ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΜΗ ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΜΗ ΒΡΑΧΥΚΕΦΑΛΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ?

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία το γαστρικό οξύ ρέει από το στομάχι στον οισοφάγο (τον σωλήνα που μεταφέρει την τροφή από το στόμα στο στομάχι). Κανονικά, μια βαλβίδα που ονομάζεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας εμποδίζει αυτήν την αντίστροφη ροή του οξέος του στομάχου. Σε σκύλους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ωστόσο, το οξύ του στομάχου διέρχεται από αυτόν τον σφιγκτήρα και εισέρχεται στον οισοφάγο.

Μόλις εισέλθει στον οισοφάγο, το οξύ του στομάχου είναι πολύ ερεθιστικό. Το οξύ του στομάχου εντός του οισοφάγου προκαλεί οισοφαγίτιδα (ερεθισμός του οισοφάγου), που σχετίζεται με ποικίλα κλινικά σημεία σε σκύλους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗΣ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ?

Στους ανθρώπους, η ΓΟΠΝ σχετίζεται με τον πόνο που συνήθως αναφέρεται ως καούρα. Ωστόσο, τα κατοικίδιά μας δεν μπορούν να μας πουν πότε νιώθουν άβολα. Πρέπει να αναζητήσουμε πιο λεπτές ενδείξεις δυσφορίας. Πιθανά σημεία που σχετίζονται με ΓΟΠΝ περιλαμβάνουν:

 • μειωμένη όρεξη
 • δυσκολία στην κατάποση
 • γλείφοντας τα χείλη
 • αλλαγή στο γαύγισμα
 • χρόνιος βήχας
 • εμφάνιση γενικευμένης δυσφορίας
 • βηματοδότηση ή ανησυχία τη νύχτα

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι σκύλοι μπορεί να αρχίσουν να χάνουν βάρος επειδή δεν λαμβάνουν πλέον επαρκή διατροφή.

Οι σκύλοι με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί επίσης να εμφανίσουν παλινδρόμηση , ειδικά μετά το φαγητό. Η παλινδρόμηση δεν είναι το ίδιο με τον έμετο. Ο έμετος είναι μια ενεργή διαδικασία. υπάρχει μια προφανής κοιλιακή ανύψωση που σχετίζεται με εμετό. Η παλινδρόμηση είναι μια παθητική διαδικασία. ένας σκύλος θα φαίνεται να ανοίγει απλά το στόμα του και θα βγει υλικό. Είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή εάν ο σκύλος σας κάνει εμετό ή παλινδρόμηση. Εάν δεν είστε σίγουροι, προσπαθήστε να βιντεοσκοπήσετε ένα επεισόδιο παλινδρόμησης ή εμέτου. Οι παρατηρήσεις σας θα βοηθήσουν τον κτηνίατρό σας να περιορίσει τη λίστα των πιθανών αιτιών της ασθένειας του κατοικίδιου ζώου σας.

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΠΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ!

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙ Ο ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΤΗΝ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ?

Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει γαστρεντερικά σημεία ή μη ειδικά σημάδια πόνου, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα ξεκινήσει με φυσική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις. Στη φυσική εξέταση, ο κτηνίατρός σας θα προσπαθήσει να εντοπίσει τον πόνο και να νιώσει κοιλιακές μάζες, εμπόδια ή άλλες ανωμαλίες. Στη συνέχεια, ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει εργαστηριακές εξετάσεις. Ένας πλήρης αριθμός αιμοσφαιρίων χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων του κατοικίδιου ζώου σας. Ένα προφίλ βιοχημείας ορού παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργούν τα εσωτερικά όργανα του κατοικίδιου ζώου σας, όπως το συκώτι και τα νεφρά. Η ανάλυση ούρων βοηθά τον κτηνίατρό σας να αξιολογήσει την ενυδάτωση και τη νεφρική λειτουργία του σκύλου σας, ενώ επίσης αποκλείει μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ως την αιτία της δυσφορίας του κατοικίδιου ζώου σας.

Στη συνέχεια, ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα συστήσει απεικόνιση. Δοκιμές όπως η ακτινογραφία (ακτινογραφίες) και ο υπέρηχος μπορούν να επιτρέψουν στον κτηνίατρό σας να εξετάσει το στήθος και την κοιλιά του κατοικίδιου ζώου σας για σημάδια μάζας, μόλυνση, εντερική απόφραξη και άλλες ανωμαλίες. Υπάρχει ένας αριθμός καταστάσεων που προκαλούν σημεία παρόμοια με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επομένως ο κτηνίατρός σας θα αποκλείσει αυτές τις καταστάσεις.

Στους περισσότερους σκύλους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όλες οι παραπάνω εξετάσεις είναι φυσιολογικές. Ο κτηνίατρός σας πιθανότατα θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό κτηνίατρο για να ακολουθήσει πιο επεμβατικές γαστρεντερικές διαγνώσεις. Η γαστρεντερική παλινδρόμηση συχνά διαγιγνώσκεται με την ενδοσκόπηση. Ο σκύλος σας θα αναισθητοποιηθεί και μια μικρή κάμερα θα περάσει στον οισοφάγο του σκύλου σας. Αυτή η κάμερα θα επιτρέψει την απεικόνιση της φλεγμονής του οισοφάγου που προκαλείται από ΓΟΠΝ, επιβεβαιώνοντας τη διάγνωση.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΣΚΥΛΟΥ?

Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών θεραπειών για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται συνδυασμό θεραπειών, καθεμία από τις οποίες αντιμετωπίζει το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο.

Τα αντιόξινα φάρμακα συνταγογραφούνται συχνά για τη μείωση της οξύτητας του στομάχου. Αυτά τα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν φαμοτιδίνη (εμπορική ονομασία: Pepcid®, Apo-Famotidine®), σιμετιδίνη (εμπορική ονομασία: Tagamet®), ρανιτιδίνη (εμπορική ονομασία Zantac®) και ομεπραζόλη (εμπορικές ονομασίες Gastrogard® και Prilosec®), μειώνουν το οξύ παραγωγή. Η παλινδρόμηση μπορεί ακόμα να εμφανιστεί, αλλά θα είναι λιγότερο επώδυνη και λιγότερο βλαβερή για τον οισοφάγο.

Οι σκύλοι με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση επωφελούνται επίσης από φαρμακευτική αγωγή για την ενίσχυση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αυτά τα φάρμακα, όπως η σισαπρίδη (εμπορικές ονομασίες: Prepulsid®, Propulsid®) και η μετοκλοπραμίδη (εμπορικές ονομασίες Reglan® και Maxolon®), συμβάλλουν στην αύξηση του μυϊκού τόνου στον σφιγκτήρα, μειώνοντας την πιθανότητα να εισέλθει το οξύ του στομάχου στον οισοφάγο.

Η διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των σημείων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Τα σκυλιά με ΓΟΠΝ συχνά τα καταφέρνουν καλύτερα με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αυτό βοηθά στη μείωση της παραγωγής οξέος στομάχου. Η σίτιση μικρών, συχνών γευμάτων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της παλινδρόμησης στον οισοφάγο.

Τέλος, παρά όλα αυτά τα μέτρα, είναι πιθανό ότι τουλάχιστον κάποιου βαθμού παλινδρόμηση θα εξακολουθεί να εμφανίζεται. Η σουκραλφάτη (εμπορικές ονομασίες: Carafate® και Sulcrate®) συνταγογραφείται συχνά σε σκύλους με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και χορηγείται ως εναιώρημα (αιωρούμενο σε νερό). Αυτό επιτρέπει στη σουκραλφάτη να επικαλύψει τον οισοφάγο, προστατεύοντας την ευαίσθητη επένδυση του και επιβραδύνοντας την εξέλιξη της φλεγμονής και των ελκών του οισοφάγου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται από μια υποκείμενη ανατομική ανωμαλία, όπως η διαφραγματοκήλη. Εάν συμβαίνει αυτό, ο κτηνίατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική διόρθωση του υποκείμενου ελαττώματος.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ ΜΕ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ?

Οι περισσότεροι σκύλοι παρουσιάζουν ταχεία βελτίωση των κλινικών συμπτωμάτων με τη θεραπεία. Ο κτηνίατρός σας θα παρακολουθεί την πρόοδο και την ανταπόκριση του σκύλου σας στη θεραπεία. Η ανταπόκριση του σκύλου σας στη θεραπεία θα καθορίσει εάν μια σύντομη πορεία θεραπείας είναι επαρκής ή εάν ο σκύλος σας πρέπει να συνεχίσει να παίρνει φάρμακα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή:

https://vcahospitals.com/know-your-pet/gastroesophageal-reflux-disease-gerd-in-nonbrachycephalic-dogs

*Το άρθρο προέερχεται από κλινική κατοικίδιων στο εξωτερικό και προορίζεται για ενημερωτικό σκοπό και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόταση θεραπείας και αντιμετώπισης. Για αυτό αρμόδιος είναι ο κτηνίατρος που έχετε επιλέξει.

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα