμα!

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Πρώτα απ ‘όλα, μην χρησιμοποιείτε συμπλήρωμα ανθρώπινων πεπτικών ενζύμων. Ο σκύλος σας έχει πολύ συγκεκριμένες ανάγκες σε ένζυμα, γι’ αυτό αγοράστε ένα συμπλήρωμα διατροφής για σκύλους.

Εδώ είναι μερικά καλά συστατικά σε συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων για τον σκύλο σας.

Παγκρέας

Υπάρχουν δύο λόγοι για να συμπεριλάβετε το πάγκρεας στο συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων του σκύλου σας.

Πρώτον, το πάγκρεας δημιουργεί τα περισσότερα από τα πεπτικά ένζυμα που χρειάζεται ο σκύλος σας. Έτσι… επειδή αυτά τα ένζυμα βρίσκονται στο πάγκρεας… η συμπλήρωση του παγκρέατος παρέχει σημαντικά πεπτικά ένζυμα όπως πρωτεάση, αμυλάση και λιπάση.

Δεύτερον, το πάγκρεας μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα του ίδιου του παγκρέατος να παράγει πεπτικά ένζυμα.

Στην Παραδοσιακή Κινεζική Κτηνιατρική και σε άλλα βοτανοθεραπευτικά… υπάρχει μια αρχή διατροφής του οργάνου που θέλετε να ενισχύσετε. Το πάγκρεας είναι το όργανο που παράγει τα περισσότερα πεπτικά ένζυμα στον σκύλο σας, επομένως η σίτιση του παγκρέατος υποστηρίζει και ενισχύει το πάγκρεας.

ΠΑΠΑΪΝΗ

Η παπαΐνη είναι το ένζυμο που περιέχεται στα φρούτα παπάγιας. Βοηθά στην πέψη των πρωτεϊνών. Στην πραγματικότητα, η παπαΐνη χρησιμοποιείται ως μαλακτικό κρέατος… έτσι σας λέει ότι μπορεί να διασπάσει το κρέας! Μπορεί επίσης να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας. Και η παπαΐνη είναι αντιπαρασιτική, επομένως μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να εξαλείψει τα σκουλήκια. Η παπαΐνη χρησιμοποιείται στην ιατρική για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής.

ΒΡΟΜΕΛΙΝΗ

Η βρομελίνη προέρχεται από το στέλεχος, τα φρούτα και τον χυμό ανανά. Διασπά την πρωτεΐνη και είναι επίσης γνωστό για την ικανότητά του να μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο, ειδικά στη μύτη, τα ιγμόρεια και τα ούλα. Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση εγκαυμάτων και μπορεί να βοηθήσει στην αρθρίτιδα καθώς και στον μυϊκό πόνο.

ΒΗΤΑΪΝΗ HCL

Η βηταΐνη HCL είναι μια φυσική μορφή υδροχλωρικού οξέος. Το υδροχλωρικό οξύ παράγεται στην πεπτική οδό, όπου δημιουργεί την πεψίνη… ένα ένζυμο που διασπά την πρωτεΐνη. Η βηταΐνη HCL ενισχύει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι. Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη των πρωτεϊνών και στην τόνωση των εντερικών ενζύμων. Η έρευνα δείχνει ότι η βεταϊνη ενισχύει τα πεπτικά ένζυμα καθώς και την εντερική μικροχλωρίδα.

ΚΥΤΤΑΡΙΝΗ

Οι σκύλοι δεν έχουν φυσική κυτταρίνη. Αλλά πολλοί από αυτούς την χρειάζονται… ειδικά αν τρώνε κροκέτες. Η κυτταρίνη βοηθά τον σκύλο σας να διασπάσει τις φυτικές ίνες. Οι περισσότερες κροκέτες περιέχουν ινώδη πληρωτικά όπως κυτταρίνη (η οποία είναι βασικά πριονίδι). Επομένως, ένα πεπτικό ένζυμο που περιέχει κυτταρινάση είναι απαραίτητο για να διευκολύνει την πέψη του σκύλου σας. Θα βοηθήσει επίσης τον σκύλο σας να αφομοιώσει τα δημητριακά και άλλα φυτικά υλικά στο φαγητό του.

Η κυτταρίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει τους σκύλους με μύκητες. Μικροοργανισμοί όπως τα βακτήρια και οι μύκητες δημιουργούν ένα προστατευτικό στρώμα που ονομάζεται βιοφίλμ. Το βιοφίλμ μπορεί να είναι καλό. Αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τους μύκητες να κρυφτούν από τις θεραπείες… καθώς και το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας. Τα κυτταρικά τοιχώματα των μυκήτων είναι κατασκευασμένα από κυτταρίνη. Έτσι η κυτταρινάση μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση της κυτταρίνης και στην απομάκρυνση της άμυνας των μυκήτων.

Η κυτταρίνη έχει ένα άλλο πλεονέκτημα: βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

ΙΝΒΕΡΤΑΣΗ

Η ινβερτάση είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στην μαγιά και στη γύρη. Είναι σημαντικό για την υγεία του πεπτικού συστήματος. Διαχωρίζει τη ζάχαρη σε γλυκόζη και φρουκτόζη, η οποία βοηθά στην πέψη των αμυλούχων υδατανθράκων. Αυτό απομακρύνει τα σάκχαρα από το πεπτικό σύστημα προτού μπορέσουν να ζυμωθούν και να προκαλέσουν προβλήματα. Η ινβερτάση έχει επίσης αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανοσία. Λέγεται ότι επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και προκαλεί ακόμη και σωματική αναζωογόνηση.

(Ένα περίεργο κομμάτι είναι ότι η ινβερτάση χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ζαχαρωτών για την παρασκευή σοκολατών με γέμιση φοντάν!)

ΒΟΔΙΝΗ ΧΟΛΗ

Θυμάστε νωρίτερα είπαμε ότι η χοληδόχος κύστη είναι σημαντικό μέρος του πεπτικού συστήματος του σκύλου σας;

Το ήπαρ παράγει χολή, η οποία αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη. Η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει τη χολή μετά από ένα γεύμα, για να διασπάσει τα λίπη σε λιπαρά οξέα για την πέψη. Η χολή βοηθά επίσης στον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα και στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων από το σώμα.

Αλλά εάν η χοληδόχος κύστη δεν παράγει αρκετή χολή, η χορήγηση χολής βοδιού μπορεί να την προσφέρει. Η χολή βοδιού βοηθά επίσης στον έλεγχο της υπερανάπτυξης βακτηρίων. Έτσι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στη διαχείριση του SIBO στο λεπτό έντερο.

Μερικοί άνθρωποι αποκαλούν τη χολή του βοδιού το απόλυτο πεπτικό ένζυμο. Λειτουργεί σαν απορρυπαντικό που διαλύει το λίπος για να το κάνει πιο εύπεπτο.

ΠΩΣ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ

Και πάλι, αγοράζετε πάντα ένα συμπλήρωμα πεπτικών ενζύμων που είναι φτιαγμένο ειδικά για σκύλους. Ακολουθήστε τις οδηγίες στην ετικέτα για τη σωστή δοσολογία.

Τα πεπτικά ένζυμα χορηγούνται καλύτερα με την τροφή. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό αν χρειάζεται.

Και αν ο σκύλος σας έχει EPI (εξωκρινή παγκρεατική ανεπάρκεια), είναι καλύτερο να υγράνετε τυχόν παγκρεατικά ένζυμα που δίνετε. Αφήστε τη βρεγμένη σκόνη να καθίσει για 20-60 λεπτά πριν ταΐσετε.

Να θυμάστε ότι η θερμότητα σκοτώνει τα ένζυμα. Μην τα προσθέτετε λοιπόν ποτέ σε ζεστό φαγητό. Και μην ζεσταίνετε το φαγητό μετά την προσθήκη ενζύμων.

Ο σκύλος σας δεν πρέπει να έχει παρενέργειες … εκτός από τη βελτίωση της πέψης!

Αλλά αν εμφανίσει αέρια ή χαλαρά κόπρανα στην αρχή, απλώς μειώστε τη δόση λίγο μέχρι το σώμα του να προσαρμοστεί στη νέα πεπτική υποστήριξη.

Μπορείτε επίσης να ενισχύσετε τα φυσικά πεπτικά ένζυμα του σκύλου σας ταΐζοντας τροφές πλούσιες σε ένζυμα.

ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΠΕΠΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις τροφές πλούσιες σε ένζυμα:

 • Φρούτα όπως μπανάνες, μάνγκο, παπάγια, ανανάς, ακτινίδιο
 • Τζίντζερ
 • Μέλι
 • Μηλόξυδο
 • Λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΦΕΛΟΥΣ ΠΕΠΤΙΚΩΝ ΕΝΖΥΜΩΝ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Δώστε πεπτικά ένζυμα σε σκύλους που…

 • Τρώνε κροκέτες, κονσέρβες ή άλλα μαγειρεμένα αμυλούχα τρόφιμα
 • Εμφανίζουν αλλεργίες, τροφικές ευαισθησίες ή δερματικά προβλήματα
 • Έχουν EPI (παγκρεατική ανεπάρκεια), δυσαπορρόφηση ή άλλα πεπτικά προβλήματα
 • Έχουν οποιαδήποτε χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στις αρθρώσεις όπως η αρθρίτιδα
 • Είναι ηλικιωμένοι
 • Πίνουν φθοριούχο νερό (προσπαθείτε πάντα να δίνετε στον σκύλο σας πηγής ή φιλτραρισμένο νερό)

Όταν το σώμα του σκύλου σας απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά, θα ωφεληθεί από την καλύτερη πεπτική υγεία. Και αυτό σημαίνει ισχυρότερη ανοσοποιητική λειτουργία και αντοχή στις ασθένειες και λιγότερα χρόνια προβλήματα υγείας.…

Έχετε πάντα υπόψη σας τα πεπτικά ένζυμα, ανεξάρτητα από το πρόβλημα υγείας που έχει ο σκύλος σας.

Πηγή:

https: //www.dogsnaturallymagazine.com/enzymes-and-your-dog/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα