ΠΕΠΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ!

ΠΕΠΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΚΥΛΟΥ! ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ!

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές κτηνιάτρους στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υποδηλώνει ότι ορισμένοι σκύλοι με χρόνια εντεροπάθεια (CE), μια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), βιώνουν ύφεση όταν μια αλλαγή στη διατροφή προκαλεί συγκεκριμένες αλλαγές στο μικροβίωμα τους.  Η δίαιτα που χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει τους ασθενείς στη μελέτη ήταν μια εξαιρετικά επεξεργασμένη κτηνιατρική δίαιτα. Από την εμπειρία μου, η αποφυγή τροφών για ζώα συντροφιάς είναι ο καλύτερος τρόπος αποφυγής και θεραπείας χρόνιων εντεροπάθειας, συμπεριλαμβανομένων των IBD, IBS και των “ευαίσθητων στομαχιών”.

Τα σκυλιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, χρόνια κολίτιδα (IBD) τρέφονται αρχικά με ήπια, νέα πρωτεϊνική δίαιτα και κατάλληλα συμπληρώματα για την εξισορρόπηση του μικροβιώματος στο πεπτικό σύστημα. Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αποφύγει τη νόσο του γαστρεντερικού συστήματος, ταΐστε μια ποικιλία από βέλτιστες διατροφικά, κατάλληλες για το είδος δίαιτες που περιέχουν ανόθευτες, υψηλής ποιότητας ζωικές πρωτεΐνες, υγρασία, υγιή λίπη και φυτικές ίνες και χαμηλή έως καθόλου περιεκτικότητα σε άμυλο.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές κτηνιάτρους στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια υποδηλώνει ότι ορισμένοι σκύλοι με χρόνια εντεροπάθεια (CE), μια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), βιώνουν ύφεση όταν μια αλλαγή στη διατροφή προκαλεί συγκεκριμένες αλλαγές στο μικροβίωμα τους.

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ!

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου τόσο στους ανθρώπους όσο και στα κατοικίδια δεν είναι καλά κατανοητή, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι οι αποικίες μικροοργανισμών που κατοικούν στα έντερα – γνωστές συλλογικά ως μικροβίωμα του εντέρου – είναι βασικοί συνεισφέροντες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρόφιμα που τρώμε και ταΐζουμε στους συντρόφους των ζώων μας έχουν βαθιά επίδραση στο μικροβίωμα.

Στη μελέτη Penn Vet, οι ερευνητές εξέτασαν τους δεσμούς μεταξύ μιας συγκεκριμένης «θεραπευτικής» δίαιτας που χορηγήθηκε σε 29 σκύλους με CE, των μικροβιωμάτων αυτών των σκύλων και της ύφεσης της νόσου τους. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι στους 20 σκύλους των οποίων η νόσος παρουσίασε ύφεση, υπήρχαν βασικά χαρακτηριστικά του μικροβιώματος και τα σχετικά μεταβολικά προϊόντα.

Συγκεκριμένα, τα μικροβιώματα των σκύλων που πέτυχαν ύφεση είχαν αύξηση στους μεταβολίτες γνωστούς ως δευτερογενή χολικά οξέα, οι οποίοι παράγονται όταν ορισμένα μικρόβια στο έντερο καταναλώνουν χολή που απελευθερώνεται από το ήπαρ. Ένα από τα φιλικά μικρόβια που παράγει δευτερογενή χολικά οξέα είναι το Clostridium hiranonis, το οποίο βρέθηκε σε μεγαλύτερους αριθμούς στους σκύλους των οποίων η ασθένεια άρχισε να υφίσταται ύφεση.

Αυτά τα σκυλιά είχαν επίσης λιγότερα παθογόνα βακτήρια όπως το E. coli και το Clostridium perfringens αφού ξεκίνησαν τη δίαιτα. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο πρόσθετες μελέτες για να ελέγξουν την υπόθεσή τους για το τι πυροδοτεί πραγματικά την ύφεση.

«Αυτό μας επέτρεψε να δείξουμε ότι τα δευτερογενή χολικά οξέα και το C. hiranonis δεν είναι απλώς βιοδείκτες ύφεσης, αλλά μπορούν στην πραγματικότητα να επηρεάσουν την αλλαγή», δήλωσε ο Daniel Beiting, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Penn Vet στην δημοσίευση Penn Today. “Τα χολικά οξέα μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων και το C. hiranonis μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου σε ποντίκια.”

Τέλος, οι ερευνητές ανέλυσαν πληροφορίες από παιδιά με νόσο του Crohn (άλλη μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου) που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με αποκλειστική εντερική διατροφή, μια εξειδικευμένη υγρή δίαιτα. Διαπίστωσαν ότι τα μικροβιώματα των παιδιών παρουσίασαν αύξηση στο Clostridium scindens, ένα άλλο φιλικό μικροβιακό είδος που παράγει δευτερογενή χολικά οξέα.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ, ΣΥΝΙΣΤΩ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗ «ΚΛΙΝΙΚΗ» ΤΡΟΦΗ

Τα αποτελέσματα της μελέτης Penn Vet είναι ενδιαφέροντα για το γεγονός ότι ενισχύουν τη σημασία ενός διαφορετικού μικροβιώματος για την υγεία των σκύλων, και ιδιαίτερα την πεπτική τους υγεία. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με αυτά τα συναισθήματα. Πιστεύω ότι το 100% των κατοικίδιων ζώων με ΙΦΝΕ έχουν επίσης δυσβίωση, η οποία ευτυχώς τώρα μπορεί να αξιολογηθεί με ανάλυση μικροβιώματος.

Η Dr. Holly Gantz από το AnimalBiome και εγώ συζητάμε τα οφέλη μιας διαφοροποιημένης, φρέσκιας διατροφής για τη διατήρηση των μικροβιωμάτων των κατοικίδιων μας ισορροπημένα και ανθεκτικά και την ανάρρωση από τη νόσο του γαστρεντερικού συστήματος σε αυτή τη συνέντευξη. Οι περισσότεροι κτηνίατροι συμφωνούν ότι η αντιμετώπιση ενός δυσβιοτικού μικροβιώματος και της βαθιάς φλεγμονώδους απόκρισης είναι το κλειδί για τη θεραπεία πολλών χρόνιων εντεροπαθειών.

Ωστόσο, δεν συμφωνώ ότι η προσφορά μιας υψηλής επεξεργασίας “συνταγογραφούμενης” κροκέτας που περιέχει υδρολυμένη πρωτεΐνη είναι η καλύτερη προσέγγιση για την επίτευξη βελτιωμένης υγείας του εντέρου σε σκύλους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Αν και η τροφή για ζώα συντροφιάς έχει αποδοθεί, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος σε ορισμένα κατοικίδια, αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των σκύλων στη μελέτη δεν πέτυχε ύφεση με την «υποαλλεργική» δίαιτα.

Οι ερευνητές αρχίζουν να εντοπίζουν πιθανές συστημικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων φλεγμονωδών αποκρίσεων, από την κατανάλωση προηγμένων τελικών προϊόντων γλυκοζυλίωσης που βρίσκονται σε επεξεργασμένες τροφές για κατοικίδια με υψηλή θερμοκρασία (κροκέτα), κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλά κατοικίδια δεν βελτιώνονται με τη μετάβαση από την μία κροκέτα στην άλλη.

Η παραδοσιακή διατροφική σύσταση για σκύλους με ΙΦΝΕ, ειδικά εκείνους με έμετο ή διάρροια, είναι να τρέφονται προσωρινά με σπιτική, ήπια διατροφή μέχρι να βελτιωθούν τα συμπτώματα, μαζί με φάρμακα ή διατροφικά για τη διαχείριση του εμέτου και της διάρροιας, εάν χρειάζεται. Η ήπια διατροφή που προτείνουν οι περισσότεροι κτηνίατροι είναι ο κιμάς και το ρύζι, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική, κατά τη γνώμη μου, όσο η ήπια δίαιτα χωρίς δημητριακά, εξαιρετικά εύπεπτη που προτείνω: μαγειρεμένη, χωρίς λιπαρά κιμά γαλοπούλας και 100% κονσερβοποιημένη κολοκύθα ή μαγειρεμένη γλυκοπατάτα.

Το βοδινό κρέας είναι σχετικά υψηλό σε λίπος, το οποίο μπορεί να αυξήσει τη γαστρεντερική διαταραχή και να επιδεινώσει την παγκρεατίτιδα, εάν υπάρχει επίσης. Το ρύζι είναι ένας περιττός σύνθετος υδατάνθρακας που συχνά ζυμώνεται στη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας αέρια, φούσκωμα και πρόσθετο ερεθισμό του γαστρεντερικού συστήματος πριν περάσει στα κόπρανα, άπεπτο, σε πολλές περιπτώσεις.

Εάν ο σκύλος σας έχει διαγνωστεί με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) και ταΐζετε μια ήπια διατροφή, συνιστώ να συνεργαστείτε με έναν ολοκληρωμένο κτηνίατρο, γιατί μετά την ήπια δίαιτα, θα πρέπει να επιλέξετε μια νέα, ισορροπημένη, χαμηλής περιεκτικότητας σε υπολείμματα δίαιτα, κατά προτίμηση φρέσκιας τροφής.

Μια νέα (νέα) δίαιτα θα δώσει στο γαστρεντερικό σωλήνα και στο ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας την απαραίτητη ανάπαυση και η αντιφλεγμονώδης φύση της δίαιτας θα υποστηρίξει την επούλωση.

Συνιστώ επίσης να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη θεραπεία αποκατάστασης μικροβιώματος, η οποία είναι μη τοξική, αντηχεί στο σώμα και μπορεί να έχει βαθιά θετική επίδραση στην υγεία του σκύλου σας — όχι μόνο στην υγεία του γαστρεντερικού σωλήνα, αλλά και στη λειτουργία των οργάνων, στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και στη συμπεριφορά.

Εσείς και ο ολιστικός κτηνίατρός σας θα πρέπει επίσης να συζητήσετε τα κατάλληλα συμπληρώματα, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων πρωτοκόλλων για την εξισορρόπηση του μικροβιώματος και την επανασπορά του εντέρου με υγιή βακτήρια. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά βότανα και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν εξαιρετικά στη βελτίωση της πέψης και της απορρόφησης και στη μείωση της φλεγμονής του γαστρεντερικού σωλήνα.

Το εάν αυτά τα συμπληρώματα εισάγονται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από μια διατροφική αλλαγή εξαρτάται από την ατομική κατάσταση του σκύλου σας. Η πολύ γρήγορη ή εσφαλμένη μετάβαση μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων, γι’ αυτό σας ενθαρρύνω θερμά να λάβετε επαγγελματική καθοδήγηση από έναν ολοκληρωμένο κτηνίατρο με καλή γνώση της καλής υγείας.

Άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής που πρέπει να αντιμετωπίσετε περιλαμβάνουν μελλοντικά περιττά εμβόλια (τα οποία δεν συνιστώ αυτόματα) και άλλα κτηνιατρικά φάρμακα (συμπεριλαμβανομένης της συνταγογράφησης αποπαρασιτικών χωρίς επιβεβαίωση παρασίτων), καθώς και τυχόν πιθανές τοξίνες στο περιβάλλον ή στον τρόπο ζωής του κατοικίδιου ζώου σας που μπορεί να συμβάλλει σε φλεγμονή που δεν έχει αντιμετωπιστεί.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΡΕΨΕΤΕ ΤΟ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ

Αν και υπάρχουν πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία του εντέρου του σκύλου σας, όπως έχω ήδη αναφέρει, η διατροφή που ταΐζετε έχει άμεση επίδραση στη μικροβιακή ποικιλομορφία του μικροβιώματος και είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη της ασθένειας και τη διατήρηση της ευεξίας .

Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, σας συνιστώ να απομακρύνετε το κατοικίδιο ζώο σας από κοινές ξηρές τροφές και αντ’ αυτού να ταΐζετε μια βέλτιστη διατροφικά, κατάλληλη για το είδος διατροφή, που σημαίνει τροφή ανθρώπινης ποιότητας που περιέχει ανόθευτη, υψηλής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη, υγρασία , υγιεινά λίπη και φυτικές ίνες, με χαμηλή έως καθόλου περιεκτικότητα σε άμυλο. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε εξολοκλήρου τουλάχιστον φροντίστε να αποτελεί έστω μέρος της διατροφής του.

Μια ποικιλία από θρεπτικά πλήρεις ωμές ή απαλά μαγειρεμένες και ισορροπημένες τροφές είναι η κορυφαία επιλογή για κατοικίδια, αλλά μόνο για εκείνους τους γονείς κατοικίδιων ζώων που έχουν δεσμευτεί να το κάνουν σωστά. Εάν δεν θέλετε να ασχολείστε με τις ισορροπημένες δίαιτες στο σπίτι, η επιλογή να ταΐσετε μια προ-ισορροπημένη, εμπορικά διαθέσιμη φρέσκια ή μαγειρεμένη τροφή είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Πηγή: https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2019/10/28/inflammatory-bowel-disease-in-dogs.aspx

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα