ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΩΣΜΩΣΗ ΝΕΡΟΥ!

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΩΣΜΩΣΗ ΝΕΡΟΥ!

Σε αυτό το κεφάλαιο θα δούμε τι είναι η αντίστροφη ώσμωση πώς δουλεύει το φίλτρο νερού και πού το χρειαζόμαστε.

 • Τι είναι η αντίστροφη ώσμωση;
 • Τι είναι τα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης;
 • Ποια τα στάδια που περνάει το νερό;
 • Για τι χρήση χρειαζόμαστε την αντίστροφη ώσμωση;
 • Πόσιμο νερό και χρήση του νερού στο σπίτι μας.

Πριν ξεκινήσουμε να πούμε ότι θα κάνουμε ένα ακόμα θέμα με επιπλέον πληροφορίες μιας που το κεφάλαιο της αντίστροφης ώσμωσης είναι τεράστιο.

      1. Τι είναι αντίστροφη ώσμωση;

 Αντίστροφη ώσμωση νερού είναι η διαδικασία που όταν στο διάλυμα ασκηθεί εξωτερική πίεση μεγαλύτερη από την ωσμωτική πίεση του διαλύματος, τότε το φαινόμενο αντιστρέφεται και μόρια του διαλύτη θα εξέρχονται από το διάλυμα προς τον καθαρό διαλύτη ή από το πυκνότερο προς το αραιότερο διάλυμα. Στην τελευταία περίπτωση ο διαλύτης (νερό) κινείται από το πυκνότερο προς το αραιότερο διάλυμα.  Στην πράξη δηλαδή, ασκούμε πίεση στο «βρώμικο» νερό προκειμένου να περάσει μέσα από την μεμβράνη της αντίστροφης ώσμωσης. Επειδή όμως, μόνο το καθαρό νερό (Η2Ο), μπορεί να διαπεράσει την μεμβράνη, το υπόλοιπο νερό πετιέται στην αποχέτευση κι εμείς απολαμβάνουνε το καθαρό νερό που διαπέρασε την μεμβράνη.

      2. Τι είναι τα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης νερού;

Τα φίλτρα αντίστροφης ώσμωσης θεωρούνται τα καλύτερα συστήματα επεξεργασίας και φιλτραρίσματος νερού στον κόσμο. Το νερό διέρχεται  από πολλά στάδια φιλτραρίσματος προκειμένου να καταλήξει στο δοχείο μας  απαλλαγμένο από κάθε είδους ακαθαρσίες, σκουριές, άλατα, οργανικές ουσίες, λιπάσματα, παρασιτοκτόνα, μέχρι και κάθε είδους επικίνδυνους μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς.

       3.  Ποια τα στάδια που περνάει το νερό;

Τα βασικά στάδια είναι τουλάχιστον 3 και ανάλογα το φίλτρο μας. Συνήθως τα στάδια σε μια σοβαρή ενυδρειακή ώσμωση είναι πέντε (5).

 •             Πρόφιλτρο στερεών 1-5 μικρών το οποίο θα συγκρατήσει χώμα, σκουριά, ιζήματα και  μικροσωματίδια. Η αντικατάσταση γίνεται κάθε 4-6 μήνες.
 •             Πρόφιλτρο κοκοειδούς ενεργού Άνθρακα το οποίο  θα απορροφήσει από την στήλη του νερού το χλώριο τα φυτοφάρμακά και άλλους οργανικούς ρυπαντές.  Η αντικατάσταση πρέπει να γίνεται σε 4 εώς 6 μήνες και έως 8000 λίτρα.
 •              Πρόφιλτρο συμπαγούς ενεργού άνθρακα 5 μικρών το οποίο θα τελειοποιήσει την διαδικασία που κάνει και το πρόφιλτρο κοκοειδούς. Η αντικατάσταση πρέπει να γίνεται σε 4 εως 6 μήνες και έως 8000 λίτρα.
 •              Ημιδιαπερατή μεμβράνη είναι το πιο κύριο στάδιο αλλά και πιο ακριβό στάδιο. Σε αυτή την φάση το νερό χωρίζεται στο λεγόμενο ‘’καθαρό’’ και ‘’βρώμικο’’ νερό. Στην ουσία με την βοήθεια της πίεσης που δημιουργείται λόγο του περιοριστή ροής στην έξοδο του ‘’βρώμικου’’ χωρίζεται και  περνάει από την μεμβράνη μόνο το καθαρό νερό σχεδόν απιονισμένο . Η αντικατάσταση γίνεται κάθε 2-3 χρόνια αλλά εξαρτάται πολύ από την ποιότητα που διατηρούμε τα πρόφιλτρα. Σε περίπτωση που τα πρόφιλτρα δεν τα συντηρούμε σωστά ή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με χλώριο τότε η διάρκεια μειώνεται κατά πολύ.
 •              Μονάδα απιονισμού είναι το τελευταίο από τα βασικά στάδια της αντίστροφης ώσμωσης από αυτή την διαδικασία το ελάχιστο που μπορεί να έχει περάσει από την μεμβράνη το απορροφάει η ρητίνη και το νερό που βγαίνει από αυτό το στάδιο είναι απιονισμένο.
https://www.youtube.com/watch?v=W3Gwli2R4c4
Αυτά ήταν τα βασικά στάδια για να κάνουμε μια πολύ ποιοτική ώσμωση. Φυσικά καλό θα ήταν να βάλουμε ένα flush-kit για να ξεπλένουμε την μεμβράνη μας και να διατηρεί την ροή που είχε στην αρχή μιας που λόγω της ποσότητας “μπουκώνει” και μειώνεται δραματικά η ροή της. Το flush-kit είναι ένα σύστημα που στην ουσία αναιρεί τον περιοριστή ροής και με αυτό τον τρόπο ξεπλένετε η μεμβράνη μας. Προτείνεται να ξεπλένουμε την μεμβράνη πριν από κάθε χρήση. Ένα ακόμα tip για όποιον θέλει να φτιάξει ένα σύστημα αντίστροφης ώσμωσης είναι να βάλετε το shutoff valve μαζί με ένα φλοτέρ για να σταματάει η ώσμωση όταν σταματάει το νερό της παροχής για να μην πλημμυρήσουμε η καταναλώσουμε άδικα τα πρόφιλτρα.     4. Για τι χρήση χρειαζόμαστε την αντίστροφη ώσμωση νερού; Το νερό που βγάζει η αντίστροφη ώσμωση μπορεί να είναι απαραίτητο σε πάρα πολλές περιπτώσεις.
 • Αναπλήρωση του νερού που εξατμίζεται στο ενυδρείο
 • Για να καταφέρουμε να μειώσουμε την σκληρότητα για ενυδρεία που θέλουν μαλακό νερό.
 • Για να φτιάξουμε διάφορα ενυδρειακά σκευάσματα
 • Για να φτιάξουμε νερό σε θαλασσινά ενυδρεία.
 • Και σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις.
    5. Πόσιμο νερό και χρήση του νερού στο σπίτι μας. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλοι οι χομπίστες που έχουν αυτό το φίλτρο στο σπίτι τους με κάποιες μετατροπές μπορούν να το έχουν και για πόσιμο νερό αλλά αυτό χρειάζεται γνώση και γι’ αυτό το λόγο δεν θα επεκταθούμε σε αυτό το θέμα. Επίσης το νερό αυτό μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε για οικιακές δουλειές  όπως φαγητό, σιδέρωμα ακόμα και για χρήση στο αυτοκίνητο. Κάπου εδώ θα κλείσουμε το θέμα αυτό και στο επόμενο διάστημα θα επανέρθουμε  με λάθη που γίνονται, τι κάνουμε σε περίπτωση που το νερό της βρύσης είναι ακατάλληλο και  με άλλα ενδιαφέροντα θέματα. Με εκτίμηση η ομάδα του AQUATIC TALK LIVE.
close

Εγγραφείτε στο newsletter & κερδίστε εκπτωτικό κουπόνι!

Ζητήστε δωρεάν διατροφική καθοδήγηση στο [email protected]!

Share this post

0
  0
  Καλάθι αγορών
  Το καλάθι είναι άδειοΕπιστροφή στο κατάστημα