ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΑ ΗΠΑΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΣΚΥΛΟΥ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΑ ΗΠΑΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΣΚΥΛΟΥ, Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΟΔΗΓΟΣ!

Έχετε μπερδευτεί ποτέ με τα αποτελέσματα των αποτελεσμάτων εξετάσεων αίματος του σκύλου σας;

Οι αριθμοί που λαμβάνετε από τις εξετάσεις αίματος του σκύλου σας μπορεί να είναι μπερδεμένοι και μερικές φορές οι κτηνίατροι δεν κάνουν καλή δουλειά να τους εξηγήσουν.

Μια δοκιμή ηπατικών ενζύμων μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην κατανόηση. Τα γράμματα που εμφανίζονται στα αποτελέσματα των δοκιμών του σκύλου σας θα περιλαμβάνουν πιθανώς AST, ALT, ALP και GGT… αλλά τι ακριβώς σημαίνουν για την υγεία του σκύλου σας?

Εάν ο σκύλος σας ελέγχθηκε πρόσφατα και αυτές οι εξετάσεις δείχνουν υψηλά ηπατικά ένζυμα, πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό. Ας ρίξουμε μια ματιά στις πληροφορίες που λαμβάνουμε από αποτελέσματα που δείχνουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα σε σκύλους.

Πρώτον, ποιος είναι ο ρόλος αυτού του ζωτικού οργάνου στο σώμα του σκύλου σας;

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ?

Το συκώτι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά όργανα στο σώμα του σκύλου σας, εκτελώντας περίπου 500 καθημερινές εργασίες (σε συνδυασμό με άλλα όργανα). Εδώ είναι μερικές μόνο από τις βασικές δραστηριότητες του ήπατος:

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

Πρώτον, το συκώτι καθαρίζει δυνητικά τοξικές χημικές ουσίες τόσο μέσα όσο και έξω από το σώμα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων, εμβολίων, περιβαλλοντικών τοξινών, ακόμη και εντερικών μικροβίων. Για να αποτοξινωθεί, το ήπαρ χρειάζεται κρίσιμα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά και ένζυμα όπως η γλουταθειόνη (ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό μόριο που βοηθά στην πρόληψη της γήρανσης και των χρόνιων ασθενειών). Το συκώτι αποτοξινώνει τις επιβλαβείς ουσίες με μια σύνθετη σειρά χημικών αντιδράσεων. Ο ρόλος αυτών των διαφόρων ενζυμικών δραστηριοτήτων στο ήπαρ είναι να μετατρέπουν τις λιποδιαλυτές τοξίνες σε υδατοδιαλυτές ουσίες. Μόλις αυτές οι ουσίες βιομετασχηματιστούν και δεν είναι πλέον τοξικές, στη συνέχεια εξέρχονται από το σώμα μέσω των ούρων ή της χολής.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Το συκώτι είναι μια μονάδα αποθήκευσης, που αποθηκεύει τη ζάχαρη ως γλυκογόνο και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το συκώτι αποθηκεύει επίσης θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, χαλκό, βιταμίνες B-12, A, D, E και K.

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ!

Με εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής και νόστιμες μαγειρευτές ξηρές τροφές με το πολύτιμο γαϊδουράγκαθο! Με μερικά κλικ στην πόρτα σας!
[bt_bb_single_product product_id=”10000″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”11461″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”5366″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”5114″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”5122″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”5098″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]
[bt_bb_single_product product_id=”5106″ product_title=”” product_price=”” product_image=”” color_scheme=”” responsive=”” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” animation=”no_animation” el_id=”” el_class=”” el_style=””][/bt_bb_single_product]

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Το συκώτι έχει να κάνει με την παραγωγή, συμπεριλαμβανομένων:

  • Παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην πέψη των λιπών.
  • Παραγωγή πρωτεϊνών αίματος, παραγόντων πήξης και ουσιών που είναι σημαντικές για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, ανακυκλώνονται επίσης στο ήπαρ.

Το συκώτι ρυθμίζει επίσης έναν αριθμό ορμονών και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά την οξείδωση με αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και Ε, καθώς και η γλουταθειόνη.

ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ

Το συκώτι όχι μόνο διασπά τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή, αλλά βοηθά επίσης το σώμα να χρησιμοποιήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη συσσώρευση ιστών. Δεν υπάρχει σχεδόν ένα πιο σημαντικό όργανο στο σώμα και έτσι όταν τα AST, ALT, ALP και GGT αρχίζουν να ανεβαίνουν όλα, τι σημαίνει αυτό;

ΥΨΗΛΑ ΗΠΑΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟΥΣ

Υπάρχουν και άλλες μετρήσεις του ήπατος που θα δείτε στις βιοχημικές εξετάσεις αίματος του σκύλου σας, αλλά θέλω να εστιάσω στα ηπατικά ένζυμα και τη σημασία τους.

AST – Ασπαρτική τρανσαμινάση (πρώην SGOT ή γλουταμική οξαλοξική τρανσαμινάση ορού). Εάν η AST του σκύλου σας είναι αυξημένη, μπορεί να προέρχεται από το ήπαρ, αλλά αυτό το ένζυμο βρίσκεται επίσης στα ερυθρά αιμοσφαίρια, την καρδιά, τους μύες, το πάγκρεας και τη χολή. Έτσι, εάν το AST του σκύλου σας δεν είναι φυσιολογικό, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να ανακαλύψει τι προκαλεί την ανύψωση. Το AST είναι συνήθως χαμηλό σε ορό, επομένως θα πρέπει να μετράται μαζί με το ALT ως μέρος ενός πάνελ ήπατος για να δούμε τι συμβαίνει.

ALT – Αμινοτρανσφεράση αλανίνης (προηγουμένως ονομαζόταν SGPT ή γλουταμική πυροσταφυλική τρανσαμινάση ορού). Εάν είναι αυξημένη, η ALT μπορεί να σημαίνει ηπατική εγρήγορση ως προς τον θάνατο των ηπατικών κυττάρων… αλλά αυτό το ένζυμο προέρχεται επίσης από τα νεφρά καθώς και από τα έντερα, επομένως τα ηπατικά προβλήματα δεν είναι απαραίτητα η μόνη αιτία της αυξημένης ALT και απαιτείται περαιτέρω ανάλυση.

Εάν τα ηπατικά κύτταρα διασπαστούν για οποιονδήποτε λόγο, απελευθερώνονται στο αίμα. Όταν τα επίπεδα ALT στο αίμα είναι υψηλά, μας λέει ότι τα ηπατικά κύτταρα διασπώνται πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Αυτό που δεν μας λέει είναι γιατί. Το συκώτι μπορεί να είναι απολύτως υγιές, αλλά ο μεταβολισμός είναι πολύ γρήγορος: αυτό είναι κοινό στις υπερθυρεοειδικές γάτες. Το ζώο μπορεί να είχε πρόσφατα μια δόση ενός φαρμάκου που το συκώτι δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει, όπως ένα στεροειδές. Αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι σοβαρής καταστροφής των ηπατικών κυττάρων.

Το AST και το ALT είναι ένζυμα που περιέχονται στα ηπατικά κύτταρα. Όταν τα επίπεδα είναι αυξημένα στο αίμα, σημαίνει ότι τα ένζυμα έχουν διαρρεύσει από τα ηπατικά κύτταρα λόγω κυτταρικής βλάβης. Η AST βρίσκεται στα μυϊκά κύτταρα καθώς και στα ηπατικά κύτταρα, επομένως μια αύξηση της AST χωρίς παρόμοια αύξηση της ALT μπορεί να υποδεικνύει μυϊκή βλάβη παρά ηπατική βλάβη. Αν και οι αυξήσεις της ALT είναι ειδικές για το ήπαρ, υπάρχουν πολλές μη ηπατικές ασθένειες που μπορούν έμμεσα να επηρεάσουν το ήπαρ και να προκαλέσουν αύξηση της ALT. Για παράδειγμα, η καρδιακή ανεπάρκεια και η εντερική φλεγμονή μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της ALT έως και 4 ή 5 φορές από το φυσιολογικό εύρος. Ακόμη και σοβαρή οδοντική νόσος μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ALT. Όσον αφορά τα πρωτογενή ηπατικά προβλήματα, η κατάποση ορισμένων τοξινών ή η χρόνια φλεγμονή του ήπατος (λόγω μόλυνσης, υπερβολικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος, γενετικών διαταραχών κ.λπ.) τείνουν να δημιουργούν τις πιο σημαντικές αυξήσεις της ALT.

ALP – Η αλκαλική φωσφατάση βρίσκεται στα οστά, στα νεφρά, στο έντερο (έντερα) και στον πλακούντα (εάν είναι έγκυος), καθώς και στο συκώτι. Τα επίπεδα αυτού του ενζύμου είναι υψηλότερα στα οστά και στο ήπαρ. Η βασική φωσφατάση είναι ένα ομοδιμερές ένζυμο που είναι υψηλό σε νεαρά ταχέως αναπτυσσόμενα ζώα, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο να δούμε αυξημένη ALP σε νεαρούς σκύλους. Όποια κι αν είναι όμως η ηλικία του σκύλου σας, εάν η ALP είναι αυξημένη, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να διερευνήσει τον λόγο.

GGT – Γ-γλουταμυλ τρανσφεράση. Αυτό το ένζυμο είναι χρήσιμο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση της ηπατοχολικής νόσου (ήπατος και χολής). Το GGT είναι ο πιο ευαίσθητος ενζυματικός δείκτης ηπατικής νόσου. Εάν ανησυχείτε για την υγεία του ήπατος του σκύλου σας, βεβαιωθείτε ότι ο κτηνίατρός σας περιλαμβάνει το GGT ως μέρος του πάνελ.

Το ALP και το GGT περιέχονται στα κύτταρα που επενδύουν τους χοληφόρους πόρους – λεπτούς σωλήνες που καθοδηγούν τη ροή της χολής από το ήπαρ στο λεπτό έντερο. Εάν η ροή της χολής μπλοκαριστεί, αυτά τα κύτταρα αυξάνουν την παραγωγή ALP και GGT και τα απελευθερώνουν στο αίμα. Οι αιτίες της κακής ροής της χολής εντός του ήπατος περιλαμβάνουν την οζώδη υπερπλασία (μια καλοήθης κατάσταση των ηλικιωμένων σκύλων), τη συντριπτική μόλυνση, τους καρκινικούς όγκους και τις ανωμαλίες των αιμοφόρων αγγείων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές ALP στον σκύλο και οι συνήθεις εργαστηριακές δοκιμές μας δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν μεταξύ τους. Οι σκύλοι κάτω του ενός έτους έχουν συνήθως αυξημένη ALP ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης των οστών, καθώς υπάρχει μια μορφή ALP που σχετίζεται με τα οστά (B-ALP). Τα σκυλιά που λαμβάνουν στεροειδή φάρμακα έχουν συχνά αυξημένη ALP επειδή υπάρχει μια μορφή που διεγείρεται από την παρουσία στεροειδών (C-ALP). Αυτές οι αυξήσεις δεν είναι ενδεικτικές ηπατικής δυσλειτουργίας. Ορισμένες ράτσες σκύλων, όπως τα σκωτσέζικα τεριέ, τα χάσκι της Σιβηρίας και τα μικροσκοπικά Schnauzers, τείνουν επίσης να έχουν καλοήθεις ανυψώσεις στην ALP. Και ακριβώς όπως με τα ηπατοκυτταρικά ένζυμα, τα χολοστατικά ένζυμα θα αυξηθούν επίσης λόγω της επίδρασης μη ηπατικών ασθενειών στο ήπαρ. Η παγκρεατίτιδα, η νόσος της χοληδόχου κύστης, η φλεγμονή του εντέρου και ορισμένες ενδοκρινικές παθήσεις αυξάνουν την ALP.

Άλλα εργαστηριακά αποτελέσματα ρουτίνας μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε την ηπατική νόσο. Δεδομένου ότι το ήπαρ είναι υπεύθυνο για την παραγωγή λευκωματίνης (πρωτεΐνης αίματος) και χοληστερόλης, ένα χαμηλό επίπεδο λευκωματίνης ή χαμηλό επίπεδο χοληστερόλης μπορεί να είναι αποτέλεσμα σοβαρής ηπατικής νόσου. Το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος, γνωστό και ως ίκτερος ή ίκτερος, μπορεί να συμβεί όταν το ήπαρ δεν αφαιρεί αποτελεσματικά τα κατεστραμμένα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια από την κυκλοφορία. Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκύψει όταν ένα άρρωστο ήπαρ δεν είναι σε θέση να απελευθερώσει την αποθηκευμένη του ενέργεια.

Όπως μπορείτε να δείτε, μια αύξηση στις τιμές του ήπατος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το συκώτι του σκύλου σας. Ο κτηνίατρός σας θα λάβει υπόψη τη φυλή, την ηλικία, το ιατρικό ιστορικό του σκύλου σας, καθώς και τα πρόσφατα φάρμακα και τα πρόσθετα εργαστηριακά αποτελέσματα, για να καθορίσει εάν υπάρχει καλοήθης εξήγηση για τα εργαστηριακά αποτελέσματα, εάν η παρακολούθηση των ηπατικών τιμών για αρκετούς μήνες είναι κατάλληλη ή εάν απαιτούνται περαιτέρω διαγνωστικά. Τα πρόσθετα διαγνωστικά μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες, υπερηχογράφημα κοιλίας, περισσότερες εξετάσεις αίματος (χολικά οξέα, επίπεδο αμμωνίας) ή βιοψία ήπατος. Σε κάθε περίπτωση, το ήπαρ έχει μια εκπληκτική ικανότητα αναγέννησης, επομένως η παρουσία ακόμη και σημαντικά αυξημένων ηπατικών τιμών δεν σημαίνει απαραίτητα κακή πρόγνωση.

Θέλω πραγματικά να τονίσω την ανάγκη για ένα τεστ GGT. Δεν μετρούν όλοι οι κτηνίατροι αυτό το ένζυμο, αλλά είναι πολύ σημαντικό, οπότε φροντίστε να το ζητήσετε.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ GGT ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Το GGT μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό ηπατικών προβλημάτων, καθώς και άλλων ασθενειών.

Νόσος Ήπατος και Χολής (Ηπατοχοληφόρων).

Το GGT είναι το βασικό ηπατικό ένζυμο που συνδέει τις εργαστηριακές αναφορές με την ηπατική νόσο. Αυτό το ένζυμο αυξάνεται στη μετα-ηπατική απόφραξη των χοληφόρων και μπορεί να φτάσει 5 έως 30 φορές το φυσιολογικό.

Εάν η ALP είναι αυξημένη αλλά όχι η GGT, τότε το πρόβλημα είναι πιο πιθανό η σκελετική νόσος και όχι η ηπατοχοληφόρος νόσος.

Η αυξημένη GGT και η αυξημένη ALP συχνά υποδηλώνουν ηπατοχολική νόσο… αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν γαμμαπάθειες (μη φυσιολογικά επίπεδα γ-γοβουλίνης) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναξιόπιστα αποτελέσματα GGT.

Στη διάγνωση της λοιμώδους ηπατίτιδας, το GGT είναι λιγότερο χρήσιμο από τα ένζυμα τρανσαμινασών, καθώς αυξάνεται μόνο μέτρια (2 έως 5 φορές το φυσιολογικό).

ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Το GGT είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην ανίχνευση ίκτερου, χολαγγειίτιδας και χολοκυστίτιδας. Η άνοδος του GGT συμβαίνει νωρίτερα από άλλες μετρήσεις και παραμένει υψηλό περισσότερο.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Τεράστιες αυξήσεις της GGT παρατηρούνται επίσης στον ορό τόσο των πρωτοπαθών όσο και των δευτερογενών νεοπλασμάτων (καρκίνων), επομένως είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε εάν αυτά τα επίπεδα είναι υψηλά. Μια βρετανική μελέτη του 2012 εξηγεί ότι το GGT είναι δείκτης οξειδωτικού στρες και τα υψηλά επίπεδα GGT μπορεί επομένως να υποδηλώνουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου (1). Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη, γνωστή για τις αντικαρκινικές της επιδράσεις, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του GGT.

Περιβαλλοντικές Τοξίνες

Το GGT αυξάνεται με την έκθεση σε χημικές ουσίες και έμμονους οργανικούς ρύπους (POPs), επομένως είναι ένας ευαίσθητος δείκτης για την περιβαλλοντική τοξικότητα.

Η αυξημένη GGT μπορεί επίσης να υποδεικνύει έκθεση σε μύκητες και μούχλες. Αυτά μπορεί να είναι περιβαλλοντικά ή στην κροκέτα του σκύλου σας, όπου η μούχλα που βρίσκεται στο καλαμπόκι και άλλα δημητριακά έρχεται με τη μορφή επικίνδυνων μυκοτοξινών στο φαγητό. Αυτές οι μυκοτοξίνες μπορεί να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια και μπορεί να προηγηθούν του καρκίνου του ήπατος, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν ο σκύλος σας έχει εκτεθεί.

Το GGT μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό άλλων ασθενειών

Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και σκελετικές ή μυϊκές παθήσεις μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν φυσιολογικά επίπεδα GGT, επομένως η εξέταση GGT μπορεί επίσης να βοηθήσει στον αποκλεισμό αυτών των διαγνώσεων.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΗΠΑΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ?

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία του ήπατος του σκύλου σας είναι να διαχειριστείτε μερικές από τις πολλές εξωτερικές επιρροές που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων του σκύλου σας. Ορίστε λοιπόν μερικές πληροφορίες σχετικά με το ποιες τοξίνες προκαλούν αυξημένα ηπατικά ένζυμα σε σκύλους…

ΦΑΡΜΑΚΑ

Φάρμακα όπως η φαινυτοΐνη και η φαινοβαρβιτάλη που συνταγογραφούνται για επιληπτικές κρίσεις, καθώς και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένης της διροφιλαρίωσης και των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, μπορεί να οδηγήσει σε μη φυσιολογικά ηπατικά ένζυμα.

ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Οι ιογενείς λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν τις δοκιμές ηπατικών ενζύμων και το ίδιο μπορούν να επηρεάσουν τα εμβόλια για ιογενείς ασθένειες. Στους ανθρώπους, το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β προκαλεί ηπατική βλάβη κυρίως όταν περιέχει το τοξικό ανοσοενισχυτικό υδροξείδιο του αργιλίου, το κοινό ανοσοενισχυτικό άλατος αλουμινίου στα εμβόλια – και βρίσκεται σε όλα τα κτηνιατρικά εμβόλια. Το ανοσοενισχυτικό υδροξειδίου του αργιλίου πυροδοτεί επίσης τα προβλήματα αυτοανοσίας του κινητικού νευρώνα που παρατηρούνται σε άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο του Πολέμου του Κόλπου (2). Αυτό το σύνδρομο έχει βρεθεί ότι δεν διακρίνεται από την αυτοάνοση νόσο ALS ή την Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (νόσος του Lou Gehrig). Αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει στη σκλήρυνση κατά πλάκας ή στη σκλήρυνση κατά πλάκας, μια άλλη νευροεκφυλιστική ασθένεια, και έχω δει περιπτώσεις αυτού του τύπου ασθένειας σε σκύλους μετά τον εμβολιασμό.

Το υδροξείδιο του αργιλίου προκάλεσε επίσης απώλεια μιτοχονδρίων και κυτταρικό θάνατο σε ήπαρ ποντικών που εκτέθηκαν σε χαμηλές δόσεις του εμβολίου για την ηπατίτιδα Β. 144 γονίδια στα συκώτια ποντικού άλλαξαν στην έκφρασή τους μόνο μια ημέρα μετά τον εμβολιασμό. Το 2002, η ηπατογαστρεντερολογία ανέφερε ότι το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β συσχετίστηκε με υψηλό κίνδυνο για ηπατίτιδα, γαστρεντερική νόσο και άλλες δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας).

Χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές

Άλλα σημαντικά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν το ήπαρ είναι τα EDC ή οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα τόσο διάχυτες στο περιβάλλον. Οι ορμόνες, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα είναι επίσης ανεξέλεγκτα στην παροχή νερού και τροφίμων.

Μπορεί η τροφή για σκύλους να προκαλέσει αυξημένα ηπατικά ένζυμα;

Ναι, η τροφή για σκύλους μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ήπατος του σκύλου σας. Πρώτον, όπως ανέφερα προηγουμένως, η κροκέτα μπορεί να περιέχει επικίνδυνες μυκοτοξίνες που ονομάζονται αφλατοξίνες. Οι αφλατοξίνες επηρεάζουν κυρίως το συκώτι, προκαλώντας ίκτερο, απώλεια βάρους και λήθαργο… και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.

Δεύτερον, οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές για κατοικίδια περιέχουν συνθετικές βιταμίνες και μέταλλα, καθώς και φυτοφάρμακα και άλλες τοξίνες. Το σώμα πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αποτοξινώσει αυτές τις χημικές ουσίες και αυτό καταπονεί το συκώτι.

Τρίτον, λόγω της υψηλής θερμότητας επεξεργασίας, οι κροκέτες περιέχουν επίσης τοξικά υποπροϊόντα όπως ετεροκυκλικές αμίνες και ακρυλαμίδια. Αυτά δημιουργούν επίσης πρόσθετη επιβάρυνση στο συκώτι του σκύλου σας.

ΤΙ ΝΑ ΤΑΪΣΕΤΕ ΕΝΑΝ ΣΚΥΛΟ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΗΠΑΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ

Είναι καλύτερο να ταΐζετε το σκυλί σας με μια δίαιτα που υποστηρίζει το συκώτι του, κατά προτίμηση μια δίαιτα με φρέσκια, πλήρη τροφή, με βάση το ωμό κρέας χωρίς προσθήκη συνθετικών χημικών. Η τροφοδοσία του συκωτιού υποστηρίζει επίσης το όργανο του ίδιου του σκύλου σας… και μπορείτε να προσθέσετε τροφές που υποστηρίζουν το συκώτι, όπως χόρτα πικραλίδας, φύτρα μπρόκολου, σπανάκι και λαχανικά και μανιτάρια που έχουν υποστεί ζύμωση. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα και η γνώση για την παροχή ποιοτικής και πλήρους ωμής ή μαγειρεμένης διατροφής τότε χρειάζεται έστω και προσωρινά να δώσετε στον σκύλο σας εξειδικευμένες και ποιοτικές ξηρές τροφές για ηπατικές διαταραχές, με τα κατάλληλα συστατικά για την τόνωση του συκωτιού και την λιγότερη δυνατή επιφόρτισή του.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα σε σκύλους

Εκτός από τη διατροφή με φρέσκια, πλήρη και εξειδικευμένη διατροφή, όπως περιγράφεται παραπάνω, μπορείτε να προσθέσετε ορισμένα συμπληρώματα που θα υποστηρίξουν το συκώτι του σκύλου σας.

ΓΛΟΥΤΑΘΕΙΟΝΗ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα και βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος. Τα αμινοξέα N-ακετυλο-κυστεΐνη (NAC) και S-αδενοσυλ-L-μεθειονίνη (SAMe) είναι πρόδρομοι της γλουταθειόνης, επομένως το NAC και το SAMe είναι δύο συμπληρώματα που βοηθούν το ήπαρ.

ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ

Το γαϊδουράγκαθο (milk thistle), ή σιλυμαρίνη, βοηθά στην προστασία του ήπατος και υποστηρίζει την αναγέννηση των ηπατικών κυττάρων. Αγοράστε βιολογικό γαϊδουράγκαθο σε σκόνη ή βάμμα, διαθέσιμο στα περισσότερα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Δώστε 1-2 σταγόνες βάμματος ή 100 mg σκόνης ανά 10 λίβρες σωματικού βάρους, 1-4 φορές την ημέρα.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε γαϊδουράγκαθο σε έγκυους ή θηλάζοντες σκύλους και ρωτήστε τον κτηνίατρό σας εάν ο σκύλος σας παίρνει κάποια φάρμακα. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να δίνετε γαϊδουράγκαθο μόνο για περιόδους που το συκώτι είναι πιεσμένο, ή περιστασιακά ως πρόληψη και όχι ως καθημερινό συμπλήρωμα.

ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΜΕ ΥΨΗΛΑ ΗΠΑΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ?

Το πόσο καιρό ο σκύλος σας μπορεί να ζήσει με υψηλά ηπατικά ένζυμα εξαρτάται από τον λόγο για τα αυξημένα αποτελέσματα. Γι’ αυτό πρέπει να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να συμπεριλάβει ένα τεστ GGT που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε την αιτία των υψηλών αριθμών ενζύμων του σκύλου σας. Μόλις μάθετε τι δεν πάει καλά, τότε μπορείτε να αντιμετωπίσετε το υποκείμενο πρόβλημα.

Το συκώτι είναι το πιο σημαντικό εσωτερικό όργανο και είναι ανοιχτό 24/7/365. Συμμετέχει σε κάθε σωματική διαδικασία, επομένως η προστασία της υγείας του ήπατος είναι απαραίτητη. Το να ακολουθείτε έναν φυσικό τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σας να αποφύγει τον συμβιβασμό σε αυτό το ζωτικό όργανο που βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος από τον ολοένα και πιο τοξικό κόσμο μας.

Πηγή:

https://www.dogsnaturallymagazine.com/what-that-liver-enzyme-test-is-telling-you/

https://www.mspca.org/angell_services/what-does-it-mean-if-a-dog-has-elevated-liver-values/

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα