ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΥ ICH ΣΕ ΨΑΡΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ!

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΑΡΑΣΙΤΟΥ ICH ΣΕ ΨΑΡΙΑ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ!

Μία από τις πιο κοινές ασθένειες που εμφανίζουν τα ψάρια στο ενυδρείο σας που οφείλεται λόγω στρες, κακής διατροφής και ακατάλληλων συνθηκών νερού η οποία είναι ευρέως γνωστή ως white spot disease, λευκές κηλίδες και παράσιτο ich!

Το όνομα του παρασίτου Ich (Ichthyophthirius multifilis) μεταφράζεται σε “ψείρα ψαριών με πολλά παιδιά”, έναν τίτλο που ταιριάζει καλά, καθώς κάθε παράσιτο μπορεί να παράγει περισσότερους από χίλιους απογόνους. Παρόλο που η ασθένεια είναι ισοδύναμη με μια δερματική λοίμωξη, μπορεί εύκολα να αποβεί μοιραία για ένα ψάρι που έχει ελλιπής διατροφή και ακατάλληλες για αυτό συνθήκες νερού και συγκατοίκους.

Συμπτώματα

 1. Μικρές λευκές κηλίδες που μοιάζουν με άμμο (white spots)
 2. Ξύσιμο ψαριών σε ξύλα, πέτρες και χαλίκι
 3. Σε προχωρημένα στάδια τα ψάρια γίνονται ληθαργικά
 4. Ερυθρότητα ή αιματηρές ραβδώσεις σε προχωρημένα στάδια

Τα μολυσμένα ψάρια καλύπτονται σε διάφορους βαθμούς με μικρές λευκές κηλίδες. Οι σοβαρές προσβολές είναι εύκολο να εντοπιστούν, αλλά μικρά περιστατικά συχνά δεν γίνονται αντιληπτά. Ωστόσο, αυτό δεν θα παραμείνει απαρατήρητο για πολύ.

Το ενήλικο παράσιτο εισχωρεί στο δέρμα του θύματος του, τρέφοντας με αίμα και νεκρά επιθηλιακά κύτταρα. Ο ερεθισμός που προκαλείται από το έντονο παράσιτο προκαλεί το πρήξιμο του δέρματος των ψαριών και την παραγωγή λευκών κυστών που θεωρούνται μικρά σημεία. Το ψάρι αισθάνεται σαν να έχει δαγκωθεί από ένα κουνούπι. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε μολυσμένα ψάρια να ξύνονται πάνω σε βράχους και χαλίκια για να ανακουφιστούν.

Μετά από αρκετές ημέρες γιορτής, το έντονο παράσιτο εξελίσσεται σε τροφοζωίτη, ξεχειλίζει από το ψάρι και βυθίζεται στο κάτω μέρος της δεξαμενής. Εκκρίνοντας μια μαλακή ζελατινώδη ουσία, σχηματίζει μια προστατευτική μεμβράνη μέσα στην οποία χωρίζεται σε εκατοντάδες παράσιτα μωρών, γνωστά ως τομίτες. Οι πεινασμένες τομίτες εγκαταλείπουν σύντομα το σπίτι τους αναζητώντας ένα φρέσκο ​​ψάρι για φαγητό.

Κατά τη διάρκεια του σταδίου ελεύθερης κολύμβησης, που διαρκεί μόλις τρεις ημέρες, το παράσιτο είναι ευάλωτο στη φαρμακευτική αγωγή. Μόλις εισχωρήσει σε ένα νέο ψάρι ξενιστή προστατεύεται με ασφάλεια από χημικές ουσίες στο νερό.

Θεραπευτική αγωγή

 1. Αυξήστε τη θερμοκρασία του νερού σταδιακά έως τους 30 βαθμούς (1 βαθμό την ημέρα). Εάν τα ψάρια αντέχουν και σε υψηλότερες θερμοκρασίες (δίσκοι) κρατήστε την θερμοκρασία στους 32 βαθμούς για 3-5 ημέρες και μετά μειώστε στους 30
 2. Παρέχετε αυξημένη οξυγόνωση και ανατάραξη επιφάνειας στο ενυδρείο λόγω αύξησης της θερμοκρασίας
 3. Φάρμακα ενάντια στο παράσιτο για 10-14 ημέρες
 4. Μειώστε την δοσολογία των φαρμάκων κατά τη θεραπεία ψαριών χωρίς λέπια
 5. Απομακρύνετε υλικά φίλτρανσης με άνθρακα κατά την διάρκεια της θεραπείας
 6. Εκτελέστε αλλαγές νερού μεταξύ των θεραπειών

Ολόκληρος ο κύκλος διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες από την αρχή έως το τέλος. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα μειώσουν τον κύκλο, ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες θα τον επιμηκύνουν. Επομένως, η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού μειώνει το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει το παράσιτο στο στάδιο στο οποίο είναι ευαίσθητο στη φαρμακευτική αγωγή.

Οι θεραπείες πρέπει να δίνονται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να διασφαλιστεί ότι όλα τα παράσιτα έχουν εξαφανιστεί. Προσέξτε προσεκτικά για άλλες λοιμώξεις, καθώς δευτερογενείς λοιμώξεις εμφανίζονται συχνά όταν το δέρμα έχει υποστεί βλάβη από το παράσιτο.

Παρόλο που τίποτα δεν σκοτώνει το παράσιτο αφού έχει ελεγχθεί στο “ξενοδοχείο του” των ψαριών του, πολλές χημικές ουσίες σκοτώνουν όταν αφήσει τα ψάρια. Το πράσινο του μαλαχίτη, το μπλε του μεθυλενίου, η υδροχλωρική κινίνη και η υδροχλωρική μεπακρίνη είναι όλα αποτελεσματικά και διατίθενται με πολλές επωνυμίες.

Δόση με βάση τις οδηγίες του πακέτου. Ωστόσο, μειώστε τις δόσεις στο μισό κατά τη θεραπεία γατόψαρων και ψαριών tetra. Ανεξάρτητα από το φάρμακο που χρησιμοποιείται, η θεραπεία πρέπει να χορηγείται συνεχώς για 10-14 ημέρες για να διασφαλιστεί ότι θανατώνονται όλα τα παράσιτα. Μεταξύ των θεραπειών, συνιστάται μερική αλλαγή νερού. Διατηρήστε τις θερμοκρασίες του νερού υψηλότερες από το συνηθισμένο για να επιταχύνετε τον κύκλο ζωής του παρασίτου. Διακόψτε τη διήθηση άνθρακα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς θα αφαιρέσει τις χημικές ουσίες και του φαρμάκου.

Μια άλλη επιλογή θεραπείας: Ολική αφαίρεση ψαριών

Οι τομίτες, το κινητικό και μολυσματικό στάδιο του κύκλου ζωής, εξέρχονται από τα τροφών που εκρήγνυνται από τα πληγέντα ψάρια και πέφτουν στο κάτω μέρος της δεξαμενής. Χωρίς τα ψάρια να επανασυνδεθούν, ωστόσο, οι τομάτες θα πεθάνουν εντός 48 ωρών από την έξοδο από τους ξενιστές τους. Έτσι, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσετε μια δεξαμενή από το ich είναι να αφαιρέσετε όλα τα ψάρια για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Σε 27 βαθμούς Κελσίου, οι τομίτες θα πεθάνουν σε δύο ημέρες απουσίας ψαριού, και για να είμαστε σίγουροι, ορισμένοι συνιστούν τη διατήρηση της δεξαμενής κενής από ψάρια και στους 27 βαθμούς για τέσσερις ημέρες (96 ώρες). Αυτή η λύση μπορεί να είναι χρήσιμη όταν υπάρχουν πολύ λίγα ψάρια στη δεξαμενή ή όταν η χωρητικότητα της δεξαμενής είναι πολύ μεγάλη για εύκολη επεξεργασία του όγκου του νερού.

Εναλλακτική θεραπεία χωρίς φάρμακο (δεν προτείνεται σε αρχάριους και συνιστάται σε πρώιμο στάδιο)

Όπως και με την βασική θεραπεία, ξεκινάμε με σταδιακή αύξηση τη θερμοκρασίας του ενυδρείου στους 30 βαθμούς για 10-12 ημέρες και μετά πάλι σταδιακά επαναφέρουμε την θερμοκρασία στην κανονική της τιμή. Παράλληλα χρησιμοποιούμε ενυδρειακό αλάτι διαλυμένο καλά σε δοσολογία 2-3 γραμμαρίων ανά λίτρο υπό την προϋπόθεση ότι τα ψάρια έχουν ανοχή σε αυτή την ποσότητα του αλατιού. Να αποφεύγεται το αλάτι αν έχετε αληθινά φυτά, ψάρια όπως ghost knives, corydoras, elephant nose, loaches). Σε κάθε περίπτωση παρατηρείτε την αντίδραση των ψαριών μετά την προσθήκη αλατιού.

Πρόληψη

 1. Καραντίνα σε νέα ψάρια για δύο εβδομάδες
 2. Επεξεργαστείτε και καθαρίστε τα φυτά πριν τα προσθέσετε στο ενυδρείο
 3. Διατηρήστε υψηλή ποιότητα νερού
 4. Δώστε στα ψάρια μια διατροφικά ισορροπημένη και ποικίλα διατροφή

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε είναι να βάλετε σε καραντίνα όλα τα νέα ψάρια σε ξεχωριστό ενυδρείο για δύο εβδομάδες πριν τα μεταφέρετε στο κανονικό ενυδρείο. Όταν δεν είναι δυνατή η καραντίνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προφυλακτική θεραπεία. Είτε το μπλε του μεθυλενίου είτε το πράσινο του μαλαχίτη όταν εισάγονται νέα ψάρια και πάλι τέσσερις ημέρες αργότερα θα συμβάλει στη μείωση της επίπτωσης της μόλυνσης. Τα νέα φυτά πρέπει επίσης να αντιμετωπίζονται, καθώς μπορούν να φέρουν κύστες.

Η διατήρηση της υψηλής ποιότητας του νερού, η αποφυγή των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, η εξασφάλιση μιας ισχυρής διατροφής, κατάλληλων συγκατοίκων, διακόσμησης, ροής και φωτισμού είναι η καλύτερη προληπτική για ich και άλλες ασθένειες.

Πηγές:

www.theaquariumguide.com

www.fishkeepingworld.com

close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post


0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα