ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΟΓΛΥΚΑΝΕΣ! ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ!

ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΟΓΛΥΚΑΝΕΣ! ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΓΑΤΑΣ!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΟΓΛΥΚΑΝΕΣ (GAGS)

Οι γλυκοζαμινογλυκάνες (GAGs) είναι πολύπλοκα μόρια που αποτελούνται από πρωτεΐνες και σάκχαρα και βρίσκονται σε διάφορους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του πλάσματος του αίματος, των αρθρώσεων και της βλεννογόνου (βλεννογόνου) επένδυσης διαφόρων οργάνων, συμπεριλαμβανομένου του γαστρεντερικού σωλήνα και της χολής. Υπάρχουν διάφορες ενώσεις. Η ηπαράνη και η δερματάνη επικαλύπτουν το ουροποιητικό σύστημα των γατών, ενώ η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη αποτελούν τα κύρια GAG στην άρθρωση. Είναι από τα πιο συνταγογραφούμενα συμπληρώματα σε όλη την κτηνιατρική.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΔΩΣΩ ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΟΓΛΥΚΑΝΕΣ ΣΤΟ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ ΜΟΥ?

Τα κατοικίδια με αρθρίτιδα συχνά αντιμετωπίζονται με γλυκοζαμινογλυκάνες. Τα GAG λειτουργούν παρόμοια με την ασπιρίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μειώνοντας την παραγωγή επιβλαβών προφλεγμονωδών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των προσταγλανδινών που μπορεί να υποβαθμίσουν τη μήτρα του χόνδρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο πόνο και φλεγμονή και επιτρέπει τη σύνθεση χόνδρου. Οι γλυκοζαμινογλυκάνες μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως δομικά στοιχεία αυτού του νέου χόνδρου της άρθρωσης, δίνοντάς τους διπλό όφελος στη διαχείριση της εκφυλιστικής νόσου των αρθρώσεων και της οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, οι γλυκοζαμινογλυκάνες (GAG) φαίνεται να αυξάνουν τη σύνθεση των πρωτεογλυκανών, του υαλουρονικού οξέος (το οποίο δρα ως λιπαντικό των αρθρώσεων) και του κολλαγόνου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή δομή και λειτουργία της άρθρωσης.

Ωστόσο, οι γλυκοζαμινογλυκάνες δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές σε όλα τα ζώα και μπορεί να χρειαστούν 4 έως 8 εβδομάδες για να επιτευχθεί βελτίωση σε ζώα που ανταποκρίνονται. Ενώ οι περισσότερες μελέτες για τα οφέλη των GAGs χρησιμοποιούν ενέσιμα σκευάσματα, τα από του στόματος συμπληρώματα φαίνεται να απορροφώνται καλά σε σε μεγάλο βαθμό.

Άλλες πιθανές ενδείξεις για τη γλυκοζαμίνη περιλαμβάνουν τη θεραπεία της νόσου του μεσοσπονδύλιου δίσκου, της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας (φλεγμονή της ουροδόχου κύστης) και της σοβαρής φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Η νόσος του δίσκου σχετίζεται με μη φυσιολογικές συμπιεστικές δυνάμεις στους δίσκους, που απαιτούν την αναδιαμόρφωση και την επισκευή τους. Η γλυκοζαμίνη έχει προταθεί ως πιθανή πηγή των μορίων πρωτεογλυκάνης που χρειάζονται κατά τη διάρκεια αυτών των διεργασιών. Έχει αποδειχθεί ότι οι γάτες παρουσιάζουν μείωση στο στρώμα γλυκοζαμινογλυκάνης που επικαλύπτει το ουροποιητικό σύστημα με την ηλικία. Τα μειωμένα επίπεδα δερματάνης και ηπαράνης είναι επίσης χαρακτηριστικό των γατών με νόσο του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος των αιλουροειδών, ιδιαίτερα τη διάμεση κυστίτιδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η συμπλήρωση με γλυκοζαμινογλυκάνες μπορεί να είναι επωφελής στη μείωση της φλεγμονής και της υποτροπής. Οι GAG μπορεί επίσης να παρέχουν προστασία για τον γαστρεντερικό βλεννογόνο σε φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

ΠΟΣΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΟΓΛΥΚΑΝΩΝ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ?

Οι γλυκοζαμινογλυκάνες χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια ως θεραπεία για κατοικίδια με αρθρίτιδα. Αυτά τα προϊόντα έχουν μακρά ιστορία κλινικής ασφάλειας.

ΠΟΙΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΙΑ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΟΓΛΥΚΑΝΕΣ?

Οι σκύλοι, οι γάτες και τα άλογα είναι τα κύρια είδη που αντιμετωπίζονται με αυτά τα συμπληρώματα.

ΠΟΣΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΑΥΤΑ?

Οι γλυκοζαμινογλυκάνες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη διαχείριση της εκφυλιστικής και φλεγμονώδους νόσου των αρθρώσεων. Αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα επιβεβαιώνονται από την κλινική εμπειρία, αν και δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται όλα τα ζώα το ίδιο.

Οι διακυμάνσεις στην ποιότητα του προϊόντος μπορεί να ευθύνονται για ορισμένες από τις ασυνέπειες στην κλινική αποτελεσματικότητα. Ενώ η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι διαθέσιμες σε από του στόματος μορφές, ενέσιμες μορφές είναι επίσης διαθέσιμες για ενδομυϊκή ή ενδοαρθρική (στην άρθρωση) ένεση.

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΟΓΛΥΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ?

Είναι πολύ ασφαλείς, ειδικά σε σύγκριση με τις παρενέργειες της θεραπείας με στεροειδή φάρμακα (ΜΣΑΦ). Το μόνο πιθανό μειονέκτημα στη χρήση τους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ότι μπορεί να μην λειτουργούν. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες με τα ενέσιμα GAG είναι εξαιρετικά σπάνιες, αλλά αναφέρεται ότι περιλαμβάνουν δοσοεξαρτώμενη αναστολή της πήξης του αίματος. Συνιστάται ο κτηνίατρός σας να παρακολουθεί τις παραμέτρους πήξης του αίματος του κατοικίδιου ζώου σας σε τακτική βάση. Αρχικά, υπήρχαν ανησυχίες σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων με γλυκοζαμινογλυκάνες σε διαβητικά ζώα, καθώς παρασκευάζονται από γλυκόζη ή σάκχαρο στο αίμα. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει, ωστόσο, ότι η γλυκοζαμίνη είναι ασφαλής για χρήση σε αυτά τα ζώα, αν και εξακολουθεί να είναι συνετό να παρακολουθούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διαβητικά κατοικίδια (ειδικά εάν χρησιμοποιούνται υψηλότερες δόσεις γλυκοζαμίνης), καθώς σπάνια μπορεί να χρειαστούν αλλαγές στα επίπεδα ινσουλίνης.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟΖΑΜΙΝΟΓΛΥΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ?

Οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά τα συμπληρώματα δεν υπόκεινται σε αυστηρές ρυθμίσεις και ότι τα προϊόντα που προορίζονται για από του στόματος κατανάλωση ενδέχεται να διαφέρουν ευρέως ως προς την περιεκτικότητα και την ποιότητα των γλυκοζαμινογλυκανών, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Πολλά από αυτά τα προϊόντα διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Τα ενέσιμα προϊόντα χορηγούνται από κτηνιάτρους, μερικές φορές με τον ασθενή υπό καταστολή και απαιτούν ιατρική συνταγή.

Πηγή: https://vcahospitals.com/know-your-pet/glycosaminoglycans-gags

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
    0
    Καλάθι αγορών
    Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα